Amsterdam smijt 100 miljoen over de balk voor ‘inclusieve’ en ‘diverse’ kunst- en cultuurnota

Gemeente Amsterdam maakt er weer eens vol trots een bende van en wil er nog net geen medaille voor. Wethouder Touria Meliani presenteerde vanmiddag de gemeentelijke kunst- en cultuurnota waarin de subsidieverdeling voor 2021-2024 staat beschreven. De lezer wordt doodgegooid met de woorden ‘inclusief’ en ‘divers’.

Voor Meliani gaat kunst om het uitlokken van emoties en het verkrijgen van nieuwe inzichten. Iedere Amsterdammer heeft volgens haar ‘recht op die verbeelding’ en noemt kunst ‘essentieel in ons leven’. Máár aan dat wollige ideaal zitten natuurlijk wel een paar haken en ogen.

De nota, waar zo’n 111 miljoen euro mee gemoeid gaat, staat namelijk tjokvol deugretoriek. ‘Inclusief’, ‘divers’, ‘slavernijverleden’, ‘open en tolerant’ etc. Het woord ‘inclusie’ en al haar varianten komen maar liefst 37 keer voor in een 39-pagina’s tellend document. En ‘divers’ zelfs 39 keer!

Dat is niet zomaar. Wie subsidie wil krijgen moet in z’n aanvraag een ‘actieplan diversiteit en inclusie’ opnemen. Waar dit feitelijk op neerkomt is dat jij als Amsterdammer moet laten zien hoeveel minderheden jij aan het werk kan zetten met jouw kunstproject. Wil je een toneelstuk van Shakespeare opzetten? Prima, hoeveel procent van de cast wordt zwart of Aziatisch? Een hoger percentage zal je waarschijnlijk meer subsidie of sneller groen licht geven.

Het is toch volkomen absurd om de goedkeuring van kunstsubsidie te toetsen aan diversiteit/inclusiviteit? Wie, zelfs als leek, kijkt naar de grote kunstwerken binnen zo’n beetje alle gangbare kunstvormen, kan toch niet anders dan tot de conclusie komen dat er voor slechts een selecte groep kunst is gemaakt? Althans, als je kunst in z’n volle glorie wil kunnen aanschouwen zul je toch enige kennis moeten hebben van de kunstenaar, de technieken, de context waarin het kunstwerk gemaakt is etc. Ga je kunst toetsen aan hoe ‘inclusief’ (wat dat ook moge betekenen) het is, dan duw je het toch richting de laagst mogelijke kwaliteit en grootste gemene deler? Wat een domme ontwikkeling.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

28 reacties

 1. Cycle25

  Smijten met geld van anderen, de grootste hobby van links.

  1. struisvogelpolitiek

   @Cycle25
   Klopt!
   Met andermans leer is het goed riemen snijden.
   Hoogste tijd dat Amsterdam onder curatele komt.

 2. Kees Modaal

  De huizenprijzen vliegen de pan uit in Amsterdam. Daar vangt de gemeente dus heel veel extra OZB van. Linkse bestuursleden weten daar wel raad mee. Dag pompen ze lekker in nog meer linkse hobby’s.
  Men wilde zo nodig een links stadsbestuur, dan moeten ze daar de gevolgen ook van dragen en niet zeuren.

 3. Jumping

  Moet je twee paspoorten op je naam hebben staan, om voor Groen Links een kaderfunctie te vervullen.

 4. Hoezo ?

  Daklozen
  Voedselbanken
  Gezinnen in armoede
  Verloedering van wijken
  Onbetaalbare huurwoningen
  Criminele gelukzoekers
  Te weinig agenten

  Toch mooi om te zien dat links Amsterdam weet waar de prioriteiten liggen

 5. Benny

  Gramsterdam is doodziek…..

 6. wietordok

  Beste 17.000.000 Nederlanders,
  Uw veiligheid is 1 EURO en 18 Centjes waard.

  Het uitlokken van Uw emoties kost Elke Nederlander 5 Euros en 88 cent.

  Als het hier om Amsterdams geld alleen gaat, kost het de Amsterdammer 115 Euros 88 cent.

  Wat een verrot land.

 7. Agios

  Het kost een paar centen, maar dan heb je ook niks.

 8. Blokkeer-Fries

  Dit is wat je krijgt met een extreem links, communistisch stadsbestuur.

  En dit is het doel:

  twitter.com/JackPosobiec/status/1123267221789335557

  En zolang er genoeg, leef bij de dag, useful idiots voorhanden zijn, die op deze geestelijk gestoorde, extreem (s)linkse, communistische, subsidie tampon uitdelende “volksvertegenwoordigers” blijft stemmen, blijft er allen maar Sodom en Gomorra over.

  1. Blokkeer-Fries

   * Dubbele paspoort Marokkaan (Debdou, Marokko, 1969)
   * Cultureel Maatschappelijke Vorming, Hogeschool van Amsterdam (blijkbaar leer je je daar ook te specialiseren in Kunst en Cultuur, Digitale Stad, Personeel en Organisatie, Dienstverlening, Vastgoed, Archeologie, Monumenten)
   * Loopbaan: September 2013 – 30 mei 2018: Directeur Tolhuistuin, 2007 – 2012: diverse functies (dus 38 jaar niet gewerkt, toen wat aanrommelen, daarna directeur en nu wethouder)
   * Hoogtepunt telegraaf.nl/nieuws/1055490466/amsterdamse-groen-links-wethouder-aangeschoten-wild

   Zoek de verschillen:

   amsterdam.nl/bestuur-organisatie/college/wethouder/touria-meliani/cv-touria-meliani/

   nl.linkedin.com/in/touria-meliani-32a6b212

   1. Original NL

    Idd Blokkeerfries…een schoolvoorbeeld van een dure nutteloze linkse hobby.
    Belasting geld over de balk gooien voor kunst waar iedereen zijn neus voor optrekt…zoals de inhoud van een kliko in een ruimte dumpen met daarbij de tekst ‘overbodig’ doe je dat in een museum is het ‘ kunst’ en krijg je subsidie!

 9. Heinrich

  Amsterdam?
  Reageer ik niet meer op!
  Is reddeloos verloren voor Nederland!

 10. Heinrich

  Waardeloze kut, waardeloze kunst!
  Einde toelichting!

 11. Jack Flash

  Dat soort mensen heeft altijd bestaan. Ze zijn niet van de straat zal ik maar zeggen.Sommigen zijn zelfs op de brandstapel van geen kwaad bewust.
  Linkse elitaire sukkels.

 12. Rogerio

  Kunst en cultuur zijn belangrijk máár een luxe….zijn er geen belangrijkere dingen in dat Pyong Yang aan de Amstel ??? Voedselbanken, daklozen, betaalbare huisvesting etc….. ik zie het al helemaal voor me… droplul Airfryer draagt zijn onverdraaglijke gedichten voor in Carre en Sylvana S opent een hottentottententoonstelling in het Sylvanaslavernijmuseum…

 13. J.Rademaker

  Het kabinet heeft besloten 20 miljoen voor beveiliging en AiVD uit te trekken ( mooi geformuleerd waar trekken ze het uit ).
  De minister voorkomt staking sociale advocaten voor 78 miljoen, 3x in beroep moet wel lonen.
  De stad Amsterdam pakt het groots aan 100 miljoen voor werkgelegenheid kunstenaars die zo veel presteren dat niemand daar naar wil kijken als het geld kost een verkapte uitkering dus.
  Iets meer dan 100 euro per inwoner waarvan ongeveer een kwart werkt.

 14. logisch denken2

  ach 111 miljoen voor niets , das toch een links koopie

  Het old boys netwerk sluist de centen wel weg , geen enkel probleem

 15. JFU

  Ach….niets nieuws…’links’ is gespecialiseerd in belastinggeld over de balk te smijten, en idiote wetgevingen te maken die de economie totaal omzeep helpen. In ieder geval stopt dan ook hun geldsmijterij…..dat weer wel.

 16. jan1

  Dit bedrag korten op iedere aanvraag die uit dat gehucht komt.

 17. Timber

  Om de woorden van Femke te gebruiken. Individualisme hoort niet thuis in Amsterdam. Daarom moesten de letters IloveAmsterdam weg.

  Kunst is een expressie van het individu! Dus hoort kunst niet thuis in Amsterdam. Museums/musea waar de expressie van het individu wordt versterkt moeten dicht. Om die reden moet deze nota diep in het ronde archief en stel ik voor het van Gogh museum te sluiten.

  Het is volledig ongepast een museum te wijden aan 1 of 2 personen. LOL!

  1. Original NL

   Mooi geformuleerd Timber!!
   ++++×++++

  2. Lampje

   Kunst bestaat niet, geef er maar eens een definitie van.

   1. Wesley Benbow

    Onder kunst wordt in de regel verstaan: het resultaat van creatieve menselijke uitingen, zoals schilderen, tekenen, fotografie, grafiek, beeldhouwen, moderne media, theater, muziek en zang, dans, film, bouwkunde of architectuur, literatuur en poëzie.

    Helpt je dit een beetje?

    1. Lampje

     Nee absoluut niet, want als een zogenaamde kunstenaar een tekening maakt is het kunst, echter als u of ik dat doen is het plotseling geen klunst, daarom klopt de definitie niet. Helpt dot ook een beetje?

 18. Vlaswiek

  Dit is toch geen verrassing? Met een ultralinkse fascistische burgermoeder en een ultralinks fascistisch gemeentebestuur gaan dit soort dingen hand in hand.

 19. Roelette

  Lekker wijf overigens! Die zou ik wel eens divers EN inclusief willen snuiten!

 20. George Knight

  Kunst is niet links. Kunst is niet rechts. Het geklets van rechts over ‘Cultureel Marxisme’ is niet alleen onzinnig, maar het ontneemt het zicht op de werkelijkheid. Want dat geklets is misleiding. Er zijn nog nauwelijks Marxisten in de kunstsector. Hooguit wat linksachtige progressieven of progressieve links-liberalen. Over wie men kan opmerken dat ze zichzelf vrijstellen en enorm tevreden met en onder elkaar zijn.

  Eens met het commentaar dat het volkomen absurd is ‘om de goedkeuring van kunstsubsidie te toetsen aan diversiteit/inclusiviteit’. Of dat zo dwingend uit de notitie van wethouder Touria Meliani blijkt is overigens de vraag. Maar dat cultuurbeleid van de overheid niet dat soort voorwaarden aan kunstenaars behoort te stellen is duidelijk. Hoe goedbedoeld het ook is. Het maakt de kunstsector en kunstenaars een verlengde van de politiek. Dat beperkt de vrijheid van de kunst en maakt kunst tot een toeleverancier voor de politiek. Dat is het einde van vrije kunst.

  Kunst die niet naar alle kanten kan schoppen houdt op kunst te zijn. Dat zagen we afgelopen dagen in Vlaanderen waar rechtse partijen de kunst willen knevelen omdat die te kritisch zou zijn. Het tegen de borst aandrukken van kunstenaars waar het Amsterdamse gemeentebestuur nu van beticht wordt is de andere kant van de medaille en moet even sterk afgewezen worden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.