NOS ving brief OWT op, gericht aan ministerie VWS: ‘Advies aan kabinet: testen, testen, testen!’

Testen, testen en nog eens testen. Dat is wat het OMT-advies via een brief (waarover de NOS beschikt) adviseert aan het kabinet. Daar zitten nogal wat maatregelen, maar ook impliciete verwijten, aan verbonden!

Het Outbreak Management Team (OMT) van het RIVM adviseert het kabinet om te wachten met het versoepelen van de maatregelen. Daarvoor moet namelijk eerst aan een aantal voorwaarden worden voldaan:

 1. Het besmettingsgetal (R0 of reproductiewaarde) moet “geruime tijd” kleiner zijn dan één.
 2. Versoepelen van maatregelen kan pas als het zorgsysteem (incl. IC’s) niet langer overbelast is of dreigt te worden.
 3. Ook moeten er “voldoende capaciteit en mogelijkheden voor bron- en contactopsporing beschikbaar zijn, inclusief de capaciteit om grote datastromen te analyseren, ook op regionaal niveau.”
 4. Ten slotte moeten er “meetinstrumenten beschikbaar zijn die de effecten van de transitie snel op kunnen pikken”.

Er worden hier en daar wat mitsen en maren genoemd, zoals de testcapaciteit, maar verder is de conclusie: testen, testen testen! Het OMT adviseert nu precies wat andere landen doen. Landen met veel minder sterftes (Duitsland) dan hier. En ook wij bij DDS hebben hier al langer om geroepen. Net als Thierry Baudet en vele anderen.

Maar goed, vroeg of laat zal men op die voorwaarden gaan aansturen, dat kan niet anders. En dan ligt uitvoerig testen veruit het meest voor de hand. Op die manier zou men Nederland per gebied van de lockdown kunnen ontdoen, een sector sweep. Is ook voor de economie denk ik de beste, zo niet de enige, manier.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Bockbeer

  Binnen 2 maanden breekt de pleuris uit. Mensen beginnen gek te worden van die lockdown’s.

  1. .NL

   @BB: Nee hoor, de vorige lockdown hield men 5 jaar vol!

   1. Peetjoh

    Dat was geen lockdown. Dat was een gevalletje landverraad van een Duitse familie.

 2. lotje

  Rutte maakt er een grote rotzooi van. Mensen pikken het niet lang meer. Van de week kwam er een bus vol met zwarte mensen Nederland binnen om te werken. En de Nederlanders moeten thuis blijven. Grenzen staan wagenwijd open en iedereen kan binnen komen met of zonder virus en de Nederlanders moeten thuis blijven.

 3. kees cup

  Testen testen testen.
  En ook die andere punten die aangedragen worden.
  Ben ik helemaal mee eens.
  MAAR WAAROM op het einde van het artikel …

  “Net als THIERRY BAUDET en vele anderen”

  Dat lavendelluchtje begint aardig te overheersen bij dds.
  Begint meer op propaganda te lijken dan op nieuws en opinie.

  Zoals ik al eens eerder suggereerde, heeft dit met sponsoring te maken?

  1. ivanhoe

   Ik zou zeggen zoek een andere site die beter bij jouw past ok ?

 4. RPML

  Rutte is gebaat bij onduidelijkheid waardoor hij grotendeels de regie kan houden.

  Al helemaal aan het begin circuleerden lijsten van het RIVM met een exacte opgave van ziekenhuizen met het aantal geteste, besmette en overleden personen, keurig gesorteerd per ziekenhuis. Het RIVM bracht in diezelfde week nog héél andere cijfers naar buiten als zou er nauwelijks iets aan de hand zijn.

  Het enige dat Rutte absoluut wil voorkomen is overstromende IC’s, want daar zal hij op afgerekend worden.

  Bij de scholen ging het mis, die werden alleen maar gesloten omdat de druk te groot werd, niet omdat het nodig was.

  Blijkt na uitgebreid testen dat al X% het virus (ongemerkt) heeft gehad, dan schuiven de experts bij de NPO al weer aan om op te roepen de intelligente lockdown te beëindigen. Blijkt dat Y% het ‘pas’ heeft gehad dan schuiven de experts weer aan om de lockdown nog langer aan te houden of nog strengere regels die de economie nog verder schaden.

  Blijft het ongewis dan kan hij altijd verwijzen naar de ‘onvolledige’ cijfers en kan Rutte zorgen dat de IC’s niet overbelast raken en zelf buiten schot blijven en uiteindelijk als overwinnaar uit de bus komen.

 5. Peetjoh

  Ja ach er was een onderzoek in 2008.. Daar kwam uit dat het dragen van de simpelste stofkapjes al bescherming bieden bij virussen. Dit onderzoek is gedaan door Nederlandse onderzoekers in dienst van de rivm. Dat schijnen ze helemaal vergeten te zijn. Of niet en ze riskeren ons leven tbv kapjes voor zorgmedewerkers. Die zelfde zorgmedewerkers zijn hoofd verantwoordelijk voor de grote verspreiding van het covid virus. Laten we dat niet vergeten . In regio Amsterdam kwam het door een zorger uit Diemen. In Brabant kwam het door zorgmedewerkers die terug kwamen van wintersport. Al deze zorgmedewerkers zijn gewoon gaan werken ipv van in zelfquarantaine. Ook hebben besmette zorgmedewerkers in het ov meer mensen besmet. Niks klappen voor de verspreiders.

  1. Piet51

   @Peetjoh
   “Die zelfde zorgmedewerkers zijn hoofd verantwoordelijk voor de grote verspreiding van het covid virus.”
   ??? Wijs je nu echt de zorgmedewerkers aan als de hoofdverantwoordelijken? En doe je dat, omdat er een paar wellicht het virus bij zich droegen, onbewust natuurlijk. Je moet maar durven. Maar ik neem aan, dat je dit niet serieus bedoelt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.