Ga je jouw huurhuis verlaten? 5 tips voor de eindschoonmaak

Wanneer je jouw huurwoning verlaat moet je deze natuurlijk in de originele staat aanleveren. Dus alle schilderijen van de muren, gaten vullen en verven maar. Een goed begin natuurlijk, maar een grondige eindschoonmaak is ook zeker geen slecht idee. De pandeigenaar zal die aangekoekte resten in de oven vast niet waarderen. Om die klus wat makkelijker te maken, hebben we een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet.

 1. Schakel hulp in

Ja, je kunt natuurlijk hulp van vrienden inschakelen: maar of die staan te springen om schoon te komen maken is nog maar de vraag. Kijk liever naar een schoonmaakbedrijf in omgeving Amsterdam. Ideaal voor de klussen die jij zelf niet aan kunt pakken zoals de ramen wassen (aan de buitenkant) of het tapijt schoonmaken.

 1. Alles aan de kant

Het fijne aan het feit dat je gaat verhuizen is dat je echt alles aan de kant kunt trekken om goed schoon te kunnen maken: ieder gaatje en hoekje komt aan de beurt. Probeer de grote schoonmaak dan ook te bewaren totdat jij jouw inboedel grotendeels buiten hebt staan zodat je alle ruimte hebt om een grote schoonmaak te organiseren. Heb je nog dozen in de woning staan? Maak dan eerst een enkele ruimte schoon en plaats alle dozen en al het meubilair in die ruimte zodat je lekker aan de slag kunt.

 1. Verdeel het werk

Hoewel je waarschijnlijk het liefste in een paar uur klaar zou zijn met die schoonmaak, kan het fijner zijn om het over de dagen te verdelen. Begin bijvoorbeeld met het inpakken en verhuizen van de spullen op de bovenverdieping, en maak iedere ruimte wanneer deze leeg is schoon. Zo hoef je niet het hele huis ineens onder handen te nemen, en lijkt de klus een stuk kleiner.

 1. Houd het leuk

Leg jezelf niet teveel druk op: druk is er al genoeg met een verhuizing. Zet je favoriete muziek aan, zorgt dat je alle schoonmaakspullen bij de hand hebt, gooi de ramen en gordijnen open en maak er een feestje van. Vergeet ook de koffiepauzes niet: erg belangrijk!

 1. Maak je eigen schoonmaakmiddelen

Probeer waar mogelijk je eigen schoonmaakmiddelen te maken: dat scheelt je namelijk flink wat geld. Die gele aanslag in de badkuip kan namelijk ook gewoon met wat citroensap aangepakt worden, en die kalk gaat er zo vanaf met wat aangelengde waterstofperoxide. Kun je het zelf doen? Gooi je geld dan zeker niet weg in de supermarkt!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. DidiMadloba

  Op deze rechtse site verwachtte ik tips hoe je de laatste restjes HAAT uit een woning krijgt. Met zelfgemaakt salpeterzuur?

  1. toetssteen

   Zelf in te nemen wacko!. Man, doe eens normaal!!

  2. Rosasolis

   @DidiMadloba. Ik zou een boek kunnen schrijven over haat in een woning gemeente voor mensen die niet helemaal 100 % voldoet aan de eisen van de ” perfecte Nederlanders”…
   of dat wij zijn Engelsen zoals ik, of kleurlingen afkomstig uit de oude koloniale landen moeten onderdrukt worden.
   Discriminatie en vernedering is vreselijk. En ik heb het nog steeds dagelijks te maken, hoewel ik nu 50 jaar in Nederland woon, en jarenlang in Nederland heb gewerkt. Overal heb ik als solo vocalist deel genomen aan mooie concerten, en jarenlang heb ik les aan getalenteerde leerlingen gegeven. Om onze mooiste kunst door te geven:
   de menselijke stem. En hoe wij kunnen de kunst van het mooie zangkunst kunnen
   voorzetten in deze tijden van onrust?
   Vandaag heeft een internationale groep muzikanten official verklaard dat er twee
   muziekvakken zijn die zuiver muzikale kunst kunnen vertegenwoordigen:
   de zuiver menselijke stem, alle stemmen van hoog naar laag, en daarna de blokfluit.
   Vele geweldige muzikanten hebben en donkere kleur, en hebben zij ook hun wel verdiende diploma’s.
   Wij kunnen niet Nederland toveren tot een vroeger eeuwenoude blanke land.
   Voor jullie muziek liefhebbers: de companist L. van Beethoven zocht een goede violist die zijn concerto voor viool kon spelen. Die had hij gevonden, een zeer talenteerde jongen uit Curacao.

 2. Rosasolis

  Als huurders hebben wij veel ervaring gehad met het klaar maken van de woning voordat we verhuisden naar een andere woning, in een andere woonplaats. Maar het “klaarmaken” gaat meestal heel moeilijk, vooral met oude huizen. De vele huurders die Voor je hebben gewoond, en duidelijk geen timmeren talent hadden, lieten altijd hun stempel achter, in ieder kamer van de woning. Dus de woning achter te laten “in originele staat” is vrijwel onmogelijk. Voordat je vertrekt, zal je altijd slijtage vinden, omdat de oude woning steeds achteruit wordt. En de woonbouw vereniging gaat niet altijd alles door de jaren heen vervangen of herstellen. Dus voordat je vertrekt hopelijk begrijpt de woning opzichter dat de oude radiatoren nogal roestig zijn, dat de muren tonen veel slijtage, en dat de voor- en achter deuren niet goed sluiten. Dat de verwarming ketel oud is en moet vervangen worden, etc.
  Als jarenlange huurder te zijn, mijn advies is aan de nieuwe woning zoekenden: Als je in een nieuwe huis wil wonen, dan spaar zoveel mogelijk voor een hypotheek voor je eigen woning. Maar vermijd een nieuwe huurwoning. Ze zien er heel mooi en modern uit. Maar vaak zijn ze gebouwd van de goedkoopste materialen en onderdelen. En je huur voor z’n prachtige nieuwe woning zal ongelofelijk duur zijn…omdat het nieuw is.
  Als je enkele jaren later moet of wil verhuizen, wordt je zwaar financieel gepakt omdat je de “nieuwe woning” met gebreken heb achter gelaten! En als je durft bezwaren te maken, dan wordt je voor de rechter gesleept, en dan moet je aan een incasso bureau
  een gigantisch totaal bedrag betalen:
  1. voor de woonbouw vereniging
  2. de rechtbank onkosten
  3. de bemiddeling van de incasso bureau
  Kortom: met een eigen woning ben je vrijer, maar je moet altijd voor de onderhoud van je woning zelf betalen. Met een huurwoning moet de vereniging de onkosten voor het onderhoud betalen, vaak doen ze dat ook, want die kosten zit in je huur…Maar kijk uit wanneer je gaat verhuizen. Dan kunnen ze je pakken vooral met een vrij nieuwe
  woning!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.