‘Amnesty verraadt Iraanse vrouwen zonder hoofddoek op ongekende wijze, met hun verzet tegen het boerkaverbod’

In haar column van deze week fileert Hanna Wittebroek opnieuw het boerkaverbod. Maar niet van harte: “Vorige week schreef ik al over het boerkaverbod, en hoewel ik het boerkaverbod inmiddels het liefst zou laten rusten, is het onderwerp helaas nog te actueel om dat te doen.”

Na politieke partijen, heel Twitter, de media, de nationale politie en nog velen andere organisaties en personen, is er nu ook een mensenrechtenorganisatie die iets vindt van het boerkaverbod. Amnesty International plaatste eerder deze week namelijk een filmpje waarin zij het voor elkaar kreeg om het boerkaverbod in Nederland in één adem te noemen met de verplichting tot het dragen van een hoofddoek in Iran. Amnesty vindt dat beide landen de vrijheid van de vrouw inperken met deze regelingen. Dan weet je dus echt niet waar je het over hebt; onwijs hypocriet standpunt.

De verplichting tot het dragen van een hoofddoek in Iran is namelijk net zoveel onderdrukking van de vrouw als dat het zou zijn als we in Nederland geen boerkaverbod zouden invoeren. De boerka is namelijk hét symbool van islamitische vrouwenonderdrukking. Is dat nou niet net waar Amnesty International zo hard tegen probeert te vechten; dat vrouwen nu vaak nog minderwaardig zijn ten opzichte van de man? Vooral in overwegend islamitische landen (Iran) of bij gezinnen die het islamitische geloof aanhangen is dit vaak het geval.

Eigenlijk zou het standpunt van Amnesty International dus moeten zijn dat het boerkaverbod in Nederland helemaal nog niet ver genoeg gaat. Amnesty streeft namelijk naar een rechtvaardige wereld waarin iedereen gelijke mensenrechten heeft en in vrijheid kan leven. Zolang er geen algeheel verbod is op het dragen van een boerka blijft de mogelijkheid voor islamitische mannen bestaan vrouwen te onderdrukken; ze hoeven hen alleen op te dragen de in de wet genoemde plaatsen te vermijden. Daar is dus helemaal niks gelijk en ook helemaal niks vrij aan.

Daarnaast vind ik het heel pijnlijk en bijna verdrietig om te zien dat Amnesty vrouwen in Iran met hun Twittervideo zó erg in de steek laat. Als Iraanse vrouw die, gesteund door Amnesty, zonder hoofddoek de straat opging en nu een gevangenisstraf van jaren uitzit, zou ik me ongekend verraden voelen.

Hoe kan je als organisatie in het ene land vrouwen steunen die vechten tegen de onderdrukking van de vrouw (Iran) en aan de andere kant voor vrouwen opkomen die een boerka over hun gezicht heen moeten dragen (Nederland). Laten we maar zo zeggen: with friends like that, who needs enemies?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. DidiMadloba

  Wat een rare gedachtenkronkel.
  Het dragen van een boerka is nergens verplicht.
  Wie wel eens een boerkadraagster heeft gezien (ik zag ze op verre vliegvelden) ziet prinsessen uit 1001 nacht, met dure accessoires, en fraai geborduurde gewaden.

  In Iran is trouwens geen islamitische hoofddoek verplicht zoals wij die kennen, maar een hoofddoek die slechts ongeveer de helft van het haar bedekt. Wel is het zo dat vrouwen in Iran hun “vormen” niet mogen laten zien – terwijl Nederlandse moslima’s gerust een strakke spijkerbroek met een hoofddoek combineren.

  Ik vind dat zo’n halve hoofddoek vaak opvallend goed staat, alleen hoorde ik vrouwen wel klagen dat ze zo warm zijn.

  Op het vliegveld in Teheran zag ik hoe een 13-in-een-dozijn blond westers meisje veranderde in een oosterse prinses. Alleen de donkere ogen ontbraken nog.

  1. Seneca

   @didi
   je bent zo’n ongelooflijke idioot dat je deze nonsens hier plempt. je bent werkelijk nog erger dan de grootste psychopaat in de WA stichting.

   1. toetssteen

    @Seneca
    Op de jeaup schrijft hij nog maffere dingen. Volkomen geobsedeerd.

    1. merlot

     Soms denk ik dat het hele trollenspul in één en dezelfde inrichting zit.

    2. Lao Tse

     Wat bedoel je toch met die jeaup.

     1. fockingworst

      @lao Tse is een hier op het blog bewezen pedofiel,(waar hij niks aan kan doen)
      Eerst onder de nick Simon brouwenstein en nu onder Lao Tse.
      Hij heeft de pedoclub van Martijn verdedigt en verheerlijkt alsof zijn leven er van af hing.
      Iedere dag weer.
      En nu probeert hij zichzelf schoon te praten door een ander van pedofilie te beschuldigen.
      Dit betekend dat hij door de jaren heen toch een beetje heeft doorgekregen dat pedofilie beoefenen toch niet helemaal OK is.
      @lao Tse je gevoelens kan je moeilijk onderdrukken, net als ik.
      Ik val op vrouwen rond de 1.70 meter slanke taille dikke kont en kleine tieten.
      Het verschil is wel dat ik val op iig( in mijn geval op vrouwen) 9
      Op iemand die zelfstandig keuzes kan maken en dus ook kiest om door mij genomen te worden.
      @lao Tse verkracht kinderen of die kinderen beïnvloed je zo dat ze denken dat ze zelf keuzes maken.
      @lao is en blijft een opperste smeerlap

     2. Lao Tse

      Fockingworst blijft maar doorfantaseren over seks met kinderen.

      Niet prettig om te lezen maar voor hemzelf is het natuurlijk veel erger.

     3. logisch denken

      tja , de quote van je uitspraken is makkelijk te vinden tarrel. Zelfs jij als beroepshufter snapt dan toch wel dat je de knijper op je neus krijgt

     4. fockingworst

      @lao is de pedofiele huistrol die hier al 10 jaar de hele dag rondhangt en werkelijk alleen het bezoeken aan dds in zijn leven heeft.
      @lao ik begrijp best als u met de neus op de feiten van uw gedrag word gedrukt die zo slecht zijn en er niet om liegen, dat u er van probeert te vluchten door iets te verzinnen waardoor u weer een flater slaat zoals de rest van de dag met welk onderwerp dan ook.
      Best sneu zo’n leven als de uwe en ook voor het leven van die kinderen.

     5. Cycle25

      jeaup = een drogeer-site waar 50+ mannen genaamd Jole een probleem heeft met alcohol + vrouwen. En ondertussen half Nederland de les leert met doorgeslagen radicalisme.

      Joop = terrorisme vriendelijk want alles komt toch door anderen.

  2. dario

   En dan raar opkijken dat we zijn mening niet moeten pffffff

  3. hans-e-pans

   Al weer een paar jaar geleden stond er zo’n vrouw, tenminste daar ging ik vanuit, met boerka op 3 meter links naast mij.

   Eng is een groot woord maar raar is het wel, iemand waarvan je niets mag zien, dat is ook de bedoeling, alleen een vage vorm maar zij kon wel alles zien.

   Alles verhullende kleding, van top tot teen, dan ook nog eens handschoenen aan, en dan voor de ogen een strookje oneway stof.

 2. Piet Patat

  Kijk nou alleen al eens naar die foto bij dit artikel.
  Het is toch GVD van de zotte dat men hier geen totaalverbod op zet ?
  WTF, wie in de godesnaam kan dit in Nederland accepteren.
  Amnesty International moet zich kapot schamen ! Ach ze hebben het toch op met vrijheid, gelijkheid, respect, mensenrechten etc etc en dan ageren tegen dit “verbod” ? Dit is helemaal geen verbod maar een slap uitgepolderd typisch Nederlandse flut tussenweg. Zeker als je de vrouwen in Iran og welk islamitisch land dan ook wil steunen dan ben je VOOR dit verbod. Ben je tegen dan stem je in met de onderdrukking van vrouwen die in islamitische ogen toch al als tweederangs wezens behandeld worden. Heb het jaren geleden elke avond langs mijn ramen voorbij zien sjokken. Volledig bedekte, in het donker geklede, zwaar gekopvodde op pinquins lijkende groep vrouwen die s’avonds door 2 mannen werden “uitgelaten” Een heerschap voorop en een er achter. Je bent toch van de pot gerukt als je dit ok vind !? Hoe ongelooflijk vernederend is dat ? Gadverdamme ! Slaafjes waren het, goed om the kokkerellen, poetsen en baby’s maken. Triest.

  1. merlot

   @ Piet: Niemand durft de islam aan te pakken. Geen enkel westers land, geen enkele instantie. Daar branden ze hun handen niet aan.

   Het gevolg is dat de vele misstanden gewoon ongehinderd voortduren.

 3. tonna

  Denemarken,Frankrijk,België,Nederland,Spanje,Italië,Zwitserland hebben al boerkaverbod met marginale detail verschillen (landsdelen) in wetgeving onderling,het gaat de goede kant op!
  In Duitsland en de UK is het ook bijna rond,men is nog bezig mbt alle overheidsgebouwen en/of de hele openbare ruimte!

 4. logisch denken

  islamieten dragen toch uit vrije wil die kopvodde ? Of zit het verhaal toch iets anders in elkaar ?

 5. tonna

  Enkel de Taliban en de linkse reaguurders op DDS zijn vóór de boerka!
  Dat is verdomde vreemd,niet?

 6. merlot

  Dicht bij huis en elke zomer te zien in Zell am See, Oostenrijk:

  Honderden toeristen afkomstig van de Emiraten. Ze huren complete (etages van) luxe hotels af en flaneren op de boulevard langs het meer.

  Typisch beeld: Man voorop, in korte broek en poloshirt, erachter 4 vrouwen (het maximum aantal echtgenotes) in zwarte niqaab op volgorde van status (1e vrouw, 2e vrouw daarachter etc).

  Meestal is de vierde vrouw kleiner dan de anderen, waarschijnlijk nog zeer jong.

  Er is veel weerstand onder de bewoners tegen deze weerzinwekkende taferelen maar ja, het levert goud geld op. Oliedollars, nietwaar?

  1. logisch denken

   Oosterijk heeft toch een boerkaverbod ?

   1. merlot

    @ LD: Weet ik niet. Misschien geldt dat niet voor toeristen. Ik kan je verzekeren dat wat ik schreef waar is. Ik kom daar elke zomer.

 7. Rosasolis

  Prima artikel van H. Wittebroek. Bovenstaande foto toont een nikab drager; met de sluier die eindelijk verboden is in Nederland, en ook in vele andere landen omdat behalve dat het de vrouw vernederd, het identificatie onmogelijk maakt. Vreemd van Amnesty!
  Waarom komen ze niet in actie voor de vele vrouwen in Iran die nu durven westers gekleed op straat te komen, en soms nog steeds gearresteerd worden, en nog steeds naar de gevangenis worden gezet…terwijl de temperaturen nu dagelijks 50 graden kunnen worden. Terwijl deze vrouwen voor maandenlang in een vieze nikab of chador worden gezet, voordat zij eindelijk uit de gevangenis komen. Vele vrouwen redden het niet. Ik kan herinneren toen Amnesty Int. een lange tafel in de bibliotheek reserveerden zodat je kon een brief schreven om een onschuldig gevangene te proberen te bevrijden. Geef me liever Open Doors die wisten de vrijlating van de christelijke Bibi uit Pakistaan te krijgen. Bibi woont nu in Canada met haar twee dochters. Zij heeft Nederland een dankbaar brief gesteurd. Haar advocaat woont hier, en is nu Nederlandse burger gewonden…Dat noem ik amnesty!

 8. Heras

  De grietjes die hier vrijheid genieten en iets zeggen over dat boerkaverbod, moeten zelf eens een jaar lang zo rondlopen.
  De islamuitingen hier in nederland is provocatie en sociale druk. Vandaar dat er kinderen rondlopen met een hoofddoek om. Kinderen dus.

 9. Kristalix

  Dat het een hypocriete bende is daar?
  De bende van ellende.

  In Nederland is het niet beter, D66 steunt extreme moslims. De kist van Hans kraakt.

  Waanzinnigen zijn het.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.