Filmpje: Gert-Jan Segers (CU): ‘Nee tegen Europese superstaat, wel buitengrenzen beschermen’

Vandaag vond het ChristenUnie partijcongres plaats en in een interview met Gert-Jan Segers heeft hij het sentiment van het congres inzake de Europese Unie verhelderd. Op de achtergrond van het decor stond in grote koeienletters: ‘Ja voor samenwerking, nee tegen een superstaat’. Volgens Segers is het geen goed idee als Brussel uitgroeit tot een superstaat. Maar wat is nu een Europese superstaat? 

Het punt van Segers is niet geheel helder, maar de grens tussen ‘superstaat’ en ‘samenwerking’ lijkt te liggen bij een bevoegdheid van Brussel om belastingen te heffen. Een federale unie vindt ChristenUnie overduidelijk te ver gaan en de plannen van Martin Schulz om in 2025 te komen tot een federale grondwet lijkt dan ook ver weg. In ieder geval kan het niet op enthousiasme rekenen van Segers. Ook ‘bemoeienis’ met pensioenen stelt Segers storend te vinden. Het CU-congres was vandaag ook al niet al blij met de inmenging van de Europese Commissie bij pulsvisserij.

Wat betreft de buitengrenzen van de Europese Unie is Segers van mening dat deze goed moet worden beschermd. Toch voelen veel Nederlanders alsof de grenzen niet worden beschermd, simpelweg vanwege de omvang van de migratiestromen. Verder is op de beelden is te zien hoe Segers zich niet druk maakt om het feit dat de Tweede Kamer de doelen van het klimaatbeleid al heeft vastgesteld. Maar er nog geen overeenstemming is gekomen over de te volgen strategie.

Volgens Segers is het van belang dat ‘alle middelen worden bekeken’ en dat ‘iedereen kan meedoen’. Klimaatrechtvaardigheid dus, net zoals bij de SP, maar dan in een christelijk jasje. Op 13 maart komt de doorrekening van het klimaatakkoord beschikbaar en volgens Segers ‘is dat het moment’ om de daadwerkelijke strategie te vervolmaken om tot de voorgenomen CO2-reducties te komen. Maar zover is het nog niet. De verkiezingen staan voor de deur en ChristenUnie staat er in vergelijking met voorgaande jaren goed voor.

Met een Segers die eloquentie én een tikkeltje Bijbelse nederigheid combineert kan hij zomaar eens zeteltjes gaan afsnoepen van het CDA of zelfs van partijen met seculiere stemmers. Want ondanks dat ChristenUnie een christelijke partij is doen zij ook veel voor mensen die zelf niet geloven in god. Zo vertelde Segers over zijn ervaringen met vrouwen die werken in de raamprostitutie en hoe hij en zijn geloofsgemeenschap deze mensen verder helpt om de problemen in hun leven te overwinnen.

Ook al ben je het wellicht niet met alles eens, Segers verdient zeker respect.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. Lugar

  Verkiezingsretoriek, een bekende want VVD doet het ook. Minder Brussel betekent meer Brussel.

  Dag Gert-Jan, FVD gaat winnen!

  1. santiago

   Lugar. Ik zal je over een paar maanden herinneren aan je uitspraken over het FvD.

  2. Original NL

   Idd lugar..zijn neus werd tijdens zijn speech steeds langer!!
   #stemwegdiegrafo’s!!

 2. HendrikJan

  Inderdaad GJ werk het uit, spreek duidelijke taal naar de kiezers, pak je winst maar één ding, erken dat Rutte het slechtste is wat Nederland, na de tweede wereld oorlog is overkomen.
  Verdedigt de Nederlandse normen en waarden en zet Nederland op één.

  1. Lugar

   @HJ: CU maakt deel uit van de coalitie en speelt écht exacte hetzelfde spel. Minder Brussel betekent meer Brussel, minder belasting betekent meer belasting en meer democratie betekent minder democratie.

   #stemzeweg

 3. TD

  Segers wilt geen EU superstaat,nee wie wel?
  Er zijn teveel landen waarvan de liquiditeit/economie en samenwerkingsmogelijkheid nul tot twijfelachtig is,nee dat is inderdaad geen optie dat ziet Segers goed!
  Kijk eens naar deze landen:Hongarije,Kroatië,Italië,Tsjechië,Slowakije,Bulgarije, Cyprus,Frankrijk,Griekenland,Spanje,Portugal,Roemenië,Slovenië,Polen,hiermee zie ik in de EU geen eerlijk verdeelde begroting sluitend te maken,gaat enkel geld kosten voor de financieël “goede” landen!
  Samenwerking van alle Europese landen is noodzakelijk vooral mbt de buitengrenzen,om deze hermetisch proberen te sluiten.De klimaat/illegalen onzin moet Segers schrappen uit zijn partijprogramma,dan kan hij eventueel aanschuiven bij rechts!
  Het is allemaal te doen óók na massale exits van vele EU lidstaten.

  1. santiago

   Segers is een gristelijke gluiperd die zich overal bij aan sluit. Dit soort volk verraadt zijn eigen familie nog als ze er beter van worden.

  2. shidaian

   “Segers wilt geen EU superstaat,nee wie wel?”
   D66 en GL bijvoorbeeld

 4. Meriadoc Brandebok

  Ik kan me volledig vinden in Segers’ woorden met betrekking tot de EU en haar buitengrenzen. Goed artikel en objectief verslag ook.

  1. fockingworst

   @meriadoctrol
   @riennoppentrol wat een kansloos leven heb je toch..
   14 uurtjes ongeveer per dag 7dagen per week hier aanwezig..en dat al meer als 9 jaar.
   Geen enkel sociaal leven, zielig achter je scherm op jacht naar zelf voldoening om anderen reaguurders te trollen en af te zeiken.
   Welk moment van de dag je ook kijkt je huistrol met meerdere accounts is er ALTIJD op dds

   1. Lugar

    @Worst: Ik daag je uit het gewoon te proberen: negeren!

    1. Meriadoc Brandebok

     Ja, Lugar & Friends, dat uitdagen van je kennen we.

 5. Gerlos

  Mooi geluid van de CU, en nu maar hopen dat ze deze uitspraak nakomen

  1. santiago

   Die draaien mee met de wind als een haan op de kerktoren.

 6. Eugenie de la Fleur

  Ben het niet EU politiek. Ik wil juist een Europese superstaat en meer Brussel. Toch is hij verder een uitstekende politicus

 7. henk vintage

  De buitengrenzen versterken, bedoelt hij dat zijn geliefde moslims dan niet terug kunnen keren naar hun habitat.

 8. Tante Sidonia

  Gelieg en gedraai!
  20 maart komt dichterbij; dus……………. zoals alle partijen, mooie praatjes!
  En CU?
  Segers jarenlang in Moslimland Egypte gewoond, is inmiddels “zeer begripvol” voor Moslims!
  En nu plotseling grenzen sluiten? Ja…..20 maart is dichtbij.
  21 Maart “hebben we toch andere inzichten!”

 9. Lay down your souls to the gods rock and roll

  Superstaat??? Hahahaaaa!!!!! de EU is al ver over datum (gelukkig)
  EU hangt als los zand aan elkaar.

 10. Raveltje

  Een dienstverlener (politiek) staat niet boven zijn diensten graveren
  ( Stemmers ) In verkiezingstijd zijn ze er voor het volk, maar daarna?
  Is dit misschien weer een verkiezingsstunt?

  1. Raveltje

   Graveren is vrager

 11. shidaian

  Maar in het klimaat debat toch echt niet

 12. Gekko

  Het zelfgenoegzame deugen spatte er weer aan alle kanten af op dit CU-congres. Voorman Gert Jan Segers is een echte farizeeër: “Dank u Heer, dat ik niet ben zoals die populisten”.

 13. Heras

  Buitengrenzen bewaken??? We hebben voor het eerst in de geschiedenis, 1 Sea Watchschip niet toegelaten. Andere mensen mochten er gewoon in
  En 98 % van de mensen kwam uit veilige landen. Daarnaast geen superstaat??? En als duitsland en frankrijk dat wel willen:wat doe je dan, weigeren??? Hoe groot is de afdracht naar Brussel, en wat doet brussel met ons geld. ALLEMAAL MOOIPRAAT van segers.

 14. C.A.Barstow

  Nee tegen een Europese superstaat?
  dan heeft Segers niets in de politiek te zoeken en kan hij beter op zoek gaan naar een andere baan.
  Het is politiek Den Haag er alleen maar te doen om deel te kunnen uitmaken van die superstaat!, kort gezegd, ons land en volk te verraden en te verkwanselen aan Brussel, en niet te vergeten, voor zichzelf een vet betaalde baan te versieren binnen de EU, als voorbeeld noem ik dat smerige rooie volgevreten vette varken Timmerfrans.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.