Henk Otten is het zat en doet aangifte tegen Thierry Baudet!

De vlam lijkt volledig in de pan geschoten te zijn binnen Forum voor Democratie. Gister werd bekend gemaakt dat Henk Otten uit de partij zou worden gezet. De voormalig penningmeester van FvD zou mogelijk betrokken zijn geweest bij fraude. De partij heeft daarom besloten om hem te royeren, maar Otten is daar niet van gediend. 

Henk Otten laat namelijk via Twitter weten dat hij aangifte gaat doen tegen partijleider Thierry Baudet en de rest van de partijtop.

’20. Aangezien de ongefundeerde beweringen van het bestuur mijn goede naam en reputatie ernstig beschadigen zal ik vandaag aangifte doen bij de Politie Amsterdam tegen Thierry Baudet, Rob Rooken en Paul Frentrop wegens smaad. Einde draadje.’

Tja, niet alleen einde draadje, maar hoogstwaarschijnlijk ook einde Otten. Het Eerste Kamerlid van Forum denkt nog steeds dat het hier om een politieke afrekening gaat, omdat hij eerder in een interview kritiek had geuit op de koers van de partij en ook op Thierry Baudet, aldus De Telegraaf.

Ook op de externe accountant die het FvD-bestuur heeft aangesteld om een onderzoek uit te voeren, uit Otten stevige kritiek.

’19. Overigens ben ik niet betrokken bij het “onderzoek” en heb ik geen kennis kunnen nemen van de concept-bevindingen van dit zogenaamde onderzoek. Dit is een schending van het hoor en wederhoor beginsel. Dit is laakbaar handelen van Baudet en Rooken.’

Behalve de aantijgingen en de aangekondigde aangifte, doet Otten er nog eens een schepje bovenop. Hij beweert namelijk dat er te veel geld is uitgegeven in de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen en dat hij degene was die daarna alles weer recht moest trekken. Hij daagt hierbij Baudet uit om de jaarrekening van 2018 op de FvD-website te publiceren.

‘Allereerst de jaarrekening. Waarschijnlijk weigeren Baudet en Rooken de 2018 jaarrekening te publiceren omdat ze niet willen dat de leden zien dat de door Rob Rooken geleide campagne voor de GR2018 in Amsterdam heel veel geld gekost heeft (ruim € 450.000 voor 3 raadszetels). Ik heb in de tweede helft van 2018 alles op alles moeten zetten om de zaak qua liquiditeit weer recht te trekken bij FVD na de dure GR campagne hetgeen uiteindelijk ook is gelukt. Daarom roep ik nogmaals het bestuur op om de 2018 jaarrekening vandaag nog integraal op de website van FVD te publiceren. Ik heb altijd erg veel belang gehecht aan financiële transparantie, de leden en de kiezers hebben hier gewoon recht op en andere partijen doen dit ook.’

Kortom: de chaos binnen de partij, die lange tijd gesust leek, is groter dan ooit tevoren. En dat is slecht nieuws voor een beginnende partij die de ambitie heeft om ooit te gaan (mee)regeren. Dergelijke kwesties als deze zullen weer uitgebreid behandeld worden tijdens de campagnes van het partijkartel. Het is afwachten hoe dit gaat aflopen, maar één ding is zeker: er zijn hier alleen maar verliezers.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

67 reacties

 1. Lao Tse

  “Tja, niet alleen einde draadje, maar hoogstwaarschijnlijk ook einde Otten. Het Eerste Kamerlid van Forum denkt nog steeds dat het hier om een politieke afrekening gaat”

  Ja, Olivier, en dat denkt hij terecht.

  1. EU kok

   Werd in het vorige akkefietje een greep in de kas niet omgezet in gecorrigeerde banktransactie?
   Ben benieuwd wat er nu weer afgezwakt moet gaan worden.

   1. Beukman

    12. Otten wilde dit bedrag doorbelasten aan International en werd hierin gesteund door Baudet’s financieel adviseur/EK-lid Lennart van der Linden (bewijs op app). In het boekjaar 2017 was ook een doorbelasting van de kosten van Baljeu gedaan en Baudet stemde daar toen mee in.

    13. Baudet maakte in juni een enorme toestand hierover en wilde dit bedrag niet doorbelasten. Vervolgens heeft Otten (in nauw overleg met en op verzoek van de externe accountant) Baljeu verzocht bedrag te crediteren bij International en de kosten in rekening te brengen bij FVD.

    14. Het betreft hier dus feitelijk puur een kwestie van een boekhoudkundige verdeling van de kosten (kostenallocatie) over de verschillende FVD-entiteiten. Ook met diverse andere kosten gebeurde dit, uiteraard met instemming van de accountant.
    ………….

    17. Maar Baudet en Frentrop wilden het per se op deze wijze doorzetten, waarschijnlijk om de zaak zo te kunnen escaleren met zowel Baljeu als Otten, twee personen die beide publiekelijk hun bedenkingen bij de (te extreme) koers van Baudet hadden geuit in de media.

    Er spelen hier andere zaken dan de kas weer kloppend maken.

    Alweer een aangenaam lezend stuk van deze Olivier Smits trouwens. Ga zo door!

    1. logisch denken

     leuk zo een plak en knip artikeltje van gedane zaken terwijl nog niemand weet waar dit issue omdraait. beukman bewijst eens te meer dat ie super dom is met zijn eenzijdige aannames en knip en plakwerk. Freubelschool

     1. Beukman

      Dit zijn geen gedane zaken, @denkje, dit zijn vier van de twintig tweets die Otten vanmorgen plaatste; actueler kan je het dus bijna niet hebben. Reken maar dat er nog veel uit geciteerd zal worden.

     2. EU kok

      @Beukman.
      Laat gaan.

 2. Veteraan

  Wat een goede reacties zie ik op dit onderwerp.
  Zo saai
  Bla, bla.

 3. Kim Verlouw

  Als het over Baudet gaat komen er altijd als eerste 3 trollen schijten.

  1. dario

   snel door scrollen die zeikers zijn van nul en gene waarde

  2. Beukman

   Ik heb @Frets hier anders nog niet gezien. Wie zijn die andere twee?

  3. fockingworst

   @kim verlouw… Het is er slechts 1…
   Die hangt hier al 10 jaar…

 4. Kretoloog

  Arme Henk Otten. Hij voelt de grond onder zich weg zinken. En begint dus maar wild om zich heen te slaan met allerlei dwaze verwijten richting Baudet en externe accountant. Tja, zijn reputatie staat op het spel. Toch, het spreekwoord luidt niet voor niets: “Wie geschoren wordt, moet stil zitten”.

  1. Lao Tse

   Degene die zich zorgen moet maken is Baudet. Zijn partij doet het niet meer zo goed in de peilingen, dit akkefietje zal hem zeker ook geen goed doen en de kans is groot dat hij bij de rechter onderuit gaat.
   Baudet zit in de problemen.

   1. Kretoloog

    Waarom zit Baudet in problemen? Als hij een fraudezaak op zijn beloop zou laten, dan had hij pas een probleem! Nu wordt het tenminste uitgezocht. En niet onder het tapijt geveegd.

    En wat opzeggen lidmaatschap Otten betreft. In 2007 zette Rutte zijn collega Rita Verdonk pardoes uit de VVD. Zonder hoor of wederhoor. Haar ‘misdaad’? Zij had kritiek op de koers. Toch is nadien Rutte 12 jaar partijleider gebleven. En de VVD bleef al die tijd de grootste!

    1. Beukman

     Zoals eerder opgemerkt, @Kreto, Verdonk stond destijds met lege handen, waardoor haar vertrek Rutte alleen maar sterker maakte binnen de partij.
     Otten staat echter allerminst met lege handen.

     1. logisch denken

      nog zo een dom leeg links wonder die exact weet hoe de vork in de steel zit.

  2. Sans Rancune

   Ik denk toch dat Baudet geen relaxte vakantie viert. Het hele verhaal erachter zal hem veel hoofdpijn bezorgen in de wetenschap dat de kiezer niet dom is. Alleen hen die onder de indruk zijn van zijn humbug blijven hangen. De winst wordt door Rutte opgestreken.

 5. Rosasolis

  Het is alweer het oude verhaal: H. Otten weet teveel. En daarom moet hij gedumpt worden. Waarom wil Baudet de uitgeven van de FvD van 2018 niet publiceren? Ieder vereniging en politieke partij doet dit. Wat hebben Baudet en Rooken te verbergen?…
  Waar er rook is, is er meestal ook vuur.

  1. Lao Tse

   U slaat de spijker op de kop, mevrouw Rosasolis.

   1. logisch denken

    wat fijn dat er geen inhoudelijke mededelingen zijn gedaan maar onze huistarrel en wat trollen direct weten wat er speelt

    ongehinderd door enige kennis blaten de schapen weer vrolijk in de wei.

  2. dario

   Mijn god Canada met haar taal moet ook weer even mee huilen

   1. Kretoloog

    Rosasolis? Die is nog te dom op te poepen. Ook in de Vlaamse betekenis van het woord!

    1. Siemien

     “Ook in de Vlaamse betekenis van het woord!”

     hahaha

    2. Rosasolis

     Kretoloog. Ik heb een aantal diploma’s waarvan Meester in Muziek,
     Cum Laude. Waarschijnlijk heeft u niet verder dan de lagerschool gestudeerd.

 6. EU kok

  Volgens mij is Baudet zelf op vakantie.
  Krijg sterk de indruk dat zowel Rooken als Frentrop misbruik maken van de situatie om, zeker door Frentrop, wat oud zeer te verrekenen.
  Gaat ze duur komen te staan , alle drie.

  1. Meriadoc Brandebok

   Opmerkelijk toch, dat als er ontlasting aan de knikker is, dat Baudet dan op vakantie is, buikgriep heeft etc etc.

   1. EU kok

    Zou Baudet dat trucje van v.Agt geleerd hebben of krijgt Baudet van zijn overige bestuursleden er een paar extra oren bij?

     1. EU kok

      Gezien de reactie van het ministerie van Binnenlandse Zaken verwacht ik na zijn vakantie een Baudet met 4 oren, 2 eigen, een Rooken en een Frentrop oor.

   2. logisch denken

    tja iedereen wordt doodziek van jouw gierput.

   3. Kretoloog

    Guus Bokkelul zit weer eens in de stront te peuren. Vies ventje toch. Maar kleuters doen dat wel vaker. De pies- en poepfase zogezegd. Brandebok is dat stadium nooit ontgroeid.

 7. EU kok

  Eerste bakzeil voor Baudet is binnen .
  “Het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt dat Forum voor Democratie heeft gemeld dat mogelijk fraude is gepleegd met overheidssubsidie. Een woordvoerder verklaart echter dat uit de stukken zoals die zijn ingeleverd, vooralsnog niet blijkt dat sprake is van fraude.”

  1. Beukman

   @Kok
   Waaruit zonneklaar blijkt dat het hele partijkartel samenspant tegen Thierry.
   🙂

   1. EU kok

    Zou Michael dan toch gelijk krijgen met zijn stelling:
    Linkse media (incl. het ministerie van Binnenlandse Zaken) proberen voor onrust te zorgen.

  2. Kretoloog

   Kent de EU/Catalaanse/Spaanse kok de betekenis van het woord ‘vooralsnog’?

   1. EU kok

    Oh, zeker.
    Kent u het gezegde :U kunt beter uw huiswerk overdoen?

  3. Meriadoc Brandebok

   Als dit blijkt te kloppen, en de aangifte van Otten wordt serieus genomen, dan staat Baudet niet alleen een reusachtige afgang te wachten, maar moet hij mogelijk ook nog eens een forse schadevergoeding inzake smaad en laster betalen. Zijn aantijgingen blijken dan immers ongefundeerd.

   1. Beukman

    En driemaal raden wie deze schadevergoeding mogen ophoesten. Fijn dat FvD een ledenpartij is!

    1. Meriadoc Brandebok

     Dezelfde mensen die het zorghotel van deheer Hiddema konden financieren.

  4. Siemien

   Onzin, FvD heeft gemeld dat er mogelijk fraude! fraude in het spel is..

   Baudet heeft er zeer goed aan gedaan om de verstoorde verhoudingen die Otten teweeg brengt bij de horens aan te pakken..

   1. Beukman

    Vreemd dan dat Baudet Otten heeft gewipt – en diens goede naam heeft besmeurd – terwijl er alleen maar sprake is van een vermoeden van fraude, @Siem. Beetje omgekeerde wereld, niet?

    1. Siemien

     Nee hoor, het is niet vreemd, blijkbaar weet jij net zoveel als de rest..

     1. Beukman

      Nee @Siem, FvD heeft zelf aangegeven dat er mogelijk fraude in het spel is.
      De juiste volgorde is dan: eerst onderzoek dan, en dan desgewenst de schuldige(n) straffen.
      Wat Baudet hier heeft gedaan, is niet netjes en ronduit amateuristisch. Logisch dat Otten zeer pissig is.

     2. henk43

      Om in de tijd van nieuwsluwte zo,n affaire te beginnen geeft aan dat de intelligentie van de heer Baudet zwaar overschat wordt.Nu hebben de media een mooi item om op door te gaan .Dom, dom ,dom maar gezien zijn andere standpunten had ik toch al geen hoge pet van hem op.

   2. Kretoloog

    Kok, Beukman en Brandebok zijn net zo dom als mevr. Rosasolis. Wat het FvD doet, is niet anders dan het voorgeschreven protocol volgen. Die luidt dat als er door de externe accountant onregelmatigheden in de jaarrekening worden geconstateerd, de partij dat moet melden bij Binnenlandse Zaken. Want er is overheidssubsidie mee gemoeid. Zo simpel is dat. (Maar voor de trollen toch aanleiding om lekker met stront naar Baudet te smijten).

    En mevr. Rosasolis: zolang er geen goedkeurende accountantsverklaring is, kan de jaarrekening 2018 niet definitief worden vastgesteld. Dus de publicatie moet daarop wachten.

    1. Beukman

     Wij zijn niet dom, en trollen zijn we ook al niet, @Kretoloog. Let dus op je woorden.

     Feit is dat FvD weigert de jaarrekening te publiceren waar problemen mee zouden zijn. Hierdoor is niet te checken waarop de beschuldigingen van FvD gebaseerd zijn. Otten eist financiële transparantie.

     Otten geeft zelf een mogelijke verklaring voor de weigering: uit die jaarrekening blijkt dat FvD een buitensporig bedrag (bijna een half miljoen) heeft uitgegeven aan de compagne voor de GR-verkiezingen. Dat is moeilijk te verkopen aan de leden.

     FvD is niet zeker van zijn zaak, en spreekt van mogelijke fraude. Vreemd daarom dat Otten niettemin al is geroyeerd.

     Otten eist terecht opheldering. Inmiddels heeft BiZa laten weten dat de jaarrekening prima in orde is.

     1. EU kok

      Inmiddels heeft BiZa en de accountant van FvD laten weten dat de jaarrekening prima in orde is.

    2. Rosasolis

     Kretoloog. Hartelijk bedankt voor uw compliment! Volgens u is ieder abonnee
     van DDS dom behalve De Bekende Trollen Kliek. Misschien heeft uw FvD lidmaatschap geld mede betaald voor Baudet’s vakantie in Thailand.

 8. EU kok

  Quote van gisteren : Tevens is beslag gelegd op de bankrekening van een toeleverancier die een valse factuur had ingediend.”
  .
  Hoe is het afgelopen met die beslaglegging op de bankrekening ?

  1. Beukman

   @Kok
   Het is wel aardig om dat interview met Baljeu in de Volkskrant (mei) te herlezen. Gaat het om de bankrekening van Baljeu waarop beslag is gelegd?

   1. EU kok

    Het artikel in NRC geeft duidelijkheid hierin.
    Ook de reactie van Accountant Van Noort Gassler & Co is duidelijk:
    De accountant van Forum voor Democratie zegt dat de boekhouding van de partij over 2018 in orde was. Accountant Van Noort Gassler & Co heeft niet geconstateerd „dat er geen deugdelijke administratie is gevoerd„ over het jaar 2018, zoals de partij beweerde.

    1. Beukman

     Echter:

     Otten laat aan NRC weten dat de betaling aan Baljeu door Baudet vanwege het conflict buiten de jaarrekening van 2018 is gelaten. In dat geval heeft Binnenlandse Zaken de rechtmatigheid ervan nog niet kunnen controleren.

     Aangezien Baudet dwars lag over de betaling aan Baljeu (eerst niet, daarna wel) en de rechtmatigheid van deze specifieke betaling dus nog niet is gecheckt, ga je vermoeden dat Baudet dit nu gebruikt om Otten te wippen.

     ik zou zeggen, Binnenlandse Zaken, check die betaling aan Baljeu even, als het tenminste niet te warm is daar op BiZa.

    2. logisch denken

     je weet niet eens waar het geschil omdraait idioot. Zielig volk dat linkse stemvee

 9. Meriadoc Brandebok

  NRC:
  “Accountant Forum: boekhouding Otten was correct, geen aanwijzing fraude.”

  Het lijkt erop dat men zich van Otten wilde ontdoen en hem daarom onder valse voorwendselen uit de partij heeft gezet.

  1. EU kok

   Duidelijk artikel in NRC.
   Bedankt voor de leestip.

   1. Meriadoc Brandebok

    Inderdaad, zeer verhelderend stuk.

  2. Beukman

   Cliteur heeft inmiddels ook aangegeven dat nogal voorbarig was om Otten te verwijderen:

   Voordat we een standpunt kunnen innemen moeten we eerst de feiten boven tafel hebben. De aanklachten (poging tot fraude) zijn wel zeer ernstig. Eerst onderzoek, dan kunnen we reageren.

   Deze machtsstrijd legt ook de interne verdeeldheid bloot, en het onvermogen om “met één mond” te opereren.

   1. Meriadoc Brandebok

    Ik vermoed, Beukman, dat veel mensen in de partij het niet eens zijn met deze politieke afrekening, maar wijselijk hun mond houden. Zoals Baljeu zegt is men veilig binnen de partij als men binnen de boreale kaders blijft. Anders ga je eraan.

    1. logisch denken

     Wat zit jij nou te wauwelen over een politieke afrekening terwijl er nog geen enkel feit openbaar is ? linkse misselijke trollen met hun vooringenomenheid.

     1. Beukman

      @denkje
      Als je mee wil doen aan de discussie, stel ik voor dat je eerst ophoudt mij en anderen “trollen” te noemen.

    2. Beukman

     Het is ook lastig, @Meriadoc. Zonder Baudet heeft de partij weinig toekomst. Dus wat moet je als lid, of erger nog: als betaalde kracht in de EK, TK, GR of PS: tegen je eigen broodheer stemmen?

     1. logisch denken

      fijn he zo een leden club. Kan je beter voor een partij met 1 lid gaan

     2. Beukman

      Zeker @denkje. Dat is de keerzijde van een ledenpartij. Gelukkig zijn er ook goeie kanten.

 10. Duke

  Terecht. Als er mogelijk sprake is van fraude, hoor je dit nog niet in de media te openbaren. Dat etiketje fraudeur is moeilijker ongedaan te maken dan even wachten met het inlichten van de media. Dat is misschien ook de bedoeling gezien de eerdere mediaberichten over de relatie tussen Baudet en Otten.

  1. Robert75

   Ja wel typerend. Zo voor openheid en transparantie zijn behalve als er poep aan de knikker hangt. Dan moet het ineens achterkamertjespolitiek zijn. Ja want poep aan de knikker komt ook niet zo goed over, alles moet koek en ei zijn.

   1. Duke

    Als er fraude is gepleegd, en dat is komen vast te staan, kan je die openheid altijd nog geven.
    Waarschijnlijk is er fraude gepleegd, en wil de FvD zich indekken door te spreken van mogelijke fraude omdat er nog niets is komen vast te staan. Juist omdat er nog niet officieel vaststaat dat er fraude is gepleegd, hoor je voorzichtig en terughoudend te zijn met media-uitlatingen, ook al ben je als FvD er zeker van dat er fraude is gepleegd.

 11. Supernoodle

  Er is nog helemaal geen bewijs gevonden dat er gefraudeerd is.
  Ik denk dat het een politieke afrekening is bij de het FvD.
  Blijft een rare apenrots met dito personen.
  Die Baudet is ook compleet gestoord.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.