Zuid-Hollandse Regenboogcoalitie schaart zich achter het Klimaatakkoord: 'alle nieuwbouw energieneutraal bouwen'

Geen categorieaug 20 2019, 18:00
Dat de Zuid-Hollandse VVD zich achter uitvoer van het Klimaatakkoord zou scharen stond niet beschreven in hun verkiezingsprogramma, maar uit het Coalitieakkoord van de Provincie Zuid-Holland blijkt duidelijk dat de VVD gewoon meedoet met het verkwanselen van de publieke middelen. De regenboogcoalitie zet namelijk de schouders onder, jawel, het Klimaatakkoord.
Blijkbaar is het voor de VVD normaal om het Klimaatakkoord niet expliciet te noemen in het verkiezingsprogramma om dan vervolgens toch haar steun uit te spreken voor het programma. Het lijkt wederom een gestandaardiseerd stukje Coalitieakkoord, een kopie van de overige provincies. Met dezelfde woorden, patronen en ideeën. Kortom: mainstream politiek. Aangezien biomassa niet langer behoort tot de juiste oplossingen heeft de regenboogcoalitie deze handig geschrapt:

"Wij stimuleren innovaties die bijdragen aan CO2-vrije elektriciteit. Naast wind en zon denken wij hierbij onder andere aan ultradiepe geothermie, waterstof en getijdenenergie en andere innovatieve vormen en slimme vraag-aanbodmogelijkheden. Biomassacentrales hebben niet onze voorkeur"

Eerder nog maakte Syp Wynia ons erop attent dat de uitvoer van de plannen van het Klimaatakkoord, zoals de ontmanteling van het gasnet en aansluiting van huishoudens op het Warmtenet, vertraging oploopt, waardoor het onduidelijk is wanneer een aantal huishoudens in Zuid-Holland toegang krijgen tot energie. Als dit een voorbode is van de plannen van de VVD in Zuid-Holland mogen burgers hun borst natmaken. Ook staan er weer (onmogelijke) eisen op het programma:

"Nieuwbouw wordt energieneutraal gebouwd, zolang het de hoeveelheid en het tempo van woningbouw niet belemmert."

Met andere woorden de energieconsumptie van huishoudens moet gelijk zijn aan de energieproductie, maar dit is de facto onmogelijk. Ook bij plaatsing van hulpmiddelen zoals zonnepanelen, waardoor energie lokaal kan worden opgewekt zijn de huishoudens niet 'energieneturaal ', immers kost de productie van die hulpmiddelen energie! Maar ach, bij de VVD en de rest van de regenboogcoalitie doet die wetenschap er niet toe.
Kortom: dit Coalitieakkoord gaat nog vuurwerk opleveren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten