VVD bepleit wéér een marginaal idee: wil de ICT-ervaring van burgers aanpakken terwijl Overheids-ICT een bende is

De Tweede Kamer wil minder debatten in de marge, maar pleit nu alweer voor een marginaal idee: ze steunen een voorstel van coalitiepartijen VVD en D66 waarmee de overheid haar intentie aangeeft zich te willen bemoeien met de ‘digitale erfenis van overleden personen’. De Rijksoverheid wil namelijk de grote techbedrijven in de toekomst informeren over het overlijden van personen, via RTL Nieuws

Los van de inhoud van het voorstel is het opmerkelijk dat een organisatie die haar ICT niet voor elkaar heeft, zich bemoeit met de ICT van anderen. Terwijl de transistorcomputer al bijna zeventig jaar bestaat zijn veel processen bij de Rijksoverheid nog met papieren geregeld, en krijgen ze het niet voor elkaar om de Tweede Kamerverkiezingen met behulp van stemcomputers te organiseren.

En uitgerekend deze organisatie -die haar eigen ICT niet beheerst en al jaren nalaat om een Ministerie van Informatietechnologie op te richten, komt nu even aanzetten met ideeën hoe de ICT-belevenis van burgers beter kan.

In plaats van het presenteren van dit soort ideeën in de marge, zou de Tweede Kamer er goed aan doen eerst haar eigen ICT-dienstverlening te onderzoeken, alvorens ze zich focust op de ICT-belevenis van de burgers. Met het voorstel tonen de Kamerleden van de VVD en D66 zich beperkt, zo stelt Kamerlid Middendorp:

“We moeten bij de vernieuwing van de wet op de lijkbezorging ook naar de digitale kant kijken”

Ja het staat er echt, Middendorp gebruikt gewoon het woord ‘lijkbezorging’, hoe komt hij erop!? Het is het niveau van de ‘onbeleefde oom tijdens de uitvaart’ die grappende opmerkingen maakt over de ‘lijkwagen’ in plaats van te spreken van een ‘rouwwagen’.

Maar afijn, terug naar de inhoud van het VVD/D66-voorstel. De partijen willen ‘bedrijven niet verplichten iets te doen bij het overlijden van personen’, maar slechts een ‘signaal’ afgeven als iemand is overleden. Een soort postduifservice dus. VVD-Kamerlid Jan Middendorp vindt het in ieder geval een héél belangrijk punt:

“Als mensen overlijden, haalt de overheid ze uit de systemen. Dan zou de overheid tegelijk ook die digitale dienstverleners een signaal kunnen geven. Maar ik wil ze wel laten weten dat één van hun gebruikers is overleden. Dan is het aan de Facebook en Twitters van deze wereld wat ze ermee doen.”

Maar waarom nu precies? Waarom zou de overheid signalen naar bedrijven moeten sturen wanneer iemand is overleden? Dat blijkt niet uit de communicatie van de Kamerleden. En dat laatste is vreemd want er lijken geen rationele redenen te bedenken waarom dit noodzakelijk is of waar het zenden van zo’n signaal toe leidt, immers is het ondernemen van actie “niet verplicht”. Ach, bij VVD en D66 hebben ze wel vaker last van ‘kuren’.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. Jumping

  Het is simpel, deze club van het Rutte kartel, heeft het stemmen via de stemcomputers de grond in geboord.

  DE REDEN, DE UITSLAGEN KONDEN NIET MEER WORDEN GEMANIPULEERD.

  1. Watcher

   Jumping Lugar je doet je voor als een digibeet, maar in werkelijkheid ken jij het pad van IP adres naar huisadres.
   Tja die praatjes op den deel…

   Veel tarra aan de biet dit jaar?

  2. Mezzadra

   Een indrukwekkend onnozele opmerking.

   1. nml

    strontvlekken zijn zeker onnozel maar nimmer indrukwekkend

  3. Meriadoc Brandebok

   Er zijn grenzen aan domheid. Deze comment gaat daar overheen.

  4. DidiMadloba

   Het was precies andersom, knulletje!

 2. debontereus

  @watcher /noppen
  Jumping heeft gewoon gelijk tar-rel .
  De constatering bevalt je uiteraard niet maar het is precies de spijker op.de kop.
  Doet zeer hè?
  Jouw linkse deugkerkje begint al precies op de katholieke te lijken met dezelfde toestanden inclusief de totalitaire macht en de p*dofilie .

  1. Jumping

   @debontereus.

   Ik ga nooit in gesprek met Noppen.

   Als jij geïnteresseerd bent, in de terra rondom de oogst van bepaalde producten, het is met de nieuwe oogsttechnieken bij nat weer, veel minder als vroeger.

   De vrijmetselarij had vroeger een stelling, ga met iedereen een goed gesprek aan, maar vermijdt elke discussie, want iemand wil altijd de winnaar zijn.

   Gr.HJ.

 3. tailgunner

  Ik snap wel waarom ze dat willen. De overheid heeft in dat geval dus een directe koppeling tussen jouw NAW gegevens en alle sociale media, forums, etc…etc… waar je rondhangt of ooit heb rondgehangen. De anonimiteit is dan ook weg. Dit zie je vaak gebeuren in landen als Iran, China etc…
  Doordat je anonimiteit niet meer gewaarborgd is, zul je wel 3x nadenken voordat je iets gaat posten of gaat reageren. Mensen zullen terughoudend worden en niets meer anoniem durven aangeven. Immers, je bent niet anoniem meer, wat zal je baas, vrouw, man, familie, buren of je club van je denken? Wat zal de overheid van je denken?
  Erger nog, wat gaat de overheid met die gegevens doen?

  1. DidiMadloba

   Stel je voor dat je familie na je dood het verschrikkelijke bericht te horen krijgt dat je vele jaren onder een pseudoniem op DDS hebt huisgehouden, en de halve wereld voor “strontvlek” hebt uitgemaakt!

   1. Aardappeltjes

    @dildo bedoelt de halve wereld van dds, (want dit is jouw wereld verder kom je niet vieze p@do en strontvlek) maar dat is u met uw vele nicks.

 4. nml

  ICT is geen wondermiddel om mensen te bezuinigen. ICT kan wel begeleiden in snellere doorloop van procedures mits er mensen zijn die het systeem begeleiden.

 5. Rechtsaf

  De overheid wil steeds verder je (privacy)huis binnen kruipen…

  1. Heinrich

   rechtsaf/
   “Als mensen overlijden, haalt de overheid ze uit de systemen.”
   Waarschijnlijk om te speuren of er nog ergens successierechten zijn te vangen!

  2. nml

   dat iedereen heel graag toe want het is zo makkelijk en ik heb niets te verbergen.

   Ik heb ook niets te verbergen maar mijn privacy is mijn privacy daarom geen (a)sociale media en alles cash

   1. DidiMadloba

    Als u overlijdt kunt u dat niet voor u zelf houden, hoezeer u ook hecht aan uw privacy!

 6. toetssteen

  @Teunis
  Had u dan verwacht van al die alfa blaters?
  Groet van oud ICT’er met 3 zoons in die tak van sport. Twee techniek en eentje die tracht zijn huidige bedrijf te renoveren en het lukt!!!

 7. DidiMadloba

  DDS is altijd verontwaardigd, maar de misstanden om verontwaardigd over te zijn zijn kennelijk dus gezaaid.

  Maar er moet en er zal geweeklaagd worden.

  Op zich is het helemaal niet zo gek dat de overheid het doorgeeft als iemand is overleden. Want elk sterfgeval moet sowieso bij de burgerlijke stand worden gemeld, en als ze ergens denken dat een overledene toch nog leeft kan dat pijnlijke misverstanden geven.

  Dat niet alle ICT projecten bij de overheid even succesvol verlopen is waarachtig geen reden waarom ze deze service niet zouden moeten bieden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.