Partij van de Arbeid, waar ging het mis? De partijsplitsing door de cultuurmarxisten van Nieuw Links (4)

Frits Bosch schrijft deze zomer een feuilleton over hoe het zo faliekant mis kon gaan met de PvdA, ooit één van Neerlands grootste partijen en nu onbetekenend wegkwijnend in de oppositie. Vandaag deel 4: hoe de PvdA effectief in tweeën gespleten werd nadat eind jaren ’60 een groot ultra-linkse agiteurs de koers van de partij richting radicaal marxisme wilde verleggen.

De PvdA wil afstand nemen van het liberale denken. Maar de partij heeft nog geen goed verhaal. Enkel afstand nemen van het liberale gedachtegoed is wel erg mager. Hoe is het gekomen dat de ooit machtige sociaal democraten zo in de lappenmand verkeren? Introspectie is geen sterk punt van de PvdA. Frits Bosch gaat de partij hierbij helpen en duikt in hun interessante geschiedenis in een aantal afleveringen. Vandaag deel 4: de splitsing van de partij vanwege Nieuw Links.

Prominente (ex)-PvdA’ers keerden zich tegen het Sovjet Unie-beminnende Nieuw Links, dat in de jaren ’60 de boel op stelten zette. Willem Drees, premier van vier kabinetten, was de eerste. Hij zag tot zijn afgrijzen dat de PvdA een volgens hem volslagen verkeerde richting insloeg. Hij brak met de partij en stierf miskend. Zoals gezegd was Den Uyl een uitgesproken nationalist en kon niet mee met Nieuw Links. Hij werd gedoogd op basis van zijn statuur. Tragiek alom, de PvdA grossiert erin.

Voortaan was het gedachtegoed gekoppeld aan cultureel marxisme. Er ontstond een streven naar een gelijkgetrokken geproletariseerde cultuur, naar het voorbeeld van de Culturele Revolutie in China (1966-1976, naar uiteenlopende schatting rond de 100 miljoen doden). Men was erg enthousiast over Mao, en er was ook veel instemming over de verrichtingen van Fidel Castro en al die andere linkse monsters. Socialisme en communisme zijn altijd verkocht als systemen ten gunste van arbeiders, compassie met werknemers. Eind jaren zestig bleek dat het wel en wee van arbeiders hen weinig kan schelen. Voornoemde monsters hebben juist hen bij miljoenen vermoord.

Het gaat socialisten en communisten om een maakbare samenleving en de controle daarover. Het draait om macht. Marxisme verdween niet. Het kreeg een ander karakter en een andere simpeler uitleg: onderdrukkers waren witte mannen en onderdrukten waren uitgebuite gekleurde medemensen, met name in de Derde Wereld. De Duits-Amerikaanse goeroe Herbert Marcuse (1898-1979), filosoof en socioloog van de Frankfurter Schule, drong aan op egalitarisme, diversiteit en kosmopolitisme, “wetenschap ontkent de realiteit van Utopia”. Hij beïnvloedde vele eertijds conservatieve wetenschappers. Ze stonken er bijna allemaal in, en nog steeds zijn de relieken terug te vinden op onze universiteiten.

Inhakken op rechts! Daar zijn we goed in!

Sociaal democraten zeggen dat rechts lelijk doet tegen links. Het is precies omgekeerd. De aanval is de beste verdediging. Eenieder die anders dacht dan socialisten werden uitgekafferd. De schandalige bejegening van Hans Janmaat, politicus namens de Centrumpartij en de Centrum Democraten, lid van de Tweede Kamer tussen 1982 en 1998, staat nog scherp op het netvlies.

Niet onvermeld blijft ook de uitspraak van PvdA-staatssecretaris Marcel van Dam tegen hoogleraar Pim Fortuyn op 15 februari 1997: “U bent een buitengewoon minderwaardig mens, weet u dat?”. Dit tekent niet alleen de mentaliteit van deze salonsocialist en kasteelheer, maar in feite ook de sfeer binnen de PvdA van die tijd. Geen PvdA’er die ooit excuses maakte. Fortuyn: “Als mij iets gebeurt, dan zijn zij – de regering – medeverantwoordelijk, dan kunnen ze niet hun handen er vanaf trekken door te zeggen “ik heb die aanslag niet gepleegd””. De regering plengde krokodillentranen.

Onvergetelijk was het gedrag van de politici Ad Melkert (1956) en Hans Dijkstal (1943-2010). Politici zijn niet gemaakt van suikergoed, maar de wijze waarop links op rechts inhakte ging alle betamelijkheid te buiten. En nog steeds lijkt wellevendheid kwestieus, zoals bijvoorbeeld mag blijken uit met boek van Sharon Gesthuizen, ‘Schoonheid, macht, liefde: in het leven en de politiek’, 2017, over onder andere over ‘dictator’ Jan Marijnissen. Ze was van 30 november 2006 tot en met 22 maart 2017 Tweede Kamerlid voor de Socialistische Partij. Dapper dat zij deze opening van zaken gaf.

Wellevendheid op links? Nooit van gehoord, meneer!

Deel 1, 2 en 3 van de feuilleton zijn hier te lezen.

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. NEXIT.

  Het gaat nog steeds mis met deze regenten club die blind achter een gasloze samenleving staat. Het gaat nog steeds mis met deze regenten club die blindelings migranten wil binnenhalen. Het gaat nog steeds mis met deze regentenclub die elke kritiek op hun natte droom van de multikul veroordeelt tot racisme fascisme. Het gaat nog steeds mis met deze regentenclub die denkt dat je geld moet herverdelen via de inkomstenbelasting met toeslagen. Het gaat nog steeds mis met deze regentenclub die misbruik van belastinggeld niet wenst aan te pakken bij de misbruikers. het gaat nog steeds mis met deze regentenclub die voor de eigen gelederen vast houd aan de wachtgeldregelingen

  ach we kunnen eindeloos doorgaan maar dit clubje regenten leert niet. Vergane linkse glorie

 2. Blondie

  Iemand heeft zijn nek uitgestoken om Pim Fortuyn te vermoorden en heeft daarna een paar jaar vast gezeten en leeft nu een riant leven.

  Maar laat Nederland nooit die figuren vergeten die het klimaat hebben gecreëerd om deze politieke moord in gang te zetten.

  U bent een buitengewoon minderwaardig mens, weet U dat.
  Marcel van Dam (PvdA) tegen Pim Fortuyn.

  1. Logica

   Blonde, ik ben het helemaal met je eens. Ben jij dezelfde Blondie die ik ook regelmatig op You Tube terug zie op politiek getinte video’s?

 3. Gebande3

  Wat heeft Fritz weer een hoop woorden nodig om zijn mening te verkondigen.
  Gelukkig is hij geen reageerder.
  Je zou er een scroll-vinger blessure van krijgen.

 4. DubbelZout

  Weet je wie ook zo te keer ging tegen”links” en met name Marxisten ?
  De appel valt nooit ver van de groentekar

 5. Lesley Bowen

  “buitengewoon minderwaardig” “sluipmoordenaar” is parlementair jargon. Of het een meer verwerpelijk is dan het ander mag u zelf uitmaken.

 6. Pierre Tombale

  Diederik Samsom, Lodewijk Asscher en, zeker niet `least`, de perfide Jetta Klijnsma, hebben hoogstpersoonlijk de sociale verzorgingsstaat de nek omgedraaid.
  Met dank aan het voorbereidende werk van grootgraaier Wim Kok die het bestond lieden die zich exhibitionistisch verrijken te kapittelen.
  Ik walg van hun socialisme.

 7. DubbelZout

  “maar de wijze waarop links op rechts inhakte ging alle betamelijkheid te buiten”

  Nee, dan is Thierry echt een schoolvoorbeeld van hoe het wel moet in de 2e kamer
  *proest*

 8. Meriadoc Brandebok

  Het “cultuur-marxisme” is het anti-bolsjewisme van de Nazi’s in een nieuw jasje.

 9. Genoeg van linkse dictatuur

  Partij van de afbraak, cq partij van de allochtonen. Deze partij is net zo verachtelijk als de vvd etc, heb je niks aan. Breken Nederland alleen maar af.

 10. Henk van Doorn

  Ik snap de teneur van dit artikel niet. Volgens mij gaat het helemaal niet zo slecht met de PvdA. De partij staat stevig in de peilingen, heeft zich ideologisch keurig hervonden en het moet wel heel gek lopen als ze niet deel gaan nemen aan het volgende Kabinet.

  1. Rood

   Etc

  2. DubbelZout

   Het is een semi-intellectuele manier om met heel veel woorden te zeggen dat ie de pvda een kutpartij vindt
   Zeg dat dan gewoon

  3. Logica

   Henk, weet je wat het probleem is met de gemiddelde linkse stemmer? Ze denken dat ze met een lager inkomen altijd links moeten stemmen. Stemmen ze PvdA dan raken ze teleurgesteld en stappen ze over naar D’66 en GL. Daar raken ze ook teleurgesteld en dan gaan ze maar weer naar de PvdA. Opnieuw raken ze teleurgesteld en weer terug naar D’66 en GL. Als links echt voor de mensen op zou komen in ons EIGEN land dan was Pim Fortuyn nooit zo groot geworden. Deze mensen zouden het beste af zijn bij de PVV en FVD maar daarvoor zijn ze teveel geïndoctrineerd door links op een manier die hier perfect is beschreven.

 11. P.Sisterons

  Onbegrijpelijk dat Asscher nog steeds een publieke functie heeft. Hij wil vast afmaken waar zijn voorvader gestopt is, nl. zijn eigen volk met de trein oostwaarts vervoeren.

 12. Bes Tolen

  Mijn bijdrage is verdwenen in het niets.
  Ik ben het in veel wel met de schrijver van dit artikel eens maar vind dat het cultuurmarxisme niet door Nieuw Links in de PvdA is gebracht. Nieuw Links heeft als groep, een losse groep, maar kort bestaan. Het was jeugd van toen, die de PvdA wilde opschudden en dat de PvdA weer eens in de regering kwam. De tien punten van Nieuw Links waren voor een deel oud socialistisch. Niet specifiek Nieuw Links wel aandachtstrekker. Over Nieuw Links werd al gauw niet meer gesproken in de PvdA. [Meer door De Telegraaf met Lunshof jr, een confessioneel, denk ik, zal een verkeerd beeld zijn ontstaan.]. De PvdA was in de zeventiger jaren wel bezig zich te vernieuwen. Dat is mislukt door het nieuwe tijdperk, dat zo 1980 aan brak. Het ging vanaf toen helemaal verkeerd. Wat ik in mijn verdwenen bijdrage met reden probeerde uit te leggen. Nederland ontbreekt al heel lang goede leiding en vooruitgang. De kans, die de zeventiger jaren boden, is de grond in geboord.
  De roep ook van anderen was er om individuele vrijheid te waarborgen, de historische ontwikkeling die gaande was, tegen oude confessionele politiek in. De PvdA kreeg steun, ja ja, ook uit confessionele politiek met name de A.R. Denk aan De Gaay Fortman en Boersma, die minister werden in het kabinet Den Uyl-Van Agt. Er is geen zuiver vervolg geweest op de voorgestane vernieuwing.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.