Tien terreurverdachten gearresteerd in Duitsland, mogelijk IS splintergroep

Gisteren en vandaag heeft de Duitse politie tien terreurverdachten opgepakt! Ze zouden een aanslag willen plegen in Düsseldorf, aldus het Duitse Openbaar Ministerie. Dat meldt de NOS.

Hoewel ze geen concreet plan voor een aanslag zouden hebben, daar lijkt het althans op, houdt de politie er wel rekening mee dat ze banden hebben met IS. Het zou gaan om een splintergroep van IS of sympathisanten van die terreurgroep.

De verdachten werden in Essen, Duisburg, Wuppertal en Düsseldorf opgepakt. Het ging hier dus om een gecoördineerde actie waar is geprobeerd het terreurelement in één keer, met wortel en al, te onttrekken aan de maatschappij.

Het AD weet ons te vertellen dat in Düsseldorf een aantal figuren in het centrum werden overmeesterd. In de andere steden ging het om huiszoekingen die arrestaties opleverde. Hoewel één van de verdachten uit Tadzjikistan komt, zou er geen verband zijn tussen de 19-jarige Tadzjiek die gisteren in Essen met zijn auto over een voetgangerspad raasde. Daarvan word gezegd dat het motief nog onbekend is.

Onderaan het AD-artikel wordt nog even melding gemaakt van de aanslag op zeven fietstoeristen in Tadzjikistan van vorig jaar. Daarbij kwamen vier mensen om het leven. De straffen die men daar kreeg staan toch in schril contrast met wat men hier gewend is. Niks geen psychologisch profiel en onderzoek, ‘verwarde man’, ‘sociaaleconomische problemen’, tbs of strafvermindering bij goed gedrag. Vier aanslagplegers werden doodgeschoten, de vijfde kreeg levenslang, dertien anderen werden ook veroordeeld omdat ze de aanslag niet verhinderden, waarvan twee er 16 jaar cel kregen.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. F. Domela Nienhuis

  Zo’n vangst kan je nagenoeg doen in iedere Islamitische haatkazerne (Correctie: Ik bedoel moskee.) in Duitsland.

  1. Jumping

   Het stuk gaat over Duitsland, maar denk jij F.D.N. dat zo’n vangst in Nederland ondenkbaar is.?
   Wilders en Baudet geven het gewoon aan en die kunnen het weten.

   1. F. Domela Nienhuis

    Terreurverdachte opgepakt in Breda

    De politie heeft maandag in Breda een 23-jarige man aangehouden die wordt verdacht van betrokkenheid bij terrorisme. Hij zou zich volgens informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in 2017 in Somalië hebben aangesloten bij jihadistische organisatie Al-Shabaab.

    Al-Shabaab wordt gezien als een islamitische, terroristische organisatie die vooral actief is in Somalië. De 23-jarige man zou ook getraind zijn door deze organisatie, die banden claimt te hebben met Al Qaida. De man keerde vermoedelijk eind vorig jaar terug naar Nederland. Kort geleden werd duidelijk dat hij in Breda woonde.

    De man is donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam en voor twee weken in bewaring gesteld.

    Wat is Al-Shabaab?

    Al-Shabaab is een extremistische islamitische terreurgroep. De Arabische naam staat voor ‘de jongeren’. De organisatie was de jongerentak van de Unie van Islamitische Rechtbanken die in 2006 in Somalië een islamitische staat probeerde te stichten. De organisatie zou over een paar duizend strijders beschikken.

    Al-Shabaab pleegt ook aanslagen in Kenia en Uganda. De organisatie was eerst populair in Somalië, omdat ze veiligheid en stabiliteit beloofde na jaren van onrust. Maar die populariteit verspeelde ze met het vernietigen van heiligdommen van het soefisme, een levenswijze die voortkomt uit de islam.

    Al-Shabaab pleegde donderdag nog een aanslag in de Somalische hoofdstad Mogadishu, waarbij zeker vijftien doden vielen.

   2. F. Domela Nienhuis

    Van zijn taqiyya kijk ik niet op. Want Moslims liegen nou eenmaal om de ongelovige te misleiden. Ik kijk er ook niet van op dat een D’66-rechter hem gelooft op zijn taqiyya.

    Syriëganger Riedijk: ‘De filmpjes die ik zag, gaven rooskleurig beeld’

    Hij zit al maanden in een Koerdische gevangenis in Noordoost-Syrië, maar wil het liefst terug naar huis: IS’er Yago Riedijk uit Arnhem. Correspondent Marcel van der Steen sprak hem in de gevangenis.

    “Wat Islamitische Staat doet is niets vergeleken bij de Syrische regering”, zegt Riedijk in het interview. “Maar verkrachting en marteling, dat doet IS toch ook?”, antwoordt Van der Steen. “Klopt”, reageert de IS’er, “maar dat betekent niet dat ik het daarmee eens ben.”

    Over de omgang met Nederlandse IS-gangers en mogelijke terugkeerders is veel politieke en maatschappelijke discussie. De NOS had de mogelijkheid om Riedijk zelf te bevragen naar zijn rol bij de terreurorganisatie en zijn motieven om zich bij IS aan te sluiten. Het interview is eerder deze maand opgenomen.

    Riedijk zegt tijdens het interview zich veel niet meer te herinneren. Aan de gewapende strijd heeft hij naar eigen zeggen nooit deelgenomen. Toch bleef hij ruim vier jaar in het kalifaat. Hij reisde mee met de terreurgroep tot er niets meer over was dan een paar vierkante kilometer, in Baghouz, dat vorige week uiteindelijk werd ingenomen door de door Koerden geleide Syrische Democratische Strijdkrachten.

    Nu het laatste stukje kalifaat is ingenomen, heeft Islamitische Staat geen grondgebied meer in handen. Duizenden IS-strijders zitten in de gevangenis in Noord-Syrië, tienduizenden IS-vrouwen en hun kinderen bevinden zich in kampen. De Koerden, die dat deel van Syrië in handen hebben, willen dat onder meer Europese landen zoals Nederland strijders en families terughalen en hier berechten. En ook de meeste IS’ers zelf zien zichzelf liever in een Europese cel dan in een Syrische.

    Riedijk sloot zich in 2014 aan bij IS. Hij gaf zich kortgeleden bij Baghouz over aan de Syrische Democratische Strijdkrachten en zit sindsdien vast. Hij is in Nederland bij verstek veroordeeld tot zes jaar cel voor deelname aan een terroristische organisatie. De Nederlandse IS-strijder blijft in het interview volhouden dat hij niet heeft gevochten, geen misdaden heeft gepleegd en vooraf niets wist van de gruweldaden door jihadisten in het kalifaat.

    Van der Steen: “Maar op internet waren die onthoofdingsvideo’s toch te zien?” Riedijk: “De internetfilmpjes die ik zag, gaven een rooskleurig beeld van Islamitische Staat. Van een restaurant in een straat waar mensen thee zaten te drinken.”

    Het is tegenstrijdig dat Riedijk claimt dat hij werd aangesproken door online-IS-propaganda, zonder dat hij misdaden heeft gezien. Terwijl onthoofdingen en geweld juist een essentieel onderdeel waren van die propaganda.

    Ook opvallend is dat hij naar eigen zeggen nooit heeft gevochten voor de terreurorganisatie, terwijl hij wel vanaf zijn aankomst in 2014 tot aan begin dit jaar in het laatste bolwerk in Baghouz bij IS is gebleven.

    Riedijk stelt dat hij gewond raakte door een raket, nog voordat hij in actie kon komen. En dat hij ook door zijn strijdmakkers gevangen is genomen, omdat ze dachten dat hij een spion was.

    Ook deed hij alsof hij ziek was. “Vonden ze je geen watje?”, vroeg Van der Steen aan Riedijk:

    De Nederlandse Syriëganger vertelt ook over zijn militaire training. Op een militaire school leerde hij naar eigen zeggen omgaan met wapens. “Niets bijzonders.”

    “Leerde je omgaan met een mes?”, vraagt Van der Steen ook met oog op de vele onthoofdingen. Riedijk: “Nee. En ik heb zelf nog nooit een onthoofding gezien, laat staan er iets mee te maken.”

    Riedijk ondernam de afgelopen jaren een aantal pogingen om te vluchten, maar die mislukten:

    “Wat het me heeft opgeleverd is pijn en verdriet”, zegt de Arnhemmer over zijn tijd bij IS. Het enige lichtpuntje voor hem was dat hij zijn vrouw leerde kennen.

    Hij trouwde in 2015 na aankomst in het kalifaat met Shamima Begum uit Groot-Brittannië. Riedijk was toen 23, zij 15 jaar oud. Ze kregen drie kinderen, maar die zijn allemaal overleden.

    Hij wil samen met met zijn echtgenote naar Nederland komen. Begum werd een maand geleden haar Britse nationaliteit ontnomen.

 2. Satty

  Ik weet er nog een paar, ze zijn in Mali, Congo, Iraq, Afghanistan en Libië aanwezig geweest. Wanneer worden deze gearresteerd en veroordeeld. Wel graag zwaarder straffen dan die andere mafkezen die naar Syrië voor IS zijn gereist.

  Ze zijn geen haar beter. Vrouwen verkrachters en moordenaars. Een strijder is per definitie een ernstig gestoorde.

  1. Punt50

   @ Satty

   Ga eens door en leg uit..;

   > Een strijder is per definitie een ernstig gestoorde. <

   Dit kun je niet in alle ernst volhouden toch?

   1. Satty

    Nee.

    Ik vind wel dat het leger niets op plekken in Afrika of het mo te zoeken heeft. Ik vind ook niet dat individuele militairen moeten worden vervolgt tenzij zoals in Congo gewoon te bewijzen valt dat ze misdaden hebben begaan. Ik vind wel dat mensen die die missies hebben gepland en hebben laten doorgaan moeten worden vervolgt.

  2. Siemien

   Heeft niets te maken met de terreurverdachten die zijn opgepakt.
   De islam is het probleem vooral in Afrika..

 3. Rien Noppen

  Het grootste gevaar in Duitsland ligt bij extreem-rechts, maar het is een goede zaak als dit soort idioten ook tijdig worden opgespoord.

  1. Siemien

   Nee hoor Rientje, de islam is het grootste gevaar in Duitsland

   1. Rien Noppen

    Dat blijkt niet uit de slachtofferaantallen, Siemien, maar mogelijk doel je op andere gevaren.

 4. Punt50

  Dat heb je ervan als je al die vreemde islammer snoeshanen loslaat in eigen land. Recept voor gedonder.

 5. F. Domela Nienhuis

  Terreurverdachte opgepakt in Breda

  De politie heeft maandag in Breda een 23-jarige man aangehouden die wordt verdacht van betrokkenheid bij terrorisme. Hij zou zich volgens informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in 2017 in Somalië hebben aangesloten bij jihadistische organisatie Al-Shabaab.

  Al-Shabaab wordt gezien als een islamitische, terroristische organisatie die vooral actief is in Somalië. De 23-jarige man zou ook getraind zijn door deze organisatie, die banden claimt te hebben met Al Qaida. De man keerde vermoedelijk eind vorig jaar terug naar Nederland. Kort geleden werd duidelijk dat hij in Breda woonde.

  De man is donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam en voor twee weken in bewaring gesteld.

  Wat is Al-Shabaab?

  Al-Shabaab is een extremistische islamitische terreurgroep. De Arabische naam staat voor ‘de jongeren’. De organisatie was de jongerentak van de Unie van Islamitische Rechtbanken die in 2006 in Somalië een islamitische staat probeerde te stichten. De organisatie zou over een paar duizend strijders beschikken.

  Al-Shabaab pleegt ook aanslagen in Kenia en Uganda. De organisatie was eerst populair in Somalië, omdat ze veiligheid en stabiliteit beloofde na jaren van onrust. Maar die populariteit verspeelde ze met het vernietigen van heiligdommen van het soefisme, een levenswijze die voortkomt uit de islam.

  Al-Shabaab pleegde donderdag nog een aanslag in de Somalische hoofdstad Mogadishu, waarbij zeker vijftien doden vielen.

 6. poldi

  Frau Merkel vielen dank fur deine “Wir schaffen das” !!!!!

 7. poldi

  De ongecontroleerde massa immigratie dankzij frau Merkels “wir schaffen das” komt met gevolgen.
  Goed dat de politie er zo bovenop zit, maar strengere controles beginnen aan de grens, niet achteraf.
  Dat is symptoombestrijding.

 8. Rud56

  Ook wij hebben de islamitische paarden van Troje binnengehaald en laten ze nog steeds in grote getale toe.

  Want de deugmens, met zijn oog- en oorkleppen op, zag dat het goed was …..
  En zoniet, dan is men diep geschokt, …. om het de volgende dag alweer te vergeten! Vergeten, zodat er onwetend verder kan worden gegaan met het deugen ….

 9. fusilier

  Dit is nog maar het topje van de ijsberg in merkel land, van hoeveel van die ongeleide islam projectielen daar rondlopen.Het is te hopen dat de A.F.D steeds meer stemmen krijgt in het sterk verdeelde Duitsland waar je als vrouw na tienen niet meer veilig over straat kunt.

 10. Heras

  De moeilijkheid is, dat deze mensen wel aangehouden worden, maar ook weer vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs..zo gaat het ook al jaren in nederland.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.