Opkomst Forum leidt tot ontwrichting ChristenUnie en SGP

ChristenUnie en SGP, die al jaren met lijstverbindingen samen optrekken op bijna alle fractieniveaus, worden uit elkaar gedreven. De ChristenUnie valt over het door Baudet gedeelde anti-immigratiefilmpje. De SGP heeft een extra zetel aan FvD te danken en lijdt niet aan ‘Forumfobie’. Via de NOS.

ChristenUnie/SGP maakte deze week bekend niet met FvD in zee te willen bij de formatie van de Provinciale Staten in Zuid-Holland. Dit lijkt vooral door de ChristenUnie te komen, die in een spagaat zit door SGP enerzijds en kabinetsdeelname anderzijds. Dan is zo’n filmpje natuurlijk de perfecte reden om aan te halen waarom je niet voor een formatie met FvD bent.

De SGP daarentegen, is minder bang. Zij zeggen niemand op voorhand uit te willen sluiten. Dat deden ze niet bij de LPF en de PVV, dus nu ook niet bij Forum.

De ChristenUnie zou daarnaast ook te veel verschillen op de onderwerpen van inclusiviteit en klimaat. Duidelijke gevalletjes van ‘we zitten in het kabinet en willen nu geen gemekker.’

De ChristenUnie stapte eveneens uit de Europese ECR-fractie, die voornamelijk anti-federalistische standpunten heeft, vanwege de toetreding van Forum. Het debiele hieraan is dat ChristenUnie zich nu bij de eurofiele EVP-fractie van Jean-Claude Juncker wil voegen. De SGP volgde slaafs de ChristenUnie bij dit besluit maar stemde wel vóór toetreding van Forum tot de ECR.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

53 reacties

 1. logisch denken

  Kan niet hard en snel genoeg ontwricht worden die geloofsclubjes. Neem denk ook even mee in het ontwrichtingsproces. Die zijn namelijk iets verder en kunnen jullie de weg wijzen

 2. tonna

  ” Forum leidt tot ontwrichting ChristenUnie en SGP”
  Het FvD gaat nog wel méér ontwrichten in de toekomst!
  Het huidige grote linkse electoraat schuift grotendeels op naar rechts in 2021,dat is pas een echte ontwrichting!

 3. F.C. Labrouste

  Het artikel maakt niet goed duidelijk waar die ‘ontwrichting’ dan uit bestaat. De CU volgt hier een heldere en kennelijk effectieve koers en dat wordt duidelijk beloond in de peilingen.

  1. logisch denken

   Welke heldere koers en waarom is het dan effectief . Waar wordt in het artikel iets gezegd over een beloning in de peilingen ? Ga een cursus begrijpend lezen doen.

   Er wordt een wig gedreven tussen twee partijen door een filmpje daar gaat het artikel over meneer fantast

   1. F.C. Labrouste

    Het artikel wijst niet op een wig tussen de partijen: de SGP volgt de CU in haar lijn dan wel accepteert die.

    1. logisch denken

     nog een keer lezen dan mijn beste , je bent op de goede weg je hebt al veel niet geschreven maar door jou bedachte onzin laten varen. Een 5 min , je bent dus nog niet geslaagd voor begrijpend lezen

 4. Kretoloog

  De SGP is van oudsher een rechtse partij. De voorlopers van de ChristenUnie, GPV en RPF, waren dat ook. Maar de CU is sinds de fusie van die 2 steeds linkser geworden. Geen wonder dat de bom tussen SGP en CU nu eindelijk eens barst.

 5. Watcher

  SGP omarmt het conservatisme van de FvD, abortus, euthanasie enz.

  1. Top

   Daar is de vaste ‘Jodenhater’ weer. Uit zijn vuil gekropen en gaat weer een dag vol ‘ledigheid’ in. Gewoon een ‘lul met vingers’.

   1. Watcher

    Je hePT me nooit gemogen, ouwe Andijvie 🙂 :):)

    1. Top

     Jodenhater! Antisemiet!

     1. Sealgaire

      en pisvlek

     2. Watcher

      Ach je was fan van Janmaat, de jodenhater 🙂

   2. Sealgaire

    ja top, zie je de antisemiet dan komt z’n evenbeeld, de pisvlek is één en dezelfde

  2. F.C. Labrouste

   Dat lijkt me een juiste observatie, Watcher, de SGP toont zich daarin zorgwekkend opportunistisch.

   1. Sealgaire

    Ach ja, Noppie/Tengo/Kawana/Dopper/Watcher slaat altijd terug, met de kracht van een vlindervleugeltje. Niets om over na te denken. Het lijdt een armzalige leventje, waar zijn toekomst alleen maar zwarter wordt. Hij heeft altijd een pot vaseline binnen handbereik, want als oude PC-rukkertrol, is dat noodzakelijk voor hem, zit in de leeftijd.

    1. F.C. Labrouste

     Ook dit is een weer sterke inhoudelijke reactie, Sealgaire. Vooral die pot vaseline is een trefzeker inhoudelijk argument.

     1. logisch denken

      wie kaatst ………………….

     2. Sealgaire

      Hij is Dopper en is uit hetzelfde soort hout gesneden als Volkert van der Graaf. Opruien opstoken beledigen en als het hem niet bevalt feiten verdraaien naar eigen gewin en als deze dan onderuit worden gehaald geen reactie meer geven. Het feit dat hij nog geen permanente ban heeft, omdat hij bij vrijwel elke post die hij hier plaatst complete onzin uitslaat en de boel opstookt, mag gezien worden als een wereldwonder.

   2. edoc431

    Ik stel vast dat jij hier van 0 en gene waarde bent, jouw feiten boeien hier niemand iets. Ik weet niet of je het weet dramorgel, maar je zit op de verkeerde site. Niemand hier heeft enige interesse in jouw gelul. Jij hebt geen bord voor je kop maar een complete balk, dat jij hier na al die jaren nog steeds rondhuppelt, man ik had je allang zo ver verbannen dat je zelfs met een VPN niet terug zou kunnen komen.

    1. F.C. Labrouste

     Sterk inhoudelijke bijdrage weer, edoc431. Het is fijn dat mensen van jouw hoge intellectuele niveau bereid zijn hier de inhoudelijke discussie op een hoog en beschaafd niveau te brengen.
     Hartelijk dank daarvoor.

   3. Matig rechts

    Negeer Noppie/Tengo/Kawana/Dopper/Watcher een linkse trol, het is een evolutiefout.
    Dan pas zullen uiteindelijk oprotten. Er valt niet meer te op te fokken.
    Ze hebben bij dit soort figuren het kind met het badwater weggegooid en de nageboorte opgevoed.
    Door te reageren voed je ze alleen.

 6. Joop Klepzeikert

  De idioten van de gristenunie hebben hun zielen aan de socialistische duivel verkocht.
  Ronald Reagan zei ooit al: “Socialism only works in two places: Heaven where they don’t need it and hell where they already have it.”

  Een zogenaamd gristelijke partij die niet met Forum voor Democratie samen wil werken, maar wel met de haatzaaiers van D66 is heel diep gezonken. Net zo diep als CDA onder leiding van Buma.

  1. Watcher

   Joop en zijn verbale diarree, dagelijks op DDS.

   1. logisch denken

    wat een topinhoud , u heeft werkelijk de kern volledig bloot gelegd. Dank daarvoor , trekt u even aan het touwtje ?

    1. Joop Klepzeikert

     @logisch denken: Mooi hè, dat soort ‘inhoudelijke’ bijdragen van extreem linkse geestelijk gehandicapten, die als therapie op internet mogen trollen… Hebben we echt iets aan en de redactie van DDS weer wat extra clicks.

   2. Sans Rancune

    Als hij uitgekakt is gaat hij als Sealgaire verder in vermomming. Hoe doorzichtig.

  2. santiago

   Helemaal goed Joop.

  3. Niet L niet R

   Geheel mee eens!

 7. Ragmilla

  Fatsoen tegen asocialen. Het CU heeft een veel menselijker gezicht als SGP. de SGP heeft meer weg van conservatief gelovigen, iets richting het salafisme. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zij beter bij FvD passen. SGP stemmers laten hun leven ook door angst leiden, angst voor god. Dit was een te verwachten en voorspelbare beweging tussen deze partijen. Je zou verwachten dat gelovigen een ondergrens hebben maar streng gelovigen laten erg vaak zien dat ze vaak zeer totalitair zijn, net als Baudet en het is eigenlijk niet verwonderlijk dat ze zich bij extreem rechts aansluiten.

  “Gods zorg voor de vreemdeling
  God vraagt van ons zorgzaam te zijn voor vreemdelingen. “En wanneer een vreemdeling bij u in uw land verblijft, zult u hem niet onderdrukken. Als een onder u geboren Israëliet zal u de vreemdeling gelden, die bij u verblijft; u zult hem liefhebben als uzelf, want u bent vreemdeling geweest in het land Egypte: Ik ben de HEERE, uw God.” (Lev. 19: 33-34, zie bijvoorbeeld ook Deut. 10:17-18, Ez. 47:21-23).
  Jezus vertelt zelf ook over vreemdeling zijn. Het goede dat je voor je naaste doet, ziet Jezus alsof het voor Hemzelf gedaan is. Hierbij hoort ook het onderdak verlenen aan de vreemdeling (Mat. 25:25-36). Sommigen hebben hierdoor onwetend engelen geherbergd (Hebr. 13:2).

  Gods plan in migratie
  Doordat mensen vluchten of om andere redenen migreren ontstaan er twee soorten mogelijkheden voor de verspreiding van de Gods boodschap.
  Als eerste reist het Evangelie met mensen mee naar anderen, zoals dat nu bijvoorbeeld in de zending gebeurt.

  Het dienstmeisje van Naäman vertelt over de profeet te Samaria (2 Kon. 5: 2-4).

  Naömi vertelt in Moab haar schoondochters over haar God (Ruth 1:16).
  De verstrooide eerste christelijke gemeente trekt het land door en verkondigt het Evangelie (Hand. 8:4).
  Als tweede trekken vreemdelingen naar plekken met mensen die het Evangelie al kennen.

  Salomo bidt voor de vreemdelingen in Israël (2 Kron. 6: 32-33), hele volken zullen in Jeruzalem op zoek gaan naar de HEERE (Zach. 8: 20-22).
  De kamerling hoort het Evangelie op de terugreis vanaf Jeruzalem (Hand. 8: 27-28).
  Een groot deel van de vluchtelingen die naar ons land komen, is opgegroeid in een land waar weinig christenen zijn en zendelingen moeilijk het Evangelie kunnen brengen. Juist zij komen naar ons land, waar vrijheid is om de liefde van God met hen te delen. Gave is daarom opgericht met het idee dat hier een opdracht ligt voor de Nederlandse christenen.”

  Zie je hier ook maar iets van terug bij SGP-ers? Nep christenen zijn het, verraders van hun voorganger Jezus, verdraaien feiten en liegen. Wat dat betreft ook het vergelijk met FvD. Soort zoekt soort.

  1. Kapitein Haddock

   Ragmilla

   Je hebt 2 gezichten.
   Nu, opeens, de Bijbel er bij halen en later weer de Koran?
   Ook alles van Internet/Wikipedia?
   Je valt in de groep: Noppie/Beukie/La Borsteltje/ etc,.

   1. Ragmilla

    Goh is de boodschap overgekomen of zo? Krijg je eindelijk door dat de boodschap één van een migranten volk is dat vreemdelingen met liefde bejegend in plaats van haat? Teleurstelling? Ik zou morgen niet naar de kerk gaan als ik jou was.

   2. toetssteen

    @Haddock
    Ze heeft de hele lap gekopieerd. Pluk maar eens een willekeurig stuk tekst, en u zult vinden.

  2. logisch denken

   Wil jij niet over fatsoen beginnen !

   1. Kapitein Haddock

    logisch denken

    U bedoelt….?

    1. logisch denken

     Waar begint Ragmilla haar tekst mee ?

     1. Kapitein Haddock

      logisch denken

      Ik lees verder dan beginteksten!

  3. edoc431

   Ik stel vast dat jij hier van 0 en gene waarde bent, jouw feiten boeien hier niemand iets. Ik weet niet of je het weet dramorgel, maar je zit op de verkeerde site. Niemand hier heeft enige interesse in jouw gelul. Jij hebt geen bord voor je kop maar een complete balk, dat jij hier na al die jaren nog steeds rondhuppelt, man ik had je allang zo ver verbannen dat je zelfs met een VPN niet terug zou kunnen komen.

  4. Brennivin

   Ga eens weg met je bijbelquotes. Dat geloof je toch zeker zelf niet?

  5. Rosasolis

   Ragmilla. Mooi geschreven! Wat een mooie verhaal is dat van Ruth en haar schoonmoeder Naomi, die zeer trouw aan elkaar bleven, nadat de man van Ruth was overleden. Ruth kwam als immigrant in Israel met haar joodse schoonmoeder, en dat was het begin van een heel mooie Bijbels verhaal. Ik kan nog steeds de preek van de dominee herinneren tijdens de huwelijk tussen Willem-Alexander en Maxima. Het ging over Ruth die immigrant was, maar die duidelijk zeer welkom in Israel werd, naar haar bewijs van trouw aan haar oude geliefde schoonmoeder Naomi. Het verhaal van Salomon is ook heel interessant. Hij was een aantal jaren een bekende wijze koning. Maar zoals iedereen weet was communicatie tijdens die heel oude tijden zeer beperkt.
   Op een dag kwam er een zeer begaafde koningin uit Abyssinie met haar kleine leger, naar zijn hofhouding om te vragen voor steun om haar bevolking te redden wegens aanslagen van vrede buurlanden. Salomon hielp de Koningin van Sheba, zodat tot deze dag Ethiopie (Abessinie) nog steeds een joods-christelijke land is. Het is bekend dat er vele echte geregistreerde Syrische vluchten christenen waren, die al terug zijn gegaan naar hun kapot steden en dorpen om ze weder op te bouwen. Wat waren deze ECHTE vluchtelingen helden geweest! Wij moeten hen nooit vergeten, maar nu helpen om hun land op te bouwen.

 8. santiago

  Gewoon verbieden die CU sekte. Levensgevaarlijk voor onze jeugd en de samenleving.

  1. Rosasolis

   santiago. ik zou liever zowel de GFD en de FvD. verbannen. Twee heel erg gevaarlijke partijen die ALLES willen doen om onze VROUWEN te onderdrukken!!! De GFD is van ouds vreselijk tegen het vooruitgang van vrouwen in onze man-vrouw maatschappij, waarbij dagelijks vrouwen heel hoge leidingen krijgen, en helaas gaat de FvD dezelfde kant uit. Geen enkele intelligente vrouw zou ooit de GFD of de FvD steunen.

 9. Rosasolis

  Het is niet zo verbazingwekkend dat de oude mannen partij, de SGP. vriendjes willen zijn met de FvD. Hoewel hun beleid is streng gereformeerd. Maar de SGP stagneert en gaat steeds meer achteruit. De SGP en FvD hebben wel een standpunt gemeen: beide partijen houden niet van vrouwen in het politiek. Voor jarenlang mochten vrouwen geen plaats hebben in de mannenkliek van de SGP, behalve op ze gaan stemmen. Gedurende zijn korte tijd als leider van de FvD heeft T. Baudet duidelijk verklaard dat HIJ vind vrouwen minder intelligent zijn dan mannen. Dat zij moeten hun hoge studie vergeten, en hun geliefde werk opgeven, en thuis blijven om kinderen te baren om de “demografie” van Nederland op te bouwen.
  Beide mannenpartijen zien vrouwen geschikt voor alleen maar een doel in het leven:
  huishoud slavin + fokdier!
  Gelukkig gaat het samenwerking tussen de CU en de CDA uitstekend. Beide christelijke partijen hebben veel vrouwen in hoge posities. Ik zou het fijn vinden als die 2 partijen ooit zouden gaan verbinden tot een grote partij, dat de waarden van de Oude en Nieuwe Testamenten van de Bijbel blijft waarderen.

  1. Kapitein Haddock

   Rosasolis

   “……….Ik zou het fijn vinden als die 2 partijen ooit zouden gaan verbinden tot een grote partij, dat de waarden van de Oude en Nieuwe Testamenten van de Bijbel blijft waarderen….” (CU & CDA)
   Dat is een probleem: CU is in zeer korte tijd Links geworden, pro-Brussel en pro-Moslim!
   Zie de gedragingen/uitingen Segers/ Schouten en Slob.

   1. Rosasolis

    Kapitein, ik ben inderdaad meer dan ooit van tevoren, zeer voor het doorgang van onze Europese Unie. Die het heel goed heeft gedaan. Hopelijk kunnen de leden nog meer doen voor onze Europese samenleving. Gelukkig komen er geen illegale boot migranten meer naar Nederland. Ze worden aan de grens vastgehouden.

  2. toetssteen

   @Rosasolis
   Geen onzin verkopen aub. Baudet vond dat vrouwen zelf moesten beslissen en dat ze niet door de druk van de maatschappij gedwongen moesten worden.

   1. Bosche draak

    Het is zowiezo de vrijheid van keuze waar de eerste en tweede generatie feministen voor streden.
    De huidige huilstruiken kunnen nog niet in de schaduw staan van de vrouwen van toen.

   2. Rosasolis

    toetssteen. Geen onzin, hoor. Baudet heeft inderdaad zijn excuses moeten doorgeven omdat er veel kritiek was van zijn recente uitlatingen over vrouwen, van zowel vrouwen als mannen.

 10. Heras

  Ik heb vaak christenunie gestemd, maar doe het niet meer.
  Ze zijn inderdaad de laatste tijd naar links opgeschoven; zwarte piet kan niet meer/ meer immigranten, terwijl een land daar niets mee opschiet/ wel voor Israel maar kiezen alleen via een 2-statenoplossing ondanks dat het israelisch grondgebied is. Terwijl iedereen weet wat hamas van plan is.
  Kortom; hun standpunten zijn in de loop der jaren verwaterd.
  SGP staat voor stabiliteit en constante. Van der Staaij zegt iets en handelt daarnaar.

  1. Sans Rancune

   Waar haalt u die stabiliteit van van der Staaij vandaan. Een politicus die alleen voor eigen parochie preekt. Dan ben je al gauw goed en stabiel. Een partij zonder nut.

 11. Heras

  Rosalis@En wat de standpunten betreft over vrouwen; jouw idee dat ze vrouwen zien als fokvee is zo denigrerend (zo denkt denk ook) dat je het hele punt mist.
  ER ZIJN VROUWEN DIE ERVOOR KIEZEN OM FULLTIME HUISVROUW TE ZIJN, DAT IS NIET SLECHT. DE MEESTE VROUWEN HEBBEN FINANCIEEL GEEN KEUS EN MOETEN WERKEN.
  De SGP staat voor ‘gezin en ziet meer in een vrouw die zorg heeft voor de kinderen dan ze dumpen in een opvang’voor 100 extra. De overheid ziet meer in de werkende vrouw om meer belastinginkomen.

  1. Rosasolis

   Toetssteen. Geen onzin verkopen aub. Guru Baudet heeft twee keer duidelijk geschreven dat vrouwen “minder intelligent zouden zijn”, en daarom
   “geen hoge functies zouden moeten krijgen”. Oh wat heel erg voot zijn stomme partij! Er komen steeds meer vrouwen met diplomas

  2. Rosasolis

   @Heras. Inderdaad vrijheid, blijheid voor zowel vrouwen als mannen. Er zijn vrouwen die het fijn vinden in hun rol als huisvrouw. En er zijn nu ook huismannen. Mannen die het fijn vinden om thuis te zijn (of werken), terwijl hun vrouw werkt. Het is niet zo dat
   “DE MEESTE VROUWEN HEBBEN FINANCIEEL GEEN KEUS EN MOETEN WERKEN”.
   De meeste vrouwen hebben van hun studie gehouden, en houden nu van hun werk in hun
   gekozen vak. Hopelijk komt er geen gevaar voor onze huidige man-vrouw maatschappij; met gelijke rechten en plichten voor mannen en vrouwen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.