Windmolen über alles! FVD ook in Friesland uitgesloten van coalitiedeelname

Forum voor Democratie bewijst als tweede partij in Friesland haar eigen gelijk en hoeft nog geen vinger uit te steken. Een aanzienlijk deel van de kiezers in de provincie Friesland heeft het nakijken en is nu getuige van hoe CDA, VVD en de Fryske Nasjonale Partij de kiezer liever negeren voor wat windmolens en zonneweiden. Belachelijk.

Het lijstje FVD-uitsluitende provinciën wordt langer en langer. Vanwege ‘anti-klimaatbeleid’ werd FVD in Noord-Holland uitgesloten. Groningen koos eveneens liever voor een zes-partijencoalitie vol tegenstrijdigheden dan met FVD samen te werken. En eerder vandaag werd al bekend dat Utrecht liever vasthoudt aan het heersende linkse kliekje omdat FVD te rechts zou zijn. In Friesland worden ze nu dus door partijen uitgesloten die enigszins rechts zouden moeten zijn maar liever kiezen voor windmolens!

CDA, VVD, PvdA en FNP hebben samen 22 van de 43 zetels in Friesland en informateur/CDA-Kamerlid Harry van der Molen raadt dan ook aan om met deze constructie verder te gaan formeren. Hiermee etaleert Van der Molen een ontzettende kortzichtigheid qua politiek inzicht.

Heel het punt van FVD over ‘het partijkartel’ wordt nu zo langzamerhand in z’n totaliteit in beeld gebracht. Iedere provincie waar FVD is uitgesloten van deelname, resoneert bij de kiezers met de boodschap: ‘Verrek, Baudet had gelijk!’

En dat is niet de enige fout die hier door dergelijke informateurs en partijen wordt gemaakt, deze fout is namelijk tweeledig. Als je het vanuit tegenstanders van de FVD bekijkt, is júist nu het moment om FVD te laten deelnemen in de coalities. Amateurisme en onkunde zouden nu namelijk het grootst kunnen zijn. Over een paar jaar hebben al die Statenleden ervaring opgedaan en mogelijk zelfs al overgedragen. Als dan de afrekening komt voor deze kortzichtigheid, verliezen die partijen niet alleen aan invloed maar is de kans ook nog eens véél groter dat ze die invloed véél langer kwijt zijn!

Gefeliciteerd, ‘you’ve won the battle but lost the war.’


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

27 reacties

 1. Rien Noppen

  “Als je het vanuit tegenstanders van de FVD bekijkt, is júist nu het moment om FVD te laten deelnemen in de coalities. Amateurisme en onkunde zouden nu namelijk het grootst kunnen zijn.”

  De professionele en fatsoenlijke partijen kijken niet zoals Wout het bekijkt.

  Gelukkig maar.

  1. Buzz68

   … wacht maar af Noppen. De professionele links dragende politici maken het niet lang meer. Als de volksvertegenwoordiging het volk niet meer vertegenwoordigd, dan zullen ze te lange leste het onderspit delven.

  2. FJ

   Noppie, je zit er weer eens helemaal naast. Ik weet niet waarom jij hier nog op dit forum bezig bent, maar je zit maar wat aan te klooien.

   Alle grote partijen hebben hem intussen uitgemeten gekregen. CDA – PvdA – D66 en VVD hebben allemaal zwaar in moeten leveren en waarom?
   Het FVD is ze gewoon te slim af. Bij de oude partijen zitten alleen luie ex-ambtenaren zonder ideeën hoe om te gaan met de huidige politieke situatie.

   Ik hoop dat het FVD bij de Europese verkiezingen héél veel stemmen krijgt, zodat al die ex-ambtearen op wachtgeld gezet kunnen worden. Als ambtenaar had je er niets aan en als politicus al helemaal niet.

   1. Raveltje

    Op wachtgeld gezet worden. Zonder inkomen zult u
    bedoelen, zoals zij denken een ander te kunnen doen.

  3. Dddddd

   Ja, gevestigde partijen kartels!! Wat heeft Baudet weer gelijk gehad.

 2. Korporaal Monty

  “CDA, VVD, PvdA en FNP hebben samen 22 van de 43 zetels in Friesland ”

  Schijnbaar is FvD niet instaat om andere partijen aan zich te binden om een coalitie te vormen.
  Een meerderheid van Friesland steunt deze coalitie.
  Of moeten partijen gedwongen worden met elkaar te gaan samenwerken, dit is natuurlijk gedoemd om te mislukken

 3. Jumping

  In Mei volgt het antwoord van de kiezers.
  Stem in Mei een anti EU partij.
  Stem PVV of FvD.

  1. Buzz68

   Heat Hear

 4. Piet51

  Het waren bizarre verkiezingen in Friesland. FvD de grote winnaar, tweede partij, maar hoe kwam dat? Nooit bij debatten verschenen, gewoon niet gekomen. Onbekende man uit Leeuwarden. Het FvD-programma? Voor het grootste deel gekopieerd of vanuit de partij gedicteerd. Waarop hebben die kiezers dan gestemd? En met een partij die zo weinig interesse toont in provinciale zaken zouden andere partijen moeten samenwerken? Waarom zou je zo’n partij erbij betrekken, als het ook zonder kan?

  1. Buzz68

   Misschien dat de oude politieke partijen iets kunnen leren van FvD (ik hoop dat ze het niet tijdig doorkrijgen): je kunt maar zoveel water bij de wijn doen.
   Vasthouden aan principes is ook belangrijk!

 5. edoc431

  Het gaat precies zoals we willen hahahahah
  Rioolrat noppes vindt dat ook lol

  1. Rien Noppen

   Zo eerlijk is edoc dan weer wel.

 6. Onslow

  Het kan ook zijn dat de nieuwe forumleden eigenlijk nog niet weten dat samenwerken iets anders is dan afdwingen. Genoeg meegemaakt bij een overlegvergadering. Ik hoor het al op de achtergrond, Stem FvD (voor Jan Doedel)…

 7. C.A.Barstow

  In mei komt het antwoord van FvD!
  De komende verkiezingen gaan voor de zittende elite natuurlijk heel erg tegenvallen,
  zolang zij naar de kiezer gewoon hun middelvinger opsteken en doen of ze lucht zijn
  is dat natuurlijk uitstekend voor FvD! zij gaan voor een volgende monsteroverwinning!
  Laten de elite vooral doorgaan met het zich krampachtig proberen vast te grijpen aan het pluche.

  Stem tegen de zittende elite,
  Stem in mei ook op FvD!

 8. Joop Klepzeikert

  Tja, die windmolens, zonnepanelen en warmtepompen wordt door bepaalde partijen heel veel geld aan verdiend. Dat zal en moet er dus kosten wat het kost doorheen gedramd worden. Ongeacht wat het volk wil.

  1. Meester Kong

   @JK
   Grapjas, vertel mij eens wie is- het volk?

   1. Rien Noppen

    Het Volk schijnt zo’n kleine 20 % van de Nederlandse bevolking te betreffen maar wat die mensen vinden loopt nogal uiteen.

 9. Meriadoc Brandebok

  Nee Wout, het partijkartel blijft weer eens onbewezen.

  In Utrecht wil GL een links college. De VVD doet niet mee.
  In Zuid-Holland is door Wiegel een college met FvD gesuggereerd.
  In Noord-Holland zette FvD zichzelf buiten spel. De VVD wilde wel praten en dat weten de FvD-ers dondersgoed.
  In Overijssel is door de informateur een college met de charlatanpartij gesuggereerd.

  Het “partijkartel” blijkt weer eens nergens op te slaan.

 10. NoDoubt

  Door geen rekening te houden met de stem van het volk, wat ook al bleek bij de landelijke verkiezingen door PVV niet eens uit te nodigen. of bij de gemeenteverkiezingen de in opkomst grote partijen te boycotten door toedoen van rozemuller etc. Maak je mensen boos. Nu is PVV even minder maar is FvD en nu wordt deze geboycot. Je moet niet vreemd staan kijken dat partijen steeds meer tegenover elkaar komen te staan. Dat vraagt om problemen, want door het boycotten zijn de problemen niet weg. Ook toen Fortuyn werd vermoord bleven de problemen. Er komt een moment dat er een EU revolutie ontstaat omdat mensen het niet meer pikken.

 11. fusilier

  Brandebok . Charlatanpartij ? Wel even normaal doen over je woordkeuze ,deze partij is democratisch gekozen toch? Wat gij niet wilt dat uw geschiedt, doe dat ook de ander niet.

 12. Brazil

  En weer zet het FvD zich buitenspel, ze doen er ook alles aan
  om maar niet in een coalitie te komen.
  Dit is puur kiezersbedrog.

 13. koeiepoep

  Een coalitie, vorm je op basis van partijpunten. En al ben je de grootste, dan nog kunnen de andere partijen het beter met elkaar eens zijn en gaan regeren. Ik zou als formateur wél het fatsoen hebben gehad, om ook met fvd te praten. Óf ze houden voet bij stuk, óf ze gaan polderen en aldus meedoen aan het partijkartel. Dus: óf ze vallen alsnog buiten een coalitie, óf ze verraden hun eigen achterban. Win win en iedereen hier kan stoppen met huilen.
  Oh, satty doet iedereen de groeten.

 14. Duckday

  Je kunt het zien en meemaken dat de huidige politieke zogenaamde bestuurders lak hebben aan de bevolking Men is alleen bezig met hun eigen ego Hoogmoed waanzin en belust op macht en angst om hun status te verliezen Men is niet voor landsbelang of stadsbelang men is louter voor eigen belang bezig dit stelletje amateurs om hun zin door te drammen
  Stem in ieder geval in mei FvD of PVV zei kunnen het tij nog keren dan zijn we misschien weer blij Nl EXIT

 15. Rosasolis

  Gelezen in Trouw vandaag: de FvD wordt ook in Gelderland niet tot de coalitie toegelaten. Er moet wel goede redenen waarom tenminste 3 provincies het samenwerken met de FvD niet ziet zitten. Voor Noord-Holland de belangrijkste reden is, dat de medewerkers van de FvD onbekend waren.

  1. marco1

   De medewerkers zijn onbekend is natuurlijk ook een hele goede reden voor uitsluiting. De standpunten zijn wel goed maar helaas onbekende medewerkers dan houd het natuurlijk op.

 16. Godefroy France

  AAN HET EINDE WORDEN DE PRIJZEN UITGEREIKT
  FVD, PVV UITEINDELIJK GROTE WINNAARS!

  1. Dik

   +1

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.