Peilings! Kiezers zien klimaat en immigratie als belangrijkste onderwerpen van verkiezingen!

Maurice de Hond heeft zojuist nog een peiling uitgevoerd onder 12.000 kiezers om te achterhalen welke onderwerpen kiezers belangrijk vinden. Ook heeft hij onderzocht wat de effecten zijn van de aanslag in Utrecht op de totstandkoming van stemgedrag.

Als we naar de onderstaande tabel kijken dan zie we de klassieke verdeling tussen links en rechts een beetje terug. Bij de linkse partijen is het klimaat tegenwoordig het belangrijkste onderwerp. Zelfs belangrijker dan zorg, wonen, pensioenen, onderwijs. Dat is wel wat opmerkelijk.

Behalve dan bij de SP en PvdA. Kiezers van de SP vinden de zorg het belangrijkste onderwerp (35%). En de kiezers van de PvdA zien ‘provinciale kwesties’ als het belangrijkste onderwerp. Voor kiezers van D66 (39%), GroenLinks (74%) en Partij voor de Dieren (57%) is dat klimaat. Al volgt de PvdA deze linkse partijen wel op de voet (12%).

Kiezers van de partijen FVD (47%) en PVV (68%) maken zich vooral zorgen om immigratie.

De belangrijkste onderwerpen volgens de kiezer

Welke onderwerpen vinden kiezers van de verschillende partijen belangrijk? Bron: Maurice de Hond / Peil.nl
Welke onderwerpen vinden kiezers van de verschillende partijen belangrijk? Bron: Maurice de Hond / Peil.nl

Concentraties van kiezers per onderwerp zien we vooral terug bij de onderwerpen ‘klimaat’, ‘immigratie’ en ‘provinciale kwesties’. Immigratie is voor 20% van alle kiezers het belangrijkste onderwerp en het klimaat staat bovenaan met 21%. In het geval van FVD-kiezers waarderen ze ‘klimaat’ natuurlijk net even anders dan GroenLinks-kiezers.

Provinciale kwesties vindt de kiezer eveneens belangrijk en staat op plek drie met 14%. Toch lijkt de aandacht vooral naar landelijke onderwerpen uit te gaan.

Ook heeft Maurice de Hond onderzocht of de aanslag in Utrecht nog impact heeft gehad op het kiesgedrag. De resultaten van een rondvraag onder 12.000 kiezers door Peil.nl ziet u hieronder:

Impact van de aanslag in Utrecht op kiesgedrag

Wat was de impact van de aanslag in Utrecht op kiesgedrag? Bron: Maurice de Hond / Peil.nl
Wat was de impact van de aanslag in Utrecht op kiesgedrag? Bron: Maurice de Hond / Peil.nl

Zoals we in de bovenstaande tabel kunnen zien hebben de meeste kiezers zich niet laten beïnvloeden door de omstandigheden in Utrecht. Toch heeft een kleine 3% aangegeven haar stem alsnog te wijzigen naar aanleiding van de aanslag. En ook twijfelden sommige kiezers (2%) door het gebeuren aan hun voorgenomen keuze.

Of de aanslag in Utrecht terug te zien zal zijn in de resultaten van de verkiezingen weten we niet, maar de gegevens suggereren dat het enige impact heeft gehad. Opmerkelijk is wel dat PVV-kiezers hebben aangegeven hun keuze te wijzigen naar aanleiding van de aanslag.

Vanavond vanaf 21.00 uur vanavond presenteren we de exit-polls en een vooruitzicht naar de verkiezingsuitslag.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. van Urk

  De een wil meer betalen de ander weer niet.

 2. Satty

  Ik maar denken dat het waterschaps en provinciale Staten verkiezingen waren. Daar gaat de democratie zo de deur uit. De media hystery is een drama, kijk, lees en luisteraandeel is wat ze willen en de burger die zichzelf wel informeert ziet zijn democratie gekaapt door de media en idioten.

 3. Rien Noppen

  ‘Peilings!’

  🙂

 4. Rien Noppen

  “Opmerkelijk is wel dat PVV-kiezers hebben aangegeven hun keuze te wijzigen naar aanleiding van de aanslag.”

  Ja, dat is vooral minder goed nieuws voor Baudet.

 5. m.van.rosmalen

  Nou dan moet je toch echt bij Wilders zijn.
  Ik denk dat velen zich hier achter de oren moeten gaan krabben

 6. TD

  Het FvD gaat een vette uitslag krijgen,hopelijk is de linkse 1e kamer meerderheid verleden tijd!
  Afgelopen met die linkse plannetjes door de 1e kamer jassen!

 7. Rosasolis

  Inderdaad waren er twee hoofdonderwerpen in dit verkiezing. Klimaat problemen en Immigratie. Een derde punt is het, volgens vele kiezers, het verlies van de Nederlandse identiteit, door te veel migranten met dubbele paspoorten uit vooral midden-oosten landen. Het moet snel afgelopen zijn met de dubbele nationaliteiten. Daar is iedereen eens. Goed is het dat de meeste kiezers bezorgd zijn over klimaat problemen…dat geen “onzin is”, zoals Baudet verklaarde vanmorgen op radio 4. Zowel de illegale migranten probleem als de klimaat problemen, moeten hoog op de lijst van de vergaderingen van de EU komen. Europa moet veel sterker worden, en ook toonaangevend in de wereld zijn.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.