GGD: ‘Coronavirus verspreidt zich OOK in de buitenlucht’

In het Noord-Friese Dokkum zijn tenminste veertien mensen besmet geraakt met het coronavirus. Volgens de GGD gebeurde dat na een feestje op een terras in de buitenlucht. Voor de gezondheidsdienst is dit een argument om vast te stellen dat corona zich wel degelijk kan verspreiden in de buitenlucht.

De GGD in Friesland meldt nadrukkelijk dat het virus zich heeft verspreid “op een terras in de buitenlucht”. Het zou gaan om een grote groep jongeren die elkaar kenden en elkaar waarschijnlijk ook hebben aangeraakt of niet de 1.5-meter afstand in acht hebben genomen.

Volgens de GGD is deze uitbraak het bewijs dat het belangrijk is om ook in de buitenlucht genoeg afstand van elkaar te houden:

“Uit onderzoek blijkt dat het virus zich daarna voornamelijk op een terras in de buitenlucht lijkt te hebben verspreid. […] GGD Fryslân benadrukt dat Dokkum duidelijk maakt dat het van groot belang blijft om ook in de buitenlucht voldoende afstand te houden.”

Maurice de Hond trekt de conclusie van de GGD in twijfel en verwijst naar een artikel van het Dagblad van het Noorden. Daarin wordt juist gesteld dat de jongeren niet besmet zijn geraakt op een terras, maar op een feestje bij iemand thuis. “Het zit anders dan dat kranten als De Telegraaf en de Volkskrant berichten”, aldus De Hond tegenover De Dagelijkse Standaard.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. Grasmaaier

  Zoenen, knuffelen en dicht opeen dansen: dat is niet wat in het kader van corona doorgaans met ‘buitenlucht’ wordt bedoeld.

 2. JochemX

  Kan! Een incident levert kennelijk het ultieme bewijs. U wordt geacht niet meer zelf na te denken. Hoeveel ziekenhuisopnames, hoeveel doden? Gingen ze misschien binnen naar het toilet? Fijn dat ze paniek kunnen zaaien.

 3. Neutral

  En wat als er wat meer wind was? Bij dit klamme windstille weer wil ik ook niet bij grote groepen zijn.

 4. Gebande3

  Heeft Maurice de Hond zoals altijd weer gelijk gekregen .

  Stem MdHond voor een coronavrij Nederland.

 5. Bolland

  ooh Hans!

 6. JFU

  14000 mensen op een plein in Amsterdam….dicht bij elkaar…onder leiding van de burgemeester..en geen enkele besmetting….toch vreemd nu ineens wel???

  1. Bloemkust

   Onder leiding nog wel …. Hoe gaat het met je geheugen?

  2. Edjan

   +++

   1. Edjan

    herstel: JFU ++++

 7. Bolland

  Alles voor 1,5 mtr

 8. Blondie

  Gewoon doen wat de Linkse Rutte Clan voorstaat, een ophokplicht voor alle Nederlanders en dan bij de oudjes beginnen, met als voorbeeld de oplossingen in de verzorgingstehuizen, gewoon van bovenaf afromen en met jonge gelukszoekers van onderaf aanvullen.

  Oh ja voor de Rutte fans ,waar zijn de 6000 griep doden gebleven, in de eerste helft van 2020.

  1. Piet51

   @Blondie
   “waar zijn de 6000 griep doden gebleven, in de eerste helft van 2020.”

   Een beetje simpele vraag, vind je ook niet? Die gebruikelijke griepdoden kun je er statistisch heel simpel uitfilteren, door de cijfers van voorgaande jaren erbij te betrekken, toen er nog geen sprake was van corona. Het lijkt alsof je denkt, dat die 6000 corona-doden dezelfde aantallen doden zijn als de “normale” griepdoden, m.a.w. er zijn geen hogere aantallen doden. Of begrijp ik je verkeerd? Beetje simplistisch, toch?

   1. Gebande3

    Blondie 17 uur geleden Log in om te reageren
    Als een waterleidingbedrijf niet in staat is om water te leveren in de Zomer, moet dit bedrijf zich voor de rechter kunnen verantwoorden.
    Zij hebben gewoon de verplichting, vlgs hun leveringsverplichting, om huishoudens te voorzien van veilig drinkwater.

    Blondie van simpelheid verdenken kan ik mij haast niet voorstellen.

    1. NEXIT.

     cockje moet naar nummertje 4 zo langzamerhand, als er 1 te simpel is moet hij de spiegel raadplegen

  2. A-BBa

   @Blondie: ik neem aan dat die gecremeerd zijn of begraven.

 9. polleke67

  Dat is wel een hele kortzichtige conclusie van de GGD. Ik vraag me wel eens af hoe de selectie procedure is bij het RIVM en GGD. Ze blinken niet echt uit in logisch denken en intelligentie. Maurice de Hond (waar ik zeker geen fan van ben) heeft het duidelijk uitgelegd in Jip en Janneke taal …..

 10. NEXIT.

  15.000 man bijeen en geen enkele besmetting

  Ga je mond spoelen ggd

 11. Lex

  Verdomme mogen we nu ook al geen adem meer halen.

 12. A-BBa

  Met alle respect voor Maurice de Hond: er staat letterlijk in het artikel: “Een daar besmette persoon heeft het coronavirus doorgegeven op een terras”.

 13. Augustus

  No shit sherlocks van GGD… 1.5 meter is ook maar een afweging. Als iemand flinkt hoest en de wind staat de juiste kant op bestaat er geen logische beredenering waarmee je niet besmet zou kunnen raken. Droplets gaan makkelijk >5 meter mee voordat ze de grond raken.

  Het nut van maskers, afstandhouden, etc. is om de KANS te verlagen zodat de R factor op gegeven moment onder de 1 komt.

 14. M. Brandenburg

  Menoet De media wel bespelen omdat na de demonstraties met grote menigte op de been die schouder aan schouder aantoonbaar niet voor uitbraken hebben gezorgd is, er iets nodig om angst aan te jagen, die ene inicdient waarbij de besmettingen uiteindelijk elders door de aanwezige gasten is, opgelopen worden dankbaar gebruikt. Nergens uit de data van over de gehele wereld doen we brandhaarden constateren in de buitenlucht, maar nee in de totalitaire maatregelen te handhaven en op te voeren gebruiken we nu een oncident die vooraf al ontkracht werd. En blijkt wederom uit de data dat de besmettingen elders hebben plaatsgevonden in plaats van op de gelogen locatie. Uiteraard gaan we de eerdere melding negeren roepen dat het GGD gelijk had, je weet wel die organisatie die structureel de eigen data niet begrijpen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.