Slecht nieuws voor officieus kabinetsbeleid groepsimmuniteit: dat is nog lichtjaren weg, becijferen bloedbanken

Uit onderzoek van bloedbankorganisatie Sanquin blijkt dat we nog lang niet op het punt zijn aangeland dat Nederland een groepsimmuniteit tegen het coronavirus heeft opgebouwd. Slechts 5% tot 6% van het land heeft het virus gehad, schat de club. Lang niet genoeg.

Alhoewel de regeringscoalitie, het RIVM en zelfs de GGD regelmatig blijven flirten met het idee dat Nederland een ‘groepsimmuniteit’ moet opbouwen tegen het coronavirus loopt het in de praktijk niet zo’n storm met dat officieuze streven.

Bij bloedbank Sanquin komen regelmatig Nederlanders bloed doneren. En wat blijkt? Degenen die antilichamen tegen het coronavirus hebben opgebouwd zijn echt nog een verwaarloosbare minderheid. Het idee dat heel het land binnenkort beschermd is tegen het dodelijke virus is daarmee op drijfzand gebouwd:

“Ongeveer 5,5 procent van de Nederlandse bloeddonoren heeft antistoffen tegen het coronavirus. Met dat percentage is groepsimmuniteit nog lang niet in zicht, zegt Hans Zaaijer, hoogleraar en arts-microbioloog bij Sanquin.

De bloedbank heeft een tweede onderzoek gedaan onder 7000 vrijwilligers die tussen 10 en 20 mei plasma of bloed hebben gedoneerd. Daaruit blijkt dat ongeveer 5,5 procent van de Nederlandse donoren antistoffen heeft tegen het coronavirus, dat de ziekte covid-19 veroorzaakt.”

Het toont nog maar eens aan hoe ongelofelijk dom de regering is geweest om de groepsimmuniteit als strategie tegen het coronavirus ook maar enige tijd te ambiëren en dat (al dan niet verdekt) wellicht nog steeds doet.

De enige redding tegen dit vermadelijde virus is een vaccin, punt uit. Wellicht samen met een flinke dosis geduld, want zo’n kant-en-klare injectie antilichamen is voorlopig nog niet beschikbaar.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Ritter

  Het is nog maar de vraag of je immuniteit tegen dit virus kan opbouwen.

  Dat is lang nog niet zeker.

  ht*ps://nos.nl/collectie/13824/artikel/2334722-waarom-we-niet-zeker-weten-of-mensen-immuun-zijn-na-covid-19

 2. Fe

  Als je niet eens immuniteit kunt aantonen na een besmetting op een individu hoe durf je dan een discussie te starten over groepsimmuniteit ?

  Wederom dom gewauwel van onkundige specialisten met een defecte glazen bol. Nederland zou getroffen worden met minimaal 200.000 doden weet u nog ?

 3. Adriaen van Bergen

  In 1 maand tijd ongeveer een verdubbeling.
  Ik kan ook rekenen:
  Volgende maand 10%, dan 20%, dan 40%, dan 80%.
  Een maandje of 5 nog.

 4. JochemX

  Het is maar net hoe je het uitlegt. Als er zo weinig mensen besmet raken valt de besmettelijkheid kennelijk nogal mee.

 5. JFU

  Mensen min of meer opsluiten, bezoek verbieden enz…bevorderd niet de immuniteit. Dan kan het nog heel lang duren, zeker met die 1.50 regeling.

 6. Bolland

  Zoveelste bewijs dat Rutte, De Jong en Jaap en z n jongens maar wat doen.

 7. Jopie

  ’n Lichtjaar is ’n afstand,(9,46 biljoen km). géén tijdsduur.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.