Peilingen! Electoraal landschap tot rust gekomen: VVD, CDA en D66 wanhopig dat Rutte de rit uitzit

Mark Rutte vraagt tijdens het slotdebat om hulp van 'Carolien'. Bron: YouTube / Screenshot NPO1
Foto: Mark Rutte vraagt tijdens het slotdebat om hulp van 'Carolien'. Bron: YouTube / Screenshot NPO1

De wekelijkse peilingen zijn binnen en Maurice de Hond (Peil.nl) ziet deze week geen verschuivingen in de zetelverdeling. Dit betekent dat de politiek even in rustig vaarwater is gekomen en gezien de onderwerpen behandeld in de afgelopen weken is dat geen verassing. Er wordt bijvoorbeeld gesproken over ‘naar een moderne uitvaartwet’, maar daar zitten de meeste kiezers natuurlijk niet op te wachten.

Peilingen van 14 april 2019

De peilingen van 14 april 2019. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl
De peilingen van 14 april 2019. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl

Met de culturele acceptatie, of capitulatie, dat de politiek onze samenleving op elk niveau micro-managet staat de agenda van de Tweede Kamer vol met niche-onderwerpen. Waarom dit politiek paradigma zo acceptabel is weten we niet, maar opmerkelijk is het wel.

Deze week dus geen verschuivingen in de peilingen. Volgens Maurice de Hond staat Forum voor Democratie stabiel aan de top van de politieke piramide. En dat blijft voorlopig zo:

“We zien geen tekenen dat de kiezers die van VVD en CDA naar FVD zijn overgegaan makkelijk zullen terugkeren. Die kiezers zijn namelijk zeer positief over Baudet en weinig positief over Dijkhoff en Buma.”

De rapportcijfers van de politieke kopstukken bevestigen dit beeld. Kiezers vertrouwen Thierry Baudet (FVD) steeds meer en daarmee draagt hij een grote verantwoordelijkheid. De gebeten hondjes in deze zijn natuurlijk VVD, CDA en D66.

Kiezers van deze partijen hopen dat Rutte de rit uitzit:

Steun voor kabinet Rutte 3

De peilingen van 14 april 2019. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl
De peilingen van 14 april 2019. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl

Volgens De Hond neemt de steun voor het kabinet Rutte 3 al een tijdje toe:

“Kiezers die overgelopen zijn van VVD en CDA naar FVD, hopen ook in grote dat het kabinet de rit niet uitzit, terwijl kiezers die bij VVD en CDA gebleven zijn juist in meerdere mate hopen dat het kabinet wel de rit uitzit. Bij D66-kiezers, die de partij verlaten hebben, maar dus niet naar FVD zijn gegaan, is het percentage dat hoopt dat het
kabinet de rit uitzit gestegen van 44% naar 68%.”

Dat laatste is natuurlijk logisch. De partij van Rob Jetten (D66) geniet op dit moment invloed in de Tweede Kamer en bij nieuwe verkiezingen maakt Jetten waarschijnlijk een ‘face plant’. Dat willen zijn kiezers niet, dus hopen ze dat Rutte de trein laat rollen.

Ook volgende week staan er weinig spannende onderwerpen op de agenda van de Tweede Kamer. Er wordt wel gesproken over het ‘verbeteren van patiëntzorg’ en er worden wat moties behandeld, maar daar blijft het dan ook bij. Geen onderwerpen die een grote groep kiezers aanspreken en dus zullen de politieke verschuivingen nog wel even op zich laten wachten.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

39 reacties

 1.   

  Geestig, de journavist Teunis plaatste eerst een bericht met de kop dat het aantal kiezers dat meent dat het Kabinet de rit moet uitzitten opmerkelijk is gestegen.
  Dat artikel trok hij schielijk terug want dat bekte toch niet lekker in zijn journavistische referentiekader en nu spreekt hij ineens over de wanhoop bij de coalitiepartijen.

  Doorzichtig kereltje.

  1.   

   Het is geen journavist, maar journalist.

 2.   

  de culturele acceptatie, of capitulatie
  micro-managet
  niche-onderwerpen
  politiek paradigma
  .
  Er vloog een uil over huize Teunis.

  1.   

   Ah vervelend he? Nu wordt het volledige onderzoek van mdh geplaatst, en dan kun je niets anders meer dan de taalnazi uit gaan hangen.

   1.   

    “Ah vervelend he? ”

    Iedere reactie is voor hem (+70 jaar en bejaard) prima, zolang je maar reageert. Het maakt niet uit wat voor reactie, zolang je maar reageert. Dat zorgt er namelijk voor dat hij weer verder kan met z’n spelletje, zeven dagen per week, gemiddeld dertien uur per dag. Jij reageert en hij gaat zuigen, klieren en treiteren.

    Waarom zou je dat faciliteren, je doet ze er nog een plezier mee ook. Doe daarom jezelf en de rest een plezier, negeer dat schuim.

 3.   

  Maar Rutte zit de rit toch niet uit als we Baudet moeten geloven? Want volgens Baudet zou het kabinet dit jaar vallen wegens Europese verkiezingen en Rutte die een baantje in Europa wil.

  Maar tot op heden zit die er nog steeds en over 2 maanden zijn de verkiezingen er al.

  1.   

   @Robert: Rutte zit de rit inderdaad niet uit, de verschillen zijn te groot geworden en de VVD ligt te vaak in bed met GroenLinks, de achterban gaat dat niet langer pikken.

   1.   

    Ja maar de kiezer is pas over 2 jaar aan zet en niet eerder. En als ze dat niet pikken moeten ze over 2 jaar een andere partij stemmen he. Buiten dat om zijn er nauwelijks partijen die nu verkiezingen kunnen veroorloven dus zullen ze er ook alles aan doen om er voor te zorgen dat het kabinet niet valt.

    Dus ja Rutte zit de rit gewoon uit. Of er moet een politiek conflict komen.

    1.   

     “Ja maar de kiezer is pas over 2 jaar aan zet en niet eerder. ”

     Nee hoor, ik verwacht dat dit Kabinet niet verder komt dan september 2019. De verschillen zijn te groot geworden.

 4.   

  VVD verliest 11 zetels, dat komt aardig overeen met wat ik zelf denk. VVD gaat onder de 20 zetels uitkomen, D66 haalt er hooguit 6 en CDA komt op ongeveer 13 zetels.

  1.   

   En de linkse kiezers weer van het Klaveravontuur terug in het warme nest van de PvdA. Dat zou voor de toekomst van NL het beste zijn. Stoppen met de klimaatgekte van GroenSlinks en Drammers66.

   1.   

    @Gekko: Misschien wel inderdaad, al staat de PvdA wel garant voor een hoog kartelgehalte. Ook Jüb Çöhën stond gebroederlijk naast Femke toen ze op woensdag 27 oktober 2010 een motie indiende waarmee ze de Regering, succesvol, opriep om de islamisering van ons land niet tegen te gaan.

 5.   

  Heren Noppen en umhnz, de gillers van de week. Zo nu en dan heb ik enige hoop dat u, 2 x groen links overtuigd communist, niets geleerd van Oostblok 1945 – 1989, vaker een artikel op inhoud becommentarieerd. Het zal u veel genoegen doen, dat ik eerst 5 minuten moest bijkomen van een lachbui over zoveel onbenul. U bent misschien geschrokken dat FvD nogmaals de grootste partij van Nederland is, en misschien heeft u de geruchten gehoord dat steeds meer VVD leden rutte zat zijn….?
  Noem eens 3 punten uit het FvD programma waar u het niet mee eens bent en waarom. Natuurlijk kunt u dat niet, dus de wedervraag zou kunnen worden, ‘Albarda, noemt eens 3 punten uit het FvD etc, etc. Beste pubertjes, ik wens u een prettige dag en zie uw commentaren vanavond. Ik ga een fout van FvD ervaren, nl dat je in Nederland net 15 minuten in alle rust in de natuur kunt wandelen. Immers, ik wil dat Nederland structureel 10 miljoen inwoners houdt, een punt waar FvD weinig cq geen aandacht aan schenkt.

  1.   

   “Heren Noppen en umhnz, de gillers van de week.”

   Iedere reactie is voor hun prima, zolang je maar reageert. Het maakt niet uit wat voor reactie, zolang je maar reageert. Dat zorgt er namelijk voor dat ze weer verder kunnen met hun spelletje, zeven dagen per week, gemiddeld dertien uur per dag. Jij reageert en zij gaan zuigen, klieren en treiteren.

   Waarom zou je dat faciliteren, je doet ze er nog een plezier mee ook. Doe daarom jezelf en de rest een plezier, negeer dat schuim.

  2.   

   becommentarieert

  3.   

   “Immers, ik wil dat Nederland structureel 10 miljoen inwoners houdt,”

   Het heeft iets ontroerends.

   :)

  4.   

   Ben zeer blij met uw lachbui.
   Hoop dat uw lach net zo schaterde als toen ik uw CV op LinkedIn las:
   “een uitstekende talenkennis in het Frans, Engels, Duits, Nederlands en Spaans.”
   “Ik wordt zakenpartner op provisie basis.”
   .
   Humor.

   1.   

    Opeens weet ik het. Henkie Albarda is Ivo Niehe. Ik weet alleen niet of Niehe ook half joods is, maar ja dat is bijna iedereen als het te pas komt he.

   2.   

    Ach gossie!, Henk Albarda krijgt het wel zwaar voor de kiezen.

   3.   

    Je verlaagt je umhnz. Dat onthult je karakter. Buitendien zijn er meerdere Henk Albarda’s in Nederland.

 6.   

  Peilingen, verkiezingen etc. allemaal niet zo belangrijk. Is enkel een verzetje voor het plebs, die denken dat ze mee mogen doen en het lijkt op die manier net of we een democratie hebben.
  Echt geregeerd worden we vanuit HQ Lage Vuursche dus ik doe verder geen moeite meer.

 7.   

  Toch een prachtige prestatie van het FvD,het is inderdaad beter dat Eurofiel Rutte de rit niet uitzit!
  Het lag ook in de verwachtingen dat het kiezers vertrouwen in Baudet,in een steigende curve zit,kwaliteit verloochent zich niet!

  1.   

   Prachtige prestatie van het FvD.
   Wat een verstand man. Vertrouwen in Baudet, proest. Ik zou nog geen tweedehands fiets kopen van deze charlatan.
   We spreken elkaar vast later nog wel een keertje. Ik bewaar je reactie Tman.

 8.   

  Stem in mei FvD of PVV stop het hoogmoed waanzin en belust op macht project de EU
  Nl Exit

 9.   

  Is deze stand van zaken, reden om optimistisch of pessimistisch te zijn.

  Coalitie in 2017 = 76 zetels (2 KAMER)
  Coalitie in 2019 = 55 zetels (2 KAMER).

  FvD/PVV 2017 = 22 zetels
  FvD/PVV 2019 = 36 zetels.

  1.   

   @Jumping: Komt helemaal goed, FvD gaat formeren!

   1.   

    “FvD gaat formeren!”

    Met Wilders en ……………?
    Nee ook zij blijven gewoon veilig in de oppositie.

   2.   

    Ik zie ze al in gedachten met de poppetjes schuiven. Netjes met de figuurzaag uitgezaagd en beplakt met de beste foto’s uit het archief van DDS. Het is maar een spelletje, @Dik. :-D

   3.   

    Uiteraard, 20% van de stemmen is een duidelijke meerderheid.

  2.   

   Ja nog 40 zetels en er komt een stuurboord kabinet.

   Of Wilders moet nog wat coalitie partners weten te vinden.
   Maar ik denk niet dat dit gaat gebeuren.

   1.   

    de beste zeelui staan aan stuurboord.

  3.   

   Gelukkig! FvD en PVV maken geen kans, met ruim 20% van de zetels. De vraag is al of ze met elkaar samen willen, en andere partijen kijken wel uit, zeker het CDA met zijn ervaring met “gedoogpartner” PVV.

   Dat gedoe over het klimaat gaat wel weer over en dan is het FvD ook maar een anti-immigratiepartij die geeuwneigingen opwekt.

   En Baudet vertrekt binnenkort naar een louche advocatenkantoor waar hij multinationals gaat adviseren hoe ze een moderne slavernij kunnen invoeren. Als je mensen kunt huren, waarom kun je ze dan niet kopen, als werkgever?
   En daar gaat Baudet het tienvoudige verdienen van zijn armzalige “schadeloosstelling” als parlementariër, waarvan hij onmogelijk kan rondkomen als hij eerstdaags een gezin gaat stichten met zijn mokkeltje.

 10.   

  Met recht “uitzitten”, daarna is het wel afgelopen met die leugenpartij, wij zitten met de stukken en Rutte lacht zich een bult samen met zatlap Juncker en zijn kliek plucheplakkers en zakkenvullers.

 11.   

  In de Telegraaf lees ik dat een zekere Timmermans in Brussel volledig de weg kwijt is. Hij verwacht aanslagen of iets dergelijks omdat de EU de rente zo laag houdt zodat de pensioenen niet geïndexeerd kunnen worden. Ook verwacht ie dat deEU één Europese Bank zal scheppen zodat de Noord Europeanen de schulden van de Zuidelijke Europese landen zullen betalen. Die man is “echt van het paadje”!

  1.   

   Net zo goed kan het zijn dat zuidelijke landen de noordelijke moeten steunen.
   Zo was Ierland ooit bijna failliet. De opmars van Baudet zal bedrijven huiverig maken nog in Nederland te investeren. In het vooruitzicht van een Nexit zal Nederland ontvolken – wat goed uitkomt want west-Nederland zal onderlopen als de zeespiegel stijgt – zoals Baudet wil met zijn klimaatscepsis.
   Gelukkig heb ik al een woning in het buitenland.

 12.   

  Als de madness doorgaat zal hopelijk de oude trouwe partijen iets hebben geleerd:
  Steeds meer omgaan met de bevolking! Meer vergaderingen organiseren. Laten de bewoners van steden en dorpen bij elkaar komen met partij leden van de CDA, VVD en misschien de P.v.d.A., die elkaar vanouds elkaar hebben gesteund, voor een democratisch samenwerking. Die nog steeds altijd zowel in het EU als in andere landen zeer bekend en gewaardeerd zijn. Onze regerings ministers moeten wakker worden.

 13.   

  Natuurlijk zit Rutte de rit uit, de man doet het zo goed die mag
  nog wel een paar jaartjes MP blijven.

 14.   

  Men is blijkbaar vergeten dat Rutte als verademing werd gezien na de contactgestoorde Balkenende.

  En denk maar niet dat Baudet de volgende minister-president wordt. Zolang hij geen absolute meerderheid heeft zullen andere partijen hem mijden. Eerder kun je een VVD-Groen Links coalitie verwachten
  Deze totaal tegengestelde partijen zullen elkaar vinden in hun aversie tegen Baudet, de leugenaar.

 15.   

  Het is ook niet verwerpelijk. Toen de FVD nog in de kinderschoenen stond en nog vele jaren ervoor sinds het aantreden van het kabinet Rutte zo slecht presteerde door keer op keer leugens te verkondigen door ministers welke de fout in waren gegaan te blijven verdedigen en hoeveel ministers de rit ook niet volmaakte waar keer op keer vele moties van wantrouwen werden ingediend. De VVD en CDA hebben het toch echt aan hunzelf te danken om altijd maar weer iedere keer weer opnieuw regels aan hun laars te lappen dan is het ook niet verwonderlijk dat mensen het zat zijn en overstappen naar een partij welke wel hun wensen behartigen.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!