Opkomst Forum leidt tot ontwrichting ChristenUnie en SGP

Geen categoriejun 08 2019, 12:00
ChristenUnie en SGP, die al jaren met lijstverbindingen samen optrekken op bijna alle fractieniveaus, worden uit elkaar gedreven. De ChristenUnie valt over het door Baudet gedeelde anti-immigratiefilmpje. De SGP heeft een extra zetel aan FvD te danken en lijdt niet aan 'Forumfobie'. Via de NOS.
ChristenUnie/SGP maakte deze week bekend niet met FvD in zee te willen bij de formatie van de Provinciale Staten in Zuid-Holland. Dit lijkt vooral door de ChristenUnie te komen, die in een spagaat zit door SGP enerzijds en kabinetsdeelname anderzijds. Dan is zo'n filmpje natuurlijk de perfecte reden om aan te halen waarom je niet voor een formatie met FvD bent.
De SGP daarentegen, is minder bang. Zij zeggen niemand op voorhand uit te willen sluiten. Dat deden ze niet bij de LPF en de PVV, dus nu ook niet bij Forum.
De ChristenUnie zou daarnaast ook te veel verschillen op de onderwerpen van inclusiviteit en klimaat. Duidelijke gevalletjes van 'we zitten in het kabinet en willen nu geen gemekker.'
De ChristenUnie stapte eveneens uit de Europese ECR-fractie, die voornamelijk anti-federalistische standpunten heeft, vanwege de toetreding van Forum. Het debiele hieraan is dat ChristenUnie zich nu bij de eurofiele EVP-fractie van Jean-Claude Juncker wil voegen. De SGP volgde slaafs de ChristenUnie bij dit besluit maar stemde wel vóór toetreding van Forum tot de ECR.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten