NS in twee maand tijd 4700 schadeclaims bij WOII-loket

In zo’n twee maanden tijd hebben ruim 4700 mensen een verzoek ingediend voor een financiële schadevergoeding door de NS, wegens de transporten in de Tweede Wereldoorlog.

Die 4700 is nogal een flink getal. Het daadwerkelijke aantal slachtoffers die een aanvraag hebben ingediend, ligt op 500. Ruim 3800 aanvragen komen van kinderen van slachtoffers en zo’n 400 van weduwen, weduwnaars en erfgenamen.

In eerste instantie klinkt het wat raar dat de NS een loket heeft voor zulke schadevergoedingen. Je zou zeggen dat ze onder de bezetting weinig keus hadden. En dat ook andere groepen dan de directe slachtoffers zelf aanvragen doen. Maar kennelijk werd de NS voor elke rit naar de kampen betaald met geld dat van de slachtoffers afkomstig was: geroofd dus.

Ieder slachtoffer kan een maximale tegemoetkoming verwachten van 15.000 euro, als de aanvraag wordt goedgekeurd. Oude mensen krijgen voorrang bij deze procedure.

Dit soort kwesties leiden vaak tot verhitte debatten. De vraag is namelijk of je schuld af kunt kopen en als dat kan, met welk bedrag? Hoe druk je dergelijk leed uit in geld? En is daarmee de zaak dan ook afgedaan? Is het überhaupt geen mosterd naar de maaltijd?

Ik hoop dat het voor de mensen die zo’n claim goedgekeurd krijgen, ook daadwerkelijk iets doet om hun leed te verzachten, maar in alle eerlijkheid ben ik er bang voor dat dat niet zal gebeuren. Misschien dat het leed wel even kan worden overstemd door wat vreugde die met het geld in het leven kan worden geroepen. Dan denk ik bijvoorbeeld aan een reisje met (klein-)kinderen. Het biedt de mogelijkheid om mooie herinneringen te creëren.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Falskorn

  Afstammelingen van de “slachtoffers” die een claim indienen moeten zich kapot schamen. Gierig, moraalloos volk dat niks schuwt voor de shekels.

  1. Seneca

   @Falskorn
   je nickname zegt het al. Falskorn oftewel onecht koren is gewoon afval. je reactie toont het ook; als jij het zo naar vindt dat de slachtoffers- waarom schrijf je dat tussen aanhalingstekens, geloof je het niet dat het slachtoffers zijn – laat dan lekker je familie uitmoorden. misschien krijg jij ook iets, 74 jaar na de ‘bevrijding’.

   1. Job Jansen

    Volledige bullshit, nazi’s waren de daders. Ga lekker bij de Duitsers om geld vragen.

   2. Joop Klepzeikert

    @Trol met minstens 10 aliassen, die hier onder de alias Seneca trolt: Ga je GGZ begeleider trollen joh. Of ga werken IPV 24/7 alleen maar trollen.
    Ziekelijk hoopje parasitair uitwerpsel.

    1. Seneca

     @klepzijker
     wil je nu beweren dat ik Seneca onder 10 aliassen reageer? ga even met jezelf spelen en kom tot jezelf voordat je je hersenspinsels hier plempt. ongelooflijke oetl*l!

 2. Jack Flash

  In ieder geval een stuk geloofwaardiger dan honderduizenden “vluchtelingen” uit “onveilige” landen.

 3. Joop Klepzeikert

  Ja, waar graties geld te halen is komt men als vliegen op de stront op af. Gaat niet om het geld hoor. Echt waar niet. Roepen ze dan allemaal in koor.

 4. ikweetwatikwil

  Wie komt er straks geld halen. We hebben gelukzoekers en nu “slachtoffers” van de 2de WO die 70 jaar geleden is. Ze moeten zich schamen. Ja, ik blijf ook de “slachtoffers” tussen aanhalingsteken zetten.

 5. Joost mag het weten

  Je eigen kaartje moeten betalen naar het vernietigingskamp. Da’s best wrang. Nog een geluk voor de NS dat de meesten het niet overleefd hebben. Denk overigens niet dat ze echt veel keus hadden.

 6. Bloed_en_aarde

  Wanneer de joden horen dat ze nog wat gratis shekels kunnen krijgen
  https://youtu.be/g3uRc8WiSnQ

 7. Lampje

  Er ontgaat mij iets, die transporten werden door de Nazi’s georganiseerd, daar had de NS niets over te zeggen. De Moffen hadden het voor het zeggen, dus waarom een vergoeding van de NS??

  1. EmC2

   Toch iets meer in geschiedenis duiken en ik zou ook eens Google op Vichy regime. Voordat je enkel de Nazi’s beschuldigd.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.