Peilingen! GroenLinks door het stof, verliezen ondertussen drie zetels sinds #PS2019

Volgens de peilingen van Maurice de Hond gaat het momenteel niet zo goed met GroenLinks. De partij van Jesse Klaver verloor sinds de Provinciale Statenverkiezingen van 2019 al 3 zetels in de peilingen. Daarmee komt de groene brigade van Klaver uit op 15 zetels en wordt het verschil met de nummer 2, de VVD van Mark Rutte, groter. De peilingen laten zien dat de eenheid in het linkse kamp ver te zoeken is. 

 Peilingen van 19 mei 2019

De peilingen van 19 mei 2019. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl
De peilingen van 19 mei 2019. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl

Goed nieuws dus voor degenen die Klaver de zetels misgunnen want hij zakt afgelopen weken volledig door het ijs. Daar kan zijn vaderschapscampagne blijkbaar helemaal niets aan veranderen. De zetels komen terug bij de PvdA. De partij van Lodewijk Asscher scoort de afgelopen maanden consistent steeds beter. Al vorig jaar zagen we deze trend opkomen, die nu dus aanhoudt.

De PvdA houdt ook rekening met een zogenaamd ‘Timmermans effect’ net zoals Maurice de Hond dat doet. Volgens de analist maken Forum voor Democratie, VVD en de PvdA de meeste kans op een goede uitslag tijdens de Europese parlementsverkiezingen van volgende week. Ook de tweestrijd tussen Rutte en Baudet kan impact hebben op de uitslag:

“Het lijkt erop dat de uitdaging van Premier Rutte tot een 1-op-1 debat met Thierry Baudet en het vervolg ervan, een behoorlijke impact zal hebben op de uiteindelijke uitslag van aanstaande donderdag. Kiezers van VVD, D66, GroenLinks en PvdA zijn het voor het overgrote deel eens met de aanval van Mark Rutte op Thierry Baudet inzake Europa. Kiezers van FVD en PVV het absoluut niet.”

Het lijkt mij vreemd als er géén groot debat wordt georganiseerd op televisie zoals men organiseerde tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. Immers gaan de verkiezingen, ondanks alle mitsen en maren, wél ergens over. En niet alleen over de visie van Rutte en Baudet. De tweestrijd tussen beide heren is leuk voor de fanboys, maar minder interessant voor het grote publiek dan een debat waarbij ook PvdA-leider Asscher en een CDA-leider aanwezig zouden zijn.

Om maar twee partijen te noemen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

48 reacties

 1. Alicanter kok

  Eindelijk een commentaar van Teunis waar ik het mee eens ben.

  1. Ries

   Als links het ermee eens is…dan moet het wel waar zijn…Ja toch?

   1. Alicanter kok

    Geen idee, vraag het eens aan links.

    1. Ries

     Het verheugt me dat je naar rechts bent opgeschoven. Pas jarig geweest zeker, want zoals algemeen bekend is, komt verstand met de jaren.

 2. marco1

  Groenlinks weer 1 minder. Hopelijk kloppen de peilingen en zakken ze steeds meer zodat het weer een nietszeggend partijtje word die het hoort te zijn.

 3. Vit

  Laat ik ook eens wat voorspellen en deze voorspelling komt ongetwijfeld uit dat er een onverwacht grote opkomst zal zijn en dat het FvD glorieus met de overwinning aan de haal gaat vanwege het cadeautje affaire onder de tafel schuiven van criminaliteit door het min J en V aangaande asieleisers, onverbeterlijk links gespuis kan zich alvast gaan zitten ergeren hi hi grinnik.

  1. Alicanter kok

   Staat genoteerd.

   1. Ries

    Wat is er kok? Ban je op de vlucht? Van Spaanse kok naar Catalaanse kok en nu weer in Alicante. Dat ligt toch in de regio Valencia en niet in Catalonie? Blijkbaar ben je topografisch gezien net zoals je politieke inzichten betreft, volkomen het spoor bijster.

    1. Alicanter kok

     Quote :Blijkbaar ben je topografisch gezien net zoals je politieke inzichten betreft, volkomen het spoor bijster..
     .
     Het spoor bijster?
     Uw specialiteit?

     Ries 13 augustus 2018 rond 20:00 uur
     Kong heeft het exelprogramma van DDS gekopieerd en lijkt weet te hebben van nicknames. Dat is alleen maar mogelijk als hij direct bij de redactie betrokken is. En dat verklaart veel. Namelijk dat de redactie zelf de nicks post. Goed voor de Coucke. Ok jongens, vooral ter rechterzijde. DDS is geïnfiltreerd. Wegwezen dus. We worden belazerd.

     1. Ries

      Een machteloze reactie. Ga maar peultjes doppen.

     2. Meester Kong

      @Ries
      🙂

  2. Heinz

   @Vit, grote opkomst blijkt niet uit de voorstellingen die in het land werden gehouden. Matig gevulde zaaltjes en al helemaal geen beslagen ramen vanwege verhitte discussies. Dit alles bleef achterwege. Geen kwaaie koppen, begripvol werd er gesproken en geluisterd. De geur van lavendel.

   1. Vit

    @Heinz

    Wat ik zo om me heen hoor gaan zelfs notoire niet stemmers dit keer naar de stembureau’s, zelf ga ik er ook weer wat mensen naartoe brengen, de bevolking (links gespuis niet meegerekend) is het echt zat waarmee we opgezadeld worden.

 4. Jumping

  Stem ze weg die Linkse leugenaars.
  Stem ze weg die Linkse EU knuffelaars.
  Stem 23 Mei een anti EU partij.
  Stem PVV of FvD.

  1. Heinz

   FvD is geen anti EU partij. Hoogstens een “soort van” . Derk Jan zal het prettig houden in Brussel. Zijn naam klinkt ook niet angstaanjagend, gewoon een goeie lobbes die niet aan de poten van de EU zal zagen.

 5. Duckday

  Stem in mei vrij en blij Fvd of PVV beide partijen horen er bij en komen op voor de belangen van de bewoners

  1. Meester Kong

   @Dd
   Ja de PPV’rs hebben de afgelopen vijf jaar hun zakken goed gevuld.
   Je bent voor een Nexit en gaat de EP van binnen uit slopen 🙂 :).
   Je hoorde en zag ze niet maar de eurootjes vlogen binnen.

   1. Vit

    Met gerommel in de verte kun je dit soort kul verwachten.

 6. Ries

  Een mooi bericht vandaag. Het toyboy-effect bij dames op leeftijd is een beetje voorbij en het enthousiasme van jonge meisjes is ook tanende. Af en toe wint het verstand het toch van de onderbuik.

  1. Meester Kong

   @Ries
   Geweldig de wederopstanding van de PVDA., vind je niet 🙂 🙂

   1. Ries

    Tja als je de keuze hebt tussen idioot en zwakzinnig dan neem je gewoon wat op dat moment uitkomt. Dat vind ik.

 7. victus

  Geen paniek, als al die studenten huppeltrutjes weer bij zinnen zijn gekomen van het uitgaan, festivals afstropen en lachgas opzuigen komen ze vanzelf weer in beeld om het klimaat te redden.

 8. lIN-T

  Klaver wordt oud dik en lelijk en dan stemt geen hond meer op hem. Hahhahah domme tienertrutjes partij.

 9. Korporaal Monty

  Wilders en FvD samen goed voor 35 zetels nog 41 te gaan.

  Mits ze zullen samenwerken en als deze peiling klopt.
  Maar ja Wilders en samenwerken.

  1. Vit

   Mettertijd de TK verkiezingen, komt tijd komt raad (en verstand).

   1. Heinz

    Nieuwe meesters, nieuwe wetten. VOLT !

    1. Sealgaire

     Blablabla Zouaaf

   2. Robert75

    Nee hoor dat denk jij nu wel maar over 2 jaar als we 2e Kamerverkiezingen hebben dan gaat het Forum uiteindelijk gewoon met de VVD. en krijgen we meer islam en meer Europa

    1. Korporaal Monty

     En Wilders dan?
     Zullen zijn Europese bondgenoten hem niet komen helpen zoals hij hen helpt.

     Of zouden zij hem ook links of rechts laten liggen zoals velen in Nederland ook hebben gedaan?

     Ik verwacht niet dat er politici vanuit Oostenrijk Fankrijk of Italië voor donderdag Wilders een hart onder de riem komen steken.
     U wel?

     1. Robert75

      Whah daar ben ik niet bevreesd om want die vele die nu ineens de behoefte hebben om over te stappen die zullen ooit met hangende pootjes terug komen

     2. Zouaaf

      Marie le Pen lijkt mij niet een type om Geert te hulp te schieten. Geert is pro Israel en dat is voor Marie iets dat ze niet vergeet.

 10. DeBruijn

  Tja, peilingen.

  Balkenende zou ook verliezen van Wouter Bos. In Australië zou een paar dagen terug Labour winnen, dat werden de Conservatieven.

  Kortom: peilingen mogen van mij afgeschaft worden. Volgens mij worden ze ook gebruikt als een politiek middel door sommige peilers, want veel mensen willen nog wel eens stemmen op degene die het grootste wordt. Als iedereen het doet denken zij, dan zal het wel goed zitten, dus stem ik ook op hen.

  1. Joop Klepzeikert

   De mooiste peilingen waren nog die vlak voor de verkiezingen van Trump in USA. Alle linkse media, over de hele wereld, ook die in Nederland wisten het voor meer dan 90% zeker dat Killary met gemak zou winnen.

   1. Korporaal Monty

    Wat zal je dan een gelukkig mens voelen als jij je Nederlands paspoort mag gaan verruilen voor een Amerikaans paspoort en jij je een trots Amerkaans staatsburger kan gaan noemen.

 11. Ad Fundum

  Dat debat zal niets uithalen. Het wordt een woordenstrijd vol met spitsvondigheden. Een “soort van theatervoorstelling” met veel lichaamstaal van Baudet.

 12. Joop Klepzeikert

  Zo te zien verschuiven de stemmen van GroenRaRa weer naar andere extreem socialistische partijen PvdAllah en PvdDwazen.
  Of je nou in de koeiengier of de varkensgier valt, het is en blijft stinkend links.
  Dom volk zal nooit leren hoe fout extreem socialisme is. Zelfs tegen de tijd dat het hele land failliet is aan extreem socialistisch beleid zullen die nog steeds rechts overal de schuld van blijven geven.
  Het is hoog tijd dat we alleen mensen die belastingen betalen nog gaan laten stemmen, zoals dat vroeger was. Wie betaald bepaald.

  1. Kiliaan Noppen

   Ja, de stemmen schuiven ook binnen links. Binnen rechts is er vooral een verschuiving van PVV naar FvD.

   Belangrijk is ook dat de coalitie deze week weer twee zetels wint in de peiling. Dit Kabinet wordt meer gewaardeerd dan hier vaak wordt gesuggereerd.

   1. Joop Klepzeikert

    @Trol Rien: Alleen VVD is deze week 1 hele zetels omhoog in de peilingen. CDA, D66 en CU zijn om heel precies te zijn 0 (NUL) zetels veranderd.
    Winnen samen dus geen ‘twee’ zetels, zoals jij beweert, maar slechts 1.
    Als je wilt trollen doe dat dan wel zo dat je domme geleuter niet zo heel erg makkelijk onderuit te halen is als nu weer.
    In totaal, sinds ze in 2017 begonnen, is de coalitie 18 zetels kwijt geraakt. Dat noem jij ‘meer gewaardeerd dan hier vaak wordt gesuggereerd’… Dorpsmalloot.

   2. logisch denken

    op de werkvloer ligt die waardering toch ietsje anders maar dat is weer het verschil tussen een peiling en de actualiteit, de praktijk. 1 ding kunnen we vast stellen , de enige stem die het verschil kan maken is een stem op fvd of pvv want de rest is allemaal gerommel in de marge . Mijn dank voor die heldere analyse

 13. Godefroy France

  DEZE GROENE KMER MET Z’N VOLKSVERLAKKENDE BRUINHEMDEN ZOU PER WET VERBODEN MOETEN WORDEN,,,,,,, KUNNEN ZICH AANMELDEN BIJ DENK!!!

 14. Ome Wim

  “Groen Lijp” met Jakkes Klaver aan het hoofd 3 zetels minder, mijn dag kan niet meer stuk.

 15. J.C.

  De dreumes Jesse Flater van GL is met z’n opgestroopte mouwtjes, in zichzelf gaan geloven als een groot staatsman, ha,ha,ha.

  1. J.C.

   Jesse Flater (van GL) wilde Thierry Baudet van FvD de les lezen tijdens een debat over de klimaatmaatregelen. Hij maakte een rekensom, waaruit bleek dat de klimaatmaatregelen helemaal niet zo duur waren, en zei schamerend: leer toch eens rekenen, man. Achteraf bleek dat het door Jess Flater voorgerekende sommetje echt, maar dan ook echt fout was, een paar nullen vergeten. Sloeg dus een flater van jewelste, de dreumes van GL.

 16. Hamer Sikkel

  GroenLinks verliest 3 zeteltjes door het z.g. Timmerfrans-effect. Na de €uroverkiezing ziullen de radicale communisten weer herstellen.

 17. Cycle25

  Prima, op naar Groen Niks, en hopen dat Halsema nog een paar ridicule uitspraken maakt.

 18. PMG

  Het Baudet vs. Rutte is een op zichzelf staand iets.

  Een losers partij zoals het PVDA moet gewoon wegwezen, dit is een compleet achterhaalde club en neemt enkel in omvang toe omdat er aan de linkerkant en het midden geen alternatief is, GL en D666 hebben het duidelijk laten liggen en rooie rakkers gaan niet naar de kerk. Waarom PVDA en SP niet samengaan is mij net zo’n raadsel als waarom VVD met GL samenwerkt.

  Andere clubs die zeer grote vraagtekens oproepen zijn SGP CU CDA, deze zogenaamde alomvattende, liefde predikkende christenen hebben schijnbaar onderling dusdanige verschillende meningen dat ze eigen partijen hebben en wijken dus niets af van de islam die elkaar ook niet moeten.

  50plus is ook zo’n dom verhaal, net als de partij voor de dieren, overigen slaan nergens op en DENK, ach, wat moet je daarvan zeggen, het laat precies zien dat al die buitenlanders totaal niet integreren en een stelletje idioten zijn die dit gespuis, die alleen maar uit zijn op sensatie en frictie, overeind houden.

  Zijn daar trouwens cijfers over, hoe de gemiddelde turk stemt in NL?

 19. logisch denken

  pvda of gl zoiets als kat of hond. Het bijten blijft pijn doen maar kennelijk wil men niet op argumenten politiek voeren maar op gevoel. Niet zeuren dus na de verkiezingen want u krijgt het kabinet dat u verdiend

 20. Kristalix

  Yasser Feras? A.k.a. hersenloze trekpop. Obama’s buikspreker.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.