Kiezer gelooft framing van kabinet aangaande stikstof niet, vinden dat ‘problemen door politiek worden veroorzaakt’

Nederlandse kiezers lijken enigszins gedesillusioneerd in premier Rutte nu de stikstofcrisis aanhoudt en de premier afgelopen week tijdens de persconferentie in Nieuwspoort de beantwoording van cruciale vragen voor zich uit schoof. Uit de meest recente peiling van Maurice de Hond (Peil.nl) blijkt zelfs dat een meerderheid van de kiezers het Mark Rutte aanrekent dat de stikstofcrisis zo langdradig is. Volgens kiezers worden problemen door de politiek veroorzaakt.

Kiezer prikt door stikstofcrisis van kabinet

Bron: Maurice de Hond / Peil.nl
Bron: Maurice de Hond / Peil.nl

Wanneer we naar de bovenstaande tabel kijken zien we de beantwoording van kiezers van diverse partijen op een aantal stellingen. De percentages betreffen het aantal van de kiezers in de desbetreffende groep, bijvoorbeeld VVD-kiezers -die het voor 16% eens zijn met de stelling dat premier Rutte verantwoordelijk is voor de stikstofcrisis. VVD-kiezers lijken op  basis van de resultaten van de peiling van De Hond premier Rutte niet als verantwoordelijk te zien.

Dat is natuurlijk wel wat raar, want de premier is toch echt hoofdverantwoordelijk voor de wetgeving die afgelopen jaren is geratificeerd.

Als we kijken naar de laatste stelling die De Hond zijn panel voorschotelde dan wordt pijnlijk duidelijk dat Nederlanders heel goed door de juridische stikstofcrisis heen prikken en de ‘natuurcrisis’-framing van het kabinet niet echt kunnen waarderen.

De bubbel die het kabinet de mensen voorhoudt wordt gewoonweg niet geaccepteerd. Zelfs de linkse kiezers geven in de vragenlijst toe dat ‘de politiek de problemen zelf veroorzaakt’. Echter zien we bij de kiezers van de regeringspartijen andere patronen. Kiezers die VVD, CDA of D66 stemmen vinden namelijk minder vaak dat de politiek problemen veroorzaakt.

Wellicht komt dit omdat kiezers van die partijen de problemen niet ervaren omdat zij binnen de ‘bevriende categorieën’ van de coalitiepartijen vallen. En dus bescherming genieten voor de desastreuze politiek van kabinet Rutte 3.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

32 reacties

 1. Veteraan

  Als ik op mijn eigen tabel kijk komt Rutte van de VVD’ers als derde.
  Van de meest onaangename en liegende politici dan.
  Maar D666 en Groen linksaf scoren nog veel hoger.
  Wat een land hé

 2. Response

  Zure regen, stikstof, Pfas, etc. is, zoals deze coalitie ermee omgaat, een verdienmodel. Eea wordt omgezet in gesubsidieerde warmtepompen, windmolens, zonnepanelen en daarnaast toeslagen, milieuheffingen, belastingverhogingen, snelheidsverlagingen, vliegtax, etc. De burger betaald. En in de landen om ons heen lachen ze zich een breuk.

  1. Top

   En met die ‘warmtepompen’ wordt het lachen. Wij hebben er een paar aangeschaft, maar bij 2 graden buiten, kunnen ze het niet warm gestookt krijgen. Heb de CV weer in gebruik genomen en die draait op LPG. Dat is hier in Ierland nog steeds goedkoper, dan het gewone gas in NL.

   1. Nep

    Nou dan heb je hem of verkeerd aangesloten of hij werkt niet goed.
    Bij ons doet hij het prima!

    1. logisch denken2

     Dan woon je in een paddestoel. Gewone huizen met ruime raampartijen zijn niet te verwarmen met die kabaal schoppende omgekeerde airco

    2. Top

     Je heb niet eens een kachel of CV! En de bouwval waar je in woont, is überhaupt, niet warm te krijgen. Dus doe nu niet groter, dan dat je ben. Onrendabele.

 3. Heinrich

  Nederland ontwaakt?
  Jippie, eindelijk!
  Moeten ze wel volhouden, deze overtuiging vasthouden en versterken voor 2021!

  1. Ego-non-solus

   De benauwende werkelijkheid is dat hoe meer Nederland ontwaakt (lees: voor rechts van de VVD kiest) hoe verder een nieuwe regeringscoalitie naar links zal schuiven om tot een kamermeerderheid te komen. Oftewel, Nederland ontwaakt in een linksafslaand land. Met de immigratiecijfers die zo’n kabinet zal weten te realiseren is terugkeer naar rechts uitgesloten. De toekomst van Nederland is dan niet moeilijk te voorspellen, kijk maar naar Zweden.

 4. Heinrich

  Ter verdediging roept Rutte3 steeds het bedrieglijke toverwoord:Innovatie.
  Alsof Nederland markt/wereldleider wordt in ineffectieve warmtepompen en exploderende autoaccu’s!
  Nederland is nu wél al marktlijder!

  1. ko vadis

   Nederland lijdt inderdaad, onder Mark.

  2. Wesley Benbow

   “Nederland is nu wél al marktlijder!”

   🙂

 5. Blokkeer-Fries

  Trutte en het linkse partijkarel, bedankt voor alle ellende die jullie ons hebben gebracht!

  youtu.be/JhL8tZAuQqQ

 6. Lex

  Echt ik en velen Nederlanders met mij hopen dat dit rampzalige kabinet snel gaat vallen liefst nog voor de feestdagen. Dit kabinet met belachelijke bespottelijk en economie ontwrichtende milieu klimaatplan en de nog veel ergere omstreden Stikstof plan.

  Wereld wijd lachen ze om de belachelijke milieu wet en ze lachen al helemaal om die belachelijke zwartepiet discussie.

  STIKSTOFCRISIS? WELNEE! RUTTECRISIS! – DE JENSEN SHOW #48

  Even in YouTube invoeren als zoekopdracht.

  Nogmaals ik hoop dat dit rampzalige kabinet heel snel gaat vallen.

  1. Wesley Benbow

   Dit Kabinet valt niet omdat de kiezer weet dat er geen alternatief is. Het Kabinet treft pijnlijke maatregelen maar de overgrote meerderheid van de kiezer snapt dat dit onvermijdelijk is.

   Kijk even naar dit filmpje om te zien waarom het FvD geen begin van een alternatief is.

   ht*ps://youtu.be/NM2qwTiepjQ

   1. Lex

    Kijk nog zoon linkse milieu gekkie die in het links doordrongen kabinet gelooft.

    Iemand waar het milieu belangrijker is dan onze economie. Al liggen de muizen dood voor de broodtrommel nee het milieu is belangrijker.

    1. Wesley Benbow

     Lex vindt wellicht met Baudet dat meer brandnetels meer natuur betekent.

     🙂

     1. Heinrich

      WB/
      Brandnetelsoep!
      Negativiteit is makkelijker dan positief de wereld inkijken!

     2. ko vadis

      Je moet een brandnetel ook afgaand strijken, wijsneus.

   2. Heinrich

    WB/
    Je weet verdomd goed dat de regerende politici in heel Europa, siddert en angstbeelden heeft!
    “rechts” groeit enorm , met Duitsland als uitschieter!

  2. Pauline Kummer

   Dit kabinet denkt al weer verder, Lex. Over de toekomstplannen van FvD heb ik niets verder kunnen lezen/ontdekken. U kunt mij verder informeren als u het wilt.

   1. RvdBe

    Het kabinet denkt al weer verder, zou het niet beter zijn eerst de bestaande problemen eens goed aan te pakken ipv als een kip zonder kop ons in de volgende crisis te storten?

 7. Pauline Kummer

  Verhuizen naar Moldavië, het staat u vrij. Eenvoudig leven, onbespoten groenten. Ieder neemt het recht in eigen handen. Wat wilt u nog meer? Geen stikstof probleem.

 8. Ben-NIET-Groen-L

  Stikstof-CO2-PFAS…allemaal afleiding voor, de continue Immigratie en ISIS tuig binnenhalen…en bijna iedereen trapt erin……ook hier op DDS.

 9. Kees Modaal

  Het Nederlandse volk wordt heel langzaam wakker. Alleen de VVD stemmers helaas nog niet. Die slapen lekker verder en geloven nog steeds dat het goed gaat met Nederland.
  Vroeger waren het de mensen uit het midden en kleinbedrijf die VVD stemde, tegenwoordig de bankiers, verzekeraars, multinationals en uitkeringstrekkers.
  Die krijgen het door de VVD steeds beter, op kosten van werkend Nederland.

 10. logisch denken2

  De leugenfabriek verliest eindelijk terrein nu de oneigenlijke onzin niet meer te lijmen valt in de maatschappij

 11. Wesley Benbow

  Ik denk dat Rutte met vreugde van deze peiling heeft kennisgenomen. Een kroonjuweel van de VVD-ers afpakken en dan slechts twee zetels dalen in de peilingen.
  Beter kan het niet gaan voor hem.

  1. logisch denken2

   de stront-vlek moet familie van prutte zijn. Liegen en omdraaien van feiten is binnen twee zinnen een feit.

   De 130 is voor niemand een kroonjuweel tar=rel maar een simpele belofte omdat het veilig kan op rijkswegen zonder nadelen. Echter deze belofte breken gaat hem nog veel narigheid opleveren. Het laatste dossier waar hij een belofte kon breken. Alle andere beloften had de leugenaar al geschaad. De vvd zit dus aan het roer zonder vvd-koers. Dat gaat steeds verder opvallen stront-vlek

 12. Jack Flash

  Nederland loopt vol met tuig wat hier niet thuishoort maar brandnetels (die ik overigens minder zie dan vroeger) vormen een probleem.

 13. Rosasolis

  Niemand kan ontkennen dat er grote problemen met het milieu zijn, en dat de problemen toenemen. Het lijkt nu een touwtrekkerij wedstrijd tussen de politieke partijen…welke heeft de allerbeste ideeen voor oplossingen? Geen enkele partij! Omdat de plannen om de problemen te oplossen of aanzienlijk te verminderen zijn in de kinderschoenen.
  De HOOFD ROL in het omgaan met milieu problemen of ze op te lossen, zit bij onze wetenschappers. Zij zijn degenen die dagelijks bezig zijn met de grote problemen…terwijl onze regering’s politici en medewerkers vele andere takken hebben.
  Hopelijk wordt er meer aandacht aan onze wetenschappers besteed, en minder aan politici die zo weinig weten over grote milieu problemen.

  1. Joost mag het weten

   De oplossingen zijn er wel maar men wil er niet aan. Kernenergie heeft, begrijpelijk maar onterecht een slechte naam, circulaire landbouw ondermijnt de concurrentiepositie t.o.v. landen waar niet of nauwelijks regels gelden. Een neoliberaal, globalistisch economisch model waar winst en niet duurzaamheid of welzijn de belangrijkste drijfveer is leidt onherroepelijk tot ellende.

 14. Joost mag het weten

  Aan het verlagen van stikstofdepositie ontkom je niet als je bepaalde soorten natuur wil behouden. De crisis had men natuurlijk wel kunnen voorkomen als men, net als in ons omringende landen, drempelwaarden had ingevoerd. De bouw, met een bijdrage van zo’n 0,6%, stilleggen is natuurlijk ridicuul. Ook bij het aanwijzen van bepaalde Natura 2000 gebieden zijn kapitale fouten gemaakt.

  Dat boeren het gebruik van op olie gebaseerde kunstmest en geïmporteerd veevoer sterk moeten terugdringen is wel nodig als je de stikstofdepositie wil verlagen. Dat laatste is technisch heel goed mogelijk maar lastig omdat dit kostenverhogend werkt en daarom de concurrentiepositie bedreigt. Daarnaast kun je er, ook met het oog op CO2 reductie, niet omheen om kernenergie op de agenda te zetten; zeker als je op grote schaal electrisch wil gaan rijden, verwarmen, etc.

 15. Lampje

  Tja, het heeft lang, veel te lang, geduurd voordat de kiezer door kreeg dat Rutte & Co schuld aan alle problemen hebben. Met hun huichelachtige smoelen net doen of ze het goed voor hebben voor iedereen en intussen de boel belazeren, overigens knappe politiek. Ik kan het niet na doen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.