Zorgen om Jeugdzorg: 75% jongeren kreeg te maken met geweld, 10% zelfs regelmatig

De problemen bij Jeugdzorg lijken groter dan gedacht en dat is behoorlijk zorgwekkend omdat het gaat om veelal jonge kinderen. Zo zegt 75% van de jongeren  dat zij binnen het systeem te maken hebben gehad met geweld. Ruim 10% van de jongeren zelfs met enige regelmaat, via NOS Teletekst.

Eerder sprak Tweede Kamerlid Lisa Westerveld (GroenLinks) haar zorgen uit over de enorme wachtrijen bij Jeugdzorg, waardoor jongeren soms tot wel 9 maanden wachten. Het probleem wordt nog eens verergerd doordat de Tweede Kamer niet over alles op de hoogte is en soms aanvullend onderzoek nodig is. Zo moet er onderzoek worden uitgevoerd naar de wachtrijen en daarvoor diende Westerveld afgelopen week nog een motie in. Alle partijen behalve de coalitiepartijen + SGP stemden in met de motie van Westerveld. Verworpen dus.

Daar komt vandaag dus het nieuws bij dat ook geweldpleging vaak plaatsvindt binnen het Jeugdzorg-systeem. Een algeheel onderzoek naar de situatie zou beter zijn, maar dit werd door de coalitie wordt afgeslagen. Dat lijkt minder goed nieuws, maar een ander voorstel van Westerveld voor het verbeteren van Jeugdzorg werd wel aangenomen.

Dat de tweede motie van Westerveld wel is aangenomen is overigens maar goed ook, want bij uitvoer maakt het de eerdere motie overbodig. Immers is er een directe relatie tussen wachtrijen en ‘voldoende plekken voor jongeren’. De motie leest als volgt:

“constaterende dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor de inkoop van zeer specialistische jeugdzorg, maar er niet altijd voldoende passende behandelplekken zijn ingekocht;
overwegende dat het onacceptabel is dat jongeren te vaak met een complexe en acute hulpvraag op een verkeerde plek terechtkomen of op een wachtlijst belanden;
verzoekt de regering, samen met gemeenten regie te voeren om voldoende plekken te realiseren voor jongeren met complexe psychische aandoeningen, zodat zij op korte termijn de specialistische zorg krijgen die ze nodig hebben”

Concreet stelt Westerveld voor dat de regering ‘de regie’ gaat voeren om zorg te dragen voor meer plekken bij Jeugdzorg. Dit zou dan ook direct de wachtrijen verminderen, waarover ze een onderzoek wilde laten uitvoeren. Iedereen was voor in de Tweede Kamer dus het is nu wachten op de uitvoer van de motie.

Behalve de problemen die jongeren met Jeugdzorg ervaren zijn er ook Gemeenten die ineens enorm veel geld kwijt zijn aan de programma’s. Dat doen bewoners van de gemeenten graag, maar hierdoor moet wel worden bezuinigd op andere uitgaven. Sinds de WMO-bezuiningsdecentralisatie zien gemeenten hun begrotingen de pan uitreizen. In Drenthe alleen al zijn dit onder meer Assen, Hoogeveen en Emmen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. logisch denken

  Dat heet jeugdzorg. Ze bedoelen daarmee dat het gedrocht jeugdzorg zijn baantjes en inkomsten zeker stelt. Elke bezuiniging gaat ten koste van de jongeren en niet ten kostte van jeugdzorg. De (semi) ambtenarren zorgen goed voor zichzelf

  1. Zwetsnek

   Wat ben jij toch een ouwe zeikert, je lijkt wel op de Gooyer in ‘Schoon goed’,

   1. logisch denken

    Dank je voor de uitmuntend sterke inhoudelijke bijdrage. Ofwel gezwets uit je nek

    1. Zwetsnek

     Je laat een lange slijmspoor achter hier op DDS.
     Je bent daarbij ook nog een bange rat, steeds je nickname veranderen.
     Lugar en joop je laatste creaties, waarom houd je het niet bij één nick?

     1. logisch denken

      @zwetsnek

      je doet je naam eer aan. Ik heb 1 naam op diverse fora. Vraag de redactie even een ip check te doen en hou je inhoudsloze beschuldigingen voor je.

     2. edoc431

      OVER NICKNAMES GESPROKEN VUILE RAT SODEMIETER HIER OP KINDERLOVER WE WETEN WEL WIE JE BENT

    2. Zwetsnek

     Je liegt alsof het gedrukt staat.

     1. logisch denken

      je hebt gelijk , neem het je niet kwalijk omdat je een chromosoom mist. Altijd mild en vergevingsgezind voor die groep

    3. edoc431

     zWETSNEK IS RIEN @ld NIET OP REAGEREN ZIJN EIGEN NICK WIL HIJ HIER NIET VOOR GEBRUIKEN GEWOON DOOD ZWIJGEN DIE CHILDLOVER

    4. I.W.A.B

     Over uit je nek zwetsen LOGISCH DENKEN…daar kan je zelf ook wat van
     Zie je reactie op mij op een ander draadje
     “quote
     I.W.A.B 14 uur ago Beantwoorden
     PVV beschermt dit land tegen schoren.. ?
     Heeft dat stuk schorem van een fraudeur Dion Graus al dat onterecht
     Gekregen geld terug geven…?
     end

     Heb je weer zo slecht opgelet tijdens de les ? De heer Graus wou al de teveel betaalde gelden terug betalen. Dat mocht dus dus de poezenboot heeft een aardige donatie ontvangen.

     Zo als altijd laat je weer je onderbuik de vrije loop. Heeft Alexandertje al aangifte gedaan van een gift of heeft dat stuk schorem nog steeds geen successierecht betaald ?

     Ik heb wel op gelet LOGISCH DENKEN het was Theo Hiddema die geld heb gegeven aan de poezenboot…

     1. logisch denken

      Ga nu nog maar even uitzoeken dan hoe het zit met het appartementje van pechtold en het successierecht.

     2. toetssteen

      iwab
      Is het bij de les blijven te moeilijk?

     3. I.W.A.B

      Ja ja TOETSSTEEN moet ik bij de les blijven
      Jij die denkt dat de eigenaar van DDS in Leeuwarden
      Woont terwijl hij in Izmir(Turkije)woont

      Bij de les blijven moet LOGISCH DENKEN die iedereen de maat neemt
      En dan zelf denkt dat Dion Graus het Geld heeft gedoneerd aan de poezenboot
      Hulde aan Theo Hiddema die dat wel heb gedaan

  2. Tguard

   Jeugdzorg is de dupe van de bezuinigingen. het is de Rijksoverheid die de gemeenten voor hun karretje hebben gespannen. De gemeenten hebben een tekort aan budget waardoor het motto is zorg afschalen. Hierdoor krijgen heel veel jongeren niet de juiste zorg toebedeeld wat uiteindelijk weer neerkomt op extra kosten. Zorgverleners zijn de dupe want ze moeten hun diensten voor extreem lage prijzen aanbieden. Nou weet ik de reactie al ja managers gebouwen etc. Dat is de allemaal flauwekul ik ben zelf werkzaam in de zorg als bestuurder en eigenaar van een instelling. Wij moeten bijvoorbeeld op een casus voor een jeugdige een psycholoog en of gedragswetenschapper een ambulant persoonlijk begeleiders en basis begeleiders inzetten. Naast deze mensen moet de organisatie gecertificeerd zijn(kosten voor een kleine organisatie zijn ongeveer 25000€) de medewerkers moeten werken volgens de nieuwste methodieken. Wat betekend dat ze jaarlijks geschoold moeten worden. De medewerkers moeten minimaal basis BHV hebben kinder-EHBO en ze moeten flexibel werken.
   Locaties moeten brandveilig zijn en voorzien van een doormeldfunctie.
   De ICT moet functioneel zijn en voldoen aan de AVG. Dit alles moet je inzetten voor om en nabij de 45€ Vergoeding per uur. Het meest vreselijke is nog het wantrouwen waarmee je wordt benaderd door enkele gemeenten met onbekwaam personeel. Tja en als laatste nog de onzekerheid of je wordt ingekocht als organisatie en zo niet. Dan is het einde verhaal en zit je met lopende contracten waar je niets meer mee kan. De zorg is kapot!

   1. logisch denken

    Alle voorwaarden die je opnoemt zijn verplichte kost voor elke ondernemer. Er zijn zat ondernemers die het met minder dan 45 euro per uur moeten stellen.

    1. Tguard

     @logisch u snapt er werkelijk helemaal niets van en werkt duidelijk niet in de zorg.

     1. logisch denken

      jij denkt dat de zorg een uitzondering is voor alle opgelegde verplichtingen van onze roverheid. Welkom in het land van ondernemen en de overheid en zijn bureaucratie. Das eender in de zorg , de industrie , de middenstand of welke tak van ondernemen dan ook. Mijn punt is juist om je duidelijk te maken dat je opsomming niet voorbehouden is aan de zorg.

    2. Tguard

     @ logisch ik had uw andere bijdrages niet gelezen maar het is duidelijk!

     1. logisch denken

      fijn dat je het begrijpt , cynisme off 🙂

 2. Jumping

  Het Linkse Demoniserende wegkijkende kartel ten voeten uit, het baantjes creëeren en niets doen.
  Jeugdzorg.
  Het stikstof beleid.
  En het miskleunen van de UWV keuringen verricht door de beheerder van de fietsenstalling.

 3. Rud56

  Jeugdzorg, kinderbescherming: alle registers zijn daar opengetrokken om het komend islamitisch addergebroed uit het MO hier op te vangen, conform de eis van volstrekt dwazen zoals die Kalverboer!

  Zo’n PvdA-gesjeesde die nu bij de openbaring van de falende jeugdopvang c.q. -bescherming in talen zwijgt!

  Enne, goed werk hoor, zogenaamde grote staatsmannen als een Den Uijl, ene Lubbers, ene Kok, ene Balkenende en nu ene Rutte! Goed werk hoor, dankzij jullie gevoerde beleid is dit land verzandt in een groot, stinkend moeras!

 4. Pescador

  het zoveelste systeem wat niet functioneert leve rutte en zijn clubje eikels

 5. Cycle25

  Heeft Thierry al de schuld gekregen ?

  Sinds de invoering van de Euro is heel Nederland een wachtrij geworden, wat een verrijking.

 6. Matig rechts

  Jeugdzorg, GGZ het zijn lompe organisaties die bepaald niet efficient werken.

  Laten ze eerst het systeem weer eens herzien. Die zijn aangepast sinds de grote bezuinigingen en privé wet.
  Hierdoor is het allemaal zo lomp geworden dat er pas na maanden een intake gesprek komt.
  En dan moet je nog wachten wanneer je aan de beurt ben om echt hulp te krijgen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.