Jacht op witwassende banken: Tweede Kamer houdt ING en ABN Amro tegen het licht

Diverse partijen in de Tweede Kamer willen van het kabinet weten in hoeverre de banken ING en ABN Amro verantwoordelijk waren voor de grootschalige witwasoperatie van een Bosnisch-Nederlands drugskartel. Die zou namelijk wel eens héél wat groter kunnen zijn dan in eerste instantie werd gedacht.

Vanochtend maakte het AD bekend dat de politie het drugskartel ervan verdenkt geld te hebben witgewassen via de Nederlandse banken. De VVD heeft al aangekondigd schriftelijke vragen te zullen stellen. De kans is namelijk behoorlijk aanwezig dat het hier om gigantische bedragen gaat.

ING trof vorig jaar een schikking van 775 miljoen euro omdat het verdachte transacties niet goed doorlichtte. We kunnen alleen maar speculeren maar aangezien schikkingen vaak slechts een fractie van de totale schade behelzen, kunnen we er vrij zeker van zijn dat het hier om enkele miljarden zou kunnen gaan.

Ondanks de schikking en de belofte de controle te zullen verbeteren, lijkt er weinig te zijn veranderd. Waar de banken dus eerder nog ‘slecht controleerden’ en hun fout toegaven, doen ze momenteel vrij weinig om die fout te herstellen en faciliteren ze dus eigenlijk gewoon actief drugscriminaliteit.

Dat Nederland een narcostaat is wordt dus maar weer eens pijnlijk helder. Het gaat dus niet alleen om drugslaboratoria in Noord-Brabant maar om het feit dat de georganiseerde drugscriminaliteit tot in de kern van de maatschappij is doorgedrongen. Gelukkig worden er nu Kamervragen gesteld. Komt er binnenkort weer zo’n schikking of pakt men nu eens fatsoenlijk door?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Jumping

  De financiers van het Ruttekartel.

  Geen wonder, dat de rente op het spaartegoed van de burgers 0 % is.
  Er is zoveel gratis geld in omloop,
  ECB 3000 Miljard Euro en de Miljarden Euro uit de Witwas hoek.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  1. FCKDopper

   Beste Jumping,
   Het is de rode (herstel) witte lijn in het beleid van Rutte.
   Bezuinigingen op politie en justitie vs vrij spel voor criminelen.
   Waarvan er diversen lid zijn van de VVD

  2. Anticmaster

   De ene corrupte bende houdt het ‘licht’ tegen de andere corrupte bende wat een grote verrassing.

 2. Bes Tolen

  Als het om financiële zaken gaat, is de kennis bij de Tweede Kamerleden nihil en daarom zijn de oordelen veelal onterecht, bevooroordeeld tot onzinnig. Dat komt de Nederlandse economie bepaald niet ten goede. De belangen van de burgers worden veelal ook verwaarloosd. De politiek rekent ten onrechte het land veel rijker dan het is. Bijvoorbeeld een groot deel van de grote bedrijven, van het onroerend goed in buitenlandse handen geraakt. Enkele jaren geleden ging het heel hard. Geen enkel besef bij de politiek.
  Het is allemaal nog veel erger. Door de politieke vooringenomenheid worden dubieuze en criminele groepen uit en in het buitenland het gemakkelijk gemaakt hier invloed te verkrijgen. Bekrompenheid in de politiek zorgt er voor, dat normale burgers moeilijk tot niet tot enige vermogensvorming kunnen komen. Het moge duidelijk zijn dat allochtone groepen in deze een grote voorsprong hebben op autochtonen. Het lijkt wat op de vroegere situatie dat fabrikanten uit Zuid Nederland de wijk kozen naar België zodat zij de enigen waren, die kapitaalintensieve bedrijven konden opbouwen. Zo ontgingen ze de zware vermogensbelasting, die indertijd het bedrijfsleven dupeerde.
  Kok als minister president was een gemakkelijk scorend politicus waar hij niet op zijn uitspraken werd beoordeeld maar blijkbaar was zijn mimiek en gemak bij die uitspraken voldoende voor de politiek en het journaille. Want die uitspraken sloegen veelal nergens op of duidelijker gesteld ze getuigden van groot gebrek aan kennis en inzicht. Wat uiteindelijk ook tot de val van zijn kabinet leidde. Dat Kok met één uitspraak toe stond dat alle gevluchte Bosniërs hier in Nederland konden blijven, was voor de kenners heel onverstandig. Dat Kok en zijn kornuiten geen enkel idee hadden in welke omstandigheden ze zich begaven, toonde ook hun reactie op de val van Srebreniça aan. Onnozel. bevooroordeeld, partijdig, slordig, onbekwaam en ellende veroorzakende. Dat gedoe maakt criminelen rijk. Ze hebben hier steun door lankmoedige regeringen, die het beste voor hebben met de hele wereld. Daarbij tellen de belangen van de Nederlandse bevolking niet. In het geheel niet. Dat is nog altijd de Nederlandse politiek. Al decennia. Het totale falen van de democratie want veel is daar niet van over.
  Haast geen enkel probleem wordt fatsoenlijk opgelost. Vooruitzien is er niet bij. Het probleem met en van de boeren is een voorbeeld. Elke regering heeft de boeren inclusief dan ook de tuinbouw maar aan de markt overgelaten met een bureaucratie aan regels er bij. Bekwame ministers hadden het niet zo ver laten komen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.