Peilingen! Electoraal landschap tot rust gekomen: VVD, CDA en D66 wanhopig dat Rutte de rit uitzit

Geen categorieapr 14 2019, 11:00
De wekelijkse peilingen zijn binnen en Maurice de Hond (Peil.nl) ziet deze week geen verschuivingen in de zetelverdeling. Dit betekent dat de politiek even in rustig vaarwater is gekomen en gezien de onderwerpen behandeld in de afgelopen weken is dat geen verassing. Er wordt bijvoorbeeld gesproken over 'naar een moderne uitvaartwet', maar daar zitten de meeste kiezers natuurlijk niet op te wachten.

Peilingen van 14 april 2019

[caption id="attachment_224348" align="aligncenter" width="561"]De peilingen van 14 april 2019. Bron: Maurice de Hond / <a href=Peil.nl" width="561" height="457" /> De peilingen van 14 april 2019. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl[/caption]
Met de culturele acceptatie, of capitulatie, dat de politiek onze samenleving op elk niveau micro-managet staat de agenda van de Tweede Kamer vol met niche-onderwerpen. Waarom dit politiek paradigma zo acceptabel is weten we niet, maar opmerkelijk is het wel.
Deze week dus geen verschuivingen in de peilingen. Volgens Maurice de Hond staat Forum voor Democratie stabiel aan de top van de politieke piramide. En dat blijft voorlopig zo:

"We zien geen tekenen dat de kiezers die van VVD en CDA naar FVD zijn overgegaan makkelijk zullen terugkeren. Die kiezers zijn namelijk zeer positief over Baudet en weinig positief over Dijkhoff en Buma."

De rapportcijfers van de politieke kopstukken bevestigen dit beeld. Kiezers vertrouwen Thierry Baudet (FVD) steeds meer en daarmee draagt hij een grote verantwoordelijkheid. De gebeten hondjes in deze zijn natuurlijk VVD, CDA en D66.
Kiezers van deze partijen hopen dat Rutte de rit uitzit:

Steun voor kabinet Rutte 3

[caption id="attachment_224350" align="aligncenter" width="675"]De peilingen van 14 april 2019. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl De peilingen van 14 april 2019. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl[/caption]
Volgens De Hond neemt de steun voor het kabinet Rutte 3 al een tijdje toe:

"Kiezers die overgelopen zijn van VVD en CDA naar FVD, hopen ook in grote dat het kabinet de rit niet uitzit, terwijl kiezers die bij VVD en CDA gebleven zijn juist in meerdere mate hopen dat het kabinet wel de rit uitzit. Bij D66-kiezers, die de partij verlaten hebben, maar dus niet naar FVD zijn gegaan, is het percentage dat hoopt dat het
kabinet de rit uitzit gestegen van 44% naar 68%."

Dat laatste is natuurlijk logisch. De partij van Rob Jetten (D66) geniet op dit moment invloed in de Tweede Kamer en bij nieuwe verkiezingen maakt Jetten waarschijnlijk een 'face plant'. Dat willen zijn kiezers niet, dus hopen ze dat Rutte de trein laat rollen.
Ook volgende week staan er weinig spannende onderwerpen op de agenda van de Tweede Kamer. Er wordt wel gesproken over het 'verbeteren van patiëntzorg' en er worden wat moties behandeld, maar daar blijft het dan ook bij. Geen onderwerpen die een grote groep kiezers aanspreken en dus zullen de politieke verschuivingen nog wel even op zich laten wachten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten