'Gele hesjes' gaan los in Emmen: blokkeren Hondsrugtunnel, politie grijpt in!

Geen categoriefeb 23 2019, 18:00
De 'Gele hesjes'-beweging heeft in Emmen onregelmatigheden veroorzaakt door de Hondsrugtunnel te blokkeren. Deze tunnel is een centraal stukje infrastructuur dat het noorden met het zuiden van de stad verbindt. De politie moest in grijpen om de blokkade op te heffen. Op de beelden van RTV Drenthe is te zien hoe er flink wordt geschreeuwd en hoe de politie te paard een aantal kleine charges uitvoert.
Behalve Nederlanders sloten ook een aantal Duitsers en Belgen zich aan bij de manifestatie in Emmen. Dat de 'Gele hesjes' in Emmen populair zijn behoeft geen verbazing. De regio is namelijk één van de minst welvarende van het land en bij de verkiezingen doet de PVV van Geert Wilders het altijd uitzonderlijk goed. Voldoende onvrede dus, zo lijkt het. Hieronder een aantal beelden van de acties van vandaag:
https://twitter.com/bossnl/status/1099328958707961863
De optocht door Emmen verliep eerst volgens plan net zoals voorgaande weken. Toen werden er opvallende acties uitgehaald, maar bleef de sfeer goed. Vandaag sloeg de sfeer om toen de aanwezige ordediensten de 'Gele hesjes' verboden de Hondsrugtunnel door te marcheren. Uiteindelijk moest de politie ingrijpen. De 'Gele hesjes' kwamen de afgelopen maanden veelvuldig in opspraak.
Behalve de legitieme klachten die zij richting landsbestuur uitten, leidden sommige acties tot gevaarlijke situaties. Andere betogingen, zoals het bestormen van het NOS-gebouw met leuzen als 'NOS = fake news', waren meer succesvol, maar daar staat dan weer tegenover dat in Frankrijk enkele islamisten zich in "Gele hesjes' kleedden en de Franse filosoof Alain Finkielkraut intimideerden. Sommige acties zijn spectaculair andere ronduit walgelijk.
Ook de politie, die overigens keurig haar werk deed, leek soms te snel in te grijpen. Zoals bij een protest van de 'Gele hesjes' in Den Haag, waar nietsvermoedende demonstranten in hun rug werden gepakt door agenten. De 'Gele hesjes' zijn ondertussen een kakofonie van lieden die overduidelijk ontevreden zijn over de koers van het land. Daarmee wordt de beweging een allegaartje van van alles en nog wat.
Als iemand de beweging kapot wil schrijven dan is dat vrij eenvoudig, maar het omgekeerde geldt evenzo. Een prima casus dus om de politieke vooringenomenheid in de media te analyseren. Media die enkel negatief schrijven over de 'Gele hesjes' zullen waarschijnlijk een agenda hebben of lijden aan selection bias. Anderen, die enkel positief zijn over de beweging, sluiten hun ogen voor de minder mooie kanten.
Aan u als nieuwsconsument om uw eigen oordeel te vellen. Wij blijven nog wel even rapporteren over het fenomeen. Al lijkt de wens om te demonstreren langzaam af te nemen. Zo zijn er nog weinig berichten binnengekomen over de Franse 'Gele hesjes' terwijl in de voorbijgegane veertien weken altijd iets te melden viel. Maar in Emmen gaan ze gewoon nog even door.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten