Sea-Watch 3 staat symbool voor empathisch egoïsme: ‘als ik mijn zin maar krijg dan is het goed’

Dankbaar leende de affaire Sea-Watch 3 zich als onderwerp voor de westerse masochistische pers: scherpe beelden van een kwetsbaar kind, een vluchtende zwangere vrouw en vage, wazige beelden van een horde Afrikaanse jonge mannen op de achtergrond. Precies zoals benodigd om empathie op te wekken en tegenstanders van massa-immigratie de mond te snoeren: ‘maar de zwangere vrouw dan!?’


Carola Rackete is een door de pers bezongen kapitein met goede bedoelingen, maar met desastreuze gevolgen. De kapitein staat symbool voor de linkse politiek in de afgelopen 100 jaren; een halsstarrig wegkijken vervolmaakt de definitie van dit gedachtegoed.

Goede bedoelingen hadden de Russische en Chinese communisten ook, maar de desastreuze gevolgen van bijna 100 miljoen doden lieten niet lang op zich wachten. En ook nu weer zijn overal personen te vinden die vol goede intenties inspelen op de empathie: “Mensen redden uit zee is geen misdaad” zeggen ze. Het is holle linkse retoriek van het niveau middelbare school die we ook goed uit het verleden kennen.

Zoals de uitspraak “geweld lost niets op!” Maar hoe zijn we dan van de nazi’s afgekomen? Door met ze koffie te drinken? En waarom smullen we zo van oorlogsfilms van na 1945 met uitsluitend heldhaftige Amerikanen en dappere Engelse soldaten die ons met geweld bevrijden? Omdat geweld niets oplost? U begrijpt het punt wel: op links zweven de dagdromers.

De kapitein van de Sea Watch 3, een Gutmensch Eerste Klasse, is dus ook zo’n type met goede bedoelingen. Maar is deze kapitein wel zo moreel verheven als wordt voorgesteld? Een kleine uitstap brengt ons naar 1895, wanneer Friedrich Nietzsche in zijn werk de ‘Antichrist’ in één adem de vloer aanveegt met het boeddhisme:

“in de leer van Boeddha wordt het egoïsme een plicht: het één ding is nodig, het hoe kom JIJ van het leiden af, bepaalt het hele geestelijke dieet”.

Toevallig bestaat er een sterke parallel tussen de boeddhist -wiens eigen verlossing centraal staat- en de kapitein van de Sea Watch 3. Als Carola Rackete vindt dat ze het goed doet dan is de kous daarmee af. De gevolgen van haar handelen voor anderen doen er niet toe.

Op traditioneel socialistische wijze wordt weggekeken van onbedoelde negatieve consequenties van massa-immigratie. Maar: “het voelt zo goed!” Ja, voor eventjes. Terwijl de aanwezigheid van de Sea Watch 3 en andere Gutmensch-boten op de Middellandse Zee migranten juist stimuleert om met een gammel vlotje de zee op te gaan, in de hoop “gered” te worden. En terwijl zich dit alles afspeelt zien we dat de integratie in Europa verrekte beroerd verloopt, niet in de laatste plaats in de perceptie van de bestaande inwoners die daar toch wel iets over te zeggen hebben?

Bij de sympathisanten van de Sea Watch 3 doen dergelijke overwegingen er niet toe. Het is duidelijk dat ze zich zien als de Grote Redder: zelfvoldaan Nietzscheaans egoïsme ten top. Goed-doen-alleen, is niet genoeg. Samen met je kind en knuffel afgeven bij het dichtstbijzijnde AZC is niet genoeg. De Gutmensch moet verantwoordelijk gesteld worden voor de gevolgen van zijn of haar daden, voor onvermijdelijke consequenties zoals die zich in de werkelijkheid voordoen.

De Amerikaans filosoof Stephen Toulmin zei het destijds treffend: ‘links politiek denken is als een masturbatie fantasie waarin de werkelijkheid er niet toe doet’.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. Bosche draak

  Morele zelfbevrediging terwijl een ander het werk mag verrichten.
  Zo rollen de wilde weldoeners, lekker makkelijk toch?
  Wel de lust van het jezelf op de schouder kloppen en verkondigen hoe hard je wel niet deugt!
  Niet de last van die mensen ook daadwerkelijk plaatsen/voeden/begeleiden en handhaven (dat laatste is in NL toch al een vies woord geworden)

  1. Agios

   Goed verwoord!

 2. Jumping

  Sea Watch is gewoon een spruit, van het Linkse Demoniserende Wegkijkbeleid.
  Het Linkse Demoniserende Wegkijkbeleid,
  maakt van de vrije Westerse Wereld een groot slagveld, binnen nu en 50 jaar is er een oorlog, gestoeld op de onderdrukking vanuit de Islam.

 3. Garland S. tucker

  Geen touw aan vast te knopen, meneer Chris predikt geweld?

  1. Bosche draak

   Nee dus, veeg de slaap uit je ogen en lees nog eens goed.

 4. EU kok

  De Dagelijkse Stageplek.
  Voor een ieder die zich in de nabije toekomst journalist wil noemen.
  Het zal wel subsidie genereren.

  1. Lao Tse

   Studenten zijn goedkoop, EU kok. DDS is niet bepaald een rendabel businessmodel.

   1. Garland S. tucker

    Het is verleidelijk om me als conservatief gekkie aan te melden bij DDS.
    Ik flans betere stukjes in elkaar

    1. Agios

     Laat maar eens lezen.

    2. Bosche draak

     Als je stukjes net zo sterk zijn als je argumenten, zou ik je huidige baan nog niet opgeven.

 5. Lao Tse

  “De Amerikaans filosoof Stephen Toulmin zei het destijds treffend: ‘links politiek denken is als een masturbatie fantasie waarin de werkelijkheid er niet toe doet’.”

  Ik las het een en ander van Toulmin en kan me deze uitspraak niet herinneren. Heeft Chris een bron?

  1. Tman

   laotse:
   Dus je tikt met één hand mbt een politieke post?

  2. Garland S. tucker

   Zul je ook nergens vinden, maar op z’n DDS zit er vast ergens een alternatief citaat in…..

 6. hollekies

  hoe kom jij van het LIJDEN af…

 7. Tman

  “Mensen redden uit zee is geen misdaad”
  Mensen REDDEN uit zee is inderdaad een humane en goede daad!
  Maar iedereen die zich zwemmend aan de een of andere kust in de Middellandse Zee bevindt is geen drenkeling,voor de Turkse kust en vele andere stranden aan die kant wemelt het van Europese toeristen in verkoelende zeewater!
  Het is randloos geleuter van Carola Rackete,het enige dat ze kan zeggen is “het waren allemaal zwarte kopjes” en daarom dus illegale drenkelingen!
  En ze zongen allen in het water als een koor “wij zijn zielige vluchtelingen”.

 8. Esther

  Nu maar hopen dat dat schip omslaat zo’n midden op de Middellande Zee….dan hebben de vissen ook eens een lekkere maaltijs..

  1. Lao Tse

   Wat een zieke bijdrage, Esther.

   Ben je erg ongelukkig?

   1. logisch denken

    misschien iets gelukkiger dan jij flapdrol. Jij loopt hier 24-7 rond dus kennelijk heb je niets anders om handen flapdrol

   2. Likko

    Nee, dieren zijn veel belangrijker. Inmiddels zijn er 4 miljard mensen teveel op de aardkloot…….

   3. toelos

    lao tse ze is gelukkig jij bent ziek gewoon weg hilarisch

  2. Garland S. tucker

   Zucht…als je ons kon uitleggen dat we in het rijke, vrije en moreel superieure westen de mensen die moeten vrezen voor hun leven en zo wanhopig zijn dat ze inclusief vrouw en kinderen op een wrakkig bootje stappen toch moeten tegenhouden….

   Maar neuh, domme Esther geeft geen fuck om mensen en plaatst een misplaatste en sleetse grap dat deze mensen alleen deugen als visvoer.

   Ik heb medelijden met u…veel sterke

   1. Bosche draak

    Gutte gutte gut, nee grapjes kunnen we echt niet hebben hoor, neem jij ze in huis aansteller?
    Zoniet bewaar je selectieve verontwaardiging voor de volgende keer dat er iemand wordt beroofd/verwond/aangerand omdat ze van hogeraf zonodig moeten deugen.

   2. Mars020

    Met vrouw en kinderen??.. Ik zie alleen maar jonge criminele gasten in die rubberbootjes. Als ze eenmaal in Europa zijn aangekomen, vergrijpen ze zich gelijk aan westerse vrouwen, dus zo trouw zijn ze niet tegenover hun zogenaamde gezinnen. Dus is de oplossing van Esther prima, want dan hebben de vissen ook weer wat te eten en zijn wij van de ellende verlost.

  3. toetssteen

   @Esther
   Lekker hè dat uitdagen met een domme tekst.
   Niemand wil dat mensen ten prooi vallen aan het water. Echter, er was door de Libische kustwacht verordonneerd de boot naar Libië te slepen. Werd genegeerd, dus daarom die schuit terug naar Libië slepen.

 9. Kristalix

  Allereerst is Rackete geen kapitein. Geen van de bemanningen voldoet aan STWC 95. Ze vaart op een geregistreerde party boot. Het volgende item is dat ze een grote mond heeft. Die niet helpt als ze voor de techter staat in Italie op beschuldiging van mensensmokkel. De boot vaart immers niet toevallig voorbij maar ligt te wachten op de volgende lading illegalen. Economische vluchtelingen die kansloos zijn voor verblijfsstatus. Zwanger of niet.

  Italie doet er goed aan de schepen aan de ketting te leggen rn de volledige bemanning de petoet in te gooien.

  1. toetssteen

   @Dank u, ik vermoedde het al en dat vermoeden is nu bevestigd.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.