FvD gebruikt kopieermachine voor verkiezingsplannen: ‘windmolens en belastingen’

Forum voor Democratie hoopt in de aankomende verkiezingen hoge ogen te gooien. En het lijkt erop dat het gaat lukken, immers wijzen de peilingen op een monsterzege! De partij kan in één keer acht zetels in de Senaat pakken. Een knaller van jewelste. Maar wanneer we de lokale verkiezingsprogramma’s erbij pakken dan valt er, uitgezonderd voor Noord-Holland (Schiphol op zee), weinig origineels te lezen. Sterker nog: er worden zaken beloofd terwijl de provincie geen bevoegdheden heeft op dat specifiek gebied.

Forum voor Democratie is nog een jonge partij. Kritiek zoals Wilders over zich heen kreeg bij de publicatie van zijn Europees verkiezingsprogramma zou te voorbarig zijn. Toch zijn de provinciale verkiezingsprogramma’s van de partij van Baudet niet bijster origineel. In Utrecht bijvoorbeeld luidt het credo: ‘geen windmolens, lagere belastingen’. Waar hebben we dat nog maar eerder gehoord? Oh ja, bij de PVV en de VVD! Al meer dan een decennia zelfs! Maar de belastingen bleven stijgen en de windmolens werden toch gebouwd.

Verder wil de partij de motorrijtuigenbelasting verlagen, maar wanneer de provincie inkomsten misloopt is het natuurlijk de vraag hoe ze het begrotingstekort gaan dichten? Besparen op het stopzetten van subsidies voor windmolens wellicht? We blijven met vragen achter en gezien de verkiezingen vooral een landelijke insteek hebben is het waarschijnlijk dat deze vragen nooit beantwoord worden.

Ten minste alvorens een stem wordt uitgebracht in maart.

Als je de provinciale plannen van de partij naast elkaar legt dan blijkt dat de standpunten in grote lijnen hetzelfde zijn. Een landelijke aanpak dus. Daar maakt Baudet geen geheim van. In Groningen doen ze ook niet mee in het Kieskompas. Dat terwijl de partij eerder nog liet weten tegenover Dagblad van het Noorden dat het programma ‘bijna af’ zou zijn. Deelname aan de lokale debatten lijkt ook onwaarschijnlijk, maar landelijk doet de partij wel mee. 

Dat eerste is een gemiste kans, maar tegelijkertijd een risico afweging. ‘Gecontroleerde groei’ is het devies. Als het om de provincie Groningen gaat biedt de partij overigens een bijzonder standpunt aan over de afhandeling va mijnbouwschade. Zo valt te lezen op de website van Forum voor Democratie:

Snelle en volledige schadeloosstelling voor de getroffenen; Reparatie van de getroffen huizen op een onbureaucratische wijze;
Eén loket waar bewoners terecht kunnen met hun schademelding;
Indien huizen onbewoonbaar zijn verklaard volgt volledige schadevergoeding.

Een goed punt. Echter gaan de Provinciale Staten hier niet over! Het is dus een belofte aan provinciale kiezers terwijl de belofte op provinciaal niveau niet kan worden ingelost. Een beetje vreemd dus. De bevoegdheid ligt namelijk bij de regering en de Tweede Kamer.

Een motie van Sandra Beckerman (SP), die het kabinet opriep tot het bovenstaande, kreeg steun van Forum voor Democratie, de coalitie stemde tegen. Een Statenlid in Groningen kan hoogstens de pers halen met het voorstel, maar de besluitvorming ligt dus in Den Haag. Hiermee zet de partij provinciale kiezers wellicht op het verkeerde been. Het standpunt suggereert dat de Provinciale fractie van de partij een bijdrage kan leveren, maar dat is dus niet zo.

De focus ligt overduidelijk op het beïnvloeden van de samenstelling van de Eerste Kamer. Met dit in het achterhoofd kunnen we deze situatie enigszins begrijpen, maar de verkiezingsprogramma’s zijn vrij abstract en weinig concreet. Verder worden zaken beloofd die op provinciaal niveau niet kunnen worden waargemaakt en zijn de programma’s vooral een kopie van zichzelf. Voldoende verbeterpunten dus!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

43 reacties

 1. Rien Noppen

  Het FvD is een amateuristische club van mensen die geen idee van politiek hebben.

  Het blijft lastig om te beslissen of dit om te lachen of te huilen is.

  1. Blikopener

   Perfect dat FvD-amateurisme: de professionele politici hebben er een grote klerezooi van gemaakt. Slechter kan het niet-

   1. HendrikJan

    Inderdaad Blik, als ze niets doen, levert het al geld op, voor de Nederlandse burgers.

    Windmolens weg en lagere belastingen.

    Dus RUTTUP en NEXIT.

    1. Dik

     @HJ: +1

    2. Rien Noppen

     “Windmolens weg en lagere belastingen.”

     En gratis bier voor iedereen!

     1. ZiggyStardust

      Kerncentrales bouwen ipv windmolens, dan blijft er geld over voor een biertje, politie en zorg!

     2. TD

      ZiggyStardust:
      Juist,een paar kerncentrales en gas van Rusland!

     3. marco1

      Goed plan.

    3. Satty

     Ja hoor Hendrik Jan. Dat er dan ook geen overheidsinstellingen meer draaien wordt het natuurlijk stukken beter van. Geen politie of zorg meer. In het land van de blinden is eenoog koning.

     Er is veel verandering nodig maar zo zielig als jij jezelf vindt ben je niet.

   2. joker

    @ Blikopener.
    Laat toch lullen die gek.
    Hij weet niet beter.
    Een diep medelijden met zo’n figuur lijkt mij op z’n plaats.
    RUTTUP en NEXIT (naar HendrikJan)

   3. Aaldering

    U hebt er dus ook niet een blind vertrouwen in ? Met die instelling het rode potlood vasthouden werkt niet.

  2. fockingworst

   Het is toch wel grappig om te lezen hoe onze beroepshuistrol @riennoppentrol wild om zich heen gaat slaan als er weer eens een artikeltje over de fvd word uitgebracht op dds.
   Charlatans amateuristisch partij etc is alles wat de huistrol kan uitkramen, beetje zielig maar duidelijke trollen praat.
   Terwijl het fvd net opkomend is en nog niet in de coalitie heeft kunnen schitteren.

   @riennoppentrol wat een kansloos leven heb je toch..
   14 uurtjes ongeveer per dag 7dagen per week hier aanwezig..en dat al meer als 9 jaar.
   Geen enkel sociaal leven, zielig achter je scherm op jacht naar zelf voldoening om anderen reaguurders te trollen en af te zeiken.
   Welk moment van de dag je ook kijkt de huistrol met meerdere accounts is er ALTIJD op dds

   1. Original NL

    Worst +++1000!!

  3. Arie B

   Het mooie is dat deze club groter wordt dan jouw clubje. Jouw clubje is men zat, zo simpel ligt het.

 2. Gekko

  “Beter goed gejat dan slecht bedacht”.

  Maar zonder dollen: bij een verkiezingsprogramma gaat het er niet om wie het origineels is. Als Teunis Dokter dat denkt, moet hij nog heel, heel veel leren van politiek.

  In een verkiezingsprogramma staat een visie op de samenleving, een ideaalbeeld en een marsroute hoe dat ideaal te bereiken. Dat ander partijen deels dezelfde visie hebben, is helemaal niet zo gek en al helemaal niet erg.

  Het gaat er niet om wie het origineelst is, maar wie het betrouwbaarst. En een beginnende partij als het FvD heeft dan een groot voordeel dat hij niet afgerekend kan worden op verbroken beloften uit het verleden.

  1. Satty

   Maar als die nieuwe partij niets nieuws brengt kun je toch ook geen verandering brengen.

 3. Dik

  Weinig origineels… Whoehahahahaha!

  Nee de gevestigde orde is lekker bezig, nog meer van hetzelfde, én betalen!

  #stemzeweg

 4. Tante Sidonia

  En wat mankeert er aan copieer machines?
  Het gaat toch om het programma?
  En wat doen de coalitie partijen met de verkiezingen Provinciale Staten? Niets anders dan landelijke politiek erbij halen:
  voor de miljoenste keer zeggen dat de hoge kosten goed zijn voor het klimaat. ( welk klimaat?). EU ontzettend goed is! Islam een “vredelievende” terreurorganisatie is. Vult u maar verder in.

  1. Rien Noppen

   Beetje dronken, Tante?

   1. Tante Sidonia

    Rien Noppen
    OPROTTEN!!!
    KLOOTZAK, waarvan ik denk dat je zelfs dat niet hebt!

    1. Blikopener

     Dat klopt Tante Sidonia. Uit doorgaans welingelichte kringen heb ik vernomen dat Rien Noppen een castraat is, een eunuch.

    2. Satty

     Afa tactieken! Walgelijk.

    3. Dik

     @Tante: Niet zeuren, jij voert ‘m zelf.

 5. Satty

  ‘Verder worden zaken beloofd die op provinciaal niveau niet kunnen worden waargemaakt en zijn de programma’s vooral een kopie van zichzelf.’

  En toch noemen ze zich forum voor Democratie. Triest dat zo’n partij meewerkt aan de uitholling van het democratisch stelsel, wat geen wonder is gezien het voorstel voor referenda wat niet meer als een wassen neus is democratisch gezien. Juist lokaal en provinciaal wil ik meer invloed op de volksvertegenwoordigers kunnen uitoefenen. Weg met de onderdrukking van de natiestaat.

  1. ZiggyStardust

   Jij denkt dat met nog meer EU je meer invloed zal hebben op de volksvertegenwoordigers op lokaal niveau? Een nog grotere bureaucratische organisatie zal jou meer macht geven? Vraag me af hoe je dit voor je ziet.

 6. Two Ravens Black Kettle

  Thierry stuurden geen 50 miljoen naar Al-Nusra, mensensmokkelaars en Isis die kindslaven folterden, uithongerden en kapotverkrachten.
  Ook is hij geen fan van het met open armen verwelkomen van de Eichmanns en Mengeles van 21ste eeuw zoals onze terroristen-geile regering.

  Dus de keutel van Thierry is goud vergeleken met alle soepketels zever die langs de vork-tongen glibberen van de haagsche clique immorele viespeuken.
  Het Al-Nusra kabinet van de goedlachse ‘heer’ Rutte.

  1. Satty

   Zieke geest. Mensen in nood zo omschrijven. Waarschijnlijk ben je zelf zo en spiegelt anderen naar je even beeld. Terrorisme wordt door de westerse wereld het meest gepleegd in andere landen overigens. Ga hulp zoeken.

   1. Two Ravens Black Kettle

    I know Satty
    U beschouwt leden van Al-Nusra en Isis die kinderen uithongeren en kleine meisjes de kop afhakken als mensen in nood.
    Ik niet
    Ik verschil daarin van mening met U
    Maar gelukkig kunt U bij de komende verkiezingen op Rutte stemmen.

    1. TD

     Two Ravens Black Kettle:
     Helemaal mee eens.

   2. edoc431

    VOLGENS MIJ HEB IK DAT AL ZO VAAK TEGEN JOU GEZEGD VENT ZOEK HULP ZOEK HULP ZOEK HULP ZOEK HULP ………ZOOOOEEEEK HUUULLLLP

 7. Aaldering

  Het gaat weer diezelfde kant op als destijds met de LPF. Een macht aan zetels, maar nu de bezetting!
  Waar haal je je mensen vandaan? ?

  1. Rien Noppen

   Dat wordt inderdaad een gênante klucht, Aaldering.

   1. fockingworst

    @riennoppentrol wat een kansloos leven heb je toch..
    14 uurtjes ongeveer per dag 7dagen per week hier aanwezig..en dat al meer als 9 jaar.
    Geen enkel sociaal leven, zielig achter je scherm op jacht naar zelf voldoening om anderen reaguurders te trollen en af te zeiken.
    Welk moment van de dag je ook kijkt de huistrol met meerdere accounts is er ALTIJD op dds

    1. Dik

     @Worst: +1

     @Aaldering: Er staan meer dan voldoende uitstekende kandidaten klaar, Den Haag moet er alleen nog even aan wennen na 171 jaar kapsones en arrogantie.

     1. Aaldering

      Uit welke fabriek komen die?

   2. TD

    Rien Noppen:
    Zo zie je maar weer hoe meningen kunnen verschillen,ik vind kabinet Rutte dus geen klucht maar een drama!

  2. TD

   Aal tering:
   Heb jij óók al een glazen bol of heb je ‘m geleend van Noppen?

   1. edoc431

    Aalderink is noppen punt lekker laten lullen

 8. J.Rademaker

  Wel humor dat de EU provincie Nederland nog provinciale besturen heeft, de provincies doen eigenlijk helemaal niets dus kunnen geen eigen programma hebben.
  Zij kiezen de 1e kamer maar dat is alleen maar omdat de burger daarvoor te dom is.

 9. bejaarde

  Ik reed vandaag de Flevopolder binnen via de A27 en daarbij ontkom niet aan die massa molens en wat bleek, de molens stonden allemaal stil. Geen opbrengst dus, bijna geen wind. We worden met zijn allen bij de neus genomen met dat sprookje van groene stroom, maar betalen wel de hoofdprijs voor dit gevecht om de groene pegels.

 10. splatoon

  FvD is er altijd een voorstander van geweest om plaatselijke en provinciale zaken aan plaatselijke en provinciale politiek over te laten. Daarom hebben ze ook (met uitzondering van Amsterdam) nergens met de gemeenteraadsverkiezingen meegedaan.

  Als FvD landelijk echter een verschil wil maken, dan zullen ze zetels in de eerste kamer moeten pakken. En dat kan alleen via de provinciale staten verkiezingen. Dus hoewel ze het helemaal niet willen, is FvD gedwongen om overal met de provinciale staten verkiezingen mee te doen.

  FvD heeft er eigenlijk ook helemaal geen geheim van gemaakt dat de provinciale staten verkiezingen voor hen feitelijk eerste kamer verkiezingen zijn. Ik vind het dan ook niet zozeer een verwijt aan het adres van FvD, maar aan een nogal vreemd verkiezingssysteem.

 11. Nuts

  Ik weet niet hoor Teunis…..maar het is vrij normaal dat een partij overal dezelfde verkiezingsredodiek gebruikt.

 12. C.A.Barstow

  Ik hoop op die klapper van de FVD,
  mijn stem hebben zij.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.