Lekker progressief! Von der Leyen ‘op koers’ met vrouwenquotum Europese Commissie

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, is ‘op koers‘ met haar plan om een gelijke verdeling van mannen en vrouwen in de commissie te krijgen. Wát een prestatie en een voorbeeld voor de wereld…

Ze had voor de zomer beloofd om een min of meer gelijke verdeling van mannen en vrouwen in de Europese Commissie te krijgen. Dat lijkt ze nu voor elkaar te krijgen. Van enige vorm van tegensputteren leek in Brussel geen sprake te zijn. De beste persoon hoeft tegenwoordig niet meer op de beste plek te komen. Actief selecteren op geslacht is in de EU blijkbaar hárd nodig.

Waarom? Dan hebben vrouwen ook eens een keer een voorbeeld om tegenop te kijken! Dat ze daar niet zijn gekomen vanwege hun eigen capaciteiten en vaardigheden, is bijzaak. Symboolpolitiek staat duidelijk voorop, want kennelijk houdt niemand zich bezig met de daadwerkelijke effecten van dit soort beleid.

Een vergelijking
Zouden wij ook tegen Arnold Schwarzenegger op hebben gekeken als hij niet zo hard had getraind maar anabolen had geslikt? Nee, want dan was hij niet op eigen kracht zover gekomen. Als er ook maar voldoende argwaan over anabolengebruik tijdens het begin van zijn carrière was geweest, had dat ook voor reputatieschade gezorgd.

Eigenlijk is wat Von der Leyen doet precies hetzelfde voor die vrouwen. Niemand kan nu met zekerheid zeggen dat zij op eigen kracht in de commissie terecht zijn gekomen. Het enige wat we straks in de commissie zien is, om in de vergelijking te blijven, dat zo’n 50 procent bestaat uit vrouwelijke Arnold’s en we niet weten wie anabolen heeft gebruikt en wie niet, waardoor geen enkele vrouwelijke Arnold meer een inspirerend rolmodel kan zijn.

Was er echter geen quotum of een plan geweest en kwam er een vrouw in die commissie, dan was het een stuk aannemelijker dat zij daar zit omdat ze simpelweg beter is dan de rest. Natuurlijk valt daar heel wat op af te dingen, want de politiek (helemaal op dát niveau) heeft ook andere factoren die meewegen. Nu wordt dat alleen fors overschaduwd door het criterium van geslacht en schiet het z’n doel compleet voorbij. Behalve in Brussel, daar vinden ze het geweldig…


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

45 reacties

 1. Rodendorff

  De angst van mannen door vrouwen te worden overvleugeld in politiek en bestuur wekt medelijden.

  1. Siemien

   Aldus ons aller feministische islamknuffelaar met voorkeur voor kleine kinderen

   1. Rodendorff

    Siemien wenst het gesprek weer op seks met kinderen te brengen.

    Daar trappen we niet in, viespeuk, ga maar naar je eigen sites.

    1. Siemien

     Ik noem Lao bij naam en sla Lao om zijn oren met zijn eigen ped*sksuele voorkeuren smeerlap dat Lao is, Lao moet gewoon eens oprotten hier, misbaksel, Lao is echt een vuile vieze smerige ped* die maar blijft irriteren en zuigen…
     Lao je bent ontmaskerd en te licht bevonden hier, iedereen veegt de vloer met je aan, smeerlap

     1. Rodendorff

      Siemien, er zijn meer onderwerpen dan seks met kinderen. Probeer die obsessieve gedachten uit je hoofd te zetten of leef ze uit op blogs die daarvoor zijn opgericht.

      Zullen we dat proberen? Wie weet komen we dan nog eens tot een inhoudelijke discussie .

     2. Fortiori

      U hebt typisch last van onthoudingsverschijnselen.

    2. meneer cactus

     dat vragen we ook steeds aan je maar je keert keer op keer terug ondanks herhaaldelijke belofte niets meer te posten.

     Alles wat jij dus post kan een leugen zijn zodat je reacties geen enkele waarde meer hebben. Nou was het al inhoudsloos en waardeloos maar het kan dus ook gewoon een leugen zijn want in je eerste leugentje ben je niet gestikt.

     Dan even on-topic , het geeft geen enkel binding met angst of eender welke andere linkse vergelijking het gaat erom dat je de beste man – vrouw op de juiste plaats wil hebben. De achterlijke linkse selectieve verontwaardiging dat er te weinig vrouwen in de politiek zitten is daarmee een links dogma geworden om iets op te vullen wat er niet is. De baantjes carrousel moet in linkse handen tot zover duidelijk. De chaos wordt dus nog groter door onkunde en onwetendheid op diverse posten.

     1. Rodendorff

      De wens om tot een evenredige verdeling van vrouwen en mannen in bestuurlijke functies te komen lijkt me niet een typisch linkse wens, cactus.

     2. Deathspank

      @Rodendorff: De wens om tot een evenredige verdeling van vrouwen en mannen in bestuurlijke functies te komen is een typisch linkse wens. Als je dat niet weet moet je je eigen religie beter bestuderen.

      Verder wil ik graag opmerken, dat veel van de mensen die ik spreek hier helemaal niet op zitten te wachten. Veel vrouwen willen weer tijd besteden aan hun kinderen en gezin, en zitten helemaal niet te wachten op al die banen. Probleem is alleen dat als je niet minimaal met z’n tweeen werkt je niet meer rond kan komen.

      Vrouwen hebben anders als mannen niet altijd de wens om “altijd maar belangrijk te zijn”.

      De wens tot evenredige verdeling is hoofdzakelijk een mannelijke, geen vrouwelijke!

     3. Rodendorff

      “De wens om tot een evenredige verdeling van vrouwen en mannen in bestuurlijke functies te komen is een typisch linkse wens. Als je dat niet weet moet je je eigen religie beter bestuderen.”

      Dat partijen als VVD en CDU dit nastreven is dus kennelijk tegen wil en dank.

      U zwetst.

     4. Deathspank

      @Rodendorff: Inderdaad tegen wil en dank, werkt alleen maar discriminatie en polarisatie in de hand. De VVD voert tegenwoordig het beleid uit van Groen Links, dat weet je toch?

      In een vorige reactie heb ik gezegd dat VVD, PVDA, CDA, GL en SP een homogene bende is, dat is precies wat ik bedoel.

     5. merlot

      “De wens om tot een evenredige verdeling van vrouwen en mannen in bestuurlijke functies te komen lijkt me niet een typisch linkse wens, cactus.”

      Dat is het oorspronkelijk natuurlijk wel.

    3. Bosche draak

     jij bent de viespeuk hier noppenkop, dat je maar eens oplazert met je kul!

  2. Deathspank

   Valt me op dat veel van je berichten angst bevatten. Angst voor vrouwen, angst voor h.o.m.o.s, angst voor buitenlanders. Weet je niet dat angst een slechte raadgever is? Voorlopig moeten vrouwen nog kunstmatig geholpen worden om in gelijke mate dit soort functies te bekleden, van overvleugeling dus nog geen sprake. Wanneer ga je spreken voor een gelijke quota bij het ophalen van de vuilnis, of werkt dit soort ideeen maar naar 1 kant. Verder wekt je reactie de suggestie dat vrouwen niet op eigen kracht dit soort posities zouden kunnen bekleden, iets waar ik het in het geheel niet mee eens ben. Is het geen discriminatie als er niet gekeken wordt wie de beste kwaliteiten heeft voor de baan, in plaats van op uiterlijke kenmerken te selecteren?

 2. meneer cactus

  hypocrite linkse correctheid , niet wat je kent telt maar wie je kent , zo behoud links sterk zijn positie en blijft de baantjes carrousel volledig intact bij minder mannelijke kandidaten

 3. merlot

  Ze is lid van de CDU maar is stijf links (net als Merkel).

  Als ze dat niet was geweest was ze ook geen voorzitter van de EC geworden.

  Links en christelijk: de meest fatale combinatie die denkbaar is. Deze heks gaat nog voor veel ellende zorgen.

  1. Rodendorff

   Voor mensen die zich op de xtreem-rechtse positie van het politieke continuüm bevinden is iedereen ter linkerzijde ‘stijf links’.

   Het kan dan gebeuren dat je de VVD en het CDU beschouwt als linkse partijen.

   Alles is relatief, zullen we maar zeggen.

   1. Deathspank

    Wat zijn volgens jou de grote verschillen tussen GL, PVDA, CDU, SP en VVD? Ik noem het een grote homogene bende.

   2. merlot

    “Voor mensen die zich op de xtreem-rechtse positie van het politieke continuüm bevinden is iedereen ter linkerzijde ‘stijf links’.”

    De lasteraar aan het woord. Ik ben niet extreemrechts, lul.

    1. Rodendorff

     Schelden is nergens voor nodig, merlot, sterker, dat is nogal infantiel.

     Jevoelde zich kennelijk toch aangesproken, maar wellicht kun je je wel vinden in de de term ‘uiterst rechts’.

     1. merlot

      Natuurlijk sprak jij mij persoonlijk aan, gladdekker.

      En schelden is lang niet altijd verkeerd. In dit geval benadrukt het dat jij weer eens ver over de schreef ging.

      Verder beschouw ik mezelf als gematigd rechts en zelfs een voorstander van de verzorgingsstaat, emancipatie, euthanasie en abortus. Alleen op het punt van de immigratie van met name gelukszoekers ben ik radicaal. En dat heeft maar één reden: als het niet (onmiddellijk) stopt gaat het naar mijn mening heel erg ellendig aflopen voor Europa. Zowel qua leefbaarheid als financiëel.

     2. merlot

      “Jevoelde zich kennelijk toch aangesproken”

      Het moet zijn: je voelde je.

      Dit is geen verschrijving maar een ernstige taalfout.

     3. Rodendorff

      In dat geval kan het gebeuren dat je de CDU stijf links noemt. Kennelijk betreft dat alleen hun positie op het immigratiebeleid.

     4. Rodendorff

      Jevoelde zich moet zijn ‘Je voelde je’

      Excuses.

     5. merlot

      “In dat geval kan het gebeuren dat je de CDU stijf links noemt.”

      Je leest weer eens verkeerd: ik noemde Ursula stijf links, niet de CDU als geheel.

      Ik adviseer je meer tijd te nemen om rustig te lezen voor je reageert. Dat bespaart dit soort uitglijders.

      Partijen als CDA en CDU hebben al heel lang sterke linkervleugels. De CU is zelfs van oorspronkelijk rechts (GPV) helemaal linksaf geslagen op de typisch religieuze thema’s als abortus en euthanasie na.

 4. Saturn

  Waardeloze vergelijking met Arnold Schwarzenegger. Hij heeft zelfs bekend dat hij anabolen heeft gebruikt.

 5. Sprookjesfiguur

  Zonder positieve discriminatie komen vrouwen niet ver. Zonder positieve discriminatie komen allochtonen niet ver.
  Zonder discriminatie zou de wereld er een stuk mooier uitzien… 😉

  1. Deathspank

   Het antwoord is politiek, politiek en nogmaals politiek. Mannen en vrouwen zijn anders, niet meer of minder. Het is logisch dat bij bepaalde beroepen vrouwen ondervertegenwoordigt zijn en bij andere oververtegenwoordigt zijn. Bij mannen is dit niet anders. Anders dan marianne thiemen denk ik dat evolutie theorie wel van belang is en een hoop dingen gewoon natuurlijk bepaald zijn. Je ziet niet veel vuilnis vrouwen, hoor je daar iemand over klagen. Wat denk je dat we voor signaal afgeven als we namen moet weglakken en bedrijven subsidie moet geven om je aan te nemen. Het leert mensen minderwaardig te zijn en zich zo te gedragen. Alle waarde wordt op deze manier weggenomen, het geeft grote trots iets te bereiken omdat je ervoor hebt moeten vechten. Discriminatie is discriminatie (steurisme) hoe je het ook went of keert, positieve discriminatie is een contradiction in terminis.

 6. Sans Rancune

  De DDS heeft mede de hulp van vele reaguurders verhinderd dat de keuze op Frans Timmermans zou vallen. Een keuze voor vindingrijkheid en scherpzinnigheid moest
  het niet worden. Je krijgt wat je wenst. Dus…? DDS, het kleineren van Frans breekt je op.

  1. Sprookjesfiguur

   Sans,

   Eh.. hoe heeft DDS en reaguurders dit kunnen beïnvloeden?

   1. Deathspank

    Niet alleen weet ik niet hoe DDS dit had kunnen beinvloeden, maar betwijfel ten zeerste of ons aller Frans een haar beter geweest zou zijn. Wat is verder de suggestie, niet meer reageren ofzo?

    1. Bosche draak

     Sans randdebiel gaat dat echt niet beantwoorden.
     Kul verkopen en dan eruit naaien is meer zijn stijl

     1. Sans Rancune

      U begrijpt de strekking niet van mijn reactie. Enkele landen waren het niet eens met de kandidatuur. Ook DDS had zo haar twijfels. Niet in het bijzonder de reaguurders. Overigens nergens in de pers, FD, NRC, Trouw, heb ik een afkeuring kunnen lezen op de kandidaatstelling van Frans Timmermans. Dat is mijn verhaal. Maar u zegt het maar, was u het wel eens met de keuze van Frans Timmermans.,

   2. Sprookjesfiguur

    Sans,

    Ik begrijp heel goed wat je bedoelt, maar daar heeft in dit geval ons Franske niets mee te maken. Het maakt geen bal uit wie de linkse kliek naar voren heeft geschoven, het is lood om oud ijzer.

    1. Sans Rancune

     O.K. het is een mening. Nu nog de Bossche Draak over de streep trekken.

 7. J.C.

  Ik dacht, dat Ursula von der Leyen zij per 1 november 2019 in functie zou treden. Is zij nu al voorzitter van de EU commissie?

 8. Willemm

  Ben het totaal niet eens met dit wetsvoorstel, maar de meeste DDSers zijn er tegen simpelweg omdat ze nog steeds met de achterhaalde mentaliteit leven dat vrouwen in de keuken horen en mannen superieur zijn in de werkomgeving. Triest.

  1. Deathspank

   Volgens mij zegt helemaal niemand hier dat vrouwen in de keuken thuishoren? Waar het hier om gaat is dat het niet meer gaat om de kwaliteiten van een persoon maar of hij man of vrouw is. Superieur is wat mij betreft een emotioneel woord, het heeft niks met superoriteit te maken. Mannen en vrouwen zijn beide nodig, vrouwen dan gemiddeld vaker het huishouden, mannen halen vaker de vuilnis op, vrouwen zijn vaker vertegenwoordigt in de zorgen en bouwvakkers zijn meestal mannen. Door de overheid gestimuleerde discriminatie gaat het probleem – indien het er zou zijn – niet oplossen.

  2. Rosasolis

   @Willemm. De vrouwen vanuit de oost-Europese landen blijven studeren, en krijgen hun diploma’s, na hun jarenlange studie. Terwijl domme jonge Nederlandse mannen en vrouwen heel weinig doen, om voor alles in een goede baan te krijgen, zal er nu overal jonge Poolse mannen en vrouwen met diploma’s komen die dit wel kunnen doen. Dit steun en samenwerking aan oost-Europese EU landen is hard nodig. Om onze EU vast te houden,
   en nooit te verliezen.

 9. Ad Fundum

  Off topic, dit artikel over Ursula heeft niets om doen. Belangrijker is dat good guy Boris het Parlement voor 5 weken wil sluiten. ” Britse premier Boris Johnson overweegt parlement 5 weken te sluiten in aanloop naar brexit” : bron VRT.be

 10. santiago

  Vroeger kon je er niets mee, maar als je nu een debiele, homofiele joodse neger met een bult bent, heb je zo een baan bij de overheid.

 11. Rosasolis

  U van der Leyen heeft in princiep wel gelijk…Er moeten meer kansen voor vrouwen zijn,
  in alle vakken. Maar dit moet niet voorbij gaan van het moderne streven voor een
  Man-Vrouw Maatschappij. Met gelijke rechten, plichten, en kansen voor mannen en vrouwen. Wij moeten meer dan ooit van te voren vooruit naar de toekomst kijken.
  Wij mensen, mannen en vrouwen, hebben elkaar nodig. Het gaat om, dat TALENT hard nodig is, en mag niet meer genegeerd worden…Daarom geen discriminatie meer tegen vrouwen, wij hebben net zo hard voor onze eind-diploma’s gewerkt als onze mannelijke collega’s. En krijgen vaak hogere cijfers. Kortom: laat de meest geschikte mensen hoge posities krijgen in het politiek of in andere vakken, maakt niets uit, vrouw of
  man. Wij zijn aller beide Mensen…met talenten die hard nodig zijn.

 12. Bes Tolen

  De quota zijn niet alleen onnodig ze zijn ook vals. De praktijk levert veel onheil op en gevoegd bij wat er al door andere oorzaken fout gaat, is het een totale ramp. Dat veel organisaties niet functioneren heeft met positieve discriminatie te maken.
  De keuze van mannen deugt ook al te vaak niet. Reden: veel beoordelingen deugen niet omdat de beoordelaars niet deugen. Dat is al lang zo. Ja, vaak in het zo dat de beste beoordelaars juist geen kans krijgen (Vooral ambtelijke organisaties zijn er vatbaar voor. Ook die van intellectueel niveau.) en daar is het personeel ook nog eens vaak van doordrongen. Deze tijd munt niet bepaald uit, eufemistisch gezegd. Het politieke beleid is smerig.

 13. Bes Tolen

  Rodendorff, mannetje. Uw naam past ook in Duitsland en zeker in het tegenwoordige. De CDU is fascistisch en willekeurig. Al lang een ramp voor Duitsland en daarmee voor andere landen.
  Overigens. Het protestantisme in de oorspronkelijke zin is vrijwel overal mentaal en moreel failliet {zoiets als: 1. hebben blijkbaar door dat Rome de enige oorsprong is van het christendom en 2. het godsgeloof is het niet of nauwelijks, je moet de morele strekking volgen} en dat laten lieden als Merkel en de diverse halfgare, zalvende dominees daar wel zien. Het is wezenloze vlakke opportunistische dwaze godsdienst in de politiek, Achterlijk en vernietigend.

  1. Mezzadra

   Ach, beste Bes, met het christendom kun je veel kanten op.

   Ik moet altijd denken aan de manier waarop Hitler er een leuke draai aan wist te geven toe hij sprak: “Mijn gevoel als christen wijst me op mijn Heer en Heiland als een vechter. Het wijst me op de man die ooit in eenzaamheid, omringd door maar enkele volgelingen, de ware aard van deze joden doorzag en mensen opriep om tegen hen te strijden en die – Gods waarheid!- niet het grootst was als lijder, maar als vechter. Als christen en als mens heb ik met een grenzeloze liefde de passage gelezen waarin hij ons vertelt hoe de Heer zich tenslotte in al zijn macht verhief en de gesel greep om het addergebroed uit de tempel te verdrijven. Wat een indrukwekkende strijd heeft hij gevoerd tegen het joodse vergif! Nu, na tweeduizend jaar, versta ik met de diepste emotie vollediger dan ooit tevoren dat het hierom was dat hij aan het kruis zijn leven moest laten. Als christen heb ik de plicht me niet te laten bedriegen, maar de plicht om een vechter te zijn voor waarheid en gerechtigheid. En als mens heb ik de plicht om erop toe te zien dat de menselijke samenleving niet op dezelfde rampzalige manier instort als de beschaving van de antieke wereld tweeduizend jaar geleden; een beschaving die door dit zelfde joodse volk naar zijn ondergang is geleid.”

   Het christendom plooit zich, net als de Islam, moeiteloos naar welk politiek idee dan ook. We kunnen wel vermoeden hoe Christus daar zelf tegenaan keek maar, zoals u mogelijk weet, godsdienst is niet Gods dienst.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.