Peilingen: Nederlanders negatief over massa-immigratie, wel bereid om échte vluchtelingen te helpen

Geen categorieokt 13 2019, 9:45
Kiezers zijn in de meest recente peiling van Maurice de Hond (Peil.nl) glashelder en uitgesproken negatief over het fenomeen massa-immigratie. Zo wil 22% van de respondenten uit het onderzoek van De Hond 'alle immigratie van buiten de Europese Unie stopzetten' en wenst ruim 40% dat migratie alleen is toegestaan voor vluchtelinen. Slechts 7% van de ondervraagden is voor een 'ruimhartiger beleid'.

Nederlanders wensen minder immigratie

[caption id="attachment_236974" align="aligncenter" width="800"]De uitslag van de peiling van Maurice de Hond van 13 oktober 2019. Bron: Maurice de Hond / <a href=Peil.nl" width="800" height="251" /> De uitslag van de peiling van Maurice de Hond van 13 oktober 2019. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl[/caption]
Als we kijken naar de bovenstaande tabel met daarin de resultaten van de peiling van Maurice de Hond, zien we direct dat een meerderheid van de Nederlanders een beperking wil op de migratiestromen. Slechts 7% van de ondervraagden is voor een 'ruimhartig beleid' tegenover migranten die 'graag naar Nederland willen komen'. Met name kiezers van GroenLinks, PvdA en de Partij voor de Dieren zijn voorstander van een meer 'ruimhartig beleid'.
Een meerderheid van de kiezers ziet dat echter niet zitten. De meeste kiezers zijn van mening dat migratie bedoeld is om te vluchten voor oorlogsgeweld en niet om als hobby zomaar ergens aan land te komen en op kosten van de autochtone bevolking 'te migreren'. Wel willen Nederlanders mensen helpen die vluchten voor oorlogsgeweld. Zo is 40% van mening dat immigratie van buiten EU-landen alleen mag voor vluchtelingen. Dat zijn mensen die daadwerkelijk niet anders kunnen dan vluchten voor hun leven.
Opmerkelijk is vooral de splitsing binnen de Partij voor de Dieren. De partij heeft een kleine flank van 20%, die voor een meer ruimhartig immigratiebeleid is, maar tegelijkertijd ook een kleine groep van 20%, die immigratie van buiten EU-landen wil stoppen (20%). Dit specifieke standpunt is ook populair bij FVD- en PVV-kiezers. En dat is toch wel opmerkelijk voor een partij als Partij voor de Dieren.

Nederlanders verlangen betere integratie van migranten

[caption id="attachment_236975" align="aligncenter" width="800"]De uitslag van de peiling van Maurice de Hond van 13 oktober 2019. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl De uitslag van de peiling van Maurice de Hond van 13 oktober 2019. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl[/caption]
Verder verlangen Nederlanders dat er een strenger beleid wordt gevoerd als het gaat om culturele integratie van migranten in ons land. Zoals bijvoorbeeld het snel leren van de Nederlandse taal. Ruim 74% van de respondenten gaf aan strenger beleid te wensen. Hiervoor is een meerderheid bij de kiezers van alle politieke partijen, behalve dan de linkiewinkies van D66 en GroenLinks. Kiezers van deze partijen zijn tevreden over de huidige integratie en wensen geen strengere regels.
Conclusie: de peiling van Maurice de Hond geeft een glashelder beeld over hoe Nederlandse kiezers denken over immigratie. Men is niet tegen een aantal vluchtelingen, maar wel tegen de zogeheten 'massa-immigratie' van mensen die geen vluchteling zijn. Ook speelt het component 'integratie' nog steeds een rol natuurlijk, zoals te zien is in de bovenstaande tabel. Met deze peilingen in het achterhoofd gaan we komende kabinetten beoordelen op hun migratie-prestaties.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten