Auw! Snoeihard oordeel hoogleraren over 'onderwijspartij' D66

Geen categorieokt 20 2019, 19:00
'Waarom zou je als academicus nog op D66 stemmen?' Deze vraag stellen twee hoogleraren die zelf (nog) lid zijn van D66. In deze column zoeken ze naar een antwoord. En die hebben ze nog steeds niet gevonden...
Jacque Neefjes en Herman Overkleeft, beide academische zwaargewichten die goeie hoop hadden op het moment dat hun partij niet alleen in het kabinet wist te komen, maar ook de ministerspost van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) wist te bemachtigen. En het was ook nog eens een vrouw die de positie ging bekleden, helemaal leuk.
Nu ze zo terugkijken op de afgelopen jaren zien ze dat er, plat gezegd, geen reet van terecht is gekomen. Er kwam haast geen geld bij voor onderwijs en wetenschap (enkele miljoenen terwijl het plan een miljard was) en geesteswetenschappen moesten zelfs een deel van het geld afstaan aan technische studies.
Beide heren zagen dat zowel minister Ingrid van Engelshoven als haar partij (D66) totaal geen verstand hebben van onderwijs en wetenschap. En daarmee bedoelen ze dat er alleen wordt gekeken naar of bepaalde studies wel renderen, maar niet wat de mens nou prikkelt om te ontdekken, te innoveren of een passie te ontwikkelen.

"Academische onrust is het voorlopig resultaat van het beleid van deze D66-minister, dat zich kenmerkt door een volledig gebrek aan visie op wetenschap in brede zin. Het is te hopen dat (...) de D66-minister zich gaat gedragen als de vertegenwoordiger van dé onderwijs- en onderzoekpartij. Anders vrezen we dat de afbraak van de brede universitas voor altijd aan D66 zal kleven."

Ouch!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten