Gratis miljardje voor Griekenland vanuit EU, er volgt nog eens 3,8 miljard

Tsipras_1
Foto: Alexis Tsipras, leider van het extreemlinkse Syriza en premier van Griekenland. Bron foto: Joanna / Flickr

De ministers van Financiën van de eurozone hebben besloten dat Griekenland een miljard euro toegestopt krijgt. De Grieken hebben namelijk hervormingsmaatregelen doorgevoerd. Er zal in totaal 4,8 miljard worden overgemaakt als Athene aan alle afspraken gaat en blijft voldoen. Dat meldt The Post Online.

De afspraak werd in 2012 gemaakt dat als de Grieken tal van hervormingsmaatregelen zouden nemen om hun faillissement mee af te wenden, ze steun vanuit de Eurogroep zouden krijgen. Diverse EU-landen kochten Griekse staatsobligaties op en met de winst die daarop werd gemaakt wordt nu deze schuldenlastenverlichting gefinancierd.

Van het totaalpakket, die 4,8 miljard, draagt Nederland zo’n 475 miljoen euro bij. Hiervan is al 380 miljoen overgemaakt. Voor wie denkt dat dat flinke bedragen zijn, sinds 2010 heeft Athene ongeveer 275 miljard euro aan noodleningen ontvangen!

Tot 2060 zou Griekenland onder verscherpt toezicht kunnen blijven staan. Dit houdt in dat als zij zich niet aan de afspraken houden (of bepaalde afspraken terugdraaien) de geldkraan weer wordt dichtgedraaid. Eerder riskeerde Griekenland al 970 miljoen te missen door bepaalde hervormingen nog niet door te hebben gevoerd.

Hoewel het natuurlijk verschrikkelijk is dat er zo’n enorm bedrag die kant uit is gegaan, moet wel worden gezegd dat die Grieken die bittere pil uiteindelijk wel hebben weten te slikken. Pensioenen kregen rake klappen, voorzieningen werden flink teruggeschroefd en men kon op het dieptepunt haast geen geld meer pinnen. Nu maar hopen dat ze de boel op termijn grotendeels terug kunnen betalen en stabiel weten te blijven in de toekomst.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

33 reacties

 1.   

  Mooi nu eindelijk een positief stukkie van DDS, werd wel zat van dat eeuwig gezeur en gejammer van de laatste tijd.

 2.   

  Griekenland is gewoon verkocht aan de Chinezen door de EU!!!

  1.   

   Natuurlijk, Toetssteen.

   En neem er nog eentje.

  2.   

   De Chinezen hebben daar inmiddels al grote havens opgekocht idd. Misschien nog wel meer. De eu is iig de ondergang van Griekenland geworden, op sociaal, economisch en migratiebeleid. De meeste Grieken die ik gesproken heb denken er zo over.

  3.   

   Onzin. Dat geld voor haven, industrie en potentieel industrie gebied en spoorwegen is in Griekenland gebleven.

   De eu heeft griekenland gered omdat Europese systeembanken er teveel geld hadden zitten

 3.   

  Grexit nu!!

 4.   

  3,8 miljard valt wel mee, als je het snel zegt.

  Voor de beelddenkers onder ons:

  1 miljard euro is 264 vrachtwagens vol met 1 euro munten
  3,8 miljard is 1003* vrachtwagens vol met 1 euro munten.

  *0,2 tel ik niet mee.

 5.   

  Vreemd als iemand in Nederland liegt, dan wordt zijn uitkering stopt gezet. Lieg je in de EU, dan krijg je 270 miljard.

  1.   

   Vergeet je kilometerregistratie maar eens correct in te vullen, en dan een bezoekje van de belastingdienst. Je bent schuldig totdat je het tegendeel hebt bewezen, dat is het hele principe van de belastingdienst. Maar die regels gelden niet voor de Grieken, Fransen, Italianen en de de eu natuurlijk. Vampieren zijn het!

   1.   

    @ ZiggyStardust

    Precies, dat is het vreemde. Jarenlang liegen en dan wordt je nog geholpen ook.

    Overigens is het ook vreemd dat zo een klein land met een miljoen of 10 inwoners en economie van niets, de EU zal van slag kan brengen met 517 inwoners en enorme economieën.

    Dat is hetzelfde als je 10 kinderen hebt en de kleinste van drie met 20 euro schuld je hele gezin bankroet maakt.

    Iets klopt er niet hier!

  2.   

   Uhm hoe zit het dan met onze politici, die liegen continu, die hebben nu onderhand een plek in het gevang bij elkaar gelogen…

 6.   

  Men had de Grieken natuurlijk gewoon de kans moeten geven om de Eurozone te verlaten, eigen munteenheid terug invoeren waarbij het wel gewoon in de EU was kunnen blijven! Dat was voor alle partijen de beste oplossing geweest.
  Landen moeten uit noodzaak dus geldende hoogstnoodzakelijke redenen bij hoge uitzondering uit de Eurozone kunnen stappen zonder dat het gelijk verplicht de EU moet verlaten!
  Dit is nu niet mogelijk, uit de Eurozone betekent ook uit de EU, dit is de meest belachelijke regel die men ooit heeft bedacht…

 7.   

  Nederland draagt 475 miljoen euro bij aan Griekenland
  7 miljard sowieso elk jaar EU afdracht
  energietransitie
  klimaatakkoord
  marrakesh,opvang,uitkeringen,woningen.

  Nee mijn AOW en pensioen worden nóóit meer geïndexeerd,volgend jaar wordt mijn pensioen zelfs verlaagd!

  1.   

   “Nee mijn AOW en pensioen worden nóóit meer geïndexeerd,volgend jaar wordt mijn pensioen zelfs verlaagd!”

   Ook jij bent er door de elite in gemoffeld. Alweer een goede reden voor een nexit.

   #stemzeweg

 8.   

  De Grieken er weer een miljardje extra er bij , de Italiaanse banken worden gered met belasting centen uit het garantiefonds, bij een harde brexit valt Italië om, en gaan de financiële markten ook beginnen aan Frankrijk, u 1400 miljard € aan pensioen voorzieningen staan ter beschikking in Brussel , met dank aan rolstoelhouder mevr Kleinsma , daar kunnen de lopende rekeningen van de zuiderlijke lidstaten mee betaald worden , anders valt de euro om , en bent u dat geld ook kwijt , tegen die tijd lachen de Engelse zich te pletter, en is Rutte het land al uit, ik kan niet begrijpen dat er geen landen in de euro zijn die dat niet laten gebeuren , binnen vijf jaar is het te laat, de Duitsers hebben nog een oorlog syndroom , mensen met een spaar rekening , neem een dollar rekening , het einde van Europa met zijn lidstaten is in zicht

  1.   

   @Cootje: In één zin, zonder punten. Maar je hebt wel gelijk.

 9.   

  De Grieken hebben per persoon meer vermogen (in het buitenland geparkeerd, uiteraard) dan de gemiddelde Duitser.

  Een beetje Griek betaalt geen belasting.

  Een Griek die op z’n 50e nog niet met pensioen is, wordt voor gek verklaard door zijn landgenoten.

  En wij maar geld overmaken. Ondertussen doorwerkend tot minstens 57 jaar en tegelijkertijd de pensioenen zien verdampen.

  Lang leve de Eurogroep! (Het partijkartel heeft voor Dijsselbloem ook weer een lucratief baantje geregeld).

  1.   

   Moet zijn: Minstens tot 67 doorwerkend.

 10.   

  Hopen, een goede omschrijving van de zorgvuldige en deskundige wijze waarop ons belastinggeld wordt weggegeven.

 11.   

  Quote : Diverse EU-landen kochten Griekse staatsobligaties op en met de winst die daarop werd gemaakt wordt nu deze schuldenlastenverlichting gefinancierd.
  .
  Budgettair neutraal geregeld.
  Kost de belasting betaler dus helemaal totaal niets.

 12.   

  Ik ben benieuwd wanneer we nu eens echt de waarheid vanuit Brussel te horen krijgen. Een Brusselse variant op politiek 24 lijkt mij zeer wenselijk, zodat we tenminste een deel van wat daar besproken wordt kunnen volgen. Het komt op mij over als ondemocratisch en achterkamertjespolitiek op dit moment.

 13.   

  Ehh 275 miljard delen door ca. 10 miljoen Grieken… = € 27.500,- per Griek.

  Maar, Wiki zegt;

  > Op 20 augustus 2018 werden de steunprogramma’s formeel beëindigd. Het door de Grieken als zeer paternalistisch ervaren toezicht van de “troika” op de overheidsbestedingen verviel hiermee.[227] De staatsschuld was op dat moment in absolute termen gedaald, maar als percentage van het GDP, door de sterke krimp van de Griekse economie, sterk gestegen tot op dat moment bijna 180%. <

  Ook is bekend dat jeugd en werkende bevolking die KAN wegtrekken, dat ook DOET. Over blijft een bevolking die krimpt en ouder is.. Kortom, Griekenland gat het nooit redden op deze manier.

  1.   

   @ Punt50

   Tegenwoordig gaan mensen eerder weg, dan dat zij hun eigen land opbouwen en voor hun eigen ouderen zorgen. Je ziet het in Moldavië, jongeren zijn massaal weggetrokken en de ouderen blijven berooid achter. Het land wordt armer en armer en zij laten hun eigen ouders gewoon stikken.

   En wie mag die oudjes dan weer gaan helpen? Precies, dat mogen wij doen. Net als in Syrië miljoenen jonge mannen wegtrokken die tegen IS konden vechten, gingen zij weg en laten andere landen hun problemen oplossen. En teruggaan en hun ouderen helpen het land op te bouwen?

   Um, drie keer raden.

 14.   

  De Grieken lachen zich rot om de randdebielen, wij dus, die zich door Brussel als makke schapen de zakken leeg laten trekken en tot hun 67+ moeten werken terwijl zij met 62 jaar klaar zijn met “werken” en genieten van een ouzo’tje op een terrasje in de zon, van òns geld, maar geen zorgen, dat geld komt terug met rente beloofde Jan Kees de Jager ons indertijd, hijzelf heeft alvast een “voorschotje” genomen als CFO bij KPN à raison van euro 625.000,- per jaar, exclusief bonussen natuurlijk.

 15.   

  “Geen geld meer naar Griekenland”, eens een belofte van Mark Rutte, wordt dus aanhoudend gelogenstraft.

  1.   

   Rutte liegt nog als hij fluit!

 16.   

  Ze hebben hun ziel verkocht voor eeuwig aan de EU. Chinesen zijn binnen. Griekenland heeft verplicht de asielzoekers op te vangen omdat ze financieel aan de grond zitten met het mes op de keel, even zoals ze dat met Italie wilden. De EU is een grote dictatuur. Waar persvrijheid om de Islam te pleasen steeds verder de nek wordt omgedraaid. De EU zorgt ervoor dat de burger er op achteruitgaat.

 17.   

  Da’s 27.500 euri’s per Griek!

  Kan ik die ook even vangen? Ik heb 55 duizend nodig om van het gas af te gaan en dan nog een nieuwe Tesla.

 18.   

  Wel ja, blijf maar gooien in de bodemloze put.
  Hier moet je al dagen je menu aanpassen omdat rondkomen anders niet mogelijk is.
  Pensioenen omlaag.
  Belastingen omhoog.

  Het enige wat de laatste jaren hier goed is gegroeid zijn belastingen en de voedselbanken.

  1.   

   Het geld wordt niet weggegooid maar wordt even later per direct overgemaakt naar de grote Europese banken, Griekse leningen bij voornamelijk grote westerse banken worden hiermee afgelost en een op een omgeruild voor EU-leningen met publiek geld.
   Als Europese burgers zijn wij gewoon bezig de eigen banken te compenseren voor hun verliezen en gemaakte fouten waarbij de schuld van de Grieken aan ons in een later stadium waarschijnlijk worden kwijtgescholden…
   Het is gewoon een vestzak-broekzakoperatie.

 19.   

  Welke gek gelooft nog, dat de Grieken hun schulden gaan terug betalen?

 20.   

  Dag Lieve mensen,

  Jullie moeten betalen voor de Grieken. Niet 10 of 50 jaar maar voor altijd. Voor de welvaart, economie, gezondheid, de gehele bakermat, enz. enz. die de Grieken gebracht hebben.
  Jullie leefden in de bomen. Zijn Jullie dat vergeten. Jullie waren Piraten. Om maar te zwijgen over de miljarden meer dan 500 die Jullie en Duitsland aan de EU als lening hebben. Wij hebben iets van meer dan 300. Weten Jullie hoeveel keer we dit betaald hebben en nog steeds. Rente op rente. Praat niemand over. Jullie weten niets!!! . De mensen in Griekenland hebben drie banen. Ik woon tig jaren in NL maar ik heb niemand hier gezien die 2 baantjes heeft. Laat staan dat je ervoor word afgestraft. Voor dat Jan alleman iets erover schrijft, zonder de waarheid te weten. Groet, P.

 21.   

  De gehele Bakermat hebben we gebracht.
  Alle universiteiten hadden in Griekenland moeten zijn, de gehele medische opleidingen moesten daar zijn, de taal, hoeveel woorden zijn er niet van ons. Alles zou daarvandaan moeten beginnen. Dat Jullie nu leven en ademen is van de Grieken. Zeg maar OK.
  Wie weet het woord OK te vertalen.

  Juist, ………………ook dat weten Jullie niet.
  Het is geen Engels woord, en in de woordenboek zul je het ook niet vinden.
  Wie het weet, reageerd. En anders zal ik Jullie de volgende keer een Griekse les lezen..

  Groet, Kourd.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!