Haha! Paniek bij het CDA: ‘We zijn helemaal geen team!’

Bij het CDA vreest men voor een “rampjaar.” Dit omdat de partij tot op het bot verdeeld is in een vleugel die Pieter Omtzigt steunt en Hugo de Jonge haat en een andere vleugel die pal achter De Jonge staat en Omtzigt wantrouwt.

Volgens De Telegraaf is men bij het CDA ongeveer in paniek. Het wordt, denken veel christendemocraten, een vreselijk jaar omdat er te veel onrust in de partij is.

“We zijn helemaal geen team”, zegt een invloedrijke christendemocraat. „Dat waren we niet en dat zijn we nu ook niet.” De Jonge heeft nog niets gedaan om na de voor hem pijnlijke lijsttrekkersverkiezingen de neuzen dezelfde kant op te krijgen, zo valt te horen. „Ik heb de indruk dat de verkiezing nog erg na trilt in de partij”, weet een ander, ervaren CDA-lid aan het Binnenhof.

Wat Omtzigt betreft: die is dan weer minder populair onder aanhangers van De Jonge. Die vinden hem “te wispelturig” en vooral te koppig.

Natuurlijk is dit deels onzin. Ja, Hugo de Jonge is onder Omtzigt-stemmers écht niet populair. Dat geldt zowel voor de gewone CDA’er op de straat (of op de boerderij) als partijprominenten als Mona Keijzer. Maar Omtzigt? De enigen die hem wantrouwen zijn de partij elites; Hugo de Jonge en de mensen rond hem. Maar gewone CDA-kiezers én CDA’ers die op een lager niveau opereren (in de gemeente bijvoorbeeld) hebben bijzonder veel waardering voor Omtzigt, ja, ook als ze bij de lijsttrekkersverkiezing toch op De Jonge gestemd hebben.

Dat gezegd hebbende is er intern, in de partijtop dus wel een strijd gaande en een grote onderlinge verdeeldheid. De top-mensen die achter Omtzigt staan hebben niks met De Jonge en andersom.

Goed om te horen, natuurlijk. Misschien dat een nieuwe nederlaag het CDA er eindelijk van overtuigd om de oude kliek, die  nu vertegenwoordigd wordt door De Jonge, definitief aan de kant te schuiven.

Waardeer jij mijn werk voor DDS? Steun me dan actief op BackMe. Dat kan via een maandelijkse (kleine) bijdrage of eenmalig. Alle steun is welkom zodat ik als blogger onafhankelijk wordt van adverteerders én de oude msm.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. Blondie

  Geloof mij al die partijen die zijn geclusterd en uit diverse partijen zijn opgebouwd, worden nooit een eenheid.

  De ARP , CHU en de KVP blijven in de oude tijd denken en werken en vergelijken.

  Kijk ook maar naar de partijen die nieuw zijn en zijn geclusterd rondom personen uit verschillende windstreken.

  1. Pauline Kummer

   Volt misschien? Ik gooi maar een appeltje op…En de Boerenpartij is passé. Die had nu gote aanhang kunnen hebben, boeren en sympatisanten.

  2. hans-e-pans

   Daar zijn ze dan redelijk laat achter gekomen bij het CDA.

 2. Kretoloog

  Hugo de Jonge vertegenwoordigt, wat ze vroeger noemden, de ARP-bloedgroep. Protestanten (gereformeerden) die activistisch zijn ingesteld. Deze groep is nu zeer dominant binnen de top van het CDA en dwingt anderen mee te gaan in hun idealen. Zetten zich scherp af tegen PVV en FvD.

  Omtzigt is katholiek en veel pragmatischer dan de door een heilige bevlogenheid gedreven De Jonge. Maar ook veel intelligenter en strategischer. De Jonge. De laatste maakt fouten, als minister in de Corona-crisis, maar ook als pas gekozen partijleider. Het CDA kan een afstraffing bij de volgende verkiezingen tegemoet zien.

 3. plakband

  CDA in Paniek met een grote P.
  CDA bedrijft vriendjespolitiek met een grote P en .
  CDA bedrijft landspolitiek met een piepkleine p.

  CDA staat nergens voor en nergens achter.
  Stemzeweg zodra het kan.
  Stem PVV of FvD en Nexit voor het te laat is.

 4. lucinde

  Het CDA? Wat saai.

  Vertel ons over de aanklacht tegen Steve Bannon.

  Wat is er nu aan de hand?

  1. plakband

   Aanklacht tegen Steve Bannon? Wat saai.
   Vertel ons over de klimaatpolitiek van de zon.
   Dat is pas wereldomvattend.
   Te groot voor het CDA om te bevatten ?

 5. AidemediA

  Een partij waarvan j.p. balkellende lid is en premier was, mag wat mij betreft hooguit één zetel halen. Die engerd heeft ons in de diepe eu ellende, van nu, gestort.

  1. Cootje

   Eerst het zuur en dan het zoet , de Fransen Italianen Spanjaarden Portugezen en zelfs de Polen zijn er blij mee , met ons opgebouwde centen.

   1. Ernest Stern

    Was Cootje niet de verwarde man die hier maandenlang voorspelde dat de EU binnenkort in elkaar zou storten?

    🙂

  2. bifbof

   Heel juist en vergeet ook de vreselijke Hirsch Ballin niet

 6. henkie

  De keuze is simpel: integriteit vs “list leugen en bedrog”

 7. Piet Klein

  De Tweede Kamer is een chaos. Denk een ruzie circus, Partij voor de Dieren een ruziecircus, 50 Plus uit elkaar geklapt. Met de Jonge heeft CDA een lijsstrekker gekozen die faalt op het corona dossier. Bij de start te weinig beschermingsmiddelen vele doden in verpleeghuizen en thuiszorg tot gevolg. Een foute strategie van groepsimmuniteit, die snel moest worden omgebogen. Een falende App, overmatige inbreuk op privacy. Een coronawet die veel te veel bevoegdheden geeft. En nu twijfel over de verkiezingen binnen het CDA en het onvermogen om daar direct duidelijk in te zijn. Het enige wat het CDA kan doen is de Jonge offeren en dat zou zelf zich moeten terugtrekken en dan nieuwe lijsttrekker verkiezingen uitschrijven. PvdA heeft als strategie geen standpunten verkondigen, want iedere keer als ze wat roepen verliezen ze stemmen en bij stil zijn druipen sommige oud kiezer terug. Groenlinks een falende burgemeester. Het obama effect van Klaver is verdampt en zal verder verdampen als meer over de obama-gate naar buiten komt. D66 een lijsstrekker die palestijns terrorisme steunt, een partij die de democratie afbreekt en verdeeldheid zaait tussen jongeren en ouderen. En Koolmees die op een eigenlijk niet te moeilijk dossier als pensioen maar blijft rond tobben en maar knijpt op pensioenen. De VVD is alleen Rutte nog, minister die er misschien nog iets van konden vertrokken zoals Schippers, Bruins etc. Rutte die toneelstukje opvoert in de media en vervolgens bakken geld weggeeft aan de EU en niet voor de eigen mensen opkomt. Drama. De enige stabiele partijen zijn de SP, PVV en het FvD. Wil je af van dit klungelend midden dan wijk uit SP als je voor links gaat en wijk uit naar de PVV en FvD gaat. Het is even wennen maar als je een beetje door negatieve framing naar deze partijen heen kijkt zijn de standpunt veel redelijker. Het lijkt niet zo voor de hand liggende combinatie maar als SP, PVV en FvD een coalitie zouden kunnen vormen en de scherpe kantjes aan beide zijde wat zou dat voor coalitie kunnen worden. U kunt kiezen voor het klungelend midden te blijven kiezen of wat serieuzer te kijken naar de alternatieven. Het lijkt buiten de orde maar mogelijk weet een coalitie SP, PVV, FvD de burger weer te vinden.

  1. Bunky01

   Hr Klein: goed samengevat !

  2. EvertB

   @Klein,

   Er wordt nu aan alle verkiezingsprogramma’s geschreven. Als die er zijn kan er vergeleken worden. Ook volgen nog de campagnes en debatten.
   In de laatste weken voor de verkiezingsdag komen verleden, heden en toekomst steeds meer samen. Ben benieuwd wat de peilingen dan laten zien.

 8. Ernest Stern

  De kleingeestige Omtzigt wakkert een interne partijruzie binnen het CDA aan.

  Niet slim maar wel slecht voor het CDA, dus mij hoor je niet piepen.

  1. Kretoloog

   Binnen het CDA is men als de dood dat Omtzigt overstapt naar een andere partij. Dat weet Pieter, en daar maakt hij op een strategische wijze gebruik van. De man is echt heel slim…

  2. Maurits Dekker

   De kleingeestige Ernest Stern juicht een interne partijruzie binnen het CDA toe.

   Niet slim maar iets zinnigs heeft hij niet te melden, dus hoor je hem slechts piepen.

   1. Ernest Stern

    Ik ben geen fan van het CDA, Maurits, maar het is je goede democratische recht dat wel te zijn.

 9. 56RdK

  Inderdaad @Piet Klein,

  Een coalitie van FvD, SP, PVV lijkt mij ook een zeer goede oplossing van dit land.
  Weg met de kartelpolitiek, die zich wel op allerlei posten heeft ingegraven (ministeries, universiteiten, raden ..)
  Zal een klus worden, maar als we van de heersende waanzin willen worden verlost …

 10. 56RdK

  …. voor dit land

 11. Xenon

  56RdK….SP en PVV zullen nooit samen gaan.
  SP wil juist meer asielzoekers naar Nederland.

 12. andergeluid

  er komt nog veel meer paniek want het vaccin is binnen uit Rusland kijk hier
  youtube.com/watch?v=nwOxATXMhQ8
  werk aan de winkel voor Willem Engel die kan onderzoeken of het Wodka is :):)

 13. Telex

  De vroegere samenvoeging is al een noodgreep geweest. Hopelijk dat met deze Wit Russische verkiezingstechniek eindelijk wat ogen opengaan, en het zooitje eindelijk uit elkaar valt. Goed plan als Omtzigt zijn geestverwanten in een nieuwe club onderbrengt. Ik stem niet op hem, maar hij is het beste wat het slechte te bieden heeft. ‘T blijft te goed “gelovig”

 14. Robin Hoed

  Zijn zijn oortjes nou zo klein, of is zijn kop zo dik?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.