Briefje van Jan Dijkgraaf aan Thierry Baudet: 'toen ik 8 jaar oud was gedroeg ik mij ook op die manier'

Geen categoriesep 22 2019, 12:59
Journalist Jan Dijkgraaf is ondertussen een nationale bekendheid met zijn dagelijkse 'Briefje van Jan'. Dit keer richt hij zijn woorden tot Tweede Kamerlid Thierry Baudet (FVD). Volgens de journalist is het onhandig hoe hij zich gedraagt in het openbaar. Los van de reden waarom Baudet Chris Aalberts op zijn plek zette, de schade wordt er niet minder op: "Het is niet nodig en het kost je stemmen, Thierry", stelt Dijkgraaf.
In het Briefje gaat Dijkgraaf in op de onnodige escalatie tussen FVD-voorman Baudet en journalist Chris Aalberts. Volgens Dijkgraaf had de FVD-partijleider er goed aan gedaan de 'irritante en vervelende' Aalberts te negeren in plaats van hem een podium te bieden. Volgens Dijkgraaf handelt Baudet op basis van kinderlijke impulsen:

"De Jan van vroeger zou dus begrijpen dat je op de ‘ledenborrel’ van Forum voor Democratie de schijnwerpers letterlijk op de wat mensenschuwe beroepszuiger Chris Aalberts richt, hem vraagt of-ie de zaal wil toespreken en suggereert dat-ie altijd zo loopt te klootviolen omdat je hem ooit hebt afgewezen voor een baantje. Alleen… de Jan van vroeger was 8 jaar."

Volgens Dijkgraaf maakt de aanleiding of de reden voor het fittie weinig uit, maar gaat het om de gevolgen van de fittie voor de partij Forum voor Democratie. Het incident Baudet-Aalbers leidde ertoe dat een prominent FVD-lid zijn lidmaatschap per direct (in het openbaar) opzegde. Met andere woorden: als Baudet de journalist niet voor het blok had gezet dan had dit de partij een zelfvernietigend incident bespaard.
Zo stelt Dijkgraaf het volgende over het pestgedrag van Baudet:

"Want je volgelingen in de zaal gaan misschien wel lachen als je zo’n Chris Aalberts voor schut zet, maar zij en jij lijken te vergeten dat Chris Aalberts zijn rol als slachtoffer net zo weet uit te buiten als Sylvana Simons ‘haar’ slavernijverleden. En daardoor komt jouw pestgedrag in De Telegraaf. En daardoor lezen ook jouw kiezers die geen ledenbijeenkomsten bezoeken dat je je soms als een kinderachtige basisscholier of corpsballetje gedraagt. Het is niet nodig en het kost je stemmen, Thierry."

De redenen waarom Baudet en Aalberts clashten zijn vooral relevant voor zij die een kant kiezen voor één van de kampen. Sommigen zullen claimen dat het Aalberts 'eigen schuld' was dat hij zo werd behandeld of dat 'Baudet een eikel' is, maar in alle gevallen doet die duiding er eigenlijk helemaal niet toe.
Er is slechts één groep die namelijk écht schade ondervindt van dit soort geneuzel: FVD-kiezers en FVD-volksvertegenwoordigers in de provincies en de Eerste Kamer. Het is jammer dat hun harde werk momenteel door de partijleider wordt geschaad. En dat zien we terug in de peilingen van deze week, waarin de partij weer zetels verliest.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten