Lilian Marijnissen op SP-congres: ‘We gaan onze toekomst toch niet overlaten aan haatpreken of lavendelpolitiek?!’

Bij de SP voelen ze de bui hangen. Het verhaal van de onderdrukte arbeider, die de SP probeert te bevrijden door de strijd aan te gaan tegen het grootkapitaal, is niet meer. Welk verhaal er dan wél is, zou moeten blijken op het SP-congres. Maar daar kwam men niet verder dan ‘PVV en FvD zijn slecht’. Dat verklaart direct die duikvlucht van 14 naar 9 zetels in de peilingen.

Na vier verkiezingen op rij te hebben verloren zou dit keer alles écht anders gaan. Met een nieuwe voorzitter die meent dat de SP een partij ‘van woorden én daden’ is en dat juist dát “vandaag harder nodig is dan ooit.” Nou, bijzonder en inspirerend hoor!

Partijleider Marijnissen gooide het over een andere boeg. Waar haar nieuwe partijvoorzitter een soort frisse wind probeerde aan te kondigen, meent Marijnissen gewoon keihard ‘A’ te kunnen zeggen en ‘B’ te kunnen doen. Zo pleit ze voor meer discussie binnen de partij, want:

“Het ergste wat ons kan overkomen is blijven hangen in oude gedachten en blijven steken in het eigen gelijk.”

Maar vlak voor die uitspraak herkauwde ze de oude SP-idealen nog eens: ‘de politiek en de economie moeten worden hervormd, de aarde moet beter worden beschermd en de rijkdom moet beter worden verdeeld.’ En vrijwel direct na haar oproep preekt ze over het belang van samenwerken met GroenLinks, de PvdA én milieubewegingen. En waarom? Omdat blijven hangen in oude gedachten en blijven steken in het eigen gelijk toch wel erg comfortabel is, want ze zegt:

“Het neoliberalisme heeft 25 jaar lang de politiek in ons land bepaald. Het vreemde idee dat mensen alleen voor zichzelf moeten zorgen. Het rare idee dat de markt het wel oplost.” En ze verzet zich “Tegen een politiek die de ongelijkheid doet toenemen, die mensen tegen elkaar opzet.”

Zo is dat Lilian! Weg met oude ideeën en kies voor exact dezelfde oude ideeën! Blijf niet steken in het eigen gelijk, hoe lastig dat ook is als je gewoon gelijk hebt! Ga vooral de discussie aan binnen de partij, behalve natuurlijk met die helft die PVV of FvD dreigt te stemmen:

“We gaan onze toekomst toch niet overlaten aan de haatpreken van Wilders? Of de lavendelpolitiek van Baudet?”

Nog niet overtuigd? Gelukkig laat Marijnissen nog even weten dat ‘de kansen voor de SP groot zijn’. En na vier verloren verkiezingen, minder dan 10 zetels in de laatste peilingen en hol populistisch gedram, lijkt het voornamelijk om hoop en niet zozeer om feiten te gaan.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. Anne Sophe Schillersdorf

  Citaat van mijn hart. Goed zo Lilian! Geen ruimte voor boreale lavendelsnuffelaars in Den Haag

  1. weer opnieuw

   hart ??????????? 🙂 🙂

   1. Top

    Dat zou gekookt op zijn! (want het is een walgelijke vent en hij stinkt een uur in de wind) rug moeten hangen, zo laag, dat de honden erbij kunnen komen.

 2. Seneca

  volgend topic aub.

 3. weer opnieuw

  och gut , het tomatenclubje laat ook een boertje

  1. Henk-Jansen

   Beter dan die gifscheten die jij hier altijd achterlaat.

   1. weer opnieuw

    de stront vvlek voldoet weer aan de verwachtingen , leeg noppes niets aan bi
    jdrage

    1. Henk-Jansen

     Nee die reactie van jou was van zeer hoog niveau!

     1. Top

      Elk niveau, is altijd hoger dan die van jou! Onrendabele!

    2. Annoying Orange

     Henk Jansen is linkse lul zonder inhoud.

     DDS schoon!

  2. Anne Sophe Schillersdorf

   Beeeeeehehehe

 4. toetssteen

  Ik had het slimmer gevonden van mevr. Marijnissen om met haar eigen boodschap te komen in plaats van te gispen tegen FvD.

 5. Rammstein

  De SP is onbeholpener maar ook sympathieker dan de draaikonten van de PvdA-apparatsjiks. Ze bedoelen het goed en zijn eerlijk, en dat is al heel wat in de politiek

 6. Gerlos

  Leuk verhaaltje mevrouw Marijnissen maar ik denk dat de SP eerder van het toneel verdwijnt dan de partijen van Geert en Baudet., uw partij heeft geen of minimale toekomst in dit rechtse land.

 7. Vrijedenkert

  De Brusselmans-video was de laatste wapenfeit van de SP! Door de andere kliek op links verguisd die geen enkele kritiek dulden vanuit nationale, EU-kritische of realistische hoek…

  Door de kritische houding van de SP richting federalisatie van de EU en goedkope arbeidsmigratie binnen de EU door de andere partijen aan de linkerzijde zoals D666, Groene Khmer en PvdAllochtonen al lnager weggezet als zijnde nationaal-socialisten o.a. veelvuldig in commentaren op Joop.nl etc…

  Wat wil de SP nu? Meer worden zoals de andere wegkijk en weggeef-kliek op links of werkelijk een sociale partij zijn voor zijn eigen achterban in Nederland…

 8. lIN-T

  Dom links, ga Rutte beledigen achterlijke sufkut. Baudet heeft nog nooit geregeerd.

 9. RvdBe

  Tomatenpolitiek, dat zal de oplossing zijn, gezien de gigantische zetelwinst van de laatste jaren

 10. Response

  In ieder geval de toekomst niet overlaten aan de SP. Dan komen we van de regen in de drup.

 11. Jantje

  Van het marxisme zijn alleen maar de dictators en getrouwen beter geworden.
  Verder nooit iemand.
  Socialisme/communisme/marxisme/fascisme/leninisme/stalinisme/maoisme werken allemaal niet.

  1. Top

   En vergeet vooral niet, dat “De linkschmensch”, de afgelopen 100 jaar, meer dan 150 miljoen slachtoffers op zijn (helaas niet aanwezige) geweten heeft staan.Om maar een paar van zijn beulen te noemen: Stalin, Pol Pot, Mao, Hitler (hij was dan wel Nationaal socialist, maar toch een socialist), Kim ill Jung en ik kan nog veel meer Jokers opnoemen. Het niet zo vreemde fenomeen doet zich ook altijd voor bij dit soort lieden met de abjecte gedachten over “hun socialisme”. Ze nemen het er zelf, altijd heel erg goed van. Lijkt eigenlijk meer op de donkere eeuwen. Dat had men ook de “Leenheer en lijfeigenen”. En tot op de dag van vandaag, gelden oude spreuken ook nog steeds naar volledige waarheid. Zoals: “Geef het volk brood en spelen” en nog zo’n geweldig aardige, “hou jij ze dom, dan houden wij ze arm”. O ja, we mogen eens per vier jaar stemmen

   1. Ron

    Duizendmaal +

 12. Sando

  Deze nieuwe mevrouw van sp was een tijd in Groningen en waren heel blij dat ze weg was .Een heeel vervelend mens heel vervelend zelfs!!

 13. Lefty

  Ik denk dat Lilian Marijnissen niet de aangewezen persoon is om de SP uit het slop te trekken. In het politiek debat komt ze inhoudelijk niet in de buurt van haar vader. De SP is inhoudelijk ook bankroet, dunkt me, hoewel ze voor mensen aan de onderkant van de samenleving veel kunnen betekenen. Jammer.

  1. Rammstein

   Lefty, ik ben volledig rechts georienteerd, maar heb toch altijd sympathie gevoeld voor de SP. De SP is de echte PvdA en biedt de onderklasse van de maatschappij een wezenlijk platform. Ze zijn radicaal en klassiek marxistisch links georienteerd, maar hebben ook een tastbare integriteit die in deze tijd bij andere partijen zo ontbeerd wordt.

   1. Lefty

    Hi Rammstein, fijn om te zien dat er ook nog normale discussies mogelijk zijn op dit forum. Anders dan mijn gebruikersnaam doet vermoeden vind je mij niet echt in het linkse spectrum van de politiek – ook niet in het rechtse, hoewel een kritische noot hier en daar geen kwaad kan. Na tweede of eerste kamerverkiezingen eindigen we meestal ergens met een coalitie in het politieke midden. Ik zet ook vraagtekens bij de macht en invloed van politieke partijen op economisch gebied, de nationale en internationale marktwerking is zo krachtig , die gaat toch zijn eigen gang. Kijk naar Engeland, zelfs een ingrijpende gebeurtenis zoals de Brexit was in Engeland tijdens het referendum 50/50, en de bal kon naar twee kanten rollen. Na de laatste verkiezingen heeft Labour het verknald, en ik denk ook dat de gemiddelde Engelse kiezer er genoeg van had en gestemd heeft op de Tories van Johnsen, omdat die zich wel duidelijk uitsprak over een Brexit. Dat geeft rust voor de bevolking, wat de toekomst ook brengen mag. Ik ben het het met je eens dat de tastbare integriteit bij de meeste partijen zoek is. Mijn enige reden voor sympathie op links , en daarmee bedoel ik Groen Links en de SP, is dat ze in hun politieke agenda opkomen voor de zwakkeren in de samenleving. Voor de rest is het wat mij betreft compromissen sluiten, of het nu gaat om de aow leeftijd, immigratie, politiek of klimaat maatregelen. Ik ben altijd geneigd blanco te stemmen om de eenvoudige reden dat geen enkele politieke partij een oplossing heeft voor de ongelooflijk grote nationale en internationale problemen, waar onze wereld aan dreigt ten onder te gaan. Ontbossing, overbevolking en armoede, oorlog, gebrek aan fatsoenlijk onderwijs, en niet seculier gedachtengoed wat leidt tot polarisering, wereldwijd.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.