"Waarvan akte" - Jesse Klaver spuwt zoutzuur over de Kabinetsplannen, ondanks invoering CO2-belasting

Geen categoriesep 17 2019, 16:16
GroenLinks-politicus Jesse Klaver was van alle oppositieleiders in de Tweede Kamer wel het meest zuur over de miljoenennota en de begrotingsplannen van het kabinet. Ondanks dat een CO2-belasting wordt ingevoerd was Klaver unhappy en kwam met een verhaal voor de NOS-camera: "de grote problemen worden niet opgelost, 2020 dreigt verloren jaar te worden."
Grote woorden natuurlijk van de GroenLinks-leider want de plannen staan nog niet he-le-maal vast. Het wetsvoorstel 'Rijksbegroting' moet immers nog door de Eerste en Tweede Kamer. De NOS-interviewster was in ieder geval positief over de plannen. Een groen label lijkt het ook nog te hebben: er komt een CO2-belasting en er liggen specifieke begrotingen klaar voor de implementatie van de plannen van het Klimaatakkoord. Ook bevestigt het Kabinet de ambitie om in 2050 'klimaatneutraal' te zijn:

CO2-reductie ambities Kabinet Rutte 3

[caption id="attachment_235121" align="aligncenter" width="545"]De ambitie van het kabinet Rutte 3 op het punt van klimaat. Bron: Rijksoverheid.nl De ambitie van het kabinet Rutte 3 op het punt van klimaat. Bron: Rijksoverheid.nl[/caption]
Maar Klaver is unhappy: voor de camera kan hij niet veel meer dan de plannen van het Kabinet voor kennisgeving aan te nemen: "waarvan akte" zegt hij kortaf, om vervolgens tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen te onderhandelen over de plannen, dat dan weer wel natuurlijk.
De plannen van Prinsjesdag staan nog niet vast, maar het gaat in deze om een 'voorstel' dat daarna door de Eerste en Tweede Kamer moet worden geratificeerd 'tot wet'. In de komende weken kan er nog veel veranderen aan de plannen van het Rijk, maar zoals het er nu naar uitziet zijn PvdA en SGP de ideale partners van Mark Rutte om de details op te vullen en wat sigaren uit eigen doos te ruilen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten