Laatste column Kenneth Steffers: ‘In het gepolariseerde Nederland is DDS juist een erg divers medium’

Mijn eerste serie van tien columns zit er alweer op. Het is nu tijd om te evalueren. Wie weet dat ik in de (nabije) toekomst een nieuwe reeks columns zal schrijven, of wellicht kunnen de heren en dames politici mij weer verwachten in de Tweede Kamer. Voor nu is het even bijkomen. Maar geen column vandaag wil natuurlijk niet zeggen dat ik niets te melden heb, dus schrijf ik toch een stukje op de vertrouwde woensdag.

De afgelopen weken heb ik een palet aan actuele onderwerpen behandeld in mijn columns. Van het lakse optreden van D66-staatssecretaris Menno Snel, tot aan vliegschaamte, met messen zwaaiende straatteroristen en Rutte in Europa. Zomaar een paar onderwerpen waarbij ik heb getracht deze bespreekbaar te maken in een scherp stukje. Dat laatste lijkt gelukt. Nooit eerder ontving ik zoveel reacties als in de afgelopen tijd.

Positieve reacties en negatieve reacties. Mijn stukjes wisten de tongen in ieder geval los te maken. Opvallend is dat de negatieve reacties vaak kwamen van mensen die normaliter helemaal De Dagelijkse Standaard niet lezen. Dat kan natuurlijk ook een vooroordeel zijn, want onlangs bleek zelfs Rob Jetten een DDS-lezer te zijn.

Wat mij is opgevallen is dat Nederland veel meer gepolariseerd is dan ik aanvankelijk dacht. Paul Jansen, hoofdredacteur van De Telegraaf, beschreef dat laatste in niet misstane bewoordingen:

“De toenemende hufterigheid bij links en rechts tekent niet alleen de diepe verdeeldheid en polarisatie in ons land. Het tekent ook de groeiende minachting voor een van de belangrijkste verworvenheden die wij hebben: een vrije pers!”

Dat wat Jansen hier zegt klopt natuurlijk helemaal. Zo zijn er genoeg mensen die vinden dat ik (Kenneth Steffers) het mij niet kan veroorloven om te schrijven voor zowel de Gaykrant als De Dagelijkse Standaard. Simpelweg omdat er in veranderend Nederland steeds minder plaats lijkt te zijn voor enige nuance en iedereen elkaar maar zijn of haar mening probeert op te dringen. Het is een gevaarlijke ontwikkeling die haaks staat op onze vrije samenleving.

Het laat ook de absolute (pers)vrijheid zien die ik krijg van de redactie van De Dagelijkse Standaard. Wie mijn stukjes heeft gelezen weet dat ik qua stijl en inhoud soms afwijk van de opinies van Tim Engelbart en Michael van der Galiën, maar dat maakt DDS – uiteraard binnen haar eigen spectrum – juist een stuk diverser.

Sommige DDS-reaguurders vinden mij die ‘progressieve homo,’ terwijl anderen zich juist weer afvragen waarom ik voor die ‘rechtse haatsite’ schrijf. In beide gevallen wordt hierbij elke nuance teniet gedaan. Dat is aan de ene kant erg jammer, maar aan de andere kant laat het wel precies zien hoe verdeeld Nederland is vandaag de dag. Versplinterd en verbitterd tot op het bot.

Om toch nog een beetje positief te eindigen: Gelukkig valt het vaak allemaal wel mee met de boze wereld wanneer ik mijn laptop dichtklap en mijn telefoon op stil zet. Dan blijkt er toch nog zoiets als liefde te bestaan. Zolang je elkaar maar recht in de ogen durft aan te kijken en je pupillen niet vierkant zien van alle negatieve drek op het internet.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Mar

  Het beste voor het laatst bewaard.

  “Simpelweg omdat er in gepolariseerd Nederland steeds minder plaats lijkt te zijn voor enige nuance en iedereen elkaar maar zijn of haar mening probeert op te dringen.”

  “Dat is aan de ene kant erg jammer, maar aan de andere kant laat het wel precies zien hoe gepolariseerd Nederland is vandaag de dag. Versplinterd en verbitterd tot op het bot.”

  Er is geen plaats voor midden meer. Het is allemaal ‘of voor of tegen’ en daartussen zit niets.

 2. inert

  “In Nederland steeds minder plaats lijkt te zijn voor enige nuance”
  Neen, hoe kan dat ook, de pers is overwegend links georiënteerd, welke nuance?
  Links voert de boventoon!
  Indien er een `rechts’ stukje wordt gepubliceerd, gaan de deugers door het rooie lint met bewoordingen als: facist/rascist.
  Men mag al helemaal niet meer spreken van `vrije pers’,die is er niet meer!

  1. rea Guurrechts

   Men mag al helemaal niet meer spreken van `vrije pers’,die is er niet meer!
   .
   Kan de redactie deze opmerking verwijderen.

   1. CLoVis

    De trol heeft gelezen dat Jetten (van de antidemocratische partij) deze site ook wel eens bezoekt.
    Nu wil hij laten merken dat hijzelf ook van censuur houdt en dus heel erg deugt

   2. rea Guurrechts

    Gezien de reacties heeft ook hier links geen gevoel voor humor.
    Stelletje azijnzeikers.

 3. Rammstein

  Mar, vroeger had je links en het midden. Rechts bestond nauwelijks, alleen de extreme variant. Met de belangrijkste ontwikkelingen van de laatste 15 jaar zijn erg veel mensen het niet eens. Over de massa-immigratie is niemand geraadpleegd, over de EU is gestemd maar de uitslag is afgewezen. De tegenstanders/stemmers tonen terecht voortdurend hun ongenoegen hierover. En deze groep groeit sterk en voortdurend. Dat wordt door de linkse deugers als racistisch, facistisch of fobisch afgedaan. Zij denken het alleenrecht op fatsoen en moraal te hebben. Links is dan ook grotendeels verantwoordelijk voor de tweespalt.

  1. CLoVis

   @Rammstein

   “Zij denken het alleenrecht op fatsoen en moraal te hebben.”
   Je vergeet ‘het gelijk’ nog.

  2. Mar

   @Rammstein

   Eureka, na al die jaren eindelijk een antwoord op mijn vraag: waarom hebben jullie/heeft u dan niet op rechts gestemd? Niemand weet wat u stemt in het hokje en er staat ook niemand bij met een pistool op het hoofd.

   Rechts bestond dus helemaal niet in Nederland, alleen links en midden, volgens u.

   Dus VVD, CDA en SGP waren midden? Leuk geprobeerd. Deze partijen stonden toch echt rechts van het midden.

   1. Lambieck

    Natuurlijk had je vroeger ook rechts.
    Maar Rammstein rekt graag begrippen op zodat hij kan zeggen dat zijn extreme ideeën gewoon zijn en hij gewoon rechts is.

   2. Rammstein

    Zeker Mar, VVD, CDA en SGP stonden rechts van het midden. Maar pas met de PVV en nu het FvD kwamen echte rechtse partijen op. Het gevolg is duidelijk: links en het midden pikt dat niet en demoniseert en polariseert.

    1. Mar

     @Rammstein

     “Maar pas met de PVV en nu het FvD kwamen echte rechtse partijen op.”

     Wat is het verschil tussen rechts van het midden en echt rechts?

    2. Peetjoh

     Nee hoor rechts kwam al op in de jaren 80. Eerst de cp toen mijn partij de cp86. Maar ja verboden he. Mag niet in dit gore linkse land.

 4. ikweetwatikwil

  Verdorie ga je nu weg? ik hoopte dat je nog heeeeel lang zou blijven. Ben het eens met jouw artikel. Zo is het maar net. Het is soms moeilijk om je weggetje te vinden . Tot gauw.

 5. Yoyo

  Kenneth, de spijker op z’n kop!
  Goed verhaal!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.