Filmpje! Dit zijn de sneue activisten die Paul Cliteur (FVD) de mond wilden snoeren!

Geen categorieapr 06 2019, 20:00
Gisteren vond in Groningen de Nacht van de Filosofie plaats waar denkers van diverse stromingen met elkaar spraken. Je zou zeggen: niets aan de hand, iedereen is welkom, maar nee. Voorafgaand aan het evenement deed een docent moeilijk en riep hij de Rijksuniversiteit Groningen op om Paul Cliteur (FVD) de toegang te ontzeggen. De Groningse universiteit liet weten Cliteur te verwelkomen, maar de Leidse professor maakt zich zorgen om de intellectuele diversiteit in Groningen.
De Groningse universiteit weigerde gelukkig om de onredelijke eisen van verschillende docenten te honoreren, maar toch voelden sommigen zich genoodzaakt om middels leuzen de FVD'er zwart te maken. Dat deden ze dan ook met spandoeken en kartonnen doosjes waarop teksten stonden zoals 'Stop funding nazi's!' en 'Cliteur? Nee hoor! Clitorises? Ja wel!'.
Waarom bij dergelijke protesten zulks bizar taalgebruik gebezigd wordt weten we niet, maar het is ongetwijfeld een reflectie van de geest van de demonstranten. De avond verliep verder rustig al werden wel voorzorgmaatregelen genomen. Zoals op de beelden te zien is voelden slechts enkelen zich geroepen tot het protest tegen Cliteur.
Prof. dr. Cliteur werd overigens streng beveiligd omdat de dreiging reëel was dat een mafklapper zich zou bezondigen aan zijn bloed. Maar gelukkig kwam het niet zo ver. Behalve de mini-demonstratie aan de voordeur van het Groninger Forum bleef het rustig.
Zelfs het Groningse blog Sikkom, vaker wel dan niet kritisch op Forum voor Democratie, was geschrokken over de hetze tegen Cliteur. Zo schreef Freek Niemeijer:

"En dat lieve mensen, is eng. Want oneens met Cliteur? Prima. Maar hem proberen de mond te snoeren? Pure censuur. Dat je controversieel bent, wil niet zeggen dat je een gevaar bent. Bovendien suggereert het dat de bezoekers van de Nacht manipuleerbare schapen zijn die je elke willekeurige kolder door de strot kunt duwen. Onzin. Ook het feit dat mensen van de vakgroep Filosofie hiermee komen is hypocriet."

In de meeste gevallen verslaan de goede ideeën de slechte ideeën in een rechtstreeks debat. En om dit proces van het maatschappelijk debat te garanderen is het noodzakelijk om ook Paul Cliteur toegang te geven tot het debat.
Als de man onzinnige zaken verkondigt dan zijn er voldoende intellectuelen beschikbaar die hem kunnen corrigeren. Maar toegang tot het debat ontzeggen en met schunnig taalgebruik demonstreren is gewoon zielig. Sterker nog: het voedt de slachtofferrol van Cliteur en leidt de aandacht af van waar het om draait: diversiteit van ideeën en debat.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten