Peiling: Lodewijk Asscher (+1) en Geert Wilders (+1) winnen: GroenLinks en FVD onder druk

Maurice de Hond van Peil.nl heeft zojuist zijn meest recente peiling met ons gedeeld en wat zien we in de tabel? Hetzelfde patroon als afgelopen weken: GroenLinks en Forum voor Democratie verliezen, terwijl Geert Wilders (PVV) en Lodewijk Asscher (PvdA) zetels sprokkelen. Als de PVV de huidige trend kan vasthouden is Wilders binnenkort (virtueel) de derde partij van het land. 

De peilingen van 22 september 2019

De meest recente peiling van Maurice de Hond. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl
De meest recente peiling van Maurice de Hond. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl

Als we kijken naar de bovenstaande tabel dan zien we  deze week weinig verschuivingen, maar wel in de richting die we verwachtten.

Zo blijven PvdA en PVV zetels winnen terwijl GroenLinks en Forum voor Democratie zetels bloeden. De PvdA lijkt nu de primaire partij ‘op links’ te zijn terwijl CDA, PVV en FVD met elkaar strijden om plek drie achter Rutte’s VVD en de PvdA van Asscher.

Opvallend is het dat de afnemende veiligheidssituatie en de fikse toename in criminaliteit en berichtgeving over de ‘Mocro maffia’ nauwelijks impact lijkt te hebben op de resultaten van de coalitiepartijen, terwijl de geruchten over een investeringsfonds wel aanleiding waren voor een flinke oppepper van Rutte 3. Nu het stof van Prinsjesdag is gaan liggen wordt duidelijk dat de plannen minder groot zijn dan gedacht. Hierdoor kan de coalitie komende weken toch weer zetels gaan verliezen, bijvoorbeeld als blijkt dat de koopkrachtontwikkelingen tegenvallen.

Het is dan waarschijnlijk dat een tweede golf van oppositiepartijen de show gaat stelen. Dat betekent kansen voor PvdA, PVV en zelfs Thieme’s Partij voor de Dieren. Echter is het onwaarschijnlijk dat GroenLinks en FVD goed scoren komende maanden, tenzij de stikstofcrisis helemaal uit de hand loopt, maar dat is geen reden tot optimisme. Zelfs niet als je fan bent van FVD: immers zou het betekenen dat economische activiteiten worden stilgelegd omwille van de stikstofcrisis en dat kan nooit een positieve ontwikkeling zijn.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

72 reacties

 1. Kretoloog

  Het enige voordeel van de stikstofcrisis is dat het grote publiek nu in de gaten krijgt wat de gevolgen zijn als GroenLinks en D’66 hun zin krijgen. Alles komt tot stilstand: huizenbouw, aanleg wegen, ontwikkeling bedrijfsterreinen, slakkengang op autowegen, veestapel ruimen, verwarming op bibberstand, vlees in de ban, ja zelfs eten van een ijsje mag niet meer.

  Tegelijkertijd wordt de grootste CO2-vervuilingsbron (vliegverkeer) geen strobreed in de weg gelegd. Want Klaver en Jetten willen wel hun vluchten naar warme oorden blijven maken.

  1. Mezzadra

   Het grote voordeel van de stikstofcrisis is dat de ganse Nederlandse bevolking klaarwakker bij de les is als het over klimaat en milieu gaat.

   Dit Kabinet is er in een paar jaar, geholpen door een paar rechterlijke uitspraken, in geslaagd nagenoeg iedereen (op een paar FvD-dwaalgeesten na) te doordringen van de urgentie rond klimaat, milieudiversiteit, de misdadige vleesproductie en de uitputting van onze natuurlijke hulpbronnen.

   Dit is een geweldige transitie en een boost voor ontwikkeling. We leven in een mooie tijd.

   1. spelende vrouw

    nee tarrel , weer fout tarrel , de bevolking is wakker geschud dat achter het behang allemaal beslissingen genomen zijn in het verleden die nu door actie groepjes worden geïncasseerd tarrel.

    Onze roverheid zweeg in alle talen over afgesproken cijfers bij de diverse conferenties. Door het spitten van milieu activisten zijn die cijfers boven water gekomen tarrel. Het zijn dus de milieu terroristen die het land lam leggen door de roverheid te houden zijn eigen wetgeving te respecteren via de rechter tarrel

    Als je een verhaal wil vertellen vertel het dan zuiver tarrel. Die kinderlijke leugens van jou doorprikt klas 1 van het LBO.

    Nederland staat stil sukkel door arbitraire getallen over stistof oxide en dat noem jij een boost voor ontwikkeling ? je bent een mafklapper pure sang die met de meest oneigenlijke kromme redenatie overheidsbeleid probeert te rechtvaardigen. Je bent een vol idioot tarrel

   2. Kretoloog

    Carola Schouten denkt er vast anders over. Vorig jaar was zij nog de populairste minister. Nu staat zij dankzij de stikstofcrisis onderaan bij de parlementaire pers.

    Iedereen is boos op Carola: automobilisten, boeren, industriëlen, starters op de woningmarkt, vleeseters, vissers (die waren het al door het pulsverbod), noem maar op.

    Stikstof en pulsvissen worden haar politiek ondergang.

    1. spelende vrouw

     “” Stikstof en pulsvissen worden haar politiek ondergang. “”

     Altijd triest dat de zittende minister wordt afgerekend en niet de ontwerper.
     Zo stapt de minister op en gaan we door als business als usual en halen we hetzelfde kunstje weer uit.

 2. Joop Klepzeikert

  Om zichzelf, de media en het volk bezig te houden blijft de Hond elke week met een paar zeteltjes schuiven.
  1 zetel van de ene linkse kartelpartij naar een andere linkse kartelpartij en 1 zetel van de ene naar de andere oppositie partij.

  1. EU kok

   En Joop laat zich vanuit zijn nieuwe vaderland graag bezighouden door de Hond.

   1. Blitzkrieg

    En Frits Wester laat zich graag bezighouden door Joop in plaats van zich te concentreren op zijn herstel.

   2. Joop Klepzeikert

    @EU trol: Je plaat blijft hangen. Zielig hoopje uitwerpsel.

    1. Korporaal Monty

     Schelden hè Joop.

     Helemaal vanuit de Verenigde Staten.

     Teken van………

  2. Mezzadra

   Hier heeft Klepzeikert natuurlijk een goed punt. In werkelijkheid gaat het heel slecht met links en enorm goed met het FvD.

   Die linkse media proberen ons een rad voor ogen te draaien.

   🙂

   1. Top

    Blablabla. Blaaskaak. #Viezerik!

   2. Dik

    De aandoenlijke, hij hoopt dat ISIS blijft bestaan, heeft zijn digitale boertje weer gelaten.

   3. spelende vrouw

    of Nederland ontwaakt tarrel en worden de linkse heelmeesters wat paniekerig met de groei van pvv en de zeteltjes van fvd. Zoals het er nu uitziet halen ze samen 25% van de kamerzetels tarrel .

    Kijkende naar de gevolgen van het stikstof sprookje kan die groei nog eens exploderen. Immers het partijkartel wordt nu verplicht door de rechter zijn eigen cijfers te handhaven. Winkelen tussen de regels is dus uitgesloten tarrel. Eindelijk worden de gevolgen van het partijkartel zichtbaar tarrel.

    Ga jij maar verder met je eigen rad tarrel.

 3. Tman

  Nederland telt 4 miljoen runderen (incl melkkoeien),12,5 miljoen varkens,6000.000 schapen,104 miljoen kippen!
  En 17,1 miljoen inwoners,waarvan de helft met een migratieachtergrond!
  Dus pluimvee niet meegeteld,bestaat Nederland getalsmatig uit evenveel vee als menselijke bevolking!
  Het plan was toch om de veestapel halveren?

  1. Viracocha

   “En 17,1 miljoen inwoners,waarvan de helft met een migratieachtergrond”.

   Denkt Tman werkelijk dat er bijna 9 miljoen allochtonen in Nederland wonen? Dan is het wel heel slecht met hem gesteld.

   1. joey

    viracocha:
    zwarte satire!

    1. Tman

     joe,inderdaad!
     Galgenhumor!

   2. Joop Klepzeikert

    @Viracocha:
    Volgens de cijfers van het CBS leven er al 4 miljoen eerste en tweede generatie allochtonen in Nederland, die zich al vanaf de jaren 50 het leplazarus gefokt hebben. De derde en vierde generatie zijn dus hoogstwaarschijnlijk al talrijker dan de eerste en tweede.
    Die 9 miljoen allochtonen is dus helemaal niet zo’n verkeerde schatting van Tman.

    1. Piet51

     @Joop Klepzeikert
     Wel een beetje opletten s.v.p. Het was een zwarte grap van Tman.

     1. spelende vrouw

      nee pietje , kijk naar de cijfers dan begrijpt zelf jij (hopelijk) dat het geen zwarte grap is.

    2. van Urk

     Op 1 januari 2018 beschikte volgens het CBS 94,7% van de inwoners in Nederland over de Nederlandse nationaliteit. Dat zijn ruim 16,1 miljoen Nederlanders. Er woonden aan het begin van 2018 iets meer dan 1 miljoen Nederlanders. Deze 5,3% van de bevolking beschikten niet over de Nederlandse nationaliteit. De meesten van hen (633.000) waren afkomstig uit een ander Europees land. 197.000 hebben een paspoort uit een Aziatisch land, 91.000 uit een Afrikaanse land, 49.000 uit Zuid en Noord Amerika en 4800 uit Oceanie. Van 64.000 is de nationaliteit niet bekend of deze inwoners zijn statenloos. De grootste groep zonder Nederlands paspoort wordt gevormd door Polen. De Syriers vormen de afgelopen jaren de snelstgroeiende groep. Het aantal inwoners met de Syrische nationaliteit verdubbelde in 2016 van 25.000 naar 50.000. In 2017 nam die groei af. 1.3 miljoen Nederlanders hebben een dubbel paspoort. Volgens de definitie bestaat waarschijnlijk slechts 2% van de Nederlandse bevolking uit “echte” Nederlanders. Dat zijn ongeveer 340.000 mensen. De overige 98% van de Nederlanders heeft door vijf eeuwen migratie (ook) buitenlandse voorouders.

     1. toelos

      klopt ik hoor bij de 340000 ik ben een bataaf\viking

     2. spelende vrouw

      Als ik zo door Amsterdam fiets moet er iets kroms in de verdeling zitten dan !

      Amsterdam oost – surinaams, pakistaans
      Amsterdam osdorp voornamelijk turks marokkaans
      Amsterdan oud west , marokkaans
      Amsterdam noord vogelbuurt , geen autochtoon meer te vinden
      Amsterdam noord Molenwijk , nagenoeg geen autochtoon meer te vinden
      Amsterdam zuid-oost , van alles te vinden maar autochtonen met een zaklampje
      Amsterdam oud zuid is nog gemeleerd

      Dan houden we natuurlijk de rivierenbuurt en de grachtengordel over.

      Leuk dingetje om te weten , loop is met google door de wijken en kijk is naar de bedrijfjes ! Taxi , taxi , taxi en taxi.

      Dus de linkse elite die links stemt en de allochtonen die links stemmen. Begrijpt u de linkse coalitie in Amsterdam?

     3. spelende vrouw

      p.s net even wat mensen opgehaald van de dam tot damloop. Poeleburg, Zaandam is ook een mooi voorbeeld.

      Autochtonen zoeken met een zaklampje

   3. van Urk

    En 46,5 miljoen personenauto,s. Kunnen wij het autobezit niet gaan halveren?Sommige huishoudens hebben zelfs 2 a 3 auto,s voor de deur staan.

    1. Mezzadra

     Goed plan, meneer van Urk!

     1. Dik

      De aandoenlijke, hij koester warme gevoelens voor kleine kinderen, heeft zijn digitale scheetje weer gelaten.

    2. Joop Klepzeikert

     @van Urk: De inteelt op Urk heeft je hersentjes geen goed gedaan hè.
     Er zijn in Nederland slechts 8,5 miljoen auto’s, op 13 miljoen mensen in de leeftijd dat ze auto kunnen rijden.

   4. spelende vrouw

    denkt wim nou dat echt dat 2 maal 8,5 = negen ?

   5. spelende vrouw

    denkt w i m nou echt dat 17 gedeeld door 2 = 9 hahahaha sukkel

  2. joey

   tman/
   Als ik het goed begrijp wil je de helft van de Nederlandse bevolking deporteren naar Afrika,of zo!
   De helft van de Nederlandse bevolking een migratie achtergrond,zeg je?
   Bataven,franken,saksen,Galliërs,Kelten etc meegeteld bij de volksvermenging van de laatste eeuwen neem ik aan.

  3. Piet51

   @Tman
   Je hebt geen idee waarover je het hebt. De helft van NL een migratieachtergrond??? 100% zul je bedoelen. De homo sapiens, ons aller voorouder, komt oorspronkelijk uit Afrika.

   1. Tman

    piet:
    Het centrum?
    Tussen de Euphraat en de Tigris zou de de bakermat van de beschaving liggen!

    1. Piet51

     Het gebied tussen Euphraat en Tignes is belangrijk voor onze cultuur. Je weet wel, waar nu moslims wonen. Biologisch zijn we allemaal afkomstig, veel eerder al, uit Afrika.

   2. spelende vrouw

    jij komt in ieder geval uit een ei papagaai pietje

 4. santiago

  De PVDA weer op 20 zetels.
  Het is een spelletje dat de minerva kliek met het nederlandse volk speelt. Lekker veel partijtjes. Lekker onoverzichtelijk en lekker vaak stuivertje wisselen. We blijven lekker bezig toch.
  De PVV is zeker 5 zetels gestegen na de apb, maar onze minerva kliek vindt het niet verstandig om dat wereldkundig te maken. Teveel onrust onder het plebs.
  Eens zal het tuig aan hun trekken komen. Niet de grote schoften, want daar staan de vliegtuigen voor klaar, maar wel alle farizeers, de meelopers, de omhooggevallen kakkertjes. We zullen ze met pek en veren door de straten jagen.

  1. Mezzadra

   Onder premier Baudet zal dat zeker gaan gebeuren, Santiago.

   Het duurt nog een paar decennia maar je hebt vast geduld.

   🙂

   1. santiago

    Mezzadra. Als je een beetje hebt opgelet zou je moeten weten dat tjerrie volledig is af geserveerd.
    Verstandige en fatsoenlijke mensen stemmen PVV dus dat geldt niet voor jou.

    1. Dik

     “Als je een beetje hebt opgelet zou je moeten weten dat tjerrie volledig is af geserveerd.”

     Vandaar dat FvD de grootste werd bij de PS-verkiezingen en leed de PVV een gevoelige nederlaag. Het zwetsen zit er bij jou goed in kletsmajoor!

     1. Saskia Haan

      14 zetels voor FvD in de peilingen is nog altijd een knappe prestatie. FvD werd de grootste bij de PS verkiezingen en een paar maanden daarna was FvD niet meer de grootste, zelfs zonder verkiezingen..(!) Maar Baudet heeft het momenteel heel moeilijk, ik kan het zien aan hem..ik mis het vuur wel wat..in het Kamerdebat vond ik hem niet erg fel..maar dat vond ik met alle partijen eigenlijk in begrotingsdebat..PVV was een uitzondering..Ik vond de rest inclusief FvD zo naar-elkaar-toe-kruiperig, er is een advocaat vermoord, doe es lief (loesje) en dan denk: ga eens bezig met politiek, ik vind het verschil met de jubbelstemming in regering en deel oppositie in schril contrast staan met de geluiden in de provincies en gemeentes..En Hiddema is ook heel stil..gelooft hij er nog wel in? En eerlijk Baudet ..is echt geen fascist of racist, hij zegt dingen open en eerlijk dat bevalt me zeker wel.., maar ik had liever gehad, dat hij nog 4 jaar had gewacht met z’n FvD..want de schade is echt groot voor FvD en PVV..eigenlijk is het kartel hierdoor versterkt..nu is het zaak om weer te groeien..dat zal lukken, maar de vertraging is er wel..en tijd is geld

     2. spelende vrouw

      mooie samenvatting Saskia

  2. Kretoloog

   Over links gesproken: Liever PvdA dan GroenLinks en D’66. Nog liever SP, maar dan moet wel dat schreeuwmens Marijnissen opzouten. En ChristenUnie mag helemaal oplossen.

  3. Saskia Haan

   Dus jij vindt het Koningshuis niet grote schoften dan? Haha! Die gingen er ook met vliegtuig vandoor..

 5. ikweetwatikwil

  Wat een kletskoek Joey

  Even een terecht wijzing. Ik meen toch sterk dat de PVV de 2de partij van Nederland is. En dan heb ik het niet over de peilingen van de Hond maar over de 2de kamer op dit moment.

  1. Mezzadra

   Die indruk klopt niet, Joey. Het FvD heeft twee zetels in de Kamer, een niveau dat ze waarschijnlijk niet meer zullen overtreffen.

   1. Viracocha

    Je leest niet goed Mezzadra. Ikweetwatikwil heeft het over de PVV, niet over het FvD.

    1. Mezzadra

     Je hebt gelijk, excuses.

     1. Scaldis

      Laat de verzorging je bril poetsen!

   2. spelende vrouw

    wat zeik je nou zieke trol ? de peilingen gelden wel voor jouw geliefde pvda maar niet voor de anderen in dezelfde peiling ?

    je bent totaal verrot in je bovenkamer tarrel en komt niet verder dan eenbeetje trollen met one-liners

   3. Saskia Haan

    FvD gaat die twee zetels natuurlijk wel overtreffen, mits ze blijft bestaan natuurlijk..Ik ben meer voor PVV dan FvD, maar ook zij mag groeien. Maar FvD heeft wel een paar grote situaties waarin ze verkeert..als ik vraag noem me eens 10 punten van de PVV? Dan kan het volk er minimaal 6 noemen van de PVV, bij FvD hooguit 2..(inhoudelijk is de boodschap vaag) en Baudet heeft inzake Otten een inschattingsfout gemaakt en logisch dat Klaver hem dit inwrijft in debat : Baudet je bent tegen fraude, waarom doe je geen aangifte? En dan het zwakke eh,eh ( Doet hij te vaak..onzekerheid-indicatie) antwoord van Baudet..:we hebben een poging voorkomen (????) Is natuurlijk een dom, onnozel antwoord..(Hij zegt steeds Otten heeft achterovergedrukt..dat is geen voorkomen) met het effect is FvD wordt gezien als een partij, die niet optreedt..nee, een hoop werk aan de winkel voor FvD

  2. joey

   ikweetdatikwil/
   Je reageert op de verkeerde haha.

  3. Piet51

   @ikweeywatikwil
   Klopt feitelijk helemaal. En het FvD is de allerkleinste partij.

 6. Ritter

  “de ‘Mocro maffia’ ”
  ——
  Weer een van de gevolgen van de massale migratie die op die heeft plaatsgevonden/plaatsvind.

  De demografie van Nederland veranderd en dat word op vele terreinen steeds meer zichtbaar. Vooral in de grote steden van Europa.

  Mensen vergeten vaak dat grote demografische veranderingen (o.a. door massale migratie) onomkeerbaar zijn en grote gevolgen op de lange termijn hebben.

  1. Mezzadra

   plaatsvindt

   verandert

   1. Dik

    De aandoenlijke, hij dankt God voor de moord op Fortuyn, heeft zijn digitale plasje weer gedaan.

   2. Mycase

    Val dood kindervrientdt

 7. Nep

  Lekker voor Baudet. Laat hem eens de echte cijfers lezen en niet zo in het wilde weg iets beweren.

 8. Rud56

  Totaal onbegrijpelijk dat die PvdA c.q. Asscher stemmen erbij krijgt.
  Een partij en een politicus die door jarenlang deugbeleid en verkeerde beslissingen Nederland tot op de rand van de afgrond heeft gebracht: kijk alleen al naar Amsterdam!
  Zijn die stemmers op die partij wel van oorsprong Nederlanders? Of ….

  1. Mezzadra

   En zijn, beste Rud, kiezers die primair niet kijken naar wat partijen roepen maar wat ze leveren.

   Denk daar maar eens over na.

   1. Tman

    messa:
    “wat ze leveren”?
    Mijn pensioen gaat alweer gekort worden,wanneer komt het “zoet” dat Rutte3 beloofde+de 1000 Euri.
    Rutte blijft azijn koken!

    1. Dik

     @Tman: Goed gezien! De miljarden klosten tegen de plinten en Rutte laat jou gewoon verrotten, zoals hij dat al (bijna) tien jaar doet.

   2. spelende vrouw

    daarom stijgt de PVV in de peilingen tarrel , denk daar maar eens over na

  2. Vliegenvanger

   De naam van de partij zegt toch al genoeg.
   Partij van de Allochtonen.

  3. spelende vrouw

   tja als de pvda het niet is
   als het partijkartel het niet is

   Blijft er weinig keus over, go Geert go

 9. Saskia Haan

  Waarom staat er in deze tabel ‘verschil met vorig jaar?’ Dat moet m.i. vorige week zijn…De Hondt ben je al wakker?

  1. musicmaniac

   Wie liegt maakt fouten. Daarom kloppen de peilingen nooit van de Hond. Heeft niets te maken met wakker zijn. Ooit wel eens een wakkere rooie rakker gezien?

 10. ikweetwatikwil

  Wil je er zo onderuit komen joey? Joey 1 uur geleden. Duidelijk????

 11. Mycase

  Blij dat ik niet meer in Nederland woon mislukt land .meer is het niet

 12. Duckday

  Stem gewoon PVV de partij die opkomt voor Nederland
  Ga weer niet in de fout om te stemmen op de PVDA D66 CDA VVD Groenlink CU die zorgen dat we dadelijk niet meer welkom zijn in eigenland Dat zijn de partijen die alleen voor eigen ik bezig zijn

 13. Piet51

  Nederland wordt met de dag verstandiger. En dan is de aanvaring tussen Baudet en Aalberts op de bijeenkomst met deelnemers uit neo-nazi hoek nog niet eens meegenomen.

 14. Rud56

  De PvdA heeft geleverd: leegloop van Suriname naar de uitkeringsfabriek Nederland.
  De PvdA heeft mede geleverd: de instroom van honderdduizenden islamieten die wars zijn van de westerse moraal met alle gevolgen van dien!.
  De PvdA heeft mede geleverd: overdracht van onze souvireiniteit, wet-en regelgeving, ook aangaande onze pensioenen aan Brussel.
  PvdA is medeverantwoordelijk aan de dood van Fortuyn, voor de verachtelijke strafwetgeving alhier waarin dader slachtoffer en slachtoffer dader.
  Dankzij de PvdA hebben we nu een Denk, met alle gevolgen van dien voor de toekomst van de westers denkende Nederlander.
  De PvdA is verantwoordelijk voor het vernietigen van onze oude tradities, is verantwoordelijk voor verachtelijke diveristeitspolitiek.
  Eh, moet ik nog verder gaam?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.