Briefje van Jan Dijkgraaf aan Thierry Baudet: ‘toen ik 8 jaar oud was gedroeg ik mij ook op die manier’

Journalist Jan Dijkgraaf is ondertussen een nationale bekendheid met zijn dagelijkse ‘Briefje van Jan’. Dit keer richt hij zijn woorden tot Tweede Kamerlid Thierry Baudet (FVD). Volgens de journalist is het onhandig hoe hij zich gedraagt in het openbaar. Los van de reden waarom Baudet Chris Aalberts op zijn plek zette, de schade wordt er niet minder op: “Het is niet nodig en het kost je stemmen, Thierry”, stelt Dijkgraaf. 

In het Briefje gaat Dijkgraaf in op de onnodige escalatie tussen FVD-voorman Baudet en journalist Chris Aalberts. Volgens Dijkgraaf had de FVD-partijleider er goed aan gedaan de ‘irritante en vervelende’ Aalberts te negeren in plaats van hem een podium te bieden. Volgens Dijkgraaf handelt Baudet op basis van kinderlijke impulsen:

“De Jan van vroeger zou dus begrijpen dat je op de ‘ledenborrel’ van Forum voor Democratie de schijnwerpers letterlijk op de wat mensenschuwe beroepszuiger Chris Aalberts richt, hem vraagt of-ie de zaal wil toespreken en suggereert dat-ie altijd zo loopt te klootviolen omdat je hem ooit hebt afgewezen voor een baantje. Alleen… de Jan van vroeger was 8 jaar.”

Volgens Dijkgraaf maakt de aanleiding of de reden voor het fittie weinig uit, maar gaat het om de gevolgen van de fittie voor de partij Forum voor Democratie. Het incident Baudet-Aalbers leidde ertoe dat een prominent FVD-lid zijn lidmaatschap per direct (in het openbaar) opzegde. Met andere woorden: als Baudet de journalist niet voor het blok had gezet dan had dit de partij een zelfvernietigend incident bespaard.

Zo stelt Dijkgraaf het volgende over het pestgedrag van Baudet:

“Want je volgelingen in de zaal gaan misschien wel lachen als je zo’n Chris Aalberts voor schut zet, maar zij en jij lijken te vergeten dat Chris Aalberts zijn rol als slachtoffer net zo weet uit te buiten als Sylvana Simons ‘haar’ slavernijverleden. En daardoor komt jouw pestgedrag in De Telegraaf. En daardoor lezen ook jouw kiezers die geen ledenbijeenkomsten bezoeken dat je je soms als een kinderachtige basisscholier of corpsballetje gedraagt. Het is niet nodig en het kost je stemmen, Thierry.”

De redenen waarom Baudet en Aalberts clashten zijn vooral relevant voor zij die een kant kiezen voor één van de kampen. Sommigen zullen claimen dat het Aalberts ‘eigen schuld’ was dat hij zo werd behandeld of dat ‘Baudet een eikel’ is, maar in alle gevallen doet die duiding er eigenlijk helemaal niet toe.

Er is slechts één groep die namelijk écht schade ondervindt van dit soort geneuzel: FVD-kiezers en FVD-volksvertegenwoordigers in de provincies en de Eerste Kamer. Het is jammer dat hun harde werk momenteel door de partijleider wordt geschaad. En dat zien we terug in de peilingen van deze week, waarin de partij weer zetels verliest.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. Mezzadra

  “Het is niet nodig en het kost je stemmen, Thierry.”

  Deze observatie is van toepassing op veel wat Baudet doet. Hij handelt op basis van impulsen en stelt politiek nut en noodzaak niet voorop. Dat maakt hem een incompetente politicus en dat breekt hem voortdurend op.

  1. Mycase

   Onze grote kindervriend heeft het Rode lapje weer gezien hahaha wat een kneus en zielepoot

   1. EU kok

    De zoveelste slappe vaatdoek is er weer.
    .
    Mycase 15 uur ago Beantwoorden
    Joop ??? AjuusAbuis ik ben weg hier wat een flutsise is DDS geworden
    Dit blogje is echt ten dode opgeschreven succes er mee en zijn veel betere sites zonder schijtlinks die de hele dag lopen janken ajuus

  2. spelende vrouw

   Deze observatie is van toepassing op veel wat asscher doet. Hij handelt op basis van impulsen en stelt politiek nut en noodzaak niet voorop. Dat maakt hem een incompetente politicus en dat breekt hem voortdurend op. bedoel je hem zo tarrel ? nagenoeg van toepassing elke leugenaar uit het haagse bordeel ?

 2. Vanduinen

  Thierry is tòch een corpsbal, hij denkt nog steeds dat hij aan de stamtafel zit als ouderejaars. Maar dit gaat aan menige DDS’er voorbij, die is gauw geïmponeerd.

  1. Mezzadra

   Ja, hij is kleingeestig maar mist ook een politieke antenne. Een verstandige politicus beseft dat het op deze manier afzeiken van een kritische journalist je altijd in de ogen gaat roken (een beginnersfout) en mort ook weten dat het uitnodigen van extreem-rechts tuig op je bijeenkomsten vroeger of later altijd uitlekt.

   1. Mezzadra

    mort = moet

   2. Dik

    De aandoenlijke, hij dankt God voor de moord op Fortuyn, heeft zijn digitale plasje weer gedaan.

 3. debontereus

  Schrijf je nu echt iets over jezelf tarrel ?
  Dit is nou precies.van toepassing op jou vies misselijk product .
  Enige zelfreflectie ontbreekt bij je .
  Maar ik begrijp het wel met jouw gezuig heb je natuurlijk geen spiegelbeeld meer .

  1. Mezzadra

   Dit soort hysterisch gescheld op de persoon zet je buiten elke redelijke discussie, debontereus.

   Het is alleen maar gênant.

   1. spelende vrouw

    je bent zeker gênant, extreem gênant tarrel

    een redelijke discussie met jou is uitgesloten tarrel je gewauwel mist derhalve WEER een kern van realisme tarrel

 4. Lampje

  Jan Dijkgraaf, nooit van gehoord!

 5. spelende vrouw

  ppppppffffffff , nog een politiek correct kopstuk die even een plasje komt doen

 6. Kretoloog

  Het FvD doet er verstandig aan een andere, tevens mediagenieke en politiek ervaren lijsttrekker te kiezen, die dan ook fractievoorzitter wordt. Baudet is intelligent en zit vol ideeën. Maar het lukt hem niet die in een debat goed voor het voetlicht te brengen. Bovendien houdt hij nu te veel ballen in de lucht, en dat gaat geregeld mis. Laat hem voorzitter blijven, de contacten mt de leden verzorgen en de programma’s schrijven. Daar heeft hij, met het Kamerlidmaatschap, zijn handen meer dan vol aan. Contacten met de media kan hij beter over laten aan de FvD-persvoorlichter en de nieuwe lijsttrekker, wie dat ook mag worden.

  1. Mezzadra

   Kretoloog bevestigt een voorspelling die ik hier vorig jaar al deed: het FvD zal met Baudet geen kans maken, alleen met een andere lijsttrekker zijn er (kleine) kansen.

   1. Dik

    De aandoenlijke, hij noemt het fantaseren over seks met kleine kinderen aandoenlijk, heeft zijn digitale plasje weer gedaan.

 7. debontereus

  Gênant voor jou ja tarrel .
  Met zulke opmerkingen wordt het jou te heet onder de voeten zeker ?
  Zelf mag je het wel op de man spelen maar owee als iemend dat bij jou doet , want jij mag vrij trollen .

 8. Garrincha

  Voor zij?

 9. Dik

  ‘toen ik 8 jaar oud was gedroeg ik mij ook op die manier’

  Vandaar dat Jan zitting heeft in de Tweede Kamer.

 10. Julian

  Och arm Jan Dijkgraaf. Gelukkig heb ik niks met deze mijnheer…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.