Slechts 44% van de EU-burgers vertrouwt de Europese Unie en 34% de nationale overheden

Voor eurocraten als Guy Verhofstadt is het elk jaar smullen wanneer de Europese Commissie de rapportage van de Standard Eurobarometer oplevert. Dat is een opiniepeiling onder EU-burgers over hoe zij denken over de Unie. Het rapport schetst eigenlijk een onthutsend beeld: de meerderheid van de EU-burgers vertrouwt de Europese Unie niet. En het vertrouwen in nationale overheden is nog lager. 

Vertrouwen van EU-burgers in ‘hun’ instituties

Opinies van EU-burgers over de EU en nationale overheden. Bron: European Comission
Opinies van EU-burgers over de EU en nationale overheden. Bron: European Comission

De ironie van de bovenstaande afbeelding is natuurlijk dat het vertrouwen in de EU bijzonder laag is, maar dat het vertrouwen van EU-burgers in nationale overheden nog lager ligt. Het aantal mensen dat de Europese Unie vertrouwt ligt rond de 44%, maar voor dezelfde groep respondenten ligt het vertrouwen in de nationale overheden nóg lager: 34%.

Het rapport betekent dus niet alleen slecht nieuws voor eurofielen als Guy Verhofstadt, maar ook voor gewone mensen. Nu is het de vraag wat de gevonden patronen kan verklaren, wellicht de steekproeftrekking: respondenten aangesloten bij het panel van de Commissie zijn niet positief over de status quo, wat verklaart waarom nationale overheden zo laag scoren op de Standard Eurobarometer.

Behalve die verklaring betekent het patroon echter slecht nieuws voor iedereen. Concreet vertrouwt een meerderheid van de burgers de EU en de nationale overheden gewoon niet. En één van de redenen vinden we terug in de rapportage van de Standard Barometer 2003 onder het kopje ‘prioriteiten EU-maatregelen’:

“Een grote meerderheid van de Nederlanders (gemiddeld zoín 80%) meent dat de EU prioriteit moet verlenen aan: armoedebestrijding, […] en illegale immigratie bestrijden”

In het bestrijden van de armoede heeft de EU volgens haar eigen cijfers  gefaald. Volgens de ‘risk at poverty’-index is de kans om in de Europese Unie aan de bedelstaf te raken gestegen! Verder stelt het rapport dat de EU méér zou moeten doen om de illegale massa-immigratie te bestrijden. Wat betreft het nastreven van de prioriteiten bleek de EU dus een mislukking en de nationale overheden evenzo. Geen wonder dat het vertrouwen in de instituties zo laag is!

Toegegeven: het vertrouwen in de instituties is sinds 2013 wel een beetje gestegen, maar deze trend correleert met de conjunctuur van de economie. Het feit is dat het vertrouwen nog altijd lager ligt dan 13 jaar geleden en pas dit jaar in de buurt komt van de waarden van destijds. Kortom: de volksvertegenwoordigers doen blijkbaar een matige opvoering en de nationale regeringen maken er een potje van. Met een mogelijke recessie voor de deur is er maar één richting waarin de barometer kan gaan: omlaag.

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

48 reacties

 1. Jean Nederland

  Nog veel te hoge percentages…zoveel dommerikken zijn er toch niet….beetje naief misschien, goedgelovig?

 2. merlot

  Beide cijfers zouden nul moeten zijn.

 3. logisch denken

  Onze regenten zullen uitermate geschokt zijn over de cijfers waarna we overgaan tot de orde van de dag

 4. Abraham50

  Waarschijnlijk de foto van Guy Verhofstadt gebruik tijdens dit onderzoek, de cijfers moeten veel hoger liggen.
  De Europese Unie heeft ons veel voorspoed gegeven hoorde ik de afgelopen maanden rondom de Europese verkiezingen

 5. Jumping

  Kijk deze cijfers zijn Links gekleurd, kijk maar naar de opdrachtgever.
  In werkelijkheid ligt het draagvlak nog veel lager.

  Maar het toont aan, dat het draagvlak Europees en Nationaal niet aanwezig is.

  Nederland is een keiverrot land geworden en de EU is nooit anders geweest.

  Stop met de EU in deze vorm.

  NEXIT.

 6. santiago

  Haha, valt dat effe mee.

  1. Original NL

   Dat 44% de eu vertrouwt zegt veel over het IQ van deze sukkels…

 7. Jumping

  Welke Linkse dropveter, durft nu nog te vertellen, dat Nederland geen keiverrot land is geworden.

  67 % heeft GEEN vertrouwen in de Nederlandse overheid.

  Links Demoniserend Wegkijkend Nederland, stort Nederland in een poel van ellende.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Stop met de EU in deze vorm.

  NEXIT.

 8. santiago

  We hebben het altijd zo makkelijk over de overheid, maar geen hond weet wat of wie de overheid is.
  Ik denk dat de overheid gewoon een clubje verrotte minervanen zijn.
  Wie weet eigenlijk waar Joris Demmink nu zit en wat hij doet.

  1. ZiggyStardust

   Haha Santiago toch! We weten allemaal bij wie Demmink op de zolderkamer bivakeert.

 9. van Urk

  Hoezo slecht nieuws voor Eurocraten? Als het slecht gaat met de EU dan hoor ik meestal 1 ding van die prutsers: We hebben nog meer Europa nodig.

 10. Tman

  Dat is een positief bericht voor rechts Europa,men wordt eindelijk wakker!

 11. Meriadoc Brandebok

  In Nederland heeft 54% van de ondervraagden vertrouwen in de Europese Unie. Hetzelfde geldt voor de Polen. In Hongarije heeft 55% van de ondervraagden vertrouwen in de Europese Unie. In 20 lidstaten is het vertrouwenscijfer gestegen.

  1. Kwak

   Volgens welke cijfers ? Die hierboven staan ? Wie heeft opdracht gegeven,om deze cijfers te genereren,in ieder geval bijt het de opdrachtgever niet in zijn hand. NEXIT !!! Asap.

  2. Jv

   Klopt, maar wat wil je ook? De genoemde landen zitten aan het geldinfuus van de landen die hiervoor keihard moeten werken en steeds meer moeten inleveren ten koste van de infuuszakken die telkens vervangen moeten worden omdat ze telkens leeg zijn.
   Kortom, deze landen zijn juist positief omdat ze er alleen maar beter van worden.
   Hoe zou de verhouding zijn als deze landen net als ons land alleen maar netto betaler is en de pensioengerechtigde leeftijd ook bij hen op 68 tot 70 jaar zou ingaan.
   Ik denk dat het vertrouwen gauw omslaat een diverse nexit’s, niet?

 12. Watcher

  Volgens de Eurobarometer is het vertrouwen in de EU op het hoogste niveau sinds 2014, vooral in Letland (72 procent) en Denemarken (68 procent). In Nederland heeft 54 procent van de bevolking vertrouwen in de unie. Ook het vertrouwen in de euro staat op recordhoogte. Ruim driekwart van de ondervraagden is voorstander van de eenheidsmunt.

  1. Meriadoc Brandebok

   Ongetwijfeld hangt dit samen met het krachtige draagvlak dat er in ons land is voor de Europese samenwerking.

   Andere peilingen wijzen uit dat het vertrouwen in het kabinet is gestegen en de VVD zich handhaaft als grootste partij. Op den duur brokkelt het electoraat voor de flanken altijd af (zie de teloorgang van de SP en PVV). Burgers keren dan terug naar het midden.

   1. merlot

    Ambtenaar Brandegeit doet aan damage control. “Het vertrouwen is gestegen”.

    De koopkracht daalt en zal een nog veel hardere knauw krijgen als de klimaattransitie erin gaat hakken. Door de massa-immigratie is de verzorgingsstaat onbetaalbaar geworden en moeten steeds meer mensen naar de voedselbank. Deze trend gaat zich voortzetten. De welvaart staat onder druk door wanbeleid in Brussel en Den Haag.

    De leefbaarheid in de grote steden staat ook onder grote druk door de massale aanwezigheid van gelukszoekers en parasieten met een godsdienst die afkeer van het westen predikt. De straten worden onveilig gemaakt door kutmarokkanen die dikke schijt hebben aan de hand die ze voedt. Door het Marrakechpact zal nog veel meer tuig onze kant op komen. De contouren van een burgeroorlog doemen op.

    Meer ambtenaar Brandgeit is optimistisch: het vertrouwen stijgt.

    Alles gaat goedkomen, mensen. De ambtena(a)r zegt het zelf!

    HALLELUJA!

    1. Meriadoc Brandebok

     Je schetst een onjuist beeld van dit land. De cijfers bewijzen namelijk het tegendeel. Nederland zit wat betreft vrijwel alle zaken – leefbaarheid, zorg, geluk, infrastructuur, etc – in de top. Dit is uiteraard mede te danken aan jaren van overwegend goed bestuur en leiderschap.

     We mogen trots zijn op dit land en wat het heeft bereikt. We zijn onszelf als het ware voorbijgegaan.

     1. logisch denken

      en waar je baseer je deze linkse demagogie diarree op ?

     2. van Urk

      Voor mensen met een riant inkomen is het hier helemaal top ja. Maar er wordt niet aan de stijgende toename van mensen met een lage inkomen gedacht. Die kunnen inderdaad met die stijgende prijzen in feite niks meer. U zegt het mooi dat we trots moeten zijn met wat wij bereikt hebben maar de top van deze berg vol trots kan namelijk ook weer gaan instorten. Er is een volksgezegde: mannen met eelt op hun handen hebben Nederland na de oorlog opgebouwd. Politici met eelt op hun kont helpen Nederland ruim 70 jaar later naar de bliksem!

     3. Jumping

      Nederland is een keiverrot land geworden.
      Links Demoniserend Wegkijkend Nederland stort Nederland in een poel van ellende.
      Rutte is het slechtste wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.
      Stop met de EU in deze vorm.
      NEXIT.

     4. merlot

      @ logisch denken, er zijn enkele mogelijke verklaringen voor de ingegroeide roze bril waarmee Maria door het leven gaat:

      1) Ambtenaar, betaalde overheidstrol.

      2) De man kan “the inconvenient truth” niet aan. Dit is een psychologisch afweermechanisme en komt vrij vaak voor. Het is een vorm van zichzelf moed in praten terwijl die mensen heus wel weten dat het bergafwaarts gaat met West-Europa, en dat in rap tempo.

      3) Hij is niet goed bij z’n hoofd.

     5. Meriadoc Brandebok

      Met enige demagogie heeft het niets te maken, logisch denken. Het zijn de harde feiten, de droge cijfers en de zorgvuldig opgestelde rapporten. Wie aan de feiten voorbijgaat belandt in het ongegrond schreeuwen tegen dit land.

     6. merlot

      “Het zijn de harde feiten”.

      Whoehahaha…

      Opgesteld door ambtenarren zoals jij of door bureau’s die voor geld alle mogelijke “feiten” genereren die de opdrachtgever graag wil zien.

      Dream on, sucker.

    2. C.A.Barstow

     @Merlot:

     +1

   2. Ts

    Geachte Mariadoc Brandebok,
    Ik wil een reactie geven op deze cijfers en niet op allerhande andere peilingen. Ik heb in een eerdere reactie op een eerdere uitkomst van peiling voor de EU ook al gereageerd op een soortgelijk onderzoek van hetzelfde bureau.
    De cijfers komen van het liaisonbureau in Nederland onderdeel van het Europees Parlement.
    Het laatste onderzoek welk men heeft gedaan heeft dateerd van juni 2019. Dit onderzoek geeft wel weer wat er wordt gesteld. Terecht zijn er destijds en nu, niet door de media maar door individuen, vragen gerezen over de representativiteit van dit onderzoek. Voor dit onder zoek zijn er 27.464 personen geïnterviewd, op een bevolking van 517.400.000 is dat een percentage van ca 0,005%.
    1.020 personen in Nederland………
    Zelfs volgens de meest flexibele regels van de statistiek is dit niet representatief te noemen….

    1. Meriadoc Brandebok

     Peilingen van peilbureaus geven een over het algemeen betrouwbaar beeld van de publieke opinie. De Hond en IPSOS voorspelden beiden bijvoorbeeld dat de PvdA bij de Europese parlementsverkiezingen een overwinning zou behalen. Daaruit blijkt dat de peilers er niet zover naast zitten.

     Als je nu alle peilingen rondom de EU bij elkaar optelt – door Pew, De Hond, IPSOS, EenVandaag, Kantar – dan blijkt uit al deze resultaten hetzelfde beeld: een breed draagvlak voor de Europese Unie en de VVD die zich handhaaft als grootste partij. Uit een recente peiling blijkt dat het vertrouwen in het kabinet is toegenomen. Uit een andere peiling blijkt Rutte favoriet voor het premierschap.

     Deze peiling maakt dus deel uit van een breder palet aan peilingen waarin ongeveer dezelfde resultaten worden vermeld. Het draagvlak voor het politieke midden en de EU is breed.

     1. Ts

      Probeer nu aub eens mij eerdere commentaar te lezen: ik heb het niet over wel of geen draagvlak, wel of geen EU, peilingen over verkiezingen.
      Mijn vraag gaat enkel over de representativiteit van het onderzoek. Kijk aub naar de cijfers! Dat de uitkomst passend is in de denkbeelden van een individu en deze persoon vervolgens de uitkomst verdedigt zegt niets over de objectief gezien, representativiteit van het onderzoek.
      goed, ik will op de rest, ofschoon het hier voor mij off topic is toch even ook op de rest van het betoog reageren:
      Mensen Kiezen vaak niet op maar een issue. Dat kan ook bijna niet meer aangezien, in tegenstelling tot het verleden, meer en meer thema’s zijn gekoppeld. Bijvoorbeeld: bij de meeste partijen is het zo dat kiezen voor Europa tevens kiezen is voor migratie. Verder is kiezen iets heel anders dan een enquete: volgens onderzoek: bij kiezen kiest 39% op een andere partij dan de laatste keer, men kiest links of rechts, Enz. Tevens heeft onderzoek aangetoond dat mensen kiezen voor macht. Dit wil zeggen dat mensen kiezen voor partijen welke of regeren of invloed hebben. Dat maakt het dus moeilijk voor nieuwkomers, maar ook voor partijen welke door de meerderheid absoluut uitgesloten worden van macht, om stemmen te verkrijgen en te behouden. (U kunt een en ander nazien door eens te zoeken op Universiteit van Nederland onder stemgedrag) Als U de laatste zin, niet die tussen haken maar ervoor, goed tot U door zou laten dringen is dit een onderbouwing van de stelling dat door uitsluiting door partijen en media er meningen en stemmen van de kiezer worden genegeerd, hetwelk zich dan kan vertalen in niet echt vrolijke opkomstcijfers. Nogmaals, is hier volgens mij off topic, ik wilde U toch een reactie geven.

  2. van Urk

   Op welke punten zijn de meesten dan voorstander van de EU? Dat gaat meestal om de simpele dingetjes ja. De Euro is makkelijk omdat je in elk Europese lidstaat er mee betalen kunt zonder dat men weer wisselen moet. En dat het vrije reizen, handel en werken in Europa. Dat zijn zaken die ook inderdaad associeert waar de EU voornamelijk voor opgericht was. Maar zaken als democratisch, veiligheid, migratie, samenwerking, soevereiniteit van lidstaten etc. daar komt de EU zo verschrikkelijk tekort mee.

  3. hollandse-bier92

   slaap je lekker want in werkelijkheid klopt er geen snars van
   wat je zegt hetzelfde als maar 150 boerka draggers
   mainstream is een overheid betaalde propaganda hoeveel
   verwarde waren in realiteit allahu akbar roepende terreur zaaiers
   denk zelf een beetje naar en doe je ogen open want er klopt meer niet

 13. hollandse-bier92

  niemand vertrouwt brussel vooral niet met die mafkees met zijn wazige kop
  nog meer luxe en drank op de rekening van het volk zou ze goed doen proost graaiers

 14. tailgunner

  Zóveel domme mensen nog die klakkeloos achter ondemocratische, ongekozen(!) figuren aanhobbelen. Nexit, yes!

 15. Dollaert

  De EU is ondemocratisch, onbeschoft en onbetrouwbaar.
  Dit gedrocht wordt geleid door imbecielen, dronkaarts en leugenaars.

 16. Jv

  Wederom die kotsmisselijk makende tweeling kop van Hitler.
  Alleen de snor ontbreek, maar het kon een tweelingbroer zijn.
  DDS graag ihv een foto erbij van iets anders want van deze imbeciel moet ik gelijk kotsen!

 17. C.A.Barstow

  Zij dronken een glas, deden een plas, en alles bleef zoals het was.

  Ik denk dat al die zakkenvullende landverraders in Brussel koud nog warm worden van die cijfers.
  en btw, die cijfers zijn zo wie zo nog veel te hoog, zeker voor Nederland, waar het vertrouwen al zoveel maal beschaamd, waar wij al zoveel keren misleid, voorgelogen, bestolen en bedonderd zijn en worden dat het vertrouwen door het absoluut nulpunt heen gedaald moet zijn.

 18. JFU

  Het maakt voor Brussel en nationale overheden niets uit. Zolang de kiezers niet in opstand komen zal er niets veranderen.

 19. Lao Tse

  De overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking wil dat we in de EU blijven en stemt op de fatsoenlijke partijen.

  In de tussentijd mopperen we gezellig door.

  1. Meriadoc Brandebok

   Het gemopper is inderdaad ruis. Zoveel procent stemt op een boreale partij die de volksvertegenwoordiging soms een beetje naar rechts duwt; met af een tie een hoogtepunt. De mopperaars bereiken uiteindelijk niets. De serieuze politiek wel.

  2. logisch denken

   waar baseer je dat op hufter ? als het jouw fatsoens norm is stemmen er hooguit een handje vol hufters op zo een clubje

   1. EU kok

    Laat je bij logisch schelden de beledigingen weg, houd je een leeg tekstballonnetje over.

    1. logisch denken

     probeer het eens hufter. pak de vorige tekst en maak je woorden waar hufter

     1. EU kok

      ……

     2. logisch denken

      tja, mijn eerdere bewering is dus volledig waar hufter.

      waar baseer je dat op hufter ? als het jouw fatsoens norm is stemmen er hooguit een handje vol hufters op zo een clubje

   2. Dropje

    Nee, iemand “hufter” noemen is fatsoenlijk
    Het valt me wel vaker op dat die “normen en waarden” jankers zelf geen enkel fatsoen hebben jegens personen met een andere mening

  3. Ts

   Geachte LaoTse,
   Zie mijn eerdere reactie op MeriadocBrandebok bij dit artikel.
   U zegt de overgrote meerderheid. Op een bevolking van 13 miljoen kiesgerechtigden in Nederland zijn er 1.020 personen geïnterviewd, hiervan heeft 54% vertrouwen in de EU en 63% in de Nederlandse regering. Kunt U mij aub het woord overgrote uitleggen in Uw context?

   1. Lao Tse

    Zeker, veel mensen hebben weinig vertrouwen in de regering maar als het er bij verkiezingen op aan komt blijkt het overgrote deel te stemmen op keurige bestuurderspartijen en in peilingen geeft meer dan 80% aan in de EU te willen blijven.

    Mensen mopperen graag maar het komt er op aan wat ze concreet doen in het stemhokje. Dan blijkt het gezonde verstand te prevaleren.

    1. Ts

     Geachte Lao Tse,
     U haalt enkele zaken door elkaar: U praat over verkiezingen, ik heb het over de peiling waar dit Artikel over gaat. Laat mij het laatste punt nogmaals benadrukken: 54% van de ondervraagden heeft vertrouwen in de EU, 38% geen en 8% geen mening. Dit is het resultaat van een ondervraging op 1.020 Personen. Dat roept dus de vraag op over hoe representatief deze peiling is. Dus over deze peiling gaat mijn vraag: waar zie ik hier een overgrote meerderheid?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.