Chris Aalberts over implosie FVD-Senaatsfractie: 'Thierry Baudet krijgt een voorspelbare middelvinger'

Geen categorieaug 07 2019, 16:00
Chris Aalberts schreef vandaag een scherp stuk op TPO over de opeenstapeling van incidenten bij Forum voor Democratie. Volgens de journalist krijgt Thierry Baudet van senator Dorien Rookmaker een 'uiterst voorspelbare middelvinger'. De kersverse senator liet na de rellen tussen Otten en Baudet vandaag tegen de Telegraaf weten 'na te denken over haar toekomst'. Volgens Aalberts "krijg je dat met partijbestuurders die aan niemand verantwoording verschuldigd zijn."
Nu de breuk tussen Otten en Baudet definitief zien we de impact daarvan op de samenhang van de FVD-volksvertegenwoordigers. Mocht Dorien Rookmaker daadwerkelijk kiezen voor een vertrek uit Forum voor Democratie dan levert dit de partij direct problemen op met de zeteltjes in de Eerste Kamer en het Europees Parlement. De in opspraak geraakte en weggestuurde Robert Baljeu zou mogelijk zelfs in de senaat terecht kunnen komen, zo schrijft Aalberts:

"Dinsdag werd bekend dat FvD-Senator Nicki Pouw-Verweij met zwangerschapsverlof gaat. Ze wordt vervangen door Otto Hermans, [...]. Als Rookmaker definitief opstapt, komt Hermans niet tijdelijk, maar definitief in de Senaat. Rookmaker kan na een Brexit ook nog naar het Europees Parlement gaan. Als dat snel gebeurt is er gerede kans dat de bij FvD weggestuurde Robert Baljeu tijdelijk de senaat in mag op de plek van Pouw-Verweij. De kandidaat-senatoren van FvD zijn zo goed als op."

Met de personen Henk Otten en Thierry Baudet als verantwoordelijken voor de selectie van de kandidaten van de Eerste Kamer en het Europees Parlement is het de verwachting dat er nog meer Otten-loyalisten of Baudet-loyalisten tussen zitten. Mocht Rookmaker inderdaad stoppen bij de partij dan kan er met recht worden gesproken over 'LPF-toestanden', voor zover de huidige incidenten niet in die categorie vallen.
Volgens Aalberts is de opeenstapeling incidenten te wijten aan de interne partijcultuur van Forum voor Democratie:

"Rookmaker mag dus ook niet publiekelijk kritiek hebben op hoe de leider met Otten omgaat. Dat ze dat toch deed, laat zien dat er intern niet naar haar is geluisterd, net zoals er eerder niet naar Otten is geluisterd. Er kwam kennelijk geen gesprek op gang."

Blijkbaar heerst er een zwijgcultuur binnen de partij. Dat is wel een serieus probleem. Een jonge politieke partij die wil groeien is afhankelijk van een open cultuur waar een faire ideeënstrijd gaande is. De opmerkingen van Aalberts zijn extra pikant als je bedenkt dat hij de schrijver is van het boek 'de puinhopen van rechts' en door het FVD-partijbestuur in 2017 werd uitgenodigd om een boekpresentatie te geven aan het FVD-partijkader, ter voorkoming van 'LPF-toestanden'. Anno 2019 is het overduidelijk dat de presentatie van Aalberts weinig indruk maakte op de bezoekers.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten