Peilingen! Forum voor Democratie haalt VVD bijna in! Nog maar TWEE zeteltjes!

Geen categoriemrt 16 2019, 19:30
Maurice de Hond heeft voor de verkiezingen extra werk zitten doen en komt vanavond nog eens met peilingen. En wat zien we daar? We zien dat Forum voor Democratie nog een zetel is gestegen en nu op 20 zetels staat! Daarmee is de partij de tweede grootste van het land en zit Baudet de VVD wel héél dicht op de hielen. Het verschil tussen de partijen is nog maar twee zetels!

Uitslag van de peilingen van 16 maart 2019

[caption id="attachment_222147" align="aligncenter" width="537"]De uitslag van de peilingen van <a href=Maurice de Hond op 16 maart 2019. Bron: Maurice de Hond" width="537" height="412" /> De uitslag van de peilingen van Maurice de Hond op 16 maart 2019. Bron: Maurice de Hond[/caption]
Als we de bovenstaande matrix bekijken dan wordt al snel duidelijk dat er flinke verschuivingen gaande zijn in het electorale landschap van Nederland. Waar de VVD jarenlang de onbetwiste grootste partij van Nederland was daar moet de partij nu rekening houden met een toekomst die er minder rooskleurig uitziet.
Niet alleen is de partij van Rutte flink wat leden verloren, maar moet ze serieus rekening houden met Forum voor Democratie. Volgens Maurice de Hond heeft de trend waarbij VVD-kiezers zich afkeren van de VVD en overstappen naar FvD zich versterkt. De VVD zou volgens De Hond kiezers verliezen aan FvD vanwege de reactie van het kabinet op het Klimaatakkoord.
Volgens de Hond vindt een 'niet gering deel van de VVD-kiezers dat het onnodig is om klimaatmaatregelen te nemen'. Daarom zouden kiezers, die nu beseffen dat de VVD doorgaat met het uitvoeren van klimaatbeleid, nu overstappen naar FvD. Deze kiezers houden dus geen rekening met de woorden van Klaas Dijkhoff of vertrouwen hem niet langer.
Verder zien we dat D66 weer langzaam wat zeteltjes aan het winnen is. De partij van Rob Jetten stond natuurlijk op een absoluut dieptepunt en volgens De Hond vinden GroenLinks-kiezers hun weg terug naar D66. GroenLinks verliest dan ook één zetel in de huidige peilingen, maar staat nog wel op winst in vergelijking met de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.
En ook coalitiepartner CDA wint een zetel terwijl de oppositiepartijen PvdA en Partij voor de Dieren beiden één moeten inleveren. Volgens Maurice de Hond lijkt vooral de economie en de realiteit die huishoudens ervaren impact te hebben op de snelle en sterke verschuivingen.
Nederlanders maken zich meer zorgen over hun financiën en zijn op zoek naar zekerheid. Die zoeken ze dus blijkbaar bij een jonge partij: FvD.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten