Column Ozair Hamid: Drijven immigranten de prijzen van huizen op?

Een vaak gebruikt argument van Nederlandse conservatieven tegen immigratie: ‘Immigranten drijven de prijzen van huizen zo ver op dat het voor de oorspronkelijke bevolking niet meer te betalen is’. Zeker nu de huizenprijzen de afgelopen jaren zo erg gestegen zijn is het makkelijk om dit te geloven. Maar is de correlatie tussen immigratie en hogere huizenprijzen ook een valide causatie?

Partijleider Thierry Baudet deed in een clash met VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff een aantal interessante uitspraken. ‘Als je Syriërs terugstuurt los je gelijk het probleem op de woningmarkt op’. Hoewel dit standpunt plausibel is in tijden van crisis op de woningmarkt is het nog maar de vraag of het feitelijk juist is. Helaas is deze uitspraak van Thierry Baudet onjuist hoewel veel allochtone immigranten culturele clashes veroorzaken, relatief meer in aanraking komen met justitie en onze tolerantie tot het uiterste testen.

De enorme druk op de woningmarkt is verklaarbaar door een vraag die het aanbod overschrijdt. Daardoor ontstaat er een schaarste aan woningen, en als een goed of service schaars is stijgt de prijs ervan. Deze druk op de woningmarkt is een gevolg van een opeenstapeling van ongelukkige beleidsfouten die de maatschappij significant schaadt.

Een belangrijke factor zijn de reguleringen die de overheid oplegt bij nieuwbouw. Een vertegenwoordiger van De Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen stelt: “Het stapelen van overheidsbeleid werkt prijsopdrijvend en daarmee averechts voor de woningmarkt.” Daaronder vallen de zeer dure projecten van Rutte III onder, zoals het gasloos bouwen en andere extreem linkse maatregelen. De recente uitspraak van de hoogste bestuursrechter over het Programma Aanpak Stikstof (PAS) die in strijd zijn zou met Europese natuurbeschermingswetten en richtlijnen helpt natuurlijk ook niet. Na de ‘moord’ op CO2 lijkt stikstof het volgende slachtoffer te worden. De stof komt vrij bij het bouwen van nieuwbouwwoningen, infrastructurele projecten en andere essentiële bouwprojecten. De Raad van State verkleint hiermee het aanbod, wat de prijs opdrijft.

Een andere catastrofale beslissing is de constante renteverlaging van de Europese Centrale Bank. Mario Draghi wil hiermee de staatsschuld en de rentelasten daarvan van Zuid Europese staten in bedwang houden en de (al hoge) inflatie aanwakkeren. Zoals Derk Jan Eppink, fractievoorzitter FVD Europa, meerdere malen betoogde, creëert dit een bubbel: huizenprijzen stijgen significant, omdat geld ergens naartoe moet vloeien.

Hebben statushouders dan überhaupt een beduidend aandeel in de opdrijving van de huizenprijzen? Nee, niet echt. Prijzen van koopwoningen worden weleens waar niet beïnvloed, statushouders zorgen wel voor langere wachtrijen gezien zij 7 procent van de vrijkomende sociale huurwoningen in 2017 innamen. Niet alleen omdat zij een relatief grote groep vormen, maar ook omdat in veel Nederlandse gemeenten zij voorrang krijgen op hardwerkende middenklasse gezinnen die elk jaar keurig belasting betalen.

Politiek gezien is de uitspraak van Thierry Baudet slim, maar feitelijk onjuist en misleidend. In plaats daarvan zou Baudet moeten wijzen op de lange wachtrijen in sociale huurwoningen die mede wordt veroorzaakt door statushouders.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. fusilier

  Status houder? En wat zijn wij dan als echte Nederlander? Het voetvolk?

 2. van Urk

  Had men er van de week nog over dat het aantal migranten net zo groot is als het aantal inwoners van Eindhoven? Dat betekent dat er dus 109.468 woningen gebouwd moeten gaan worden.

 3. Stopperspil

  Dat de stijging van de huizenprijzen wordt toegeschreven aan de komst van asielzoekers is inderdaad niet juist. Ik hoor dat argument trouwens ook nooit. Wat wel gewoon uit te rekenen valt is de invloed van de asielzoekers op de schaarste aan sociale huurwoningen. Als 80.000 woningen worden bezet door statushouders zijn er ook 80.000 minder woningen beschikbaar voor mensen die hier al vele jaren op de wachtlijst staan. En daar zit de grootste pijn.

 4. Duckday

  Slap gelul de inport van de azielzoekers en het voormalig oostblok drijven gewoon de prijzen opAls het super verbond EO en Euro ophoud met het bestaan grenzen dicht asielzoekers indiewn veilig terug naar eigenland en het ongekende turkey lost het grote probleem op EN het lachertje van zogenaamde scheefwoners slaat ook nergens op Woningbouwverenigingen stoten de goedkope woningen af En als de scheefwoners er uit gepest zijn gaan deze zogenaamde woningen in de verkoop worden opgeknap en gaan voor woeker prijzen in de verhuur Dank zei dit waardeloze beleid van dit kabinet

  1. Aaldering

   Ik heb het altijd al gedacht, die lui van de EO zijn niet te vertrouwen. Maar hier in het oosten ruimte zat. Wat er gebouwd wordt is voor de locals en nog betaalbaar. Wat er uit de randstad komt zijn nette en aardige mensen. Hebben ook geld.

 5. Pauline Kummer

  Er zijn vele factoren die een rol spelen: @Ozair Hamid, Baudet moet het allemaal nog leren. Tijdens zijn studie maakte hij deel uit van een studentencabaret. En hij denkt dat het nog steeds zo is in onze maatschappij.
  Over Mario Draghi en de rente: De Italiaanse staatsschuld van boven de 130 procent van het bbp lijkt nog verder op te lopen. Die staatsschuld betekent dat het land jaarlijks 65 miljard euro betaalt aan aflossing en rente. Ter vergelijking: dat is net zoveel als het jaarlijkse Italiaanse onderwijsbudget, één van de grootste begrotingsposten. Het bedrag is ook nog eens hoger dan wat mevrouw Merkel wil uitgeven aan klimaat plannen…
  De staatsschuld van Spanje stijgt met met iets meer dan € 5000 per seconde!
  Daar kun je niet omheen.

  1. Viracocha

   Pauline Kummer schijnt te beweren dat het volslagen normaal is dat losgeslagen schuldenmakers als Italie en Spanje -die zich nimmer aan de EU begrotingsregels hielden- tot in eeuwigheid uit de wind gehouden worden door de noordelijke nette landen die wel hun begroting op orde en beheersbare schulden hebben.

   Leg eens uit Pauline waarom wij onze welvaart en pensioenen moeten opofferen voor die landen die zich nooit ergens wat van aantrokken?

  2. spelende vrouw

   paulientje zit weer in links dromenland , wie geeft haar even een knijpje in de arm ?

 6. spelende vrouw

  Als huizen schaars zijn en de vraag stijgt worden ze nog schaarser. Beschikbaarheid bepaald dan de prijs overeenkomstig wat de gek er voor geeft.

  Migranten drijven de prijs op zo ook is de voorrangspositie (nog niet aangepast) een ongelijke ehandeling van woning zoekende onderling.

  Het partijkartel maakt meer kapot dan je lief is.

  1. Top

   Zelden zo’n flauwekul stukje gelezen. Het is vraag en aanbod. Weinig aanbod maakt de vraag groot. En als de ‘sprinkhanen’ voorrang krijgen, dan hebben we huizen tekort. En dat is al 74 jaar zo! En met al die knoflooketers, hebben we hier op de huizenmarkt weinig tot niets te maken.

 7. AS210854

  Niet alleen de woningmarkt maar ook de ziektekostenverzekering, onderwijs, co2 en stikstof probleem enz enz. Al deze kosten stort de normaal verdienende Nederlanders in armoede.

  1. Vanduinen

   Met hard werken komt u er wel weer bovenop. Extra diensten gedraaid, overwerk, luie collega’s gematst. De metro moet toch rijden.

   1. Siemien

    Met hard werken blijft het gezin niet overeind, we leven niet om te werken domoor

 8. Jack Flash

  Het is een vraag en aanbodkwestie.Dus scheelt het altijd op de woningmarkt.

 9. Ritter

  De wachtrijen voor sociale woningen kunnen voor een groot deel opgelost worden.

  Hoe kan dan worden opgelost?

  Er is een groot verschil tussen migranten en illegale migranten.

  Migranten moeten alles uit eigen zak betalen en zelf voor de dingen zorgen.

  Illegale migranten ( degene die onder het mom van “vluchteling” naar Noord/West Europa reizen) krijgen alles uit de zak van de belastingbetaler. Dus ook een huis.

  Deze huizen die nu naar de status houders gaan kunnen ook naar Nederlanders gaan die bijgedragen hebben aan de verzorgingsstaat.

  Nu gaan deze huizen naar de z.g “vluchtelingen” waarvan een groot aantal na het verkrijgen van hun verblijfsvergunning vakantie gaan houden in het land dat ze z.g “ontvlucht” zijn. Het zijn dus geen echte “vluchtelingen” maar illegale migranten die onder het mom van “vluchteling” naar Noord/West Europa reizen.

  Overigens krijgen zelfs uitgeprocedeerde illegalen een huis zoals in Amsterdam. En dit terwijl er een lange wachtlijst is van jaren voor een woning in Amsterdam.

  Aangezien de stroom illegalen aanhoud zal het probleem van voldoende en betaalbare woningen ook blijven bestaan.

  Want miljoenen in Afrika staan klaar om de overtocht naar Europa te maken. Aangetrokken door het “gratis geld” ( ons sociaal stelsel)

  En deze illegale migranten krijgen dus voorrang bij het krijgen van een huis.

 10. Eminem2

  De link die de schrijver lijkt te missen is die tussen het aantal sociale huurwoningen dat door immigranten wordt bezet en het aantal autochtonen dat daardoor maar iets duurders moet huren of moet gaan kopen, ook al is dat gezien hun inkomen wellicht geen eenvoudige zaak. En mogelijk voelen ouders of grootouders zich dan ook eerder geroepen om te helpen, zodat (klein)kind onder de pannen komt. Dat leidt dan wel degelijk tot prijsopdrijving in zowel het vrije segment als de markt voor koopwoningen.

 11. Bes Tolen

  Sorry, het meeste onheil betreft geen ongelukkige beslissingen maar beslissingen van lieden, die collectief de macht hebben gegrepen om anderen voorgoed de mond te snoeren. Die collectieven menen op basis van totaal onvoldoende kennis van zaken en gebrek aan inlevingsvermogen en visie het land te kunnen runnen. Daartoe heeft de democratie in Nederland geleid. Heel eenvoudig, schandalig eenvoudig, de mars door de instituties is gelukt. Wanbeleid, die iedereen met enig gezond verstand al jaren met lede ogen zag aan komen. Al veertig jaar van afgang van de politiek in dit land. Het CDA heeft bij haar oprichting de ontwikkeling van de catastrofe stellig verergerd door de PvdA indertijd links te passeren en naïef en extreem, beide in de linkse editie, alle kans te geven op regeringsniveau en in de Tweede Kamer massaal alle de maatschappij ontbindende wensen te honoreren. Het gebrek aan evenwicht breekt nu ook op maar het is toch echt het gevolg van wanbeleid, dat dit heeft veroorzaakt. De politiek is al veertig jaar lang gewaarschuwd voor haar dwaasheid. Dat terwijl de vorming van een forse conservatieve dat wil zeggen voorzichtige ”gezond verstand” partij steeds met alle grove machtsmiddelen, die ter beschikking stonden, is tegen gewerkt. Kom, de belangrijkste problemen in dit land worden toch niet besproken, laat staan dat dit eerlijk gebeurt en naar een afdoende oplossing wordt gezocht, zoals deze week weer ten overvloede in Den Haag bleek., De politiek wil niet of ze moeten wel heel onbekwaam zijn en geen waarnemingsvermogen hebben. Het zijn de hooghartige, smakeloze, verwaande kwasten pedanten van onze tijd, die de macht toevalt. Hun belangrijkste, zo niet enige taak van deze lakeien is de bevolking dom te krijgen en te houden wat internationaal in het westen trouwens het streven is. Niets op een rijtje maar verwarring en verdeeldheid scheppen. Veel eerder ten behoeve van het dogmatische hogere streven dan ten behoeve van democratisch functioneren. Daar hebben de grote machten in de wereld veruit de meeste baat bij en die onttrekken zich grotendeels aan onze waarneming. Hun invloed beheerst ons. We staan als burgers machteloos zoals het nu gaat.

 12. Siemien

  Absoluut, we praten alleen niet over immigranten maar over illegale migranten die zonder enige geldigheid ons land binnen komen.
  Dan nog maar niet te spreken over de Somaliërs die vanuit GB weer terug komen en voorrang krijgen op de huizenmarkt.
  Daar weer naast is het Rutte en zijn regering die megabelastingen (1,7 miljard) vraagt aan woningcorporaties, die bouwen vervolgens niet meer…

 13. rujoleki

  Helaas komen ze in grote getale naar Nederland waar ze de rest van hun leven kunnen profiteren. Al die allochtonen,kotsmisselijk word ik ervan. Blijf weg. Blijf bij alla in de woestijn. Donder op.

 14. Drollevanger

  Nederland is ongeveer het dichtstbevolkte land wereldwijd.(kom me niet aandragen met Stadstaten als Hongkong) Elk jaar komt daar via asiel en gezinsvereniging procedures een aantal personen gelijk aan de stad Eindhoven bij.
  Voor die mensen moet en dak boven hun hoofd worden gebouwd, uitkeringen vrijgemaakt.
  Dus elk jaar komt er in Nederland een bebouwde oppervlakte gelijk aan de stad Eindhoven bij.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.