Het COA wil méér asielzoekers en eist dat kabinet voor 5.000 extra personen voorzieningen regelt

Geen categorienov 09 2019, 21:00
Het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) heeft laten weten dat het kabinet moet regelen dat er méér woonvesting voor asielzoekers beschikbaar komt. Momenteel huizen de COA-faciliteiten meer dan 25.000 personen, maar dat zijn niet voldoende plaatsen vinden de experts van het vervangingsmigratieprogramma. Het COA wil daarom nu een capaciteitsuitbreiding voor 5.000 personen in 2020, een vergroting van de capaciteit van ten minste 19%, via NOS Teletekst.
Terwijl een nog steeds een aantal van de woningbouwprojecten in het land stil liggen vanwege de stikstofcrisis en het land uit zijn voegen barst door de liberale houding van het kabinet tegenover de massa-immigratie, komt het COA op het idee te vragen of haar capaciteit kan worden uitgebreid.
Één van de redenen waarom het COA een grotere capaciteit wil is om daarmee de doorstroom van asielzoekers van de COA-faciliteiten terug naar huis of naar één van de achterstandswijken te versnellen. Op dit moment stokt het. De doorstroom van asielzoekers van een COA-faciliteit naar elders is traag omdat bij de naturalisatiedienst IND een enorme wachtrij is, hierdoor verblijven asielzoekers langer in een COA-faciliteit dan wenselijk. Dat klopt natuurlijk, het is onprettig als iemand vijf jaar in een COA-faciliteit woont.
In ieder geval moet de vaart er wel ingehouden worden zo vindt het COA en dus moeten de faciliteiten worden uitgebreid, volgend jaar nog zo lezen op NOS Teletekst.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten