Peiling: Lodewijk Asscher (+1) en Geert Wilders (+1) winnen: GroenLinks en FVD onder druk

Geen categoriesep 22 2019, 9:50
Maurice de Hond van Peil.nl heeft zojuist zijn meest recente peiling met ons gedeeld en wat zien we in de tabel? Hetzelfde patroon als afgelopen weken: GroenLinks en Forum voor Democratie verliezen, terwijl Geert Wilders (PVV) en Lodewijk Asscher (PvdA) zetels sprokkelen. Als de PVV de huidige trend kan vasthouden is Wilders binnenkort (virtueel) de derde partij van het land.

De peilingen van 22 september 2019

[caption id="attachment_235491" align="aligncenter" width="543"]De meest recente peiling van <a href=Maurice de Hond. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl" width="543" height="400" /> De meest recente peiling van Maurice de Hond. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl[/caption]
Als we kijken naar de bovenstaande tabel dan zien we deze week weinig verschuivingen, maar wel in de richting die we verwachtten.
Zo blijven PvdA en PVV zetels winnen terwijl GroenLinks en Forum voor Democratie zetels bloeden. De PvdA lijkt nu de primaire partij 'op links' te zijn terwijl CDA, PVV en FVD met elkaar strijden om plek drie achter Rutte's VVD en de PvdA van Asscher.
Opvallend is het dat de afnemende veiligheidssituatie en de fikse toename in criminaliteit en berichtgeving over de 'Mocro maffia' nauwelijks impact lijkt te hebben op de resultaten van de coalitiepartijen, terwijl de geruchten over een investeringsfonds wel aanleiding waren voor een flinke oppepper van Rutte 3. Nu het stof van Prinsjesdag is gaan liggen wordt duidelijk dat de plannen minder groot zijn dan gedacht. Hierdoor kan de coalitie komende weken toch weer zetels gaan verliezen, bijvoorbeeld als blijkt dat de koopkrachtontwikkelingen tegenvallen.
Het is dan waarschijnlijk dat een tweede golf van oppositiepartijen de show gaat stelen. Dat betekent kansen voor PvdA, PVV en zelfs Thieme's Partij voor de Dieren. Echter is het onwaarschijnlijk dat GroenLinks en FVD goed scoren komende maanden, tenzij de stikstofcrisis helemaal uit de hand loopt, maar dat is geen reden tot optimisme. Zelfs niet als je fan bent van FVD: immers zou het betekenen dat economische activiteiten worden stilgelegd omwille van de stikstofcrisis en dat kan nooit een positieve ontwikkeling zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten