Video! Afshin Ellian geeft lesje democratie: “FVD-stemmers fascisten noemen is verwerpelijk”

Afhin Ellian reageert op de Baudet-bedreigster en legt in een interview door UP! Network even helder uit hoe democratie zou moeten werken. 

In de video hieronder ziet u het hele interview:

Hoewel het citaat natuurlijk een beetje een open deur is, legt hij in het begin van het interview wel iets heel opmerkelijks bloot. Zo merkt Ellian op dat er nogal een selectieve verontwaardiging heerst bij de media. Hij vergelijkt de aandacht die de Centrumpartij van Drs. Janmaat in die tijd kreeg, met de nauwelijks aanwezige media bij linkse demonstraties zoals in Hamburg en de antiracismemars. Waar bij Janmaat het publiek voor het merendeel uit de pers bestond, moeten we het in beide gevallen van de linkse demonstraties doen met amateurbeelden.

Ook verschilt Ellian met een rechtenstudent van mening over of alleen de ‘Paf!’-roepende bedreigster moet worden berecht of ook de omstanders die tijdens haar actie met haar meeliepen omdat ze volgens Ellian meezongen met haar. Belangrijker vindt hij dat er in dit land kennelijk met twee maten wordt gemeten. Er wordt hem de opmerking voorgelegd waarin wordt gezegd dat het slechts om een grapje ging en men het niet zo serieus zou moeten nemen. Hij stelt echter dat de rechtsorde iedereen gelijk behandelt en dat als het een (extreem-)rechtse demonstratie was geweest, men héél anders had gereageerd.

Over democratie zelf heeft hij natuurlijk ook het een en ander te vertellen! Democratie is volgens Ellian dé manier, bij uitstek, om conflicten geweldloos te beslechten. Elkaar met argumenten overtuigen is de belangrijkste manier om dit te doen. Dat mensen boos worden is dan begrijpelijk, maar die hebben vier jaar de tijd om anderen te overtuigen van hun gelijk. Hier onderstreept hij dan ook het gevaar waarin Nederland nu verkeert. Mensen die Baudet of FVD als fascistisch zien, zeggen niet dat ‘fascisme’ heeft gewonnen. Zij zeiden volgens Ellian dat ‘de fascisten’ hebben gewonnen. Wat zou betekenen dat in hun ogen niet alleen Baudet en FVD maar zo’n beetje iedere FVD-stemmer een fascist zou zijn. En daarmee begeef je je op glad ijs. Dat zou namelijk kunnen leiden tot geweld tegen niet alleen politieke figuren, maar ook iedere willekeurige FVD-stemmer. Het is dan ook ontzettend goed om even een wat genuanceerder verhaal op te kunnen tuigen, in de hoop dat potentiële extremisten aan beide kanten van het politieke spectrum weer even wat gaan kalmeren. Heerlijk interview!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. santiago

  Verraders en naieve hufters mag toch wel?

 2. Regina

  Hitler is toch ook echt democratisch aan de macht gekomen

  1. Dik

   @Regina: Klopt, en jij gaat in m’n script, je bent kaf.

  2. Satty

   Nou regina, kun je nog wel verder? Je zit in het script van de forum fascist.

  3. Punt50

   @ Regina

   Geef eens kort aan waarom AH aan de macht kwam.

   1. edoc431

    hahahahaha kun je lang wachten @punt50 hahahaha

 3. Heras

  Fijn om te lezen. Ik voelde mij al fascist omdat ik voor Baudet was. Ze kunnen beter gaan nadenken waarom er op fvd gestemd is ipv te gaan schreeuwen tijdens een demonstratie.

  1. Dik

   @Heras: Lees maar even wat een fascist is.

   Het fascisme is een extreme vorm van autoritair nationalisme en is antidemocratisch, antiliberaal, antiparlementair en anti-intellectueel.

   Dat is zo ongeveer alles wat FvD natuurlijk niet is. 😉

   1. Original NL

    Als de vos de passie preekt dan…
    Nee hoor, niemand heeft ooit op DDS de FVD stemmers voor fascisten en/of racisten uitgemaakt.
    De leugen regeert weer eens.
    #stemzeweg

 4. Rien Noppen

  Het is inderdaad onjuist om stemmers op het FvD fascisten te noemen. Baudet is geen fascist en zijn stemmers om die reden ook niet.

  Ik hoorde ook geen serieuze opiniemakers die dat beweren.

  Ellian trapt dus een open deur in.

  1. DeBruijn

   @ Rien Noppen

   De Volkskrant en NRC schaar jij dus niet als serieuze media? Die deden dat wel.

   1. Rien Noppen

    Ik las dat nergens. Heb je een citaat?

    1. DeBruijn

     @ Rien Noppen

     Genoeg, maar die mag je zelf opzoeken. Diverse opinieschrijvers hebben zulke dingen geuit of ben je dat alweer vergeten? Zal best wel, je bent altijd erg selectief.

  2. Siemien

   Je bipsmaatje Satty beweert dit structureel Rientje

 5. Dik

  “FVD-stemmers fascisten noemen is verwerpelijk”

  Het is niet alleen verwerpelijk het is vooral über stupide! Jezelf even lekker voor mongool zetten door met het begrip fascisme te strooien. Dat kan alleen maar linksaf zijn.

  #stemzeweg

  1. Satty

   Beweert de forum fascist. De idioot moffelt andere meningen al weg, een belangrijk onderdeel van het fascisme.

  2. Siemien

   En daar kan Satty niet tegen natuurlijk dat mensen zeggen dat links de fascist is

   1. Dik

    @Siemien: Satty? Die ken ik niet, die lees ik niet, zit in mijn script.

 6. Satty

  Dit slaat alweer helemaal nergens op. Heeft deze man zijn verstand compleet verloren? Laat de malloot kijken naar hoe fascisten oa aan de macht zijn gekomen.

  Dit propagandistisch gelul wordt door velen serieus genomen.

  1. DeBruijn

   @ Satty

   En je bent weer lekker aan het schelden en kleineren.

   Dat gebeurd altijd als iemand jou mening onderuit haalt, dan is het de schuld van blank Europa, de zionisten of de FvD fascistenclub. Jij hebt een mening en die mag nooit veranderd worden. Je zegt dat je open staat en je mening wel eens nuanceert, maar ik heb het nog nooit meegemaakt.

   Waar is het boek waar Baudet de macht over wilt nemen in Nederland? Waar staan zijn stoottroepen klaar? Waar hangen de posters tot oproep voor revolutie?

   Precies nergens.

   Word je niet moe van jezelf?

  2. DeBruijn

   @ Satty

   Volgens mij wordt je nog boos ook als al je meningen onwaar zijn. Nee, nee hij is en zal een fascist worden, al moet ik er zelf voor gaan zorgen, die mensen worden fascisten.

   En toen kwam een olifant en die blies heel het sprookje uit.

 7. Benny

  Sateetje blijft het woord fascist en fascisme maar roepen zonder enige kennis van het woord zelf, zij doet niks anders dan fvd en pvv stemmers framen als fascisten. Typisch iets van een doorgedraaide extreem linkse haat prediker…… En steeds zonder enig reël argument….@sateetje .jij gaat niemand hier met jou dom geschreeuw een andere mening laten vormen….. Geef het op dom geitje

  1. Dik

   “Geef het op dom geitje”

   +1

   Tip: Negeren werkt het beste, als je geen eten geeft gaat het geitje vanzelf ergens anders grazen.

 8. Bes Tolen

  Fascisme is altijd een scheldwoord geweest als door communisten gebruikt. Blijkbaar is het de laatste decennia in de uitgebreide betekenis ingeburgerd geraakt en dat is dan een gevolg van toegenomen invloed van het theoretische communisme. In het echt bestaat er weinig actief fascisme want er moet m.i. aan de veelal gehanteerde definities worden toegevoegd, dat het ook om herstel van het oude Romeinse rijk gaat of anders wel om de heerschappij van het Rome van de pausen, het West Romeinse rijk veelal genoemd in geschiedenisboeken of anders wel om een autoritaire Rooms katholieke heerschappij. Fascistische groepen hadden niets eens alle hetzelfde op het oog. Dat ligt aan hun snelle opkomst in verschillende landen. Het nazisme kan met voorgenoemde toevoeging slecht als fascistisch worden aangemerkt. Het had veel trekken met het fascisme gemeen, dat wel. Ontleende wel aan het Romeinse rijk maar ook aan het christendom en jodendom. Veel vermeend en veel fantasie. Wat namen ze zelf serieus en wat niet?

 9. Eric 1

  Facisten??? Waarom noemt hij DENK niet

  1. Vliegenvanger

   @Eric1
   ++++++

 10. Michael M

  Veel mensen in Nederland zijn naïef en kortzichtig als ze partijen gaan vergelijken met personen uit de 1ste en 2de wereldoorlogen. Híer in Nederland hebben we geen oorlog. Hier in Nederland is er helemaal niets te doen. Ik zou met alle plezier de mensen welke een partij als fascistisch wilt bestempelen uitnodigen om zich eens sterk te maken tegen landen als Brunei en Tsjetsjenië. Neem Tsjetsjenië nu waar jongens en mannen opgepakt worden door de troepen van het kwaad en worden vermoord omdat zij niemand kwaad doen behalve dat ze als homo geboren zijn. Ga daar je gal spugen en maak geld over om ze te helpen want daar lopen facisten racisten en moordenaars en corruptie rond. Het stikt ervan. Maar helaas zijn ze te bang en laf om daarheen te vertrekken en blijven maar zielig en als een loser hier in dit veilige landje politici het leven zuur maken, en ga eens veel meer lezen over wat Democratie inhoudt.

 11. Pescador

  Als rechts een fascist is wat is liks dan wel niet? Links maakt ons langzaam kapot met hun stomme ideeen, en als links geen gelijk krijgt gaan zij moord en brand roepen in de hoop dat moord volgt . Links lijkt meer op de ideeen van AH als rechts.

  1. Dik

   @Pescador: Doe geen moeite, ik heb al geschreven en aangetoond dat het om dom geblaat gaat van een kudde domme schapen. Vraag maar of ze een voorbeeld of een definitie kunnen geven en ze zijn verdwenen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.