Video! Update van Mark Rutte: “één op één relatie levensverwachting en AOW-leeftijd was hysterisch”

Mark Rutte had deze week flink wat te bespreken tijdens de wekelijkse persconferentie. Denk hierbij onder meer aanhet achterhouden van cijfers in de casus klimaatakkoord en debat over de gaswinning in Groningen. Terugkijkend kon de premier ook blij zijn met enkele successen. Zo wordt het pensioenstelsel (weer) herzien en krijgen een aantal gilden een nieuwe CAO. 

Ook wordt de één op één relatie tussen de levensverwachting en de AOW-leeftijd gewijzigd. Dat Mark Rutte (VVD) zijn hoofd koel houdt in deze onstuimige tijden heeft natuurlijk alles te maken met zijn ervaring. En ook gewoon met het feit dat B.V. Nederland nog steeds lekker rolt. Ja, er zijn geruchten over een recessie in Duitsland en over een liquiditeitscrisis, waar ook het kabinet problemen van ondervindt, maar het kan erger.

Ondanks de toenemende onstuimige omstandigheden tikt de premier zelfs nog succesjes binnen: een nieuw pensioenakkoord. Één van de aspecten van dat nieuwe akkoord is de wijziging in de verhoging van de AOW-leeftijd. Waar de AOW-leeftijd de afgelopen jaren langzaam steeg daar zal hij in de toekomst nog langzamer stijgen. Voor elk jaar dat de levensverwachting van de gemiddelde Nederlandse mens stijgt, stijgt de AOW-leeftijd binnenkort niet met één jaar, maar met slechts 8 maanden.

De premier noemde de 1:1 koppeling sinds 2012 zelfs “te hysterisch”. Op dat moment ging het financieel natuurlijk helemaal niet goed met de Rijksbegroting en de overige EU-landen. Op dit moment gaat het iets beter en is er iets meer rek. Dat hysterische besluit was destijds nodig om ‘het stelsel ook over twintig jaar betaalbaar te houden’. Een verstandige overweging.

Rutte kreeg kritiek over de koppeling tussen de levensverwachting en de AOW-leeftijd, zoals te verwachten viel. Hij verdedigt het besluit, maar geeft wel toe dat de 1:1 koppeling tussen leeftijd en AOW onhandig was. Daarom wordt in het nieuwe pensioenakkoord de koppeling verzacht.  Nadeel is echter wel dat de 1:1 koppeling zorg draagt voor lagere kosten van de AOW op de Rijksbegroting, maar door het verzachten lopen de kosten weer op.

In ieder geval kan de koppeling dus ook weer stijgen, naar bijvoorbeeld 10/12 of 9/12 of zelfs 12/12 of 14/12 afhankelijk van de economische impact van het AOW-programma op de Rijksbegroting.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Raveltje

  Het blijft dus een stijgende lijn, niet in jaren maar in maanden
  Dus langzamer. Hoe het met de economie komt is afwachten
  Beter geen geld weer naar het buitenland

 2. Brennivin

  Tja, die EU bijdrage moet toch ergens vandaan komen? We moeten er natuurlijk wel voor zorgen dat ze in Italië, Frankrijk en Griekenland nog steeds met hun 62e met pensioen kunnen. Daar blijven wij dan graag 5 jaar langer voor werken vind Mark en leveren we gewoon wat jaren in bij de AOW. Mooi ding die EU met zijn ‘gelijkwaardige’ pensioenregels.

 3. NoDoubt

  Er moest dus eerst een staking aan vooraf gaan om in te zien dat het 1:1 een fout was. Dus willens en wetens heeft Rutte is getracht het draagvlak voor de staking weg te nemen omdat hij weet dat de bevolking niet achter de staking staat. En nu ‘ruiterlijk’toegeven dat hij fout was. Nog niet is zichtbaar dat de pensioenen met 15% omlaag zullen gaan en de lonen niet omhoog door toedracht van de gelukszoekers en de Marakesh. Sterker nog de pensioenen worden verdeeld over de rest van Europa.

 4. Matig rechts

  Successen?

  Een beetje herstellen wat er onder zijn beleid totaal is kapotgemaakt.

 5. logisch denken

  pinokkio lult zich weer helemaal vast

 6. ManusR

  Nou, de AOW leftijd wordt tich wel verhoogd omdat er tig gelukzoekers in ins land zijn die van geen waarde zijn voor ons bestaan maar wel jaren opbouwen zonder er iets tegenover te stellen. M.a.w. het wordt dus onbetaalbaar op den duur. Enig lichtpuntje, als de islam het hier voor het zeggen heeft gaat onze toekomst toch naar de klote en krijgt niemand meer AOW. Veel succes maar dan liggen mijn botten al te bleken in het zonnetje.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.