Stortvloed aan vuilniszakken bedreigt Amsterdam: kan betaling afvalinzamelaars niet garanderen

Geen categoriejul 19 2019, 17:00
Gemeente Amsterdam is in crisis! Amsterdams afvalenergiebedrijf AEB, waar de gemeente volledig eigenaar van is, staat op het punt om te vallen. De gemeente kan betalingen niet garanderen en vertikt het om 150 miljoen euro in het bedrijf te steken om het van de ondergang te redden. Amsterdam riskeert daarmee een stortvloed aan vuilniszakken in de straten te krijgen! Dat meldt Het Parool.
Een groot deel van de verbrandingsovens van AEB is stilgelegd. De veiligheid voor de medewerkers kon niet worden gegarandeerd. Daarmee moet zo'n 70 procent van het afval elders worden heengebracht. Andere afvalverwerkers hebben beloofd de verwerking over te nemen, maar dat kan alleen als de gemeente daar geld voor uit wil trekken. De gemeente Amsterdam gaf in het spoedberaad van deze ochtend echter aan dat het AEB de afvalverwerkers en -inzamelaars niet kan garanderen dat ze hiervoor betaald zullen worden.
Voor de korte termijn zou er 35 miljoen euro nodig zijn om AEB 'in leven' te houden. Dit is echter al de zoveelste keer dat AEB uit de brand moet worden geholpen en men overweegt dan ook serieus om het bedrijf failliet te laten gaan.
Doet de gemeente er geen geld bij of duurt het te lang, dan wordt Amsterdam binnen de kortste keren zelf een vuilnisbelt. Een woordvoerder van de gemeente geeft aan dat de gemeente er alles aan doet om dat te voorkomen, maar daar zijn geen concrete aanwijzingen voor te vinden. Mocht het echt misgaan, dan is dat natuurlijk een dikke smerige klodder drek op de carrière van burgemeester Halsema en het linkse college!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten