Peilingen: weer pijnlijk verlies Forum voor Democratie (-2), PvdA verzilvert pole position en staat op 19 zetels

Geen categoriesep 08 2019, 9:45
In de peilingen van Maurice de Hond (Peil.nl) van deze week zien we kleine verschuivingen. De trend die zich sinds begin augustus heeft aangetoond wordt deze week gewoon voorgezet. Dat betekent dus méér zetels voor de coalitiepartijen en minder voor GroenLinks en Forum voor Democratie. De PVV, SP en VVD profiteren.

Peilingen van 8 september 2019

[caption id="attachment_234447" align="aligncenter" width="526"]De peilingen van 8 september 2019. Bron: <a href=Maurice de Hond / Peil.nl" width="526" height="420" /> De peilingen van 8 september 2019. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl[/caption]
Wanneer we een blik werpen op de bovenstaande tabel dan zien we dat Thierry Baudet (FVD) ondanks de aanvang van het nieuwe jaar nog niet in staat is geweest het bloeden bij FVD te stoppen. De daling van deze week (-2) is wel minder groot dan die van vorige week (-5) en dus is het de verwachting dat de partij van Baudet haar politieke bodem aan het vinden is. Wellicht dat de bodem zo rond de 11 zetels ligt. Vanaf die basislijn zal de partij waarschijnlijk weer opkrabbelen zodra in de Tweede Kamer onderwerpen worden behandeld die in haar straatje passen.
Verder zien we dat de PVV en de SP profiteren dankzij het geklungel aan de top bij Forum voor Democratie. De twee partijen doen het eigenlijk héél erg slechts sinds de Tweede Kamerverkiezingen van 2017, maar vinden door twijfel bij de FVD-kiezers nu toch weer een extra zeteltje. Ook de VVD profiteert van de situatie en stijgt met één zetel naar 28 zetels, slechts 5 zetels verwijderd van haar score tijdens de verkiezingen van 2017.
De Partij van de Arbeid van Lodewijk Asscher staat weer bovenaan en is nu écht de tweede partij van Nederland, tenminste in de peilingen. We waarschuwden op DDS al in november dat de PvdA op 'pole position' stond en de partij heeft deze positie verzilverd. De partij van Asscher staat gewoon op 19 zetels! Verder zien we nu al enkele weken winst voor Partij voor de Dieren en 50Plus.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten