Knetter! Berlijnse woningmarkt loopt ook vast: 44% van inwoners eist nationalisatie woningmarkt!

In Duitsland marcheren momenteel duizenden mensen door de straten om aandacht te vragen voor de hoge huurprijzen in Berlijn. Dit keer niet in het bruin, maar wél met rode vlaggen! Ruim 44% van de inwoners van de Duitse hoofdstad wenst nationalisatie van de woningmarkt. Over de bevolkingsexplosie door migratie natuurlijk geen woord, want dat is zogenaamd géén factor in het geheel…

Een mens verplaatst zich anno 2019 sneller van Brazilië naar Duitsland dan dat Duitse bouwbedrijven appartementencomplexen kunnen bouwen. Toch lijkt de politiek in Europa nauwelijks rekening te houden met deze realiteit. Niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland!

Echter is het niet meer dan logisch dat de prijzen de pan uit reizen als de bevolkingsomvang sneller stijgt dan men kan bouwen. In de afgelopen 10 jaar kwamen jaarlijks 40.000 mensen naar Berlijn op zoek naar woonvesting, maar nu heerst er dus krapte op de markt aldus Reuters.

Dat de demonstranten roepen om de woningmarkt te nationaliseren is weer een typisch gevalletje ‘Afbraakgeneratie’: men wil van alles, maar denkt simplistisch. Nee, geen enkele reflectie op hoe de situatie is ontstaan! Ze geloven echt in nationalisatie. Wat een druiven:

Het allerergste is wel dat een meerderheid in Berlijn ondertussen voorstander is van de nationalisatie van Deutsche Wohnen! Het is wensdenken waar niemand mee opschiet. De woningmarkt is uiteindelijk een markt van vraag en aanbod. Er zijn een x-aantal woningen en er is een x-aantal vraag naar woningen, maar wie uiteindelijk de eigenaar van de panden is maakt vrij weinig uit.

Nationalisatie, ofwel het wijzigen van het eigendom van privaat naar publiek, maakt dus helemaal geen reet uit. Wat wel helpt tegen woningkrapte zijn onderstaande oplossingen:

 1. Meer woningen bouwen en
 2. Minder mensen toelaten tot de stadsgrenzen om scheve verhoudingen tussen vraag en aanbod te voorkomen

Maar beide oplossingen worden dus verworpen door de linkse demonstranten.

Ze denken het verschil te kunnen maken door het eigenaarschap van de woningen te veranderen. Dat is natuurlijk lachwekkend. Immers doet het er niet toe wie eigenaar is van de woningen, maar worden de hoge prijzen veroorzaakt door de scheve verhoudingen tussen vraag en aanbod. Niets meer en niets minder.

Nu is het zo dat overheden inderdaad minimum- en maximumprijzen kunnen vaststellen om daarmee een schijnoplossing te bieden, maar we weten allemaal hoe dergelijke constructies in het verleden hebben uitgepakt!

Zo leidden maximumprijzen vaak tot schaarste en minimumprijzen tot overproductie. Denk aan de overproductie van melk in Europa vanwege door de overheid gegarandeerde minimumprijzen voor melk. Zo zal het ook in Berlijn gaan uitpakken als men niet oppast.

Als het stadsbestuur ervoor kiest de prijzen te begrenzen zal de schaarste enkel toenemen. Als de panden van Deutsche Wohnen worden genationaliseerd kan de overheid wel lagere huren bieden richting Berlijners, maar betalen mensen uit andere steden de rekening! En ten slotte leidt de nationalisatie evenmin tot nieuwe woonruimte. Daarvoor moet worden gebouwd.

En precies dat laatste is noodzakelijk om de scheve verhoudingen tussen vraag en aanbod te verbeteren: meer woningen bouwen! Maar nationalisatie als oplossing presenteren? Tja, daarvoor moet je bij linkse socialisten zijn die geen benul hebben waar ze mee bezig zijn. Lachwekkend is het!

 

 

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

47 reacties

 1. Brazil

  Ja je moet toch iemand de schuld geven en wederom zijn
  dit migranten.

  1. Teunis Dokter

   Als je puur naar aantallen kijkt en de verhoudingen tussen woningaanbod en de vraag dan is de bevolkingsgroei de allereerste variabele om te onderzoeken. Daar kan ik ook niets aan doen!

   1. Gekko

    Helemaal juist, Teunis. Maar dat wil de linksmens niet horen. Dus slaan die gelijk wild om zich heen met termen als islamofoob en racistisch.

    1. Satty

     Nee gekko net als Teunis misbruik jij iets met andere oorzaak om je eigen tekortkomingen te maskeren. Teunis heeft hier een zeer slecht onderbouwd frame gegeven om falen autochtone bevolking te maskeren en afwentelen op migranten.

     Het is niet voor niets dat mensen die rechts stemmen en denken een lager iq hebben, veel onderzoek naar geweest. Ze zullen nooit tot oplossingen komen omdat ze de problemen niet daadwerkelijk kunnen analyseren.

     1. marco1

      Nee dat klopt die linkse aanhangers die melodietjes van kinderliedjes gebruiken om in een optocht aan te geven ze geen fan zijn van een bepaalde politieke partij komen een stuk intelligenter over.Trouwens ook die figuren met allerlei onnatuurlijke haar kleuren en oorbellen op andere plaatsen dan in het oor komen een stuk slimmer over dan de gemiddelde ondernemer die rechts stemt.

     2. Satty

      Marco

      De gemiddelde links denkende is intelligenter. Je hebt overal uitzonderingen. Overigens zijn ondernemers niet per definitie intelligent. Kijk bv alleen al naar ondernemers die aan het eind van hun carrière niet verder zijn gekomen dan geen verlies draaien en het aantal faillissementen.

     3. Satty

      Ik heb overigens ook mijn haar soms in alle kleuren. Is dat al een teken van minder intelligentie?

     4. marco1

      Het zou kunnen Satty. Laat ze dan maar heel slim zijn dat linkse soepzooitje ik blijf met mijn wat mindere verstandelijke vermogen dat het midden rechts het beste is voor deze tijd. En dan het midden dat niet een beetje naar rechts buigt maar heel veel.

     5. marco1

      @Satty: wat betreft dat kleurtjes in je haar. De 1 zal zeggen wat modern en ik heb zoiets van doe er een hanekam bij en ik heb het idee dat ik je niet heel serieus moet nemen.

     6. Satty

      Marco1

      Eij zullen verschillende opvattingen over wat rechts is hebben ben ik bang. Jij bent ook heel korte termijn gericht. Jij hebt het ook meestal over sypthomen ipv oorzaken zoals laatst bij Londen. Ik ben cultureel links maar economisch rechts/traditioneel links.

      Mn haar kleur gaat om wat ik mooi vind, of een ander het modern of lelijk vind is niet van belang. Ik heb geen interesse in wat een ander van mij vind of denkt. Ik wil me er goed bij voelen. Of jij het associeert met links activisme is erg bekrompen denken want ik kleed me vaak erg stijlvol. Geen slobbertruien of joggingbroek.

     7. marco1

      Zo is het misschien ook een beetje bekrompen letterlijk in te gaan op kleurtjes haar terwijl ik daar een bepaald type mens mee probeerde te duiden. Korte termijn denke ja het leven is nu eenmaal niet eeuwig en wie dan leeft die dan zorgt.

     8. Siemien

      Het is de schuld van Afrika

   2. Satty

    Nee Teunis. Je zult ook naar echtscheidingen moeten kijken, of ouderen langer thuis blijven wonen door toegenomen gezondheid op hogere leeftijd of ondercapiciteit ouderenzorg en of jongeren langer alleen wonen voor ze gaan samenwonen. Zo’n ingewikkelde en complex gegeven als woningtekort misbruiken om je xenofobie, welk kind is met 11 fan van Fortuyn op bot te vieren is triest. De grootste oorzaak ligt in de door mij beschreven redenen en hoe dat heeft kunnen ontstaan moet je bij de autochtone bevolking en eerdere migranten zoeken die niet vooruit hebben kunnen denken.

    1. Scarletti

     Over die bijna 500.000 buitenlandse inwoenrs zullen het gemakshalve maar niet hebben

     1. Satty

      ‘autochtone bevolking en eerdere migranten zoeken die niet vooruit hebben kunnen denken.’

      Het staat er toch echt wel. Het is een verzameling van oorzaken die tot zulke problemen leiden als nu. Het is te gemakkelijk om er migratie de schuld van te geven. Het grootste probleem blijft natuurlijk het miskleunen van overheden in tijden van crisis. Dat zijn uitstekende periodes om investeringen in de bouwsector aantrekkelijk te maken.

      Teunis kleunt hier ontzettend mis.

    2. Teunis Dokter

     Die andere factoren die je noemt zijn overigens ook relevant. Zoals scheidingen, maar het idee dat een nationalisatie ineens allerlei woningen tovert is gewoon dom wensdenken.

     1. Satty

      Oh dat klopt ook wel. Ik heb een probleem met het niet benoemen van alle relevante oorzaken. Doe je dat niet zul je het probleem niet blijvend kunnen oplossen.

    3. DeBruijn

     @ Satty

     Hoe kom je bij xenofoob? Ik lees niets over moslims in het artikel.

     Feit is natuurlijk wel dat als je al veel te veel huizen tekort hebt en je laat honderdduizenden mensen binnen, dat het tekort groter wordt. Er zijn 40.000 huizen naar Syriërs gegaan hoorde ik. Zelfs al was er geen tekort, dan nog tover je geen 40.000 huizen uit je mouw als er ineens zo veel vluchtelingennkomrn. Dus er was dan gelijk een tekort van 40.000 huizen.

     Dus huizentekort is niet alleen de schuld van de regering.

  2. Hartenheer

   In Nederland is het niet beter.
   Ik wacht al 5 jaar op een huis die naar mijn {lage} uitkering is.
   Ben na 41 jaar werken afgekeurd en ben blijven werken tot ik niet meer kon.
   Hierdoor was ik in een zeer lage loongrens gekomen, en daar heb ik nu ook mijn invaliede uitkering naar gekregen.
   Kan een huis krijgen in aso buurten. En als er een knap huis komt krijgt de ”nieuwe Nederlander” voorrang.

   Zo zijn we al 5 jaar bezig om een geschikt huis voor me te krijgen.

   1. DeBruijn

    In Amsterdam is het al een jaar of 15 dat je moet wachten op een sociale huurwoning en vluchtelingen die krijgen nog steeds voorrang.

   2. DidiMadloba

    Moslims blijken vaak reuze warm en hartelijk, als je je maar even over je vooroordelen heen zet.
    Dan ben je in zo’n “aso-buurt” nog beter af dan in een villawijk met kille carrièrejagers.

  3. Siemien

   Waar wordt dit gezegd?

 2. Satty

  De woningmarkt kan de veranderende gezinssamenstelling van de autochtone bevolking niet bijhouden. Misschien eens de waarheid schrijven ipv de zondebok de schuld geven?

  1. Scarletti

   Net zoals jouw zondebok cliteur is

   1. Satty

    Nee. Cliteur is een symptoom. De zondebok is de rechtse politiek die voor de huidige situatie heeft gezorgd door op ieder gebied te falen. Daar gedijt autoritair nationalisme uitstekend op.

   2. DidiMadloba

    Cliteur is een “Raspoetin” die overal aan de (rechtse) touwtjes trekt en geniet van zijn macht zonder zijn handen vuil te maken.

    Intussen wordt hij dik betaald om rechtenstudenten het van “inleiding” te geven. Je hoort veel over de hoge werkdruk in het onderwijs maar Cliteur houdt kennelijk zeeën van tijd over voor zijn politieke activiteiten. Net zoals zijn maatje Afshin Ellian.

    Enfin, allemaal off topic

 3. Nuts

  Hahaha Berlijn !!
  Wat een graf stad is dat..

  Er zijn maar 3 type bewoners daar.

  1) het stikt daar van de moslims
  2) het stikt daar van de linkse anarchisten
  3) het stikt daar van de dakloze dronken zwervers.

  Hebben ze goed voor elkaar daar.

  Bertus,

  1. marco1

   Die dakloze dronken zwervers zullen de woningmarkt niet heel erg vast laten lopen.

  2. Satty

   De dibilisering slaat hard toe. De man is er nog nooit geweest en beweerd van alles.

   1. Peter Oudshoorn

    debilisering en beweert

  3. Original NL

   @ nuts…..
   …..Er zijn maar 3 type bewoners daar.
   1) het stikt daar van de moslims
   2) het stikt daar van de linkse anarchisten
   3) het stikt daar van de dakloze dronken zwervers.
   Hebben ze goed voor elkaar daar……
   .
   Zeg… het gaat toch over Berlijn..u beschrijft echter Islamsterdam en/of Den Haag.

  4. DidiMadloba

   Miljoenen toeristen denken daar toch anders over. De enige West-Europese wereldstad die nog een beetje betaalbaar is.

 4. fusilier

  Daar zijn container woningen genoeg voor de zogenaamde migranten, maar dat is niet goed genoeg, zij willen gelijk een huis met alles erop en eraan. En de eigen bevolking moet 8 jaar wachten op een woning . De echte Berlijners waren een trots volk, maar ook hier heeft merkel alles kapot gemaakt mit wir schaffen das.

  1. DidiMadloba

   Met migratie heeft dit echt niets te maken, al begrijp ik dat die er op deze site altijd bij wordt gesleept.

   Eigenlijk is Berlijn een wonder van integratie, als grootste Turkse stad buiten Turkije. Het schijnt dat Turken gemiddeld minder crimineel zijn dan Marokkanen.

   In een wijk als Neukölln waan je je in het Midden Oosten, maar de Berlijner is “weltoffen”: staat open voor de wereld.

 5. Hamer Sikkel

  Veel mensen te Berlijn stemmen voor de communistische Linkspartei van Sahra Wagenknecht en die zijn uiteraard voor nationalisatie van de huizenmarkt en andere marxistische plannen.

  1. DidiMadloba

   Sarha is een fenomeen. Deze half-Perzische vrouw vertoont een zeldzame combinatie van uiterlijk schoon en politiek fanatisme.

 6. TD

  “Berlijnse woningmarkt loopt ook vast”
  Nee dat kan niet,is onmogelijk?
  Immigratieproblemen waren er niet,zijn er niet en komen er ook niet!
  Het is enkel negativisme,een niet bestaand idee,dat enkel tussen de oren zit!
  “WIR SCHAFFEN DAS” ihr dummen idioten haha!

 7. Henk-Jansen

  Steeds meer eenpersoonshuishoudens, steenrijke huisjesmelkers… Daar wordt hier niets over gemeld.

  1. DidiMadloba

   Nee want het is links om daar over te klagen.

 8. Original NL

  “Wir schaffen das”…lol!!
  Nächstes Mal AFD wählen Arschlöcher!!!

 9. Veteraan

  Altijd lachen met die lui hé.
  Gewoon laf volk wat de allochtonen niet de schuld durft te geven want die snijden je strot af.
  Beter om maar dan de schuldvraag te verleggen zodat je niet aangepakt wordt.
  Laf Links volk
  Tegen kernenergie is niet zo fout hoor, het is nog steeds niet echt veilig en als er eentje af gaat, met of zonder hulp van onze lokale terroristen, zit je toch een 40.000 jaar gemiddeld met een probleempje.
  En dan hebben we het nog niet over het kernafval wat overal en nergens ligt en ook al verwerkt is in vele vuile bommetjes.
  Zoals al eerder genoemd durven de moslimpjes er nog geen 1 te laten ontploffen omdat naties dan een bommetje op een belangrijke islamdoel gooien maar deze dreiging helpt steeds minder tegen die mafkezen.

 10. Dik

  Ook in Amsterdam is het bal! Gemiddeld wordt daar 1128 euro per maand aan huurlast betaald, dat is 40,5% van het gemiddelde inkomen (ca €2785/maand)

 11. Punt50

  Domme huurders.. Koop gewoon een huis ben je overal vanaf. En kom niet aan met het argument dat er in Duitsland geen huizen te koop zijn!

 12. Bes Tolen

  Duitsers zijn een in oorlogen verslagen volk en dat volk is niet meer in staat zich op te richten. Duitsers zijn hun hersens kwijt en vooral hun gevoel voor de werkelijkheid. Ze zijn niet meer dapper en zijn aan het Zuiden overgeleverd, dat hen kan plunderen en dat doet zonder enige verantwoording af te leggen. Dat doet het Zuiden ook niet tegenover hun eigen bevolking. Wat is het Zuiden? Dat is Rome met al haar tentakels. Een heel oude adel, de door Rome aangestelde grootbankiers waarvan de macht zich over vrijwel het hele westen uitstrekt, de Rooms katholieke kerk met miljoenen dienstknechten, die er zelfs een legertje Afrikaanse hardlopers op na houdt waarvan er vandaag in Rotterdam de marathon liepen, en alle instelllingen en mensen die op wat voor wijze ook, ondersteuning geven. Zoals in het verleden Mussolini in haar slipstream het Romeinse rijk kon propageren. Want dat is het echte fascisme. Dat van Rome. Maar Rome deed of haar neus bloedde. Het pikte alleen op wat haar goed uit kwam, wetend hoe groot haar invloed elders was in de westerse wereld. Enzovoort. Het protestantisme is mislukt, de democratie is in grote verwarring, valse ideologie van het vaak van Christus ontdane christendom en van het marxisme zijn leidend en dringen dieper door in maatschappij en persoonlijk leven. De keus is eigenlijk slechts die tussen aan oud vuil van eeuwen vast houden of dat geheel verwerpen. De onderdrukkers van eeuwen definitief aan de kant zetten. Maar aan het geheel verwerpen van de ballast is slechts een kleine minderheid toe. Omdat de verwarring te groot is. In wezen gaat het voor het westen om te kiezen voor zichzelf. Om zelfbehoud. Het westen heeft een groot probleem. Alleen haar probleem, een intern probleem. Op te ruimen.

  1. DidiMadloba

   Dit slaat echt nergens op. Na de Tweede Wereldoorlog beleefde Duitsland het “Wirtschaftswunder” van een grote economische bloei.
   De hereniging is ook een succes geworden, zij het niet zonder strijd.
   Door een kiesdrempel is de Duitse politiek nog redelijk stabiel, al trekken de vandalen van de AfD ook een hoop mopperaars aan.

 13. DidiMadloba

  DDS is altijd verontwaardigd. Maar wat is hier nu echt mis?
  Ik ben een voorstander van marktwerking maar ik leerde van economen dat de mark niet altijd gelijk heeft: markten kunnen ook falen.
  In Berlijn drijven rijke nieuwkomers de prijzen zover op dat de oorspronkelijke bewoners niet meer in hun eigen wijk kunnen blijven wonen. Gentrificatie heet dat. Dat is nog tot daar aan toe, maar onroerend-goed speculanten slaan ook toe.

  Intussen vallen de huren in Berlijn naar internationale maatstaven nog erg mee: € 10 per m2 per maand is niet exorbitant, voor een wereldstad.

  In Nederland hadden we nog heel lang na de Oorlog een vergunningenstelsel om de schaarse woningen eerlijk te verdelen. Zouets moesten ze daar ook invoeren.

  Wie de Amsterdamse geachtengordel uit wordt gedreven door overbetaalde yuppen kan nog terecht in de provincie, maar Berlijn ligt nogal geïsoleerd in de dunbevolkte vroegere DDR.

  Een lichtpuntje is dat oersaaie communistische flat wijken in het posten van Berlijn (zoals Marzahn) opfleuren doordat daar kunstenaars En studenten naar toe trekken die de huurprijzen elders in de stad niet meer kunnen betalen. En doordat Berlijn een excellent openbaar vervoer heeft ben je zo weer in het centrum.

  1. Punt50

   @ DidiMadloba

   > Wie de Amsterdamse geachtengordel uit wordt gedreven door overbetaalde yuppen kan nog terecht in de provincie, maar Berlijn ligt nogal geïsoleerd in de dunbevolkte vroegere DDR. <

   Geneuzel! Alsof rond Berlijn niets is. Onwaar. Bijv. noord van Berlijn ligt Brandenburg. Ruimte zat.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.