Filmpje! FVD staat pal voor ondernemers: ‘geen verplichte Arbeids Ongeschiktheids Verzekering!’

Helemaal mee eens.

In onderhandelingen met de vakbonden en werkgevers heeft het linkse kabinet voor de zoveelste keer de aanval geopend op de onafhankelijkheid van ondernemers. Volgens de afspraken moeten ondernemers verplicht een Arbeids Ongeschiktheids Verzekering afsluiten, of ze dat nou willen of niet.

Knettergek, natuurlijk. Ondernemers zijn onafhankelijk. Als zij zo’n verzekering niet willen nemen is dat aan hen. De overheid hoort mensen niet tegen zichzelf te beschermen. Dat kunnen wij heel goed zelf — en als we ervoor kiezen om zo’n verzekering niet af te sluiten betekent dit dat de kosten in onze ogen niet opwegen tegen de voordelen. Met andere woorden, we weten dat het risico dat we arbeidsongeschikt worden zo klein is dat een AOV feitelijk weggegooid geld is.

Hoewel veel partijen het blijkbaar prima vinden om ondernemers de wet voor te schrijven denkt Forum voor Democratie Daar anders over. Kijk maar naar deze video van Thierry Baudet die uitlegt wat het plan voor FVD is:

“Wij erkennen de problemen in bepaalde sectoren, zoals de bouw waar zelfstandigen zich op dit moment alleen tegen torenhoge kosten kunnen laten verzekeren voor arbeidsongeschiktheid,” aldus Baudet. “Maar is de oplossing daarvoor om alle zelfstandigen over een kam te scheren en te verplichten een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten? Wij denken van niet. Veel beter zou zijn om hen niet te verplichten een arbeidsongeschiktheidsverzekering te laten afsluiten, maar hen een vrije keuze te geven. Door een waaier aan opties met acceptabele tarieven — en nogmaals, dat hoort niet thuis in een pensioenakkoord. Dus hoe je er ook over denkt, dit moet eruit.”

Zo is het precies. Ik geef maar een voorbeeld, mijzelf: waarom zou ik in vredesnaam zo’n verzekering moeten afsluiten? Wat is het risico? Dat iemand mijn handen afhakt en ik niet meer kan typen? Heel gek, maar dat risico wil ik best lopen, zonder verzekering die mij daar zogenaamd tegen beschermt.

Overigens heb ik ook het één en ander te zeggen over de idiote regeling dat zzp’ers minimaal 16 euro per uur moeten verdienen. Er zijn situaties waarin een zzp’er gewoon geen 16 euro toevoegt aan de omzet van een bedrijf per uur. Om ze dat bedrag dan toch te betalen is totaal gestoord. Als ondernemer ga je er dan dus op achteruit als je zo’n zzp’er inhuurt. Dan zijn er ook nog zzp’ers die wél wat meer dan 16 euro toevoegen, zeg 17, 18 of 19 euro. Als de ondernemer hen 16 euro betaalt is de winst van het bedrijf minimaal — zo minimaal, dat de ondernemer in kwestie maar beter kan overwegen het stokje erbij neer te gooien, waardoor de zzp’er, die hoegenaamd beschermd wordt door deze afspraken, op zoek kan naar een andere opdrachtgever. Of thuis werkloos op de bank moet zitten.

Afijn, dat is een onderwerp voor een andere dag, maar ik wilde het hier toch even ingooien.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

41 reacties

 1. Jumping

  Inderdaad Baudet wat de Turken lukte het terug krijgen van de Democratie moet in Nederland ook gaan lukken.
  Weg met die Linkse Demoniserende Wegkijkende Rutteclan.
  Rutte is het slechtste wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  1. santiago

   Jumping. Het probleem ligt niet bij rutte. Voor hem 10 anderen. Als we het systeem niet veranderen krijgen we de democratie nooit terug.

   1. Vit

    Laat me raden, het is de schuld van de monarchie jawel.

    1. santiago

     Blij dat jij dat eindelijk ook door hebt.

    2. Vit

     Nou joh hi hi, wij zijn me d’r een.

   2. Watcher

    Zeg mij, hoe had u het gehad willen hebben?

   3. Pescador

    Als rutte en zijn linkse kliek daar blijven zitten dan blijft nederland een dictatuur.
    Er wordt steeds afgegeven op rechts maar het is links die alles loopt te verzieken het is ook links die steeds rotzooi loopt te trappen en links die alle migranten een hand boven het hoofd houd en ze zakken met geld toestopt, het is ook links die er voor zorgt dat als een partij gekozen wordt als grootste dat deze niet eens mee mag doen omdat links dat niet wil.
    Laat in godsnaam de democratie terug komen en rutte en zijn zooitje oprotten

  2. Watcher

   Jumping/Hendrikjan/Lugar is het slechtste wat DDS na de tien jaar is overkomen.

   1. santiago

    Het komt misschien als een verrassing voor je, maar op jou zit ook niemand te wachten Watcher.

    1. Watcher

     BAM.. dat komt als een stormram binnen.

     1. Deukman

      Blablabla. Blaaskaak/pisvlek en eenzame laffe kale speklap.

   2. edoc431

    Ik stel vast dat jij hier van 0 en gene waarde bent ,jouw feiten boeit hier niemand.
    Ik weet niet of je het weet dramorgel je zit op de verkeerde site, niemand hier heeft enige interesse jouw gelul .
    Jij hebt geen bord voor je kop maar een complete balk, werkelijk waar dat jij hier na al die jaren nog steeds rond huppelt ,man ik had je allang zo ver verbannen dat je zelfs met een vpn hier nog niet terug zou kunnen komen .

 2. Agios

  Het probleem ligt daar dat de mensen steeds vaker het recht op verantwoordelijkheid wordt ontnomen. We leven in een slapjanus tijdperk. Het tijdperk van geëmancipeerde onderdanen, bakfiets moeders, rubberen tegels onder schommels. Helmpje op op de driewieler, autogordelplicht (vind ik een zaak van de verzekering, niet van de overheid). En zo kan ik enkele a4tjes volschrijven. Daag me uit.

  1. santiago

   Agios. Over wie heb je het als je over “De overheid” spreekt. Wie wil je verantwoordelijk stellen.

   1. Agios

    De mens zelf! We gaan de mens toch niet ontmenselijken he?

    1. Peter Oudshoorn

     Agios, een arbeidsongeschiktheidsverzekering keert een verzekerd maandinkomen uit bij ziekte, ongeval of arbeidsongeschiktheid. Als ZZP’er kun je het namelijk financieel niet dragen als je een aantal maanden -of langer- uit de roulatie bent.

     Wat jouw vrijheidslievend geschreeuw over rubberen tegels daarmee te maken heeft is me niet helemaal duidelijk.

     1. Agios

      Een kwestie van de problemen daar benoemen waar het om gaat. Verzekeren en/of tegels heeft met eigen verantwoordelijkheid te maken…

     2. Peter Oudshoorn

      Agios, als je als ZZP’er arbeidsongeschikt wordt, geen AOV hebt en dus geen inkomen, kom je ten laste van de staat. Aangezien veel ZZP’ers niet de verantwoordelijkheid nemen om een verzekering af te sluiten, kan ik me voorstellen dat de overheid dat dwingend wil opleggen. Het is namelijk buitengewoon dom en asociaal van een ZZP’er om geen AOV af te sluiten.

     3. Lao Tse

      Eens met Peter: als ZZP-ers zich niet verzekeren komt de rekening voor hun inkomensverlies als gevolg van arbeidsongeschiktheid te liggen bij de belastingbetaler. Het is volstrekt logisch dat de overheid daar regels voor stelt.
      Een probleem is wel dat de huidige verzekeringspremies voor AOV zo peperduur zijn dat ze voor veel ZZP-ers, met name die in het lagere segment werken, eenvoudig niet zijn op te brengen. De Overheid zal daarin dus ook een taak hebben.

     4. Peter Oudshoorn

      Lao Tse, de verzekeringspremie voor een AOV is een stuk lager als je het eigen risico (de wachttijd tot uitkering) verhoogt. In principe moet een ZZP’er in staat zijn om de eerste maand ziekte voor eigen rekening te nemen. In de tijd dat ik nog arbeidzaam was, scheelde dat meer 40% in premie. Logisch, het grootste risico voor de verzekeraar zit in die eerste vier weken.

  2. Garland S. tucker

   “Het recht op verantwoordelijkheid”???

   Dat lijkt me nu net geen recht, maar juist een plicht.

   U noemt ook wel heel absurde voorbeelden, een autogordel dragen lijkt mij
   juist een plicht, net als het dragen van een helm of 30 rijden in een woonwijk.

   Als ik u goed begrijp streeft u naar totale anarchie

   1. Deukman

    Ach ja, Noppie/Tengo/Kawana/Dopper/Rancune/Lao Tse/ Etc slaat altijd terug, met de kracht van een vlindervleugeltje. Niets om over na te denken. Het lijdt een armzalige leventje, waar zijn toekomst alleen maar zwarter wordt. Hij heeft altijd een pot vaseline binnen handbereik, want als oude PC-rukkertrol, is dat noodzakelijk voor hem, zit in de leeftijd.

   2. Agios

    Inderdaad Recht op Verantwoordelijkheid. Een recht kan men afnemen, een plicht kan men loslaten. Als mensen het gevoel krijgen dat Big Brother alles gaat organiseren en zelfs je verantwoordelijkheid afnement, dan verliest men aan menselijke zelfstandigheid. Dit proces is in ons land al jaren aan de gang. Ik wil mijn verantwoordelijkheid terug, ook bij het al of niet omdoen van de autogordel. Niet omdoen? Daar kan ik mezelf mee schaden. Daarom voor mij een verzekeringszaak. Rubber tegels onder schommels? Ben je gek, doe er maar wat gras onder, of zand. Laat het kind toch een keer stuiteren, dan weet hij/zij waar het gevaar dreigt. Als het pijn doet, leert het kind verantwoordelijk te zijn voor de eien daden. En helmpjes voor een kind op een driewieler? Laat het kind een keertje omvallen. Doet even pijn en het kind wordt voorzichtiger. Is dat alles dan zo moelijk te begrijpen, speciaal voor mensen die niet meer weten wat zelfstandige verantwoordelijkheid is? Ik ken nogal wat oudere mensen en…ze leven nog ondanks alle gevaren waaraan ze hebben blootgestaan.

 3. victus

  Verzekeringsmaatschappijen zijn constant op zoek naar bronnen van inkomsten. Dat wordt alleen maar erger als ze indirect nog gesteund worden door overheid. Dan knalt de premie omhoog en service en dienstbaarheid holt schrikbarend achteruit. Nu al zijn ze voor simpele zaken en vragen onbereikbaar voor de gewone klant. Verstoppen zich achter moeilijke websites en dicht gespijkerde 088 nummers.

  1. santiago

   Victus. Dat indirect gesteund worden door de overheid. Wie van de zogenaamde overheid kunnen we verantwoordelijk stellen. De overheid is een breed begrip waar alles onder gebracht wordt. De overheid is een duister, absoluut oncontroleerbaar instituut. Daar kun je alles onder brengen, maar dan.

   1. victus

    Verplichte ziektekosten verzekering bijvoorbeeld. Overheid en verzekeringsmaatschappijen, lange lappen tekst en uitleg maar het komt altijd op hetzelfde neer: wordt duurder, meer premie, hoger eigen risico, goedkopere medicijnen, uitgeklede zorg verlening. Is prima als je 2 tientjes per maand betaald i.p.v. gemiddeld 180 euro.Ze maken er ook nog een soort spelletje van om de “klanten” op gezette tijden dwingen om over te stappen naar een “ goedkopere” verzekering dmv een bombastisch media offensief wat ook kapitalen kost.

  2. Garland S. tucker

   Het toeval wil dat ik 2 jaar als zzp’er voor een verzekeraar heb gewerkt.

   Zo bezien spin ik er garen bij.

  3. DidiMadloba

   U heeft het over tekort schietende marktwerking. Belemmeren van concurrentie bijv. door kartels is verboden. De “tucht van de markt” moet zorgen dat je behoorlijke service krijgt voor een behoorlijke prijs.
   Maar de markt kan ook vragen om minimale service voor een minimale prijs.

 4. Garland S. tucker

  Hoe denkt FvD eigenlijk over verplichte ziektekostenverzekering?

  1. santiago

   Het fvd denkt helemaal nergens iets over. Daar is het fvd niet voor he.

   1. victus

    Nergens voor nodig, als je maar hard genoeg schreeuwt en dreigt dan krijg je meteen een uitgebreide VIP behandeling. Veel van Onze nieuwe medelanders/cultuurverrijkers hebben deze manier van betalen al standaard ingevoerd, met veel succes. Het slappe knieën beleid heeft daar geen verweer tegen. Ja, de premies verhogen voor de betalende en zwijgende meerderheid. Dat is hun “ wapen “

  2. goedisfout

   Is het ziektekostenverzekering of ziektekostenbelasting?

 5. DidiMadloba

  DDS en Baudet snappen het niet.
  Als een arbeidsongeschiktheidsverzekering verplicht is, kan een ZZP-er zich verzekeren zonder zichzelf in een nadelige concurrentiepositie te plaatsen.

  Bovendien: als een ZZP-er anders arbeidsongeschikt wordt raakt hij al snel aan de bedelstaf, en dan moet de overheid bijspringen.

  Kortom als een arbeidsongeschiktheidsverzekering verplicht wordt gesteld betalen uiteindelijk de opdrachtgevers de kosten en niet u en ik als belastingbetalers.

  1. DennisEijs

   Jij hebt het door. Maar ondernemers willen alleen de markt als leidraad. Een race naar de bodem.

 6. EU kok

  Hoeveel ondernemers of oud-ondernemers, die weten over welke risico’s, premie, eigen risico en verzekerd bedrag ze praten, reageren er op dit onderwerp ?

 7. Peter Oudshoorn

  In de 32 jaar dat ik zelfstandig ben geweest, heb ik vanaf de eerste dag een arbeidsongeschiktheidsverzekering gehad. Zo’n verzekering is absoluut onmisbaar voor iedereen die kiest voor de risico’s van het vrije ondernemerschap. Degenen die daar geringschattend over doen, beseffen de gevaren met zeer verstrekkende gevolgen niet die op de loer liggen. Als je niet verzekerd bent en je krijgt een ongeluk, een langdurige ziekte, een operatie met lange revalidatietijd etc, kan alles wat je hebt opgebouwd binnen een paar maanden weggevaagd zijn.

  Veel ZZP’ers zijn jong, onderschatten de risico’s en lopen daardoor weg van hun verantwoordelijkheid. Daarom vind ik het begrijpelijk dat de overheid zo’n verzekering probeert dwingend op te leggen – het hoort bij de basisuitrusting.

  1. EU kok

   Exact, niets aan toe te voegen.

   1. Deukman

    Cock, met ‘ck’

 8. DennisEijs

  Ondernemers zijn niet onafhankelijk. Ze zijn afhankelijk van anderen, net als iedereen.
  En gelukkig zijn er regels en wetten, want ondernemers willen de vrije hand, zonder regels. Als consument ben ik blij dat er regels zijn want anders zou de beunhazerij een vrije loop nemen.
  Verplichte verzekering, we hebben wel meer verplichte verzekeringen. Maar van mij hoeven ze niet. Maar dan moeten ze de consequenties echt helemaal zelf dragen.
  Trouwens vreemd, we schijnen twee regeringsvormen te hebben, de marktwerking en de overheid Ondernemers willen slechts de ‘vrije markt dictatuur’ en een beetje overheid om zichzelf te beschermen tegen concurrentie en de consument.

 9. Claro

  Terecht dat ondernemers niet verplicht kunnen worden een AOV te sluiten.
  Ook al kies je voor een wachttijd voor een jaar, een laag verzekerd bedrag etc.

  De premies zijn niet op te brengen terwijl er veel haken ogen zijn om voor de uitkering in aanmerking te komen.

  Neem daarbij dat de AOV een volgens de WfT advies gevoelig product is.
  Betaal je dus advieskosten.
  Je kunt tegenwoordig online afsluiten als ZZP. Betaal je bemiddelingskosten.
  Of je sluit je aan bij broodfonds.

  Wat overheid voor ogen heeft in pensioen ‘ akkoord’ zal geen stand houden.
  Want ZZP er kan in 3 jaar fluctuerende inkomsten kunnen hebben.
  En hoe wordt dit geregeld dan?

 10. J.Rademaker

  Ooit was er de WAZ betaalbaar betrouwbaar en verplicht, door MKB uit onkunde om zeep geholpen. Je hoeft dus niets uit te vinden alleen uit de kast halen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.