Filmpje! Rutte verdedigt Jean-Claude Juncker: 'Echt niets mis met de Europese Commisie!'

Geen categoriefeb 27 2019, 15:00
Mark Rutte was weer eens op de Amerikaanse televisie om wat vragen te beantwoorden over de staat van de Europese Unie. De interviewer ging er hard in en vroeg Rutte of de Europese Commissie onderhands niet hét grote probleem is geworden van de EU. Maar premier Rutte, diplomatiek als altijd, nam het snel op voor de uitvoeringsorganisatie van Jean-Claude Juncker: 'Nee, er is echt niets mis met de Europese Commssie hoor'. Hoe ongeloofwaardig!
Voor Amerikanen, die toch wel ongerust zijn vanwege de enorme chaos binnen de Europese Unie, zal het niet overtuigend zijn. Als je met het oog van een buitenstaander naar Europa kijkt dan zie je een disfunctioneel continent. Chaos. Een Unie die geen unie is en een toename in onvrede onder de bevolking. Denk aan de 'Gele hesjes' of het tekort aan de bescherming van de Europese buitengrenzen. Dat laatste voedde het populisme als geen ander.
In de Verenigde Staten kijken ze ernaar en schudden ze het hoofd. Net zoals de Europeanen in geheime afgunst richting Donald Trump het hoofd schudden. Dat Mark Rutte de Europese Commissie verdedigt grenst welhaast aan het verspreiden van waanbeelden. De Commissie loopt niet écht lekker. Schandaaltjes rondom EU-opperhoofd Juncker blijven zich opstapelen. terwijl beloften wel worden waargemaakt, maar pas jaren nadat er aanleiding was om die beloften te doen.
De Commissie is verdomde traag. Verder was de kliek van Juncker en Timmermans niet in staat bij te dragen aan een Unie waarin het Verenigd Koninkrijk zich nog wél welkom had gevoeld. En toen kreeg je de Brexit. De Europese Unie is blijkbaar zo'n groot succes faalproject dat het Verenigd Koninkrijk aanleiding vond om eruit te stappen. Maar met de Europese Commissie is écht niets mis hoor! Hoe ongeloofwaardig!
Ook de wijze waarop de kliek van Juncker omgaat met landen als Polen en Hongarije lijkt ondertussen meer op het ondermijnen van Europese samenwerking onder het mom van 'het verdedigen van Europese waarden' dan daadwerkelijk samenwerking te bevorderen. Als er dan mensenrechten worden geschonden in Catalonië, dan zwijgt de Commissie in alle Europese talen.
De faalcommissie van Juncker, die onder druk van een Franse lobby de pulsvisserij wil verbieden, maakt er een absoluut potje van. Maar ach, deren doet het Mark Rutte niet. Die zit nog in zijn roze eurofiele wolk. Net zoals zijn Franse collega Macron, die de zorgen en gerieven van de bevolking onvoldoende onderkent. De laatste heeft ondertussen ondervonden wat er kan gebeuren als je zo'n attitude te lang vasthoudt. De Franse president organiseert nu in alle ijl een 'nationaal debat' om zijn politieke carrière te redden.
Maar Rutte zien we met een grijns terug op CNBC. Logisch. Hij is de premier, en vertegenwoordiger van de grootste partij van Nederland. Niet alleen groot, maar invloedrijk met een enorm netwerk. Terwijl de interviewer zijn scepticisme tegenover de Commissie nauwelijks onder stoelen of banken steekt blijft Rutte grijnzen: 'Nee er is echt niets mis met de Europese Commissie hoor!' Zou hij het zelf geloven?
Natuurlijk worden er meer zaken besproken in het interview, maar het maar blijven verdedigen van de Europese Commissie is wel opmerkelijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten