Video! Update van Mark Rutte: "één op één relatie levensverwachting en AOW-leeftijd was hysterisch"

Geen categoriejun 08 2019, 15:00
Mark Rutte had deze week flink wat te bespreken tijdens de wekelijkse persconferentie. Denk hierbij onder meer aanhet achterhouden van cijfers in de casus klimaatakkoord en debat over de gaswinning in Groningen. Terugkijkend kon de premier ook blij zijn met enkele successen. Zo wordt het pensioenstelsel (weer) herzien en krijgen een aantal gilden een nieuwe CAO.
Ook wordt de één op één relatie tussen de levensverwachting en de AOW-leeftijd gewijzigd. Dat Mark Rutte (VVD) zijn hoofd koel houdt in deze onstuimige tijden heeft natuurlijk alles te maken met zijn ervaring. En ook gewoon met het feit dat B.V. Nederland nog steeds lekker rolt. Ja, er zijn geruchten over een recessie in Duitsland en over een liquiditeitscrisis, waar ook het kabinet problemen van ondervindt, maar het kan erger.
Ondanks de toenemende onstuimige omstandigheden tikt de premier zelfs nog succesjes binnen: een nieuw pensioenakkoord. Één van de aspecten van dat nieuwe akkoord is de wijziging in de verhoging van de AOW-leeftijd. Waar de AOW-leeftijd de afgelopen jaren langzaam steeg daar zal hij in de toekomst nog langzamer stijgen. Voor elk jaar dat de levensverwachting van de gemiddelde Nederlandse mens stijgt, stijgt de AOW-leeftijd binnenkort niet met één jaar, maar met slechts 8 maanden.
De premier noemde de 1:1 koppeling sinds 2012 zelfs "te hysterisch". Op dat moment ging het financieel natuurlijk helemaal niet goed met de Rijksbegroting en de overige EU-landen. Op dit moment gaat het iets beter en is er iets meer rek. Dat hysterische besluit was destijds nodig om 'het stelsel ook over twintig jaar betaalbaar te houden'. Een verstandige overweging.
Rutte kreeg kritiek over de koppeling tussen de levensverwachting en de AOW-leeftijd, zoals te verwachten viel. Hij verdedigt het besluit, maar geeft wel toe dat de 1:1 koppeling tussen leeftijd en AOW onhandig was. Daarom wordt in het nieuwe pensioenakkoord de koppeling verzacht. Nadeel is echter wel dat de 1:1 koppeling zorg draagt voor lagere kosten van de AOW op de Rijksbegroting, maar door het verzachten lopen de kosten weer op.
In ieder geval kan de koppeling dus ook weer stijgen, naar bijvoorbeeld 10/12 of 9/12 of zelfs 12/12 of 14/12 afhankelijk van de economische impact van het AOW-programma op de Rijksbegroting.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten