Vier nederlagen op rij – SP heeft nu gouden oplossing: ‘weer eigen positief verhaal, alles moet anders en beter’

Gisteren berichtten wij al over de SP-partijtop, die de nederlagen van de eigen partij eens even goed gingen evalueren. Direct was er kritiek vanuit de partij, want ‘de slager keurt z’n eigen vlees’. Daar lijkt het inderdaad wel op, al waren ze toch verrassend kritisch! Via de NRC.

Partijvoorzitter Ron Meyer kondigde na de nederlaag bij de Europese verkiezingen al zijn vertrek aan. Hij was op de partijraad dan ook enorm kritisch op zichzelf en zei:

“Ik ben geen type dat om de dingen heen praat. De campagne is mislukt, ik heb gefaald. Ik ga naar jullie luisteren, want na zo’n nederlaag past ons als partijbestuur bescheidenheid.”

Hartstikke nobel en dit werd ook goed ontvangen. Veel SP’ers vinden zelfs dat hij niet hoeft te vertrekken. Dit maakte de partijraad wel emotioneel beladen, iets dat wat mij betreft juist goed is. Het laat zien dat de mensen wel echt om de partij geven.

Maar goed, de echte vragen zijn natuurlijk:

 1. Waar ging het volgens de SP-partijtop mis?
 2. En wat gaan ze er aan doen?

Allereerst het Hans Brusselmans-filmpje. Dat schoot veel leden in het verkeerde keelgat én had een averechts effect. Het speelde de PvdA juist in de kaart (voor veel SP’ers een degelijk alternatief) en hielp ook Forum voor Democratie bij hun anti-EU standpunt. Een kolossale fout vanuit SP-perspectief.

Afdelingsvoorzitters spreken over de noodzaak van een ‘eigen, positief verhaal’ en dat ‘het duidelijk is dat het anders en beter moet’. Voor wie nog een open deur ingetrapt moet hebben, ze zijn in te huren! Ook Lilian Marijnissen, die géén kritiek heeft gekregen, meent dat het belangrijk is om optimistisch en strijdbaar te blijven. Ze geeft de belofte ‘sterker terug te komen’.

Uit alle berichtgeving over de perikelen bij de SP van afgelopen tijd blijkt eigenlijk maar één ding: ze hebben totaal geen idee van hoe ze zichzelf moeten gaan positioneren, want ze weten niet echt meer wie ze nou eigenlijk zijn en waar ze nou écht voor staan.

Linkse partijen trekken de welvarende SP-leden bij ze vandaan, PVV en FvD hoeven er niet eens veel moeite voor te doen om de immigratie kritische SP’ers aan zich te binden. Wat overblijft zijn de antikapitalistische idealisten die ‘voor de gewone man’ zijn en graag tegen ‘het establishment’ aanschoppen. Een beetje de jaren ’70 socialisten die te laat door hebben gehad dat de wereld om hen heen om andere assen is gaan draaien.

De SP zal moeten kiezen tussen nationalisme en de onderklasse of internationalisme en de middeninkomens. Keuzes die in beide gevallen heftige concurrentie met zich meebrengen.

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. santiago

  De elfsteden zwemtocht van van der weijden is spannender om naar te kijken dan de formule 1.

 2. Confucius

  Partijen gaan en partijen komen.
  Tijd dat de SP nu vertrekt want het was niks, is niks en wordt niks.

  Die Roemer heeft er wel een leuk burgemeesterschapje aan overgehouden.

  1. Watcher

   Meester Kong heeft niets met de arbeidersklasse.
   SP’rs zijn geen zakkenvullers zoals alle andere partijen.

   1. Brazil

    Zoals bij het FvD, HOPPA!!! Kasgrabbelaar Otten laat even
    zien hoe het moet, nee het FvD zou het even heel anders gaan doen, laat me niet lachen.
    Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

  2. Brazil

   Eerder de PVV met die mokerslag bij de Europese verkiezingen, BAM!!
   -4 en pinda Wilders maar huilie huilie doen.
   Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

   1. toetssteen

    @Brazil
    Wilders is geen pinda, dat was zijn ma.

 3. Watcher

  SP heeft nu de gouden oplossing.

  Wout’s hand is snel gevuld…

 4. Brazil

  BAM!!! PVV -4 bij de Europese verkiezingen, het volk zijn de leugens
  van de populisten zat.
  Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

 5. Brazil

  Elfsteden zwemtocht ik kom niet meer bij, ja het klootjesvolk kijkt
  graag naar dit soort onzin.
  Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

 6. RvdBe

  Gadverdamme, nu weer voedselvergiftiging opgelopen door giftig vlees uit 1 of andere apenkolonie in zuid amerika.
  Dit is de schuld van de sp of anders pvv,fvd,

  1. Brazil

   Ja al het vlees van de AH komt uit Afrika, nog erger 96% van al
   het vlees in de supermarkt komt van buiten de EU.
   Ben ik even blij dat ik geen vlees eet.
   Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

   1. RvdBe

    Zucht….Afrika ligt niet in Brazilie.
    Maar je hebt gelijk, jij weet blijkbaar hoe ze met voedsel omgaan in dat soort onder ontwikkelde gebieden, vandaar dat je dat niet eet.

    1. Brazil

     Klopt, de onwetendheid onder het vooral rechtse
     volk is groot, weten niet eens waar hun vlees vandaan komt, Tokkies die nu zitten te barbecue denken dat het hierom vers vlees gaat.
     En dit rechtse tokkievolk heeft ook nog stemrecht man man man wat een droefheid.
     Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

     1. RvdBe

      Ongeveer net zo dom als die vegetarische links mens die op hun genetisch gemanipuleerde, met bestrijdingsmiddelen volgepompte wortels zitten te knagen, en maar denken dat ze zo gezond bezig zijn, veel lomper dan dit wordt het niet.

   2. Bidet

    Top dat je geen vlees eet, maar er is niets mis met het vlees uit Afrika. Géén hormonen, volgens Europese normen zou het biologisch vlees zijn. Het vlees is zo mager dat ze er in Nederland varkensvet doorheen draaien ( dat is dan wel weer minder). De koeien leven alleen maar buiten.

 7. Vrijedenkert

  De SP was de enigste die zich op links nog enigzins onderscheide van de rest van de linkse weggeefmeute Groene Khmer, D666 en Partij van de Allochtonen en het nog enigzins opnam voor Nederlanders met een laag inkomen en op een aantal punten EU-kritisch o.a. arbeidsmigratie en zorgde ervoor dat er nog iets te kiezen viel…
  De SP wordt door de rest van links al een poosje weggezet als zijnde populistisch en nationaal-socialistisch wat natuurlijk complete onzin is en als de SP met inkomenspolitiek, EU-standpunten en millieu-beleid dezelfde koers gaat varen als de rest van links kan het zich beter per direct opheffen!

  1. Brazil

   De SP heeft uit de rechtse gifbeker gedronken, ja en dan krijg je dit,
   ze worden keihard afgestraft.
   Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

   1. logisch denken

    De rechtse gifbeker heeft de linkse elite in alle stilte over links ingehaald. Slapend links heeft niet eens in de gaten dat ze nu aan de rechterzijde van het linkse spectrum bivakkeren.
    Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

 8. Kretoloog

  Als pa en dochter Marijnissen zich nu eens definitief terugtrekken uit de SP, dan gaat het direct weer crescendo.
  O ja, en geef ook die malloot Ron Meyer een trap tegen z’n achterste.

 9. Michael M

  Ik vindt het buitengewoon triest voor de SP. Het is een goede partij. Alleen nog de aandachtspunten duidelijker uitwerken en ze staan er weer goed voor. Ik hoop dat de SP snel weer uit het dal komt.

  1. toetssteen

   @Michael
   Ze moeten terug naar ‘arbeid en kapitaal’. Tik het in en u zult zien wat er fout is gegaan. Ze zijn het pad van de metselaar, de timmerman, de stratenmaker enz enz, bijster geraakt in het heulen met het aanzwellende groen links/ d66 geluid.

 10. Kapitein Haddock

  Brazil niet verwijderd?
  Doeg allen!

 11. Bes Tolen

  Bestudering van de genealogie van Geert Wilders leert, dat hij wel voorouders had, die in Indonesië hebben gewoond. Zijn grootmoeder Ording is er in 1902 geboren maar uit de verbintenis van een vader uit Nederland en een moeder waarvan de ouders in Amsterdam zijn geboren. En ook daarvan het voorgeslacht. Dus uw opmerking over ”pinda” is onjuist. Uw opmerking over de SP daarentegen snijdt m.i. wel hout.
  Het verhaal in de Groene Amsterdammer is smerig racistisch te noemen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.