Blinde paniek bij het kabinet: schenden begrotingsregels in een poging aan de macht te blijven

Geen categoriesep 18 2019, 17:15
Het Kabinet Rutte 3 blijkt haar eigen begrotingsregels te schenden om daarmee Nederlandse kiezers een zak geld voor de neus te kunnen houden. Dit alles in een poging om de komende verkiezingen te manipuleren in hun voordeel. Blijkbaar is zelfs het maken van nieuwe schulden gepast voor het winnen van de verkiezingen: de Raad van State uitte kritiek op deze schending van de rechtstaat door het kabinet.
Dat CDA en VVD alle zeeën durven te bezeilen om aan de macht te gaan was veel van de trouwe DDS-bezoekers natuurlijk niet ontgaan, maar dat ze nu zélfs hun eigen begrotingsregels overtreden slaat werkelijk waar alles. Zeker voor een partij als de VVD: de partij van Rutte pretendeert fiscaal verstandig beleid te voeren, maar volgend jaar even niet.
Waarom de kabinet haar eigen begrotingsregels schendt? Heel simpel: het is een manier om cadeautjes uit te delen aan de kiezers, zo vlak voor de verkiezingen. Journalist Syp Wynia waarschuwde hier al voor en krijgt dus gewoon kei-hard gelijk.
Rijksbelegger minister Hoekstra -de faalhaas van de casus Air France-KLM- stelt dat het noodzakelijk is om in 2020 "éénmalig af te wijken van de norm" om daarmee de gewenste (blijkbaar dus kunstmatige) lastenverlichting te realiseren. Overigens is niet iedereen even kritisch op Hoekstra. Zo ziet Ester Barendregt van RaboResearch het als een goede stap, via NOS:

"De lastenverlaging voor werkenden vinden we heel welkom, want dat staat de politieke werkelijkheid nu niet toe."

Lastenverlichting is zeker belangrijk, maar om nu geld te lenen om die verlichting te realiseren is gewoon erg dom. Ja, de rentes staan op een laag pitje, maar de rente hoeft maar iets te stijgen en we betalen ineens flinke rentekosten met elkaar. Die rentekosten kunnen op termijn zelfs hoger uitpakken dan de huidige belastingdruk, immers staat de laatste vast en is de eerste variabel. En heeft de politiek ook geen invloed op die rentestanden. Lenen om kunstmatige lastenverlaging te financieren is gewoon onverstandig beleid.
Maar dat zijn we wel gewend van CDA en VVD.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten