GL en D66 promoten transgenderkids: vanaf 14 jaar al van geslacht laten veranderen op paspoort!

Er werd de afgelopen weken in de Tweede Kamer flink gedebatteerd over de zogeheten ‘Transgenderwet’. Een uiterst gevoelig onderwerp, zo bleek eerder al. Gisteravond vond de evaluatie daarvan plaats, waarbij D66 en GroenLinks een nieuwe motie hebben ingediend om het transitieproces nog verder te versoepelen.

Omdat iedereen boven de 14 jaar zich moet kunnen legitimeren in Nederland verzoeken D66’er Vera Bergkamp en Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) het kabinet om de minimumleeftijd voor aanpassing van de geslachtsregistratie aan te passen van 16 naar 14 jaar. Dat is tot nu toe niet mogelijk in Nederland zonder tussenkomst van de rechter.

De motie past in de lijn van de progressieve oppositie die het proces van kinderen, die zijn geboren in het verkeerde lichaam, willen verjongen. Zo moet het in de toekomst makkelijker voor kinderen om aan hun transitieproces te beginnen. Iets wat tot nu toe vaker pas rond de puberteit plaatsvindt.

Onze Haagse reporter Kenneth Steffers, die zich ook bezighoudt met LHBTI-gerelateerde zaken, duidt het als volgt:

“Het is en blijft een lastig vraagstuk op welke leeftijd iemand aan het transitieproces moet beginnen. Natuurlijk worden transpersonen intensief begeleid door de geestelijke gezondheidszorg alvorens ze aan hun transitie beginnen. Niet zelden zijn ze na dat proces, dat jaren kan duren, al ver over hun puberteit heen. En des te later je bijvoorbeeld met hormonen en operaties begint, des te nadeliger de transitie uiteindelijk zal uitpakken.”

Bovenstaande wil overigens niet zeggen dat het geen gevoelig onderwerp is. Het is en blijft natuurlijk de vraag wat het precies met kinderen doet als ze al op jonge leeftijd een jarenlang geestelijk en lichamelijk traject ingaan. Het is daarom ook belangrijk om het taboe te doorbreken en dit soort lastige onderwerpen openlijk bespreekbaar te maken.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Bosche draak

  Als we het bespreekbaar willen maken moet eerst en vooral beide kanten aan het woord worden gelaten, dus zowel voor als tegenstanders graag!

  Ikzelf ben zeker geen voorstander voor de zelfde reden dat we kinderen op die leeftijd ook niet laten autorijden,stemmen of full time werken.
  Ze zijn mentaal nog niet volgroeid genoeg om zo’n zware beslissing in te kunnen schatten, het merendeel van de kinderen groeit er ook gewoon uit.
  Niet voor niets is het zelfmoordcijfer onder transgenders zo hoog (40%)
  Verder is het ook een buitengewoon perverse ontwikkeling dat minderjarigen zich in zo’n omgeving verkeren.
  Zie onder ander op de youtube of google “lactatia” of “desmond is amazing”

  1. Jumping

   Toen Links de macht heeft gegrepen is het over met de Democratie.
   Links heeft de macht.
   Bedankt RUTTE.

 2. peetjoh. k

  Ze mogen niet drinken of roken want de hersens zijn niet volgroeid. Onze knuffelmarokkaan Yasser Ferras vind dat ze wel mogen stemmen of zich om laten bouwen. Deze hypocriet zou gestenigd moeten worden maar oud Marokkaans gebruik.

  1. peetjoh. k

   Maar =naar

  2. Sprookjesfiguur

   “Deze hypocriet zou gestenigd moeten worden maar oud Marokkaans gebruik”

   Wel enigszins barbaars, maar toch een plausibele oplossing om enigszins een afschrikkende werking te creëeren, omdat de gewone gevangenis straffen helaas voor de veelplegers niet afdoende werkt. Geen doodstraf, maar lijfstraffen. Minder barbaars dan de doodstraf, en toereikend voor veelplegers met met name een migratie achtergrond (lees moslims), aangezien deze oververtegenwoordigd zijn in de PI.

 3. Roughwood

  Niks beters te doen daar in Den Haag? Hersenen zijn volgroeid tussen 20 en 25 jaar. Voor die tijd kunnen ze de gevolgen van hun handelen niet eens inschatten. Uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd, maar dit lijkt me een slecht plan. Als iemand zich een paard voelt, moet dit dan ook op het ID van deze persoon worden gezet?

  weeweewee.hln.be/bizar/het-leukste-van-het-web/maak-kennis-met-het-noorse-paardenmeisje-op-handen-en-voeten-gaat-ze-perfect-in-draf-en-galop~adcf70b8/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

 4. Frets

  jetten is van de mannenliefde

 5. Jumping

  Jumping blijft het gewoon vertellen.
  Nederland is een keiverrot land geworden.
  Links Demoniserend Wegkijkend Nederland stort Nederland in een poel van ellende.
  Rutte is het slechtste wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

 6. victus

  Ze willen een week en zielig volkje zonder enige weerstand kweken.

 7. C.A.Barstow

  Deze vervloekte en smerige linkse ratten moeten zo snel als mogelijk gestopt worden.
  Als het aan hen ligt wordt Nederland een land waar psychisch normale en fatsoenlijke mensen zich niet meer thuis voelen.
  Zodra deze mensen weg gaan trekken is het einde van Nederland nabij.
  Er komt een moment dat u niets meer mag zeggen ten nadele van D’666 dus linkse stokpaardjes.

 8. Peter Loosduinen

  Als er een pik aan zit is het een jongen.
  Zonder pik betreft het een meisje.
  Zo simpel is het !

 9. TLigne

  Ik vind dat het een goed idee is om de leeftid te verlagen naar 14. Hoe eerder iemand aan een transitie begint hoe beter die uitpakt, anders moeten ze de rest van hun leven met dysphoria (een afschuw van hun lichaam) leven, en dat wensen we niemand toe.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.